|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pierwsza książka (od wielu lat)
Witam
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze "pierwszej" książki. Mój tata mam 43 lata i od czasów szkolnych nie przeczytał, tak "naprawdę", żadnej porządnej książki. Twierdzi, że nie potrafi skupić się na świecie przedstawionym w książce, wyobrazić go sobie.. W związku ze zbliżającymi się świętami chciałabym kupić mu książkę, która pomoże? otworzy go na literaturę ale nie mam pojęcia co wybrać. Dlatego proszę, o polecanie sprawdzonych przez was tytułów ![]() Wiem, że lubi oglądać program "Boso przez świat" Wojciecha Cejrowskiego, ale jego książek, które stoją na półce nie przeczytał. Myślałam o tematyce PRL-u, ale nie chciałabym kupować albumu. Odpadają thrillery. Może coś o tematyce wojennej (ale bez konieczności znajomości całej historii, może jakaś konkretna bitwa?) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwsza książka (od wielu lat)
Jeśli twój tata nie czyta to książka będzie nietrafionym prezentem. Najprawdopodobniej wcale jej nie przeczyta, tylko będzie kurzyć się na półce.
Jeśli już musisz to wybierz coś krótkiego i treściwego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
A może audiobook? Skoro nie czyta w ogóle to może jak spodoba mu się taka "słuchana" książka, np. Cejrowskiego to potem sięgnie po kolejne części już w wersji papierowej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli koniecznie ma być książka to może bezpieczniej wybrać opowiadania? Są krótsze i nie łączą się, więc jest duża szansa, że coś go zaciekawi.
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Taki prezent to twój pomysł, czy tata mówił, że chciałby wrócić do czytania książek?
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi się że nie ma co taty przekonywać na siłe, jesli już koniecznie chcesz go zachęcić takim prezentem to lepiej zrob to bez okazji
![]() ![]() a co do konkretnej ksiażki, ciezko polecic coś komuś kto nie czyta i nie lubi wczuwać się, wyobrażać sobie opowiadanych wydarzeń ![]() Edytowane przez evvelinek Czas edycji: 2012-12-20 o 20:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Wydawnictwo Erica wydaje bardzo fajne powieści o tematyce wojennej. W jakiś sposób opierają się na faktach, ale to fikcja, do tego fabularyzowana, więc wciąga
![]() Polecam Porucznicy 1939 - Stężała Oficerowie i konie. - Jaźwiński Husaria pod Wiedniem - Sikora |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
zmartwię Cię, Himee - mam bardzo podobny "problem" ze swoim tatą. Też raczej nic nie czytał od czasów szkolnych, uwielbia show Cejrowskiego - pomyślałam, że może chociaż jego książkę przeczyta, bo ponoć jest wciągająca (nie wiem, nie mogę znieść tego jego bełkotu) - poświęciłam trochę czasu i zdobyłam Boso przez świat z dedykacją od W.C., którą tato dostał na urodziny. I od tamtego czasu przeczytał może z 10 stron (i to podczas pobytu w szpitalu, gdzie poza tą książką i radiem w komórce nie miał nic...), bo co z tego, że fajne, jak on czytać nie lubi. Myślę, że dopóki tato sam nie wykaże chęci do czytania, Twoje wysiłki spełzną na niczym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Popieram. Nie ma sensu przekonywać kogoś do czytania. Mnie niby udało się z moją mamą: najpierw podrzuciłam jej "Oskar i Pani Róża", a potem dość grubą książkę o egzorcyzmach (uwielbia te klimaty), i przeczytała je obie, ale nic z tego nie wynikło. Teraz dalej nic nie czyta..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja odkryłam kiedyś książkę, którą od razu zaklasyfikowałam jako tę, którą powinien przeczytać każdy dorosły mężczyzna. Ojcowie moich znajomych są zachwyceni. Zresztą podobnie, jak sami znajomi, bo książka jest naprawdę fenomenalna.
Chodzi o "Magiczne lata" McCammona - na świecie jest to książka kultowa, wielokrotnie nagradzana, kochana przez miliony. W razie czego - odsyłam do mojej recenzji: http://www.kreatywa.net/2012/06/magi...-mccammon.html i opinii czytelników na LCz: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/137085/magiczne-lata ![]()
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Innych książek nie rusza, bo go męczą (twierdzi, że musi sobie w myślach powtarzać każde zdanie i go to irytuje). Co do samych książek W.C. - bardzo wciągające, dobrze napisane, świetnie wydane graficznie. Jeśli ktoś nie lubi W.C. jako osoby medialnej z programów publicystycznych, ale podróżnicze mu się podobają, to będzie zachwycony. O ile lubi czytać (względnie - słuchać, audiobook też dobry). Dziewczyny mają rację, książkę kup tacie kiedyś bez okazji, a na Święta podaruj coś, co go na bank ucieszy. Choćbyś nie wiem jak się starała, nie zmusisz nikogo do lubienia czegokolwiek. No to niezły rozrzut xD
![]() |
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
W sumie jak już chcesz kupić książkę to może idź za moim przykładem: Też nie lubię opisów przyrody, zmyślonej fabuły i tak dalej ale pochłaniam literaturę faktu, biografie, wstrząsające wspomnienia, książki naukowe itp. Tutaj za dużo nie ma co sobie wyobrażać ale nie jest też tak, że nic się z takiej książki nie wynosi ![]() Może daj mój jakieś wspomnienia Żyda czy hitlerowca, pewnie go zaciekawi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Hej,
Napisze na przykładzie własnego doświadczenia. Mój tata jakiś czas temu wrócił do książek. Pierwszą książką, za którą się "wziął" była jego ulubiona powieść z młodości "Księżniczka Marsa", więc może jest jakaś książka,do której Twój Tato chciałby wrócić po latach? Przypomnieć sobie ją, odkryć na nowo? Inne jakie czytał, to opowieści Kinga (m.in. "Marzenia i koszmary")-krótkie z lekkim dreszczykiem. Ostatnio sobie myślałam, że jeśli kiedyś będę w takiej sytuacji, to po prostu wrócę do "Lalki", "Zbrodni i kary", "Faraona". Są to moje ulubione powieści i chciałabym je kiedyś jeszcze raz przeczytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.