|
|||||||
| Notka |
|
| Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Cytat:
ehh, jestem ciągle na etapie szukania, powysyłałam zgłoszenia i większość nawet nie odczytała, 2 negatywy, a kilka napisało a później cisza.. T.T |
|
|
|
|
#3452 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, jak trudno jest znaleźć rodzinę na summer au-pair, na miesiąc lub dwa?
Początkowo myślałam, że będę szukała rodzinki na całe wakacje, ale wczoraj dostałam propozycję opieki nad dziećmi tutaj, od zaprzyjaźnionej kobiety, której dziećmi zajmowałam się w wakacje przez kilka tygodni. Trochę głupio mi odmówić, bo sporo u nich zarobiłam, byli ze mnie bardzo zadowoleni i widać, że nie chcą tracić kontaktu, chcą bym do nich przyjeżdżała chociaż raz w miesiącu... Nie chciałabym ich postawić w głupiej sytuacji. Jeśli odmówię, nie mam chyba co liczyć na referencje, a tak to miałabym chociaż jedną pewną pracę. |
|
|
|
#3453 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ceny - tanio. z TŻem na wypasione zakupy jedzeniowe tygodniowo wydajemy 50-80 euro - mięso dobrej jakości, słodycze, piwo, produkty bezglutenowe (droższe dużo niż normalne). benzyna tania, ale auto pewnei hostowskie byś miala Cytat:
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce Edytowane przez baby montana Czas edycji: 2013-01-19 o 19:35 |
||
|
|
|
#3454 |
|
Przyczajenie
|
Chcąc pomóc mojej byłej wakacyjnej rodzince, wstawiam tu ogłoszenie au pair u nich w domu.
Rodzina ma dwie dziewczynki w wieku 5 lat oferują 450 chf za miesiąc 30 h tygodniowo pracy plus ubezpieczenie, i kurs językowy, plus abonament na autobus i basen/lodowisko(oraz rzeczy oczywiste: własny pokój łazieka(kibelek i umywalka, łazienka z wanna niestety jest wspólna), dostęp do wifi, wyżywienie). Hostowie zawsze się starają zrobić tak, żeby niczego au pairce nie zabrakło,nie ma problemu z pożyczenie roweru, czy oglądaniem ich filmów na dvd itd itp Propozycja jest np. dla osób po maturze praca od czerwca z możliwością powrotu na rozdanie świadectw/wyniki wtedy byłby to tzw. okres próbny. Mama dzieci jest Polką, a tata Szwajcarem mieszkają w Biel/Bienne- największym dwujęzycznym miastem w Szwajcarii. Dziewczynki są bardzo dziewczęce Po więcej informacji proszę o kontakt zainteresowanych na mojego maila paulina.wlodarczyk93@gmai l.com |
|
|
|
#3455 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, była któraś w USA z programem cultural care?
Teraz, kiedy o tym myślę, widzę, że nie była to jakaś wielka decyzja. Nikt nie powiedział zostań, więc wyjechałam. I nie zastanawiałam się, dokąd jadę, ani po co, ani co znajdę tam, gdzie się w końcu zatrzymam. Po prostu pędziłam przed siebie, goniąc coś... jakieś nieokreślone marzenie. |
|
|
|
#3456 |
|
Zadomowienie
|
Skończyłam technikum informatyczne, po nim chciałam wyjechać jako au pair do USA. Były to bardzo poważne plany, pisałam z wieloma rodzinami, dowiadywałam się jak z wizą i ogólnie etc. Jednak w pewnym momencie moja mama powiedziała, że jest to zwyczajnie głupi pomysł, że jestem w błędzie, że będę czyjąś służką za marne grosze, że nie będą mnie szanować.. no ale jeżeli już koniecznie chcę, to powinnam pójść na rok na studia, zobaczyć jak to jest, a potem ewentualnie wziąć dziekankę i wyjechać. Chciała żeby była to dojrzała decyzja. Nie pojechałam. Poszłam na studia w Polsce, nie żałuję. Skończyłam pierwszy rok i wyjechałam na erasmusa. Ten program bardzo mi odpowiada. Od października jestem we Włoszech i planuję zostać do początku lipca. Tu pojawia się pytanie.. co dalej? Rozważam wzięcie dziekanki na rok i wyjazd jako au pair. Zastanawiam się, czy nie lepiej zostać, skończyć licencjat i potem wyjechać. Jest jeszcze problem natury moralnej. Mam wspaniałą rodzinę i bardzo ją kocham. Moi rodzice są raczej zamożni i na prawdę dają mi dużo, czasem wydaje mi się, że więcej niż zasługuję. Mama prowadzi pensjonat nad morzem i co wakacje pomagam sprzątając itd. Dzięki temu ona zatrudnia tylko jedną panią sprzątającą i nie musi dodatkowo wydawać. W mojej głowie ma się to tak, że ja jej pomagam całe wakacje swoją pracą, a ona daje mi pieniądze jak jestem na studiach i nie jestem całkowitym pasożytem Teraz najważniejsze: mam dwóch braci i tak na prawdę, to mogłabym wziąć dziekankę, albo studiować bliżej domu, dostać dwa razy tyle kasy co au pair i wszyscy byli by zadowoleni. Zwłaszcza mój tata. Ja nie. Jeżeli wyjadę to wiem, że później wrócę i będę chciała kontynuować studia.. tylko czy to będzie ok, żeby prosić rodziców znów o pieniądze? ehhh Mam nadzieję, że chociaż któraś z was przeczyta mój wywód Pozdrawiam was, całuję i bardzo proszę o radę ![]() ![]()
|
|
|
|
#3457 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dla pieniędzy, żeby zobaczył kawałek świata albo może żeby mieć możliwość życia w innym kraju...? Skoro studia Ci się podobają i to była dobra decyzja, żeby zrezygnować rok temu z au pair, to może pomyśl o Camp America (Work &travel)? koszta są trochę większe, ale więcej zarabiasz, praca jest bardziej normalna niż au pair, poznajesz mnóstwo ludzi w swoim wieku, a na koniec masz miesiąc, żeby zwiedzać. Przede wszystkim nie wymagałoby to od Ciebie rezygnacji ze studiów, bo powrót musi być we wrześniu/październiku, czyli opcja na wakacje ![]() Mam koleżanką operkę, która 3 razy była właśnie na W&T i bardzo sobie chwali. Pracowała w hotelu, po kilka godzin dzienne, w nadmorskiej miejscowości, więc chillout na plaży po pracy był zawsze. Kolejnego roku pojechała w to samo miejsce, mogła ustalić z pracodawcą lepsze warunki itd... Jeśli natomiast koniecznie chcesz jechać jako au pair, to ja na Twoim miejscu skończyłabym licencjata, a później wyjechała ![]() Pozdrawiam
|
|
#3458 |
|
Zadomowienie
|
Dzieki za podpowiedz Baby Montana, chyba zaczne oszczedzac
.A teraz pytanie do bardziej doswiadczonych ode mnie au pairek. Dziewczyny co robicie jak hosci pytaja czy mozecie im pomoc takze w dzien wolny? Au pairka powinna niby miec choc dzien w tygodniu wolny, a u mnie wyglada to tak, ze jak nigdzie nie wychodze to prosza mnie o pomoc. Chyba brak mi tej asertywnosci, o ktorej mowila Roux. Z drugiej strony ja naprawde nie mam tu duzo do roboty, w tygodniu bywa, ze sie nudze, wiec zwyczajnie glupio mi bylo odmowic.
|
#3459 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3460 |
|
Rozeznanie
|
ehh, dziewczyny, tyle zgłoszeń wysyłam i nic
|
|
|
|
#3461 |
|
Zakorzenienie
|
próbowałaś też na grupach na fejsie?
|
|
#3462 |
|
Raczkowanie
|
u mnie też nic ciekawego na razie...
niby napatoczyła się rodzinka co by mnie chciała na wakacje ale tak: -3 dzieci - 4-7lat -50euro na tydzień - jakoś zdaje mi się, że to trochę mało jak na trójkę maluchów... -ewentualnie mogliby się zastanowić nad pomocą w pokryciu kosztów kursu językowego -dzieciaki mają 1,5mies wakacji więc ani chwili wytchnienia, a jak akurat ktoś je zabierze i ich nie ma to małe sprzątanko w domu nie zaszkodzi co myślicie?
|
|
#3463 |
|
Zakorzenienie
|
pachnie hiszpanią
Rozumiem, że każdy chciałby pojechać ją zobaczyć, ale tam takie bezrobocie teraz i kryzys że ludzie po pierwsze kasy nie maja,wolą oszczedzać i sami wyjezdzaja głównie na wyspy,a ktos do nich jeszcze przyjezdza za pracą.. Nie lepiej ukierunkowac się na kraje, gdzie naprawdę potrzeba rąk do pracy i których nie dotknął kryzys? Nie ma się co dziwić, że zarobi są na takich pułapie w Hiszpanii..
|
|
#3464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak raz się zdarzyło to raczej nie ma problemu, tylko uważaj, żeby się nie przyzwyczaili, bo potem w ogóle nie będą respektować Twojego wolnego czasu. Zdarza się Wam, że Wam dzieciaki grzebią w pokoju? Ja niestety w ogóle nie mam zamka w drzwiach i wczoraj znowu zauważyłam, że mi szperali w szafie Nienawidzę jak ktoś dotyka moich rzeczy, wiem dokładnie co i jak położyłam. Szlag mnie trafia i nie wiem co powinnam zrobić Już raz im zwróciłam uwagę i widać nie pomogło...
|
|
|
|
|
#3465 |
|
Zadomowienie
|
Dlatego w nastepny weekend wybywam z domu, juz sie umowilam z innymi au pairkami. Niepotrzebnie sie obawialam, bo od razu przyjely mnie jak swoja itd.
Maggie moje dziecko tez mi grzebie w rzeczach, co wiecej jak przyszla do niej kolezanka bawily sie w moim pokoju. Myslalam, ze szlag mnie trafi. Hosci niby zwrocili jej uwage, ale na tym koniec. Mala i tak nie posluchala. Nie wiem jak mozna tak wychowywac dziecko, oni w ogole nie stosuja zadnych kar itd., wiec jak mala ma sie sluchac. Nie lubie przebywac z tym dzieckiem, a to bardzo utrudnia mi prace , bo bym tu zwariowala.
|
#3466 |
|
Rozeznanie
|
My mamy pokoj w piwnicy, dzieci nigdy tu nie wchodzą, jak coś dla nas mają to zawsze pukaja i stoją pod drzwiami aż ich wpuścimy
też nie mamy na klucz ani nic...ale wiedzą, że to nasz pokoj i nie maja prawa tu wchodzić. Porozmawiajcie z hostami, to Wasze prywatne rzeczy i nikt nie ma prawa Wam w nich grzebać...
|
#3467 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3468 |
|
Zadomowienie
|
A u mnie progres
w środę mam rozmowę na Skypie z taką fajną rodzinką, mają 2 dzieci,dziewczynka i chłopiec 4 i 7 lat. Z maili wnioskuję,że są fajni,ale zobaczymy po rozmowie. Trochę się boję,żebym dała rade z angielskim, mam nadzieje,ze się nie skompromituję..do maili mogę czasami użyc translatora,chociaz rzadko to robię..a na żywo..chyba,że wezmę słownik,ale to byłaby chyba żenada do potęgi![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- LovelyAshley a z jakies strony korzysztasz szukając rodzin?
|
#3469 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3470 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mimo wszystko, jesteśmy ludźmi i każdy ma podstawowe potrzeby do zaspokojenia więc pomimo idei au pair, nie można dać się wykorzystywać. A wysyłając zgłoszenia do rodzin nie zauważyłam by cierpieli z powodu kryzysu - myślę, że jak kogoś nie stać to nie zabiera się za szukanie au pair ![]() Osobiście bardziej zależy mi na zwiedzaniu, spędzeniu miłych wakacji w uczciwym towarzystwie niż pieniądzach - gdybym chciała zarobić na au pair to wybrałabym się do Londynu A że nigdy w Hiszpanii nie byłam to pytam jak to 50euro tygodniowo ma się do codziennych wydatków typu kawa na mieście itd. a może akurat ktoś był i się orientuje
|
|
|
#3471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
#3472 |
|
Rozeznanie
|
jeszcze jedno pytanie:
co nam "funduje" rodzina? a za co same musimy sobie płacić? Zdarzają się rodziny, które płacą za przelot? Chodzi mi o summer au pair. Bilety (autobus, metro), jakieś produkty do higieny my kupujemy? I na co głównie przeznaczacie te kieszonkowe, skoro napisałyście, że za dużo nie da się zarobić/zaoszczędzić?
|
|
|
|
#3473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam 50% kosztów przelotu i 50% za komunikację (co było ogromnym ułatwieniem, bo bilet miesieczny w irlandii to jest 68 euro!!!!) Hmmm ja mialam swoje kosmetyki bo to jednak dosc indywidualna sprawa jakich zeli, szamponow itp używasz, ale nieraz zdarzyło mi się użyć od mojej hostki i ona ode mnie tez czasem pożyczała A kasa idzie na wycieczki, na imprezy, na imprezy i wycieczki Ciuszki, nie ciuszki, jakieś drobiazgi, wyskoki ze znajomymi.. szybko się rozpływało Ale zdązyłam nakupować dużo ubrań i aparat cyfrowy
|
|
|
#3474 |
|
Zadomowienie
|
68e to pikus. W Londynie 45f na tydzień w strefach najbardziej uczęszczanych...
Wysyłane z mojego GT-I5500 za pomocą Tapatalk 2
|
#3476 |
|
Zakorzenienie
|
ooooo ciuuu to faktycznie sporo :/ troche przeginaja :P i licza pewnie ze mniej korkow bedzie w centrach miast przez takie ceny? W ie bardziej sie oplaca korzystac z auta mimo wszystkich oplat bo bilet w jedna strone kosztuje tyle samo co litr i troche benzyny xD
|
|
#3477 |
|
Rozeznanie
|
sporo za ten bilet :O
---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- wydaje mi się, że oplacalne są własnie te bilety na komunikację, a bilety na przelot to może uda mi się dorwać tanio
|
|
|
|
#3478 |
|
Zakorzenienie
|
no to zalezy właśnie za ile sie trafi lot
Czasami rodzina chce, żeby przylecieć w konkretnym dniu a akurat w tym loty są np. o 6 dych droższe Najlepiej to nadzorować..
|
|
#3479 |
|
Rozeznanie
|
słuchajcie, chyba udało mi się znaleźć rodzinkę !
o 19 30 będzie dzwonić i wtedy już na pewno będę wiedzieć co i jak, ale napisała, że są mnie pewni !dziewczynka 7 lat, chłopczyk ok 2 i mieszkają w Sutton, czyli jakieś 15 min stąd, super bo będę mogła widywać się z koleżanką, którą tutaj poznałam ( słyszałam, że Primark jest tam ? ) heee i stamtąd będę miała tańszy bilet do Londka AŻ o 2 funty ^^ dziewczynka jest w szkole i ma 2 razy w tyg jakieś zajęcia pozaszkolne a chłopczyk do końca lutego 2 razy w tyg w przedszkolu a od Marca cały dzień w domu ( ale będę miała wtedy więcej płacone, czyli 100f a jak będzie w przedszkolu to 75f bo możliwe, tak też może być, że zostanie jednak więc pensję będę miała taką samą, ale mniej godzin, no i dziewczynka jest starsza, to bardziej samodzielna, więc super )nie spodobało mi się to, ze zdjęć nie widziałam, i chyba 3 razy o nie prosiłam, ale zero odp na to, no ale to jeszcze będę z nią dzisiaj gadać to się dowiem. ale teraz jestem tak zestresowana, bo po tym tel będę musiała zejść na dół i powiedzieć obecnym hostom, że nie chcę dłużej z nimi być itd. postawię ich w bardzo niefajnej sytuacji, bo następna rodzinka chce mnie gdzieś od początku lutego, więc będą mieć niecałe 2 tyg na znalezienie kogoś na zastępstwo.. mam nadzieję, że mnie nie wywalą z domu przez to o.O no ale cóż, ja już dłużej nie chcę tutaj przebywać i czytać rano karteczek, czy mogę dawać dzieciom mleko w szklankach a nie w ich kubkach ( i nie ważne, że zrobiłam tak jak ona zawsze to robi ) bądź w ogóle mieszkać z kimś a w ciągu dnia się z nimi nie widzieć i nie rozmawiać o.O nie będę płacić za to swoim własnym zdrowiem psychicznym i nie będę kogoś służącą za marne pieniądze !
|
|
|
|
#3480 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, a u obecnej ile mialas byc, rok? Oby tylko zachowali sie w porzadku i nie kazali sie od razu wyniesc jak im powiesz, ze odchodzisz.
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.

Nienawidzę jak ktoś dotyka moich rzeczy, wiem dokładnie co i jak położyłam. Szlag mnie trafia i nie wiem co powinnam zrobić
Już raz im zwróciłam uwagę i widać nie pomogło...