![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Egzorcyzmy
Dziewczyny, ale to jest ciekawe. Mogłybyście to rozwinąć, czy wolicie pozostawić dla siebie te historie? Chodzi mi o mechanizm tego, jak to działa, o emocje, myśli etc. Ale nie naciskam, bo wiadomo, że wiele osób nie lubi odtwarzać i dzielić się wydarzeniami dla nich traumatycznymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Senses Woman
Keket Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
![]()
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2013-01-06 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szatan działa niebywale podstępnie, człowiek nawet nie potrafi sobie uzmysłowić jak cienka ściana dzieli go od Złego. Mechanizm: czujesz napływ zdumiewająco smutnych, przygnębiających myśli, spadek energii, sił witalnych, nic cię nie cieszy, czujesz się jak obleczony w mega grubą skorupę żalu, smutku, rozpaczy. Czujesz też że gdzieś w środku ciebie tli się jakieś ciepło które chce się wyrwać ale nie masz sił go wspomóc i ono gaśnie. Czujesz jak ogarnia cię obojętność, szarość, zaczyna być ci wszystko jedno. Na myśl o Świętych czujesz złość i agresję. Tyle, nie chcę więcej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Nie odbieram Wam oczywiście Waszej racji - dla Was to ma związek z szatanem. Dla mnie jako osoby niewierzącej byłyby to stany depresyjne u osoby wierzącej (być może z jakimiś początkami objawów psychotycznych, które są możliwe w stanach depresyjnych).
Swoją drogą ciężko mi też ustosunkować się do kwestii tarota etc., bo w szeroko pojęty okultyzm też nie wierzę. Rozumiem, że to była na początku tylko zabawa? Czy chodziło o jakieś moce, 6sty zmysł, który u siebie czułyście? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
nie wiem jak to przechodziłaś, nie próboje negować tego co "to" bylo, po prostu jak miałam okazję rozmawiać z kilkoma osobami z depresją oni podają podobne odczucia - niemoc, brak chęci na jakiekolwiek działania, nie potrafią się z niczego cieszyć, ogarnia ich poczucie beznajdziejności, że nic nie znaczą, że lepiej gdyby znikli etc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
A więc dręczyły mnie koszmary nocne. W każdym ktoś próbował mnie zabić. Śniły mi się zwierzęta nadziane na hak, zwierzę z głową innego zwierzaka. W każdym śnie występowała jakaś dziwna zakapturzona postać. Wpadłam w depresję, cały czas wydawało mi się, że ktoś mnie obserwuje. Miałam dziwne wizje, np. jechałam z koleżanką pociągiem, zamknęłam oczy i zobaczyłam, że w jej oczy wbite są noże. To było ładnych kilka lat temu, wszystkiego już nie pamiętam, ale okropne to było. Najlepsze było, jak umówiłam się z księdzem egzorcystą na spotkanie. Od razu wszystko minęło. Postanowiłam wtedy, że nie pójdę, skoro już nie ma takiej potrzeby. W końcu jednak się zdecydowałam. Tego księdza znałam już wcześniej. Prowadziła u nas w liceum rekolekcje. Powiedział, że to jeszcze nie opętanie, ale na pewno dręczenie przez demony i że ktoś musiał się za mnie mocno modlić, skoro jednak przyszłam.
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2013-01-06 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() tyle ode mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Powiem, jak to było z tym nastolatkiem, o którym wspomniałam- zaczęło się od głupiej zabawy w przywoływanie szatana, przebieranki- a potem kiedyś w nocy obudził się w ataku paniki, to był taki koszmar i - jakby to nazwać- "wewnętrzny dygot". Od tego czasu przez wiele miesięcy nie przespał spokojnie ani jednej nocy- lęki okropne, budzenie rodziców, wg matki było gorzej niż miałaby niemowlę w domu- zaczęła się wędrówka po lekarzach- rodzinny przepisał syrop na sen i uspokojenie
![]() I najdziwniejsze jest to, ze po tym jak ręką odjął, nigdy już nie wróciły ani lęki, ani ten wewnętrzny dygot. ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-01-06 o 18:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Zabieranie sie za okultyzm i inne sprawy związane z czarnymi mocami, że tak powiem to najgorsze co może być. niestety ludzie uświadamiają to sobie gdy jest niestety już za późno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Myśle że jak nic nie skutkowało (leki), a pacjent był wierzący to psychiatra stwierdził że przyda mu się rozmowa z księdzem i modlitwa. No bo skoro straumatyzowały go jego eksperymenty (przywoływanie szatana), napewno wsparcie księdza wpłynełoby na niego pozytywnie - czuł by się rozgrzeszony i spokojnieszy. Jest to dość logiczne, nawet gdyby nie był on "opętany" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Reszta stwierdzeń - ogólna: Co do chorób psychicznych - zgubnym jest wiara, że wszystkie są do wyleczenia. Można się męczyć z nimi do końca życia. Ale mogę zrozumieć, że dla kogoś egzorcyzmy stają się jakimś środkiem, gdy wszystkie inne już zawiodły. Co do psychiatrów/psychologów - na tyle, na ile są w stanie większość pomaga (reszta to konowały ![]() Tu pojawia się kwestia wiary - to jakiś tam kolejny etap/sposób na leczenie, dla tych, którzy wierzą. I tego im nie odbieram - ba, to nawet bardzo dobrze, że potrafią w wyniku modlitwy wrócić do stanu równowagi emocjonalnej. Co prawda niektórzy (zaznaczam) mogą dzięki temu uciec długotrwałemu przepracowywaniu problemów psychicznych, wierząc, że oddając się bogu, już sobie pomogli. Co mnie martwi najbardziej, in general, to raczej kwestia lekceważenia chorób psychicznych i ciągłego wstydu w przyznawaniu się do ich występowania wśród najbliższych, natomiast odwoływania się w zamian do egzorcyzmów etc. I tu chyba się zgodzimy, że wiele osób twierdzących, że są opętani, opętanymi nie było. Przykra jest tak niska (i nadal marginalizująca) świadomość chorób psychicznych - depresji, zaburzeń lękowych, schizofrenii - w naszym społeczeństwie. Ale to już stanowczy OFF-TOPIC ![]() Senses Woman - piszesz, że to nie chodzi o skutek, a o powód. Dla mnie to nie ma znaczenia - ja nadal myślę, że dla osoby wierzącej kwestia sprzeniewierzenia się zasadom wiary (fascynacja okultyzmem) może być traumatyzująca, i stać się przyczyną opętania/stanu depresyjnego etc. Ty widzisz w tym działanie szatana, ja dysonansu wartości i działań. Jakkolwiek tego nie nazwiemy, ważne, że jesteście teraz zdrowe ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba trochę się zamotałam ale mam nadzieje, że wiecie o co mi chodziło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Natasza - a czytałaś w "Mistrzu i Małgorzacie" rozmowę Berlioza i Wolanda- zupełnie na początku, gdy "Anuszka już wylała olej" ?
![]() ![]() Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-01-06 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok,doczytałam już i współczuję ![]() Edytowane przez golgie Czas edycji: 2013-01-06 o 19:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
W moim przedostatnim poście na biało napisałam. Post nr 43.
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
A ja tam w to wierzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A w walkę dobra ze złem wierzę nadal. Poza tym - szatan tam dobry był, przewrotnie. W ludziach tkwi największe zło, bo animalne instynkty przetrawione poznawczo i z wykorzystaniem własnej woli stają się okrutnie niebezpieczne. To jest to, w co wierzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Tak , ale tej rozmowie chodziło o przekonywanie przez Berlioza , że szatana nie ma
![]() ![]() Zgadzam się za to, że zło tkwi w ludziach, ale i dobro także. Pozdrawiam ![]() I jak może cię nudzić literatura? Ja ciągle zastanawiam się, ze umrę, a i tak wszystkich książek, które chcę nie przeczytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze jest to,że jeszcze niedawno sama chciałam zgłębiać tajniki tarota,wróżb,ale jakoś zaniechałam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
I dobrze, że zaprzestałaś zagłębiać się w te rzeczy oszczędzilaś sobie kłopotów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:47.