|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3 109
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Masija,ale chodzi Ci o całego kurczaka,czy filety? No i czy to miałby być taki jeden gar z rozkawałkowanym mięsem+sos,czy osobno?
Jak mięso było suche,to raczej duszone nie było,może raczej pieczone? |
|
|
|
|
#422 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 7 989
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
O filety
wybacz![]() Tzn. oni chyba go tj. dusili w tym sosie, ale nie jestem pewna bo po prostu widziałam w tym naczyniu że był sos i w nim piersi z kurczaka. Suche w takim sensie, że nie była to raczej konsystencja mięsa smażonego bo nie było aż tak fajnie wilgotne, ale ani nie suche jak np. mięso z rosołu. Kurde, nie wiem czy zrozumiesz bo strasznie motam ale nie wiem jak inaczej
__________________
|
|
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Ja robię spaghetti z kurczakiem, ale mój kurczak jest smażony.
Niemniej, jakbyś chciała spróbować, to: SPAGHETTI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM ![]() SKŁADNIKI: filet z kurczaka szpinak rozdrobniony Hortex - 1 opakowanie serek bieluch - 1 czosnek - 2 ząbki (można więcej, jak lubicie czosnek )gałka muszkatołowa, chilli/papryka ostra,sól, pieprz cytrynowy cytryna ser żółty olej rzepakowy Sposób wykonania: Kurczaka kroimy na drobne kawałki, obtaczamy w sporej ilości pieprzu cytrynowego, smażymy na patelni na małej ilości oleju rzepakowego. Na drugiej patelni / w garnku rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego pół łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę soli, 1/4 łyżeczki chilli (przyprawy) i/lub papryki ostrej. Przez praskę przeciskamy 2 ząbki czosnku oraz wciskamy kilka kropel soku z cytryny. Na końcu dodajemy serek bieluch, mieszamy, robi nam się konsystencja sosu śmietanowego*. Wrzucamy kurczaka, mieszamy. Gotujemy makaron, na makaron nakładamy sos, posypujemy startym żółtym serem i zajadamy się ![]() *można oczywiście dodać śmietanę do sosu, ale IMO to zbędne kalorie, bo serek bieluch w zupełności wystarcza i robi fajną konsystencję Edytowane przez Dotka90 Czas edycji: 2013-02-05 o 08:41 |
|
|
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#425 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 7 989
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Dotka dziękuję Ci za przepis-sama też go robię
heheChyba będę musiała się przejść do pań które tam pracują i zapytać o ten ich sławetny przepis Szukałam u wujka google ale niestety nie znalazłam nic podobnego
__________________
|
|
|
|
|
#426 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Liverpool
Wiadomości: 136
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
a może po staropolsku! bo mi te wszystkie diety już pranie mózgu zrobiły i powracam do tradycji,..
![]() Składniki: 1 pierś z kurczaka (można wziąć także inne kawałki kurczaka) 2 jajka 1 szklanka. mleka mąka (tyle, żeby powstało ciasto naleśnikowe) 0,5 l rosołu lub wywaru kilka łyżek masła szafran (niekoniecznie) ocet winny biały (do smaku) rodzynki – około 1 garści sól pieprz cynamon pół limonki cukier lub miód Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na dość duże kawałki. Obsmażyć, aż się zetnie na wierzchu. Z mleka, jajek i mąki przygotować ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzać masło. Kawałki kurczaka maczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron. Przełożyć do rondelka, zalać rosołem dodać przyprawy, rodzynki, przekrojoną na ćwiartki limonkę. Chwilę razem gotować, aż do połączenia smaków. Podawać gorące.
__________________
Aby mieć czas dla bliskich, aby mój dom był rozpoznawalny za to co produkuje, a nie konsumuje, aby odzyskać chwilę, Facebook-u lub moim blogu |
|
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3 109
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Pandoria, ciekawy przepis
. Czyli to taka zupa z wkłądką wychodzi? A to ciasto nie rozciapcia się w zupie?
|
|
|
|
|
#428 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-03
Wiadomości: 7
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Polecam pyszne piersi pod mozarellą z pomidorową salsą
![]() Danie super, moją rodzinkę powaliło i każą mi robić często - zwłaszcza dzieciaki ![]() http://agaalagordon.blogspot.com/201...mozarella.html |
|
|
|
|
#429 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
w weekend zrobiłam pyszne piersi, w dodatku proste
natarłam je czosnkiem papryką mieloną i ziołami prowansalskimi, ugrillowałam (można upiec) i podałam z sosem z jogurtu i świeżymi ziołami |
|
|
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Ja bardzo lubię kotlety z piersi, ale w wersji pikantnej.
Piersi maczam w jajku rozrobionym z pieprzem, solą i tabasco. Następnie obtaczam w bułce tartej wymieszanej z curry i ostrą papryką. Smażę i gotowe
|
|
|
|
|
#431 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Filet z kurczaka jest chyba najprostsza podstawa do wszystkiego, zepsuc go to dopiero wielka sztuka
Praktycznie mozna go jesc ze wszystkim i ze wszystkim pasuje... Jedynym utrapianiem niedoswiadczonych, ale i majacych duzo praktyki gotujacych jest nadmierne jego przesuszenie podczas pieczenia lub smazenia. Osobiscie preferuja drobiowe kotlety ala schabowy, bo to oszczedna i przpyszna wersja piersi. Fajna opcja (i przede wszystkim tansza!) jest pokombinowanie z wyfiletowanymi udkami. Chodzi o te gorna czesc cwiartki. Pozbycie sie kosci jest bardzo proste. Mozna je tak samo panierowac, gotowac, piec i smazyc. Pokrojone moga byc wykorzystane do szaszlykow, makaronow i zapiekanek, wymagaja tylko chwili dluzszej obrobki termicznej, ale za to gwarantuja soczystosc i znacznie bardziej wyrazisty smak. Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2013-04-05 o 18:12 |
|
|
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 3 538
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Znacie jakąś fajną marynatę do piersi z kurczaka z cynamonem?
|
|
|
|
|
#433 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
zalezy czy chcesz uzyskac bardziej orientalny czy tradycyjny efekt??
Tradycyjnym jest: 2-3 lyzki miodu, pol lyzeczki cynamonu, pieprz, lyzeczka Vegety, 3 lyzki oleju, lyzeczka octu lub soku z cytryny, lyzeczka czerwonej papryki, lyzeczka majeranku. Natrzyj piersi i najlepiej odstaw na noc do lodowki Orientalna: 3-4 lyzki jogurtu, cynamon lyzeczka, pieprz, lyzka sosu sojowego lub po prostu maggi, pol lyzeczki suszonej kolendry i kuminu (mozesz pominac, ale bedzie mniej wyraziste), lyzka koncentratu pomidorowego, lyzeczka cukru, lyzka oleju. Marynujemy 2-3h ![]() a jesli potrzebujesz gotowcow, to w prawie kazdej przyprawie do kurczaka znajdziesz cynamon: zolte curry, korma, "złoty kurczak", kurczak staropolski
Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2013-04-06 o 10:07 |
|
|
|
|
#434 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 3 538
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Orientalny
Zapomniałam napisac, że nie chce żadnych jogurtów, przecierów, cebuli itp w tej marynacie. Jak pominę jogurt i przecier z Twojej to da się przeżyć? ![]() Gotowców nie chcę |
|
|
|
|
#435 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
spoko, bez jogurtu i pomidorow tez daje rade, warto lekko posolic, bo jogurt ma ten talent, ze przyspiesza zmiekczenie miesa, a to samo czyni sol
|
|
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-01
Wiadomości: 3 538
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Wiem, ale nie zawsze mam jogurt w domu czy jakieś dodatkowe składniki
Dlatego chciałam sam zestaw przypraw z cynamonem. Dziękuję na pewno wypróbuję Twój przepis |
|
|
|
|
#437 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 900
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Ja polecam kurczaka w sosie koperkowym z śmietanką i grzybkami, pyszne jest z ziemniakami lub frytkami i marchewką.
|
|
|
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 7 989
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
![]() ) ale jak dla mnie to nie jest ten smak
__________________
|
|
|
|
|
|
#440 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3 109
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Ja "schabowe" udka lubię,ale jednak robi się je 2-3 razy dłużej,a to oznacza również długie smażenie w tłuszczyku
.A filecik mozna usmażyć na szybciora![]() A próbowałyście usmażyć pierś sposobem z reklamy kostek Knorra? Ja tak zrobiłąm i było przepyszne .Az sama się zdziwiłam.
|
|
|
|
|
#441 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-08
Lokalizacja: przemysl
Wiadomości: 345
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
pisalam o tym sposobie wczesniej, kurczak tak zrobiony jest rewelacyjny
__________________
168, 27 lat 61 - 60- 59 - 58 - 57 -56
|
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: MałaPolska - Galicja
Wiadomości: 51
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
, musi być taki "akuratny", wtedy wlewasz wodę/bulion (obowiązkowo wrzątek inaczej będzie twarde) i dusisz jakieś 30 minut. Kurak będzie "lekko suchy" w środku i powinien się "ciągnąć" z wierzchu, znaczy powinny się odrywać całe włókienka.Do tego sos wedle uznania, często robiłem w beszamelu, ale odkąd moje Panie się odchudzają to przestałem.
__________________
Bigos forever
|
|
|
|
|
|
#443 | ||
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 7 989
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
![]() A nie jest za słony? ![]() Cytat:
![]() W takmi razie ja też bez beszamelu ![]() Dam znać czy wyszło takie, jak powinno ![]() A jeszcze jedno pytanie: jadłam też kiedyś 'danie chińskie' zrobione przez znajomego. Kurczak, warzywa (tylko nie pamiętam jakie) plus makaron. No i jakiś sos. Czy macie może podobny przepis?
__________________
|
||
|
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-03
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 3 109
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Halszczak, w zasadzie ani masło ani oliwa nie jest wskazana do smażenia,a Ty piszesz,że trzeba mocno rozgrzać-nie ma smrodku?
Cytat:
A ja wolę dania chińskie właśnie z makaronem,ale to musi być taki gruby,jest taki w Lidlu,takie niedługie nitki,grubsze od spaghetti i żółte,wygląda w kolorze jak makaron jajeczny.Do makaronów mieśko można usmażyć w panierce z białek jajka i mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej),nie robi się z tego taki kapeć,jak z mąki pszennej. No i do tego smażone na szybko warzywka,dla mnie obowiązkowo sporo marchweki(koniecznie pokrojonej w paseczki,jest wtedy bardziej orientalnie ),spoooro cebuli w grube piórka i dla mnie obowiązkoy jest korzeń imbiru,który teraz zawsze jest w mojej kuchni. Jako podstawę sosu wykorzystuję taki sos chilli (słodki) w dużych,szkalnych butelkach,on jest bardzo tani ,ok 10 zł (poj.ok 1l).Kiedyś oglądałam program "Chińszczyzna w 5 min." i tam na ogół brali ten sos albo też wcześniej marynowali w nim mięso i smażyli po odcięknięciu. Jest jeszcze taka przyprawa Knorra "5 smaków",kupuję ją od lat,inne firmy nie mają takiej mieszanki.Jak ktoś lubi kuchnię chińską,to to jest podstawa tego "chińskiego smaku" .No i świeży imbir![]() Rany,ale mi ślinka cieknie,zjadłąbym takie chińskie danie,ale nie mam tego makaronu
|
|
|
|
|
|
#445 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
oj, chinczyka to bym mogla wciagac na okraglo... Czasem zamiast zwyklego makaronu mozna uzyc tego z zupki chinskiej, lub slynnego cieniuskiego ryzowego, albo... sam ryz, swietny zaciagniety jajkiem
W UK bardzo popularne sa jajeczne noodle (pycha!). Poza sweet chilli, znakomity jest sos slodko-kwasny z ananasem. Ach, wypad do tego chinskiej restauracji, najlepoej ze szwedzkim stolem, to sie nazywa uczta... |
|
|
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Anglia
Wiadomości: 4 401
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Mam pytanie jeśli chodzi o de volaille (czy jak to się pisze)
![]() Pamierować jak zwykłe kotlety? (mąka, jajko, bułka tarta)? Tak myślałam ale w wielu przesisach jest tylko jajko + bułka tarta. Nie wiem czy to jakaś szczególna różnica czy nie ma to znaczenia...? Do środka koniecznie trzeba dodać masło czy wystarczy ser + szynka?
__________________
"Gdy sensu już nie ma, to sens się zaczyna" |
|
|
|
|
#447 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: MałaPolska - Galicja
Wiadomości: 51
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
Najlepszy do smażenia, wszystkiego dodajmy, jest smalec, to wiem, ale drób od zawsze smażę na mieszaninie oliwy z masłem i smrodku nie ma, a "mocno" w tym wypadku oznacza moment lekkiego "zróżowienia" masła.
__________________
Bigos forever
|
|
|
|
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-01
Lokalizacja: stąd
Wiadomości: 36 831
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Powinno się smażyć na oleju rzepakowym, bo można go podgrzewać do dużej temperatury bez tworzenia szkodliwych związków i bez obaw, że się przypali (jak maslo).
|
|
|
|
|
#449 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: MałaPolska - Galicja
Wiadomości: 51
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
. Sorki za to co napiszę, ale za każdym razem jak na forum o gotowaniu czytam, że coś się na czymś powinno to zaczynam się śmiać. Kupujemy kurczaki nafaszerowane chemią jak jasna cholera, żyjemy w zatrutym środowisku wdychając codziennie całą tablicę Mendelejewa, ale nie smażymy na oliwie z masełkiem bo to niezdrowe jest. Może i tak, ale po pierwsze primo - niezdrowo to jest się urodzić, bo kto żyje ten w końcu umiera, a po drugie primo - dlaczego sobie odmawiać tej odrobiny przyjemności. P.S. Wszyscy wielcy smażyli na maśle i jakoś nikt nie narzekał z tego powodu, że niezdrowe , a najlepszy kurczak to kurczak na masełku.
__________________
Bigos forever
|
|
|
|
|
|
#450 | |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-11
Wiadomości: 871
|
Dot.: Piersi Z Kurczaka:)
Cytat:
zrobiłam i wszyła super
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.





wybacz



hehe






) ale jak dla mnie to nie jest ten smak
60- 59 - 58 - 57 -56


