Pierwsza książka (od wielu lat) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-20, 19:44   #1
Himee
Raczkowanie

Pierwsza książka (od wielu lat)

Witam
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze "pierwszej" książki.
Mój tata mam 43 lata i od czasów szkolnych nie przeczytał, tak "naprawdę", żadnej porządnej książki. Twierdzi, że nie potrafi skupić się na świecie przedstawionym w książce, wyobrazić go sobie..
W związku ze zbliżającymi się świętami chciałabym kupić mu książkę, która pomoże? otworzy go na literaturę ale nie mam pojęcia co wybrać. Dlatego proszę, o polecanie sprawdzonych przez was tytułów

Wiem, że lubi oglądać program "Boso przez świat" Wojciecha Cejrowskiego, ale jego książek, które stoją na półce nie przeczytał. Myślałam o tematyce PRL-u, ale nie chciałabym kupować albumu. Odpadają thrillery. Może coś o tematyce wojennej (ale bez konieczności znajomości całej historii, może jakaś konkretna bitwa?)
Himee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 19:50   #2
Rajni
Zadomowienie

Dot.: Pierwsza książka (od wielu lat)

Jeśli twój tata nie czyta to książka będzie nietrafionym prezentem. Najprawdopodobniej wcale jej nie przeczyta, tylko będzie kurzyć się na półce.
Jeśli już musisz to wybierz coś krótkiego i treściwego.
Rajni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 20:04   #3
Tallan
Zadomowienie

A może audiobook? Skoro nie czyta w ogóle to może jak spodoba mu się taka "słuchana" książka, np. Cejrowskiego to potem sięgnie po kolejne części już w wersji papierowej?
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 20:05   #4
winklepicker
Wtajemniczenie

Jeśli koniecznie ma być książka to może bezpieczniej wybrać opowiadania? Są krótsze i nie łączą się, więc jest duża szansa, że coś go zaciekawi.

Wierzę w Sekret.
16.06 ćwiczę 2/100
winklepicker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 20:42   #5
krtek_
Zadomowienie

Taki prezent to twój pomysł, czy tata mówił, że chciałby wrócić do czytania książek?

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-20, 20:46   #6
evvelinek
Zakorzenienie

wydaje mi się że nie ma co taty przekonywać na siłe, jesli już koniecznie chcesz go zachęcić takim prezentem to lepiej zrob to bez okazji a na świeta kup mu coś co bardzo lubi, tak po prostu, żeby był zadowolony w tym dniu
a co do konkretnej ksiażki, ciezko polecic coś komuś kto nie czyta i nie lubi wczuwać się, wyobrażać sobie opowiadanych wydarzeń na tym opierają sie prawie wszystkie ksiazki. tak jak ktoś już napisał, może opowiadania jakoś by przeszły, musialby być na prawde dobre, a o takowe bardzo cieżko wg mnie. a tato nie interesuje się jakimiś konkretnymi tematami? sport czy cos? byloby wtedy łatwiej zachęcić w ogole do rozpoczęcia przygody z ksiażkami i przyzwyczaic się na nowo do czytania.

Edytowane przez evvelinek
Czas edycji: 2012-12-20 o 20:48
evvelinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-21, 13:08   #7
jusssi
Rozeznanie

Wydawnictwo Erica wydaje bardzo fajne powieści o tematyce wojennej. W jakiś sposób opierają się na faktach, ale to fikcja, do tego fabularyzowana, więc wciąga

Polecam
Porucznicy 1939 - Stężała
Oficerowie i konie. - Jaźwiński
Husaria pod Wiedniem - Sikora
jusssi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-21, 21:40   #8
paula54
Zakorzenienie

zmartwię Cię, Himee - mam bardzo podobny "problem" ze swoim tatą. Też raczej nic nie czytał od czasów szkolnych, uwielbia show Cejrowskiego - pomyślałam, że może chociaż jego książkę przeczyta, bo ponoć jest wciągająca (nie wiem, nie mogę znieść tego jego bełkotu) - poświęciłam trochę czasu i zdobyłam Boso przez świat z dedykacją od W.C., którą tato dostał na urodziny. I od tamtego czasu przeczytał może z 10 stron (i to podczas pobytu w szpitalu, gdzie poza tą książką i radiem w komórce nie miał nic...), bo co z tego, że fajne, jak on czytać nie lubi. Myślę, że dopóki tato sam nie wykaże chęci do czytania, Twoje wysiłki spełzną na niczym lepiej kupić coś, z czego chętniej skorzysta (w przypadku mojego taty były to płyty muzyczne zespołów z jego młodości - typu Smokie).
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 09:04   #9
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rajni Pokaż wiadomość
Jeśli twój tata nie czyta to książka będzie nietrafionym prezentem. Najprawdopodobniej wcale jej nie przeczyta, tylko będzie kurzyć się na półce.
Popieram. Nie ma sensu przekonywać kogoś do czytania. Mnie niby udało się z moją mamą: najpierw podrzuciłam jej "Oskar i Pani Róża", a potem dość grubą książkę o egzorcyzmach (uwielbia te klimaty), i przeczytała je obie, ale nic z tego nie wynikło. Teraz dalej nic nie czyta..
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 21:34   #10
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Ja odkryłam kiedyś książkę, którą od razu zaklasyfikowałam jako tę, którą powinien przeczytać każdy dorosły mężczyzna. Ojcowie moich znajomych są zachwyceni. Zresztą podobnie, jak sami znajomi, bo książka jest naprawdę fenomenalna.

Chodzi o "Magiczne lata" McCammona - na świecie jest to książka kultowa, wielokrotnie nagradzana, kochana przez miliony. W razie czego - odsyłam do mojej recenzji: http://www.kreatywa.net/2012/06/magi...-mccammon.html i opinii czytelników na LCz: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/137085/magiczne-lata
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 20:35   #11
Ailanna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
A może audiobook? Skoro nie czyta w ogóle to może jak spodoba mu się taka "słuchana" książka, np. Cejrowskiego to potem sięgnie po kolejne części już w wersji papierowej?
Mój tata miał podobnie, dłuuugo nie czytał, ale kupił sobie właśnie Cejrowskiego ("do szpitala) i przeczytał w 2 dni. Potem kupił jeszcze dwie (też Cejrowskiego).
Innych książek nie rusza, bo go męczą (twierdzi, że musi sobie w myślach powtarzać każde zdanie i go to irytuje).

Co do samych książek W.C. - bardzo wciągające, dobrze napisane, świetnie wydane graficznie. Jeśli ktoś nie lubi W.C. jako osoby medialnej z programów publicystycznych, ale podróżnicze mu się podobają, to będzie zachwycony.
O ile lubi czytać (względnie - słuchać, audiobook też dobry).

Dziewczyny mają rację, książkę kup tacie kiedyś bez okazji, a na Święta podaruj coś, co go na bank ucieszy.
Choćbyś nie wiem jak się starała, nie zmusisz nikogo do lubienia czegokolwiek.

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
"Oskar i Pani Róża", a potem dość grubą książkę o egzorcyzmach
No to niezły rozrzut xD

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-25, 11:57   #12
zMoose
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Rajni Pokaż wiadomość
Jeśli już musisz to wybierz coś krótkiego i treściwego.
Tak samo sądzę.
W sumie jak już chcesz kupić książkę to może idź za moim przykładem:
Też nie lubię opisów przyrody, zmyślonej fabuły i tak dalej ale pochłaniam literaturę faktu, biografie, wstrząsające wspomnienia, książki naukowe itp. Tutaj za dużo nie ma co sobie wyobrażać ale nie jest też tak, że nic się z takiej książki nie wynosi
Może daj mój jakieś wspomnienia Żyda czy hitlerowca, pewnie go zaciekawi
zMoose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-25, 17:33   #13
Scarlett17
Raczkowanie

Hej,
Napisze na przykładzie własnego doświadczenia.
Mój tata jakiś czas temu wrócił do książek.
Pierwszą książką, za którą się "wziął" była jego ulubiona powieść z młodości "Księżniczka Marsa", więc może jest jakaś książka,do której Twój Tato chciałby wrócić po latach?
Przypomnieć sobie ją, odkryć na nowo?
Inne jakie czytał, to opowieści Kinga (m.in. "Marzenia i koszmary")-krótkie z lekkim dreszczykiem.
Ostatnio sobie myślałam, że jeśli kiedyś będę w takiej sytuacji, to po prostu wrócę do "Lalki", "Zbrodni i kary", "Faraona". Są to moje ulubione powieści i chciałabym je kiedyś jeszcze raz przeczytać (No i zawsze lepiej będzie wkręcić się w ten świat, skoro już raz w nim byłam)
Scarlett17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości