Studia - jak to wygląda - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-30, 10:43   #1
klaraxxx
Przyczajenie

Studia - jak to wygląda

Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda na studiach sprawa wakacji.
Ostatnio na forum gdzieś przeczytałam że na studiach zaocznych nie ma wakacji, bo to że ferii na studiach nie ma to wiem.

Chciałam się dowiedzieć czy dni wolne czyli wakacje są ustalane przez uczlenię czy wszyscy studenci mają je w tym samym czasie.
Jak to jest na studiach dziennych i zaocznych.

Także chciałam się dowiedzieć jak wyglądają studia dzienne, czy tak jak w szkole średniej że chodzi się do szkoły codziennie i z dnia na dzień trzeba się uczyć bo nauczyciele pytają czy jak to jest?

Jeśli chciałabym iść na studia zaoczne to jak to wygląda i jak wygląda to gdybym chciała iść na studia dzienne?

Jeszcze jedno, na kilku już uczelniach piszą że studia dzienne tylko trzy razy w tygodniu, czyli rozumiem to tak, że przez trzy dni trzeba zrobć to co jest zaplanowane na pięć dni? Ile czasu się mniej więcej spędza wtedy w szkole? Wiem że jest to zależne od kierunki i uczelni ale tak orientacyjnie chciałabym abyście napisali jak to jest w waszym przypadku i proszę napiszcie jaki kierunek studiujecie.
klaraxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 15:33   #2
viva91
na przekór do celu

Dot.: Studia - jak to wygląda

Cytat:
Napisane przez klaraxxx Pokaż wiadomość
Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda na studiach sprawa wakacji.
Ostatnio na forum gdzieś przeczytałam że na studiach zaocznych nie ma wakacji, bo to że ferii na studiach nie ma to wiem.

Chciałam się dowiedzieć czy dni wolne czyli wakacje są ustalane przez uczlenię czy wszyscy studenci mają je w tym samym czasie.
Jak to jest na studiach dziennych i zaocznych.

Także chciałam się dowiedzieć jak wyglądają studia dzienne, czy tak jak w szkole średniej że chodzi się do szkoły codziennie i z dnia na dzień trzeba się uczyć bo nauczyciele pytają czy jak to jest?

Jeśli chciałabym iść na studia zaoczne to jak to wygląda i jak wygląda to gdybym chciała iść na studia dzienne?

Jeszcze jedno, na kilku już uczelniach piszą że studia dzienne tylko trzy razy w tygodniu, czyli rozumiem to tak, że przez trzy dni trzeba zrobć to co jest zaplanowane na pięć dni? Ile czasu się mniej więcej spędza wtedy w szkole? Wiem że jest to zależne od kierunki i uczelni ale tak orientacyjnie chciałabym abyście napisali jak to jest w waszym przypadku i proszę napiszcie jaki kierunek studiujecie.
Są na studiach wakacje i są też ferie - te drugie pod pewnym warunkiem.
Na stronie uczelni zwykle pojawia się kalendarz akademicki, w którym jest napisane od kiedy do kiedy trwają semestry, a od kiedy do kiedy są dni wolne, m.in. wakacje. Ja mam też przerwe semestralną, którą można nazwać feriami, trwa ona akurat w tym roku tydzień. Jeśli zdasz wszystkie egzaminy w pierwszych terminach, to zazwyczaj później masz wolne Ja teraz mam tydzień, mój TŻ aż 3 tygodnie Ale może się też zdarzyć tak, że ferii w ogóle nie będzie - zależy od uczelni, od kierunku, od konkretnego roku kalendarzowego.

Ja jestem na dziennych, ale to samo może tyczyć się zaocznych. Zjazdy na zaocznych są albo co weekend, albo co 2 tygodnie, albo nawet zdarzy się tak, że między jednym a drugim zjazdem będą 4 tygodnie wolnego. Więc przerwy jakieś są, możesz sprawdzić harmonogram zjazdów na jakiejś uczelni dla przykładowego kierunku, żeby zobaczyć.

Dni wolne ustalane są przez uczelnię.

Plany zajęć są różne, można chodzić na uczelnie codziennie, można mieć też przerwy - np. ja mam czwartki wolne. Czy prowadzący pytają - zwykle robi się kartkówki ale i pytanie się zdarza, ale to zależy od kierunku, u mnie ustnie nie pytają.

Idziesz na studia zaoczne - spędzasz całe soboty i niedziele (a czasami połowy piątków) na uczelni. Które weekendy masz zajęte, powie Ci harmonogram zjazdów.

Idziesz na studia dzienne - zajęcia masz od poniedziałku do piątku, choć nie każdy dzień musisz mieć zajęty.

Cytat:
Jeszcze jedno, na kilku już uczelniach piszą że studia dzienne tylko trzy razy w tygodniu, czyli rozumiem to tak, że przez trzy dni trzeba zrobć to co jest zaplanowane na pięć dni?
Nie. Jeśli jest tak, że chodzisz tylko 3 dni, to znaczy, że materiał jest zaplanowany na te 3 dni, nie na 5. Widać ktoś uznał, że wystarczą 3 dni na opanowanie danych przedmiotów w tygodniu podczas semestru.

Spędzam na uczelni różną ilość czasu - w poniedziałki 5 godzin, we wtorki 6 godzin ale z przerwami, w środy 9 godzin, czwartek wolne, piątek 7 godzin. Studiuję gospodarkę przestrzenną
Możesz zobaczyć na plany zajęć na moim kierunku: http://www.aqua.up.wroc.pl/dydaktyka...ozklady-zajec/

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2013-01-30 o 15:34
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-30, 19:23   #3
Stokrotek90
Wtajemniczenie

Dodam jeszcze, że studia są znacznie mniej monotonne niż szkoła. Po pierwsze, co semestr zmieniają Ci się przedmioty. Po drugie, jedne zajęcia masz zwykle raz w tygodniu (ewentualnie z wykładami - więcej), a nie ja np. język polski w liceum - 7. Ale! Jedne zajęcia trwają zwykle 1,5 godziny bez przerwy, a nie 45 minut, jak to było w szkole. I jeszcze jedna sprawa - inaczej wyglądają konwersatoria, inaczej laboratoria, ćwiczenia i wykłady, seminaria itp. Masz różne rodzaje zajęć. Na wykładach zwykle nie jesteś odpytywana, ale piszesz z nich egzamin (lub zaliczenie) końcowy. Na ćwiczenia, konwersatoria, labory i seminaria przygotowujesz się na bieżąco.
Stary 2013-01-31, 17:09   #4
CaffeeLatte_
Raczkowanie

GG do CaffeeLatte_

Zacznę od tego, że studiuje zaocznie kosmetologie
Moje zjazdy odbywają się co 2 tygodnie w piątki, soboty i niedziele, dlatego też wlaśnie nie mam ferii, bo ferie trwają 2 tygodnie, a to jakby nie było jest od mojego jednego zjazdu do drugiego - taaak się wycwanili
Wakacje? Jakieś tam będę miała, na zaocznych zazwyczaj jest tak, że sesja zimowa jak i letnia jest później - ja swoją sesje zimową mam właśnie teraz w lutym, a letnią będę miała końcem czerwca/początkiem lipca, więć tak na prawdę moje wakacje będą trwały prawie jak w szkole średniej - troche lipca, sierpień no i wrzesień nie cały, bo pod koniec września zaczynamy zjazdy

Studia zaoczne najczęściej wybierają osoby, które dodatkowo jeszcze pracują w tygodniu, więc jest tym większa harówka. Zajęcia z reguły odbywają się w piątki od 15/16 do wieczora, w soboty i niedziele zazwyczaj od rana do wieczora, z tym że jest to 8 godzin zegarowych nauki - w między czasie jakaś dłuższa przerwa obiadowa no i przerwy między zajęciami i w trakcie zajęć, gdyż wykłady/ćwiczenia/ćwiczenia seminaryjne trwają po półtorej godziny

Hmm... tak jak napisała koleżanka wyżej jest ciekawie, bo przedmioty się zmieniają, a jak są jeszcze jakieś ciekawe praktyczne zajęcia to już w ogóle leci jak z bicza strzelił

http://aksamitnydotykpiekna.blog spot.com/
------------------------------------

Twoja przyszłość widziana w kartach http://tarotjasmine.pl/

CaffeeLatte_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 17:41   #5
klaraxxx
Przyczajenie

Oki dziękuję Wam za "pokazanie" mi tego świata studenckiego)
Stary 2013-02-12, 18:07   #6
klaraxxx
Przyczajenie

Mam jeszcze jedno pytanie, koleżanka studiowała pedagogike i zawsze przed egzaminami czy zaliczeniami dostawała zagadnienia, czego ma się uczyć do egzaminu. Inna koleżanka studiowała prawo i też dostawała takie zagadnienia, a nawet testy które później były na egzaminie czy zaliczeniach...

Ja chodzę na studia i nie mam czegoś takiego, nawet nie mam podanych rzeczy, których mam się uczyć. Dostajemy tylko prezentacje, które często nawet nie były omawiane na zajęciach, jest tego sporo, bo na prezenatcji wszystko napisane jest w skrócie - najczęściej w punktach. Każdy punkt trzeba rozwinąć, przeczytać całe książki a jest tego multum...

Chciałam was zapytać, czy wy tez dostajecie jakieś zagadnienia co będzie na zaliczeniu czy egzaminie?
Stary 2013-02-12, 18:08   #7
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Chciałam was zapytać, czy wy tez dostajecie jakieś zagadnienia co będzie na zaliczeniu czy egzaminie?
Nie.
Stary 2013-02-12, 18:20   #8
dobrusia8e
Zadomowienie

Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie, koleżanka studiowała pedagogike i zawsze przed egzaminami czy zaliczeniami dostawała zagadnienia, czego ma się uczyć do egzaminu. Inna koleżanka studiowała prawo i też dostawała takie zagadnienia, a nawet testy które później były na egzaminie czy zaliczeniach...

Ja chodzę na studia i nie mam czegoś takiego, nawet nie mam podanych rzeczy, których mam się uczyć. Dostajemy tylko prezentacje, które często nawet nie były omawiane na zajęciach, jest tego sporo, bo na prezenatcji wszystko napisane jest w skrócie - najczęściej w punktach. Każdy punkt trzeba rozwinąć, przeczytać całe książki a jest tego multum...

My też nie dostajemy Do tej pory pamiętam pewien wykład z jakiejś statystyki, czy czegoś podobnego. Kolega zapytał profesora:
- Panie profesorze, jak będzie wyglądało zaliczenie?
- Dobrze będzie wyglądało.
I był koniec dyskusji

PM 2020
dobrusia8e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 21:07   #9
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dobrusia8e Pokaż wiadomość
My też nie dostajemy Do tej pory pamiętam pewien wykład z jakiejś statystyki, czy czegoś podobnego. Kolega zapytał profesora:
I był koniec dyskusji
My tylko na 1 przedmiocie na 1 roku dostaliśmy zagadnienia do samodzielnego opracowania, tak to musisz sobie człowieku radzić sam.

U nas to mniej więcej wygląda tak:
-Czego możemy się spodziewać na egzaminie/kolokwium?
-Wszystkiego.
-Aha.
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-13, 15:30   #10
20160901857
Konto usunięte

W kwestii planu dodałabym jeszcze, że na niektórych uczelniach/kierunkach można sobie samemu ustawiać plan, natomiast na innych jest narzucony i nie ma żadnej możliwości "dopasowania pod siebie".
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-15, 15:57   #11
pffe
BAN stały

studiuję na polibudzie łódzkiej.
wakacje są generalnie 2 miesiące ale jak zaliczysz wszystko w pierwszych terminach to masz więcej wolnego. to samo w zimowej sesji, masz tydzień wolnego ale jak zaliczysz wszystko w pierwszych terminach to masz 2 tygodnie wolnego.

plan jest narzucany, np. w pierwszym semestrze miałam codziennie coś w tym wtorki od 8 do 20 z dwiema godzinami przerwy 15-17. reszta była w miarę ok, w piątek tylko 2 wykłady były.
teraz na drugi semestr mam piątki wolne ale za to ciężej reszta i bez okienek, czyli po 15 minut przerwy między zajęciami.

na zaliczenia niektórzy mówią co zrobią, np. z matmy mówi, że będzie 7 zadań, 5 zalicza i jakie to typy zadań będą a np. z mechaniki podał 20 tematów na teoretyczny egzamin.

co do nauki z dnia na dzień: czasem jest tak, że mamy spokój i dopiero przed sesją jazda ze wszystkiego a czasem robią wejściówki, czyli taki sprawdzian 5-10 minut z wiedzy z poprzednich zajęć albo z przygotowania na laboratoria.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-16, 17:24   #12
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
bo to że ferii na studiach nie ma to wiem.
Ja mam Tydzień przerwy semestralnej po sesji zimowej

Cytat:
Ale! Jedne zajęcia trwają zwykle 1,5 godziny bez przerwy, a nie 45 minut, jak to było w szkole.
U mnie ćwiczenia trwają 45 minut. I to jest tak niewiele.. Naprawdę, wcześniej w liceum to się wydawała kupa czasu, a teraz gdy zajęcia są po 1,5h, to 45-minutowe ćwiczenia to zawsze zdziwienie "co? już koniec? :O"

Cytat:
Zależy z jakich zajęć. Na niektórych dostajemy zagadnienia do opracowania, z innych obowiązuje po prostu cały materiał.

Cytat:
Cytat:
U nas to mniej więcej wygląda tak:
-Czego możemy się spodziewać na egzaminie/kolokwium?
-Wszystkiego.
U mnie było:
- Panie profesorze, a czego możemy się spodziewać na egzaminie?
- Aa, to nie będzie trudny egzamin, ale bardzo szczegółowy.

I tyle się dowiedzieliśmy
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 11:09   #13
klaraxxx
Przyczajenie

Mam jeszcze pytanie dot. studiów, chciałabym dowiedzieć się co to jest egzamin warunkowy, ile jest terminów egzaminów? Jak się nie zda w pierwszym terminie to ile jeszcze razy można zdawać.
O co chodzi z punktami ECTS? Przeczytałam właśnie że ktoś je przekroczył a ja nawet nie wiem co to jest, nikt nam nic o tym nie mówił

Słyszałam ostatnio coś, że można nie zaliczyć jakiś egzaminów i przejść na II semestr ale do końca marca trzeba zaliczyć zaległy egzamin...

Czy chodzicie na jakieś wolontariaty? Na uczelni wykładowcy wciąż powtarzają żeby chodzić na wolontariat, ale nie znam nikogo kto by chodzić na wolontariat.

Edytowane przez klaraxxx
Czas edycji: 2013-02-19 o 11:11
Stary 2013-02-19, 11:12   #14
Double Time
BAN stały

Wszystko do znalezienia na stronie uczelni, ale OFC. temat na wizażu - zawsze spoko.
Double Time jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 12:20   #15
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-19, 12:32   #16
Double Time
BAN stały

Cytat:
Nie, nie chodzę na wolontariaty, zawsze szukałam płatnych praktyk, ale zależy, co TY studiujesz w sumie.
Koła naukowe też można brać pod uwagę.
Z praktykami różnie, ale zdarzają się płatne - jak jest możliwość to brać ile wlezie.
Stary 2013-02-19, 18:31   #17
viva91
na przekór do celu

Cytat:
O co chodzi z punktami ECTS? Przeczytałam właśnie że ktoś je przekroczył a ja nawet nie wiem co to jest, nikt nam nic o tym nie mówił
Nam też nikt o tym nie mówił, ale umiem korzystać z googli...

Trudno mi pojąć, że osoba, która już studiuje zadaje takie pytania. Można czegoś nie wiedzieć - ale to o co pytasz to podstawy.
Stary 2013-02-19, 18:43   #18
Double Time
BAN stały

Cytat:
Nam też nikt o tym nie mówił, ale umiem korzystać z googli...
Te google to jeszcze trzeba umieć obsługiwać...a najnowsze roczniki nie grzeszą bystrością. :F
Stary 2013-02-19, 18:57   #19
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Double Time Pokaż wiadomość
Te google to jeszcze trzeba umieć obsługiwać...a najnowsze roczniki nie grzeszą bystrością. :F
szkoda, że twój rocznik nie grzeszy skromnoscią
mad86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości