| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2013-02-27, 22:56 | #361 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2011-10 
				 | 

Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010

Cytat: 
 dobra jest, każdy robi jak uważa, ja się poprostu obnażyłam na forum o tym iż możliwe że mała nie dostanie się do przedszkola drogą rekrutacji  ot takie usprawiedliwianie się publiczne swych zamiarów, szukanie wsparcia, nie wyszło   | |
|     | 
|  2013-02-27, 22:56 | #362 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-07 
				 | 

Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010

Nataszka - doczytałam że to 60-100 zł kosztuje w większości przypadków .  Czyli jak pisałam moja przychodnia na łeb upadła . Bo razem z usunięciam kamienia , taka impra kosztuje prawe 400 zeta   Idę kimać . Ja nie wiem co zrobię na Olki urodziny .. J muszę nagrać temat . teściowa mi dziś zrobiła dużą ilość krokietów z pieczarkami    
				__________________ *Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny | 
|     | 
|  2013-02-27, 23:00 | #363 | ||
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

Cytat: 
  Napisz plizzz co planujesz podać - masz fajne pomysły i może coś zgapię (a nawet zgapimy z mrówką  ) Macie rację co do naleśników - nie będę się pierniczyć co wypada a co nie. To nie przyjęcie u królowej. Cytat: 
 To zamierzasz podać i naleśniki i mięso z kaszami? To dłuższe posiedzenie sie szykuje? Ja zapraszam na po obiedzie i naleśniki powinny wystarczyć. A tak w ogóle to mam ostatnio jakąś fazę na kasze - niestety jak na razie jedynie wirtualną, ale w tej chwili robię tak:   | ||
|     | 
|  2013-02-27, 23:03 | #364 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-06 
				 | 

Cytat: 
   Ja ostatnio zostawilam przy łóżku moje psychotropy , ale w porę sie kapnela, człowiek weźmie , ciepnie byle gdzie ,a tragedia przeciez może sie stać . Dobrze ze moje spali. Moj do tabletek sie nie rwie , ale i tak chowam. | |
|     | 
|  2013-02-27, 23:06 | #365 | 
				 | 

O tym, że dziewczyny przyjmą to mniej dosłownie  No właśnie jak dla mnie to szukanie wsparcia Ci wyszło, bo ja napisałam, że w końcu zrobiłabym tak samo | 
|     | 
|  2013-02-27, 23:20 | #366 | ||||||||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-04 
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
  bo ile można się tak męczyć Cytat: 
  Cytat: 
  Cytat: 
  Ostatnio kupiłam skarpetki z nalepką "dziękujemy za zakup polskiego produktu"  miałam kiedyś kamień usuwany ,faktycznie mało przyjemne Cytat: 
  Cytat: 
  Cytat: 
  ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Aneczka o matko ! czasem człowiek się zapomni i coś gdzieś siepnie u mnie leki wysoko w kuchni ,nawet jak stanie nogami na blacie to i tak nie sięgnie | ||||||||
|     | 
|  2013-02-27, 23:20 | #367 | ||
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

faktycznie ze mną już źle..   ale od 2ch dni biorę witaminki więc mam nadzieję że mi się niedługo poprawi... Cytat: 
  i nie decyduje kolejność zgłoszeń tylko to czy rodzice pracujący czy nie... już pisałam o tym błędnym kole... nie pracuje-> nie ma przedszkola, nie ma przedszkola-> nie pracuje... no ale zobaczymy... może akurat się uda... i przez to że wyrobiłyśmy się w lutym a dużo ludzi zapomniało o składaniu papierów i przypomną sobie w marcu to kala sie dostanie   i na 9 godzin do przedszkola?  ja myślałam że im zależy na tym żeby dzieci były jak najkrócej a nie jak najdłużej w przedszkolu. Cytat: 
 stwierdziliśmy że przenośna lepsza bo będzie mogła ze sobą zabierać do babci itp  a taką kredową ma po kuzynie na dworze... co prawda trochę zniszczona ale daje rade... mrowak- ja zrobię tort i jedno ciasto... po urodzinach tz stwierdzam że nie ma sensu robić 2ch bo goście nawet połowy nie zjedli... ja jeszcze nie wiem co będę robić... na pewno te ślimaki z ciasta francuskiego i roladki z łososia... żeberka mi nie smakowały więc zrobię pałki z kurczaka... to wszyscy lubią  muszę tylko jakieś sałatki wymyślić.. bo ta grecka już mi się przejadła... | ||
|     | 
|  2013-02-27, 23:36 | #368 | ||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-06 
				 | 

Cytat: 
  . Młody był szogun , mega szogun zreszta dalej jest, i z nim tak zrobiłam , jajek nie tlukl , prędzej ja  No właśnie, to samo przecie napisałam  i takie mam podejście  , wpływu na to nie mamy. ---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ---------- Cytat: 
  czy moze czegos nie dopisalas . No zamotalam sie .  Czyli decyduje kolejność zgłoszeń bo ty w lutym sie wyrobilas, przed tymi którzy jeszcze nie zdarzyli złożyć papierów , bo piszesz ze decyduje tylko to czy rodzice pracują czy nie, a ty przecież nie pracujesz. | ||
|     | 
|  2013-02-27, 23:36 | #369 | |
				 | 

Cytat: 
  Bo w sumie to ma sens i np u nas raczej sie będzie sprawdzał (zawożę Olę do przedszkola, jade do pracy na 8 godzin wracam po nią, TZ często wyjeżdża, a nawet jak on będzie po nia przejeżdżał, to i tak Ola będzie w przedszkolu jakieś 8,5 godziny minimum). A co do błędnego koła to zgadzam się - u nas dzieci rodzica(ów) niepracującego sie nie dostaną  w zeszłym roku zabrakło paręset miejsc dla takich dzieci. Co roku są protesty i władze nic sobie z tego nie robią. Nie pracujesz, to nie poślesz dziecka do przedszkola, a bez tego jak wiadomo do pracy sie nie pójdzie  W ogóle to będziemy mieli szczęście jak mała się dostanie do jakiegoś przedszkola w naszej dzielnicy lub w którejś z sąsiednich. Mamy niedaleko przedszkole, do którego najbardziej by nam pasowało posłać Olę, ale tam w zeszłym roku było ok 3 dzieci na miejsce (mówię o dzieciach, które mają podane to konkretne przedzkole jako 1szy wybór). Buduje sie tu dużo bloków, więc i dzieci przybywa, a przedszkole jak było jedno, tak zostało. U teściów, gdzie jest stare osiedle, są trzy przedszkola  A te slimaki to można podać na zimno? Podasz jeszcze raz przepis? | |
|     | 
|  2013-02-28, 00:01 | #370 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

aneczka- kala dziś spytała gdzie jest babcia... a babcia wczoraj do szpitala poszła... ja jej powiedziałam że babcia pojechała na wakacje  jakoś wole małej nie stresować... i jeszcze przypomniał jej się dziadek..  powiedziała że babcia zaprowadziła go na policje bo on był chory.. monka- u nas papiery składa się w lutym... a ci co złożą w marcu będą składać na liste rezerwowych... pani w przedszkolu wczoraj powiedziała mi że jeszcze nie było złożonych 25 podań do 3latków... i mam nadzieję że złożenie przeze mnie podania w lutym sprawi że będę przed osobami które złożą podania w marcu nawet jeśli oboje rodziców będzie pracować... teraz lepiej?  bo sama się gubię   catro- no ja blisko nie mam do żadnego przedszkola... mieszkamy na przedmieściach a wszystkie przedszkola na osiedlach... do tego najbliższego z najdalszych dzwoniłam i pani powiedziała że w ogóle nie ma grupy 3latków... u nas miasto się wyludnia  kopalnie zamykają, emeryci wracają w rodzinne strony... a rok temu i tak brakowało 500 miejsc... a w tym nie planują otworzyć dodatkowych grup... a co do ślimaków... to ja je robię na chwile przed podaniem... przygotowuję je prędzej... a na 30 minut przed podaniem wkładam do piekarnika... a przepis łatwy... rozwijasz ciasto francuskie posypujesz startym serem, szynką pokrojoną w kostkę i pieczarkami usmażonymi z cebulą... zwijasz dłuższym brzegiem... kroisz na 1,5-2 cm plastry układasz na blaszce wyłożonej papierem spłaszczasz troche ręką... i pieczesz 200st do czasu zarumienienia ok 20min. ostatnio robiłam bez pieczarek tylko ser i szynka... też dobre... na necie dużo różnych pomysłów jest... sara- nam nie kazali zarobków wpisywać... tylko miejsce zatrudnienia.. a wy za każdą godzinę płacicie 3zł? czy powyżej tych państwowych? i czemu ci co więcej zarabiają płacą więcej?   | 
|     | 
|  2013-02-28, 07:12 | #371 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-04 
				 | 

Mrowak do mięs polecam kaszę jaglaną ,jest delikatna w smaku i na pewno wszystkim posmakuje i mimo że jest stara jak świat to wiele osób nie zna jej ,gotuje się ją 1 objętość kaszy i 3 objętości wody  właśnie sobie zapodam dzisiaj do mięska w sosie Machaj pałki fajnie smakują z tą marynatą http://www.☠☠☠☠☠☠.pl/pid,15330/n,KNO...ra/stn,product zostawiam na noc a później do piekarnika ja to w ogóle mam świra na punkcie kolendry posypuję nią praktycznie każde mięso albo taką mieloną albo w ziarnkach Ale mgła u nas ,aż konie dusi  jak w wąchocku | 
|     | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2013-02-28, 07:15 | #372 | 
| Zakorzenienie | 

Moim zdaniem to troche bezprawne wymuszac od rodzicow zaswiadczenia o zarobkach,przeciez przedszkole to nie branie kredytu. Megi jak bylam z malym na ko.iec ciazy to przy odbieraniu eryka z przedszkola,siadalam na lawce przed przedszkolem i ryczalam,tak sie zle czulam po chodzeniu. W takich wypadkach to porod jest wybawieniem  Co do wypadkow w domu to u mnie najczesciej maja miejsce jak ja na treningu,a mlody zostawiony pod opieka ojca:/ przewaznie wtedy jest spiacy,zmeczony mniej ostrozny,a moj tz ma zakorzenione gleboko po swojej rodzinie ze dzieci maja byc samodzielne w domu. Dzisiaj czeka mnie mycie glowy z zlewie w ku hni,a woda zagtzana w garnku. No zesz... Ale dzisiaj podloge klada,to jutro obudowanie wanny i kibelka i finisz mam nadzieje,choc jeszcze tz do sufitu zagonie zeby za jednym sprzataniem bylo 
				__________________ Eryk i Erwin  "Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać" | 
|     | 
|  2013-02-28, 07:46 | #373 | ||||||
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  pisałam wam już kiedyś (po tym zebraniu co byłam), że u nas od tego roku kolejność zgłoszeń decyduje, ALE rodzice musze być pracujący (pieczątki z zakładów pracy). Bez kolejki natomiast są matki samotnie wych. dziecko, dzieci rodziców niepełnosprawnych, dopiero w 3 kolejności my, czyli gdzie rodzice oboje pracują - i wśród nas deycuje kolejność zgłoszeń  dopiero póxniej cała reszta. I u nas z miejscami kiepsko, grupa jest tylko jedna (moze będzie więcej jak zerówki całkiem do szkół pójdą, albo jak wejdzie ustawa o 6 latkach w szkole - wtedy będą pomieszczenia na więcej dzieci. No i u nas z miejscami cieżko i niestety ale jak mi sie nie dostanie to poproszę mojego dyra o telefon  ale licze, ze jak dyrektorka zobaczy pieczątkę ze szkoły (najlepszej w mieście) to mi go przyjmią  do tego musiałąm wpisać godziny do oporu czyli 7.00-16.00, zaprowadzać go będę przed pracą, czyli po 7ej, a odbierać tak jak skończe lekcje, czyli zazwyczaj po 14ej  Jest jeszcze jedno publiczne przedszkole blisko mojej pracy, ale tam dzieci WOGÓLE na dwór nie wychodzą  nie składam papierów tam, ale jeśli znajomośc w tym u nas na osiedlu nie pomogą to pójdę tam i będę się kajać przed tamtejszą dyrekcją  w razie co są u nas 4 prywatne (ale nie cieszą sie zbyt dobrą opinię, no z wyjątkiem jednego, które kiedyś było publiczne, ale jest dość daleko, zupełnie nie po drodze mi). Cytat: 
  wiem, ze byłą darmowa, ale jakoś sie zebrać nie mogłam, no i na siostrę czekałam  Cytat: 
  ale nie takiego krowiastego, tż chce zafirę, albo tourana ewentualnie alehambrę (czy jakoś tak), z tym, ze z  tych trzech najlepsze opinie ma zafira  jak dzieci wyrosną z rowerków, fotelików i wózka to kupimy normalne auto, a póki co trza sie jakoś vanem zadowolić. Tak jak ty pałasz miłością do BMW, tak ja do audi  mam nadzieję, ze kupimy kiedyś Q7   biedaku... a ja nadal na nr konta czekam i czekam... Cytat: 
  chyba mają stawkę za godzinę i każdy płacić powinien tak samo, a nie, ze więcej zarobi to więcej zapłaci?  Cytat: 
 Cytat: 
  ---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ---------- Wczoraj Kubeł biegał po mieszkaniu w samych skarpetach wiezorem, tuż przed kąpaniem, antypoślizgów nie miał i jak rąbnął na płytki, głową przywalił w kant komody na przedpokoju  guz na czole wielkości śliwki  cud, że nie rozciął  na pytanie: będziesz jeszcze tak biegał odpowiedział: "nigdy w zyciu cholela jasna"  nosz jak to dziecko wyłapuje wiecznie nie to co trzeba  mój tż kiedyś do niego powiedział (za co awantura oczywiście byłą przez cały weekend): "jak cię strzele w łeb" i mały oczywiście pamieta i zamiennie używa: łeb i dupę... oczywiście wczoraj przy tej cholerze (którą z kolei od mojej siostry wyłapał) przypomniałam mu ten łeb (tżtowi) i znowu awantura  także poszliśmy spać w pozycji na misie: du.pa do du.py i śpi się  Przemówił rano, ze po pracy jedzie te chrzciny załatwiać u księdza  głu.pek 
				__________________ K & I    | ||||||
|     | 
|  2013-02-28, 09:04 | #374 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-10 
				 | 

wyniki były dobre ale właśnie te próby wątrobowe podwyższone. Ona z dnia na dzień była co raz słabsza. Dlatego postanowili otworzyć brzuch i wtedy już  masakra była. Nowowór na wątrobie, przeżuty na trzustke. Pozniej jeszcze przeżuty na płuca i kości.  Na wątrobie był w takim miejscu że z badań nic nie wychodziło. Cytat: 
  U nas jest tak że 5 godzin jest darmowych za reszte się płaci. Wysokośc opłat zalezy od dochodu na jednego członka rodziny to jest średni miesięczny dochód brutto na osobę w rodzinie liczony z trzech ostatnich miesięcy do 800 zł - 1,60zł za godzine 800- 1600 zł- 2,40 zł za godzine 1600- 2400 zł- 3,20 zł za godzine powyżej 2400 zł- 4 zł za godzine 
				__________________ Zosia 26.03.2010 r.  Franio 24.07.2014 r.   | |
|     | 
|  2013-02-28, 09:09 | #375 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-07 Lokalizacja: Wawa 
				 | 

Witam, Tak to juz jest na świecie ze lepiej mieć znajomosci niż ich nie mieć. Przypomnialyscie mi ze muszę dokumenty wypełnić do przedszkola i zanieść im. 
				__________________ Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) | 
|     | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2013-02-28, 09:16 | #376 | 
				 | 

ten dochód to samemu się wylicza więc można troche obniżyć  Jak składałam w tamtym roku to miałam pieczątke że pracuje. Podbiła mi ciocia i wpisalam najnizszy dochód  jaki tylko mogłam to mieliśmy 4 zł za godzine. A w grudniu tylko tż dochód wpisaliśmy i spadło nam na 3,20. Teraz jak będe składała to też tylko napisze że tż pracuje i obniżymy troche jego dochód żeby zmieścic się w tych 3,20 zł. Jednak spora różnica jest jak płaci się 3,20 a 4 zł. Dzieci które już chodzą to przyjmowe są automatycznie, nie ważne czy oboje rodzice pracują czy nie. Catro zaraz napisze Ci co będe szykowała ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- A jakie u Was są stawki za godzine? a za jedzenie 6,80zł jak się przeprowadzimy to już nie będe miała problemu z przedszkolem. W gminie Kleszczów przedszkola są bezpłatne, przyjmują wszystkie dzieci, bez względu czy rodzicie pracują czy nie. Tam za miesiąc płaci się tylko 50 zł. Dzieci mają zimowiska za 50 zł, a kolonie ( 2 tyg wyjazd) za 100 zł. Strasze dzieci wyjazdy zagranicze za 100zł.  wszystkie szczepienia dodatkowe bezpłatne 
				__________________ Zosia 26.03.2010 r.  Franio 24.07.2014 r.   | 
|     | 
|  2013-02-28, 09:31 | #377 | ||
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
 Cytat: 
  u nas jest oplata stała 140 zł płatne co miesiąc, nieważne czy dziecko chodzi czy nie, do tego jest 14 zł za angielski, 10 zł za wyżywienie - jak dziecko chore i nie chodzi no to wiadomo, że tych 10 zł/dzień nie liczą (chyba, ze sie nie zgłosi, że dziecka nie będzie). Mojej siostrze wychodzi ok 250/mc. To przedszkole co sie przeprowadzicie to ma chyba jakąś giga dotację, że wsio praktycznie za darmo  też bym chciała 50 zł/mc płacić   
				__________________ K & I    | ||
|     | 
|  2013-02-28, 09:36 | #378 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-08 Lokalizacja: kujawsko-pomorskie 
				 | 

Dziewczyny, wpadam na chwilę, bo lecę na zakupy. Chcę dziś to marchewkowe upiec ale nie pamiętam jaki można kupić serek zamiast tego philadelphia   help me!! 
				__________________ Weroniczka (05.04.2010r)  "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )   | 
|     | 
|  2013-02-28, 09:40 | #379 | |
				 | 

Cytat: 
 W Kleszowie wszystko jest za darmo bo gmina najbogatsza w Polsce. Tam prawie w każdej wsi jest przedszkole. Teraz jeszcze utworzyli taką grupe niań, płaci się 3 zł za godzinę opieki. 
				__________________ Zosia 26.03.2010 r.  Franio 24.07.2014 r.   | |
|     | 
|  2013-02-28, 09:41 | #380 | 
				 | 

Widać, co przedszkole to inna polityka. Tam gdzie ja małą zapisałam prywatnie jest 450 zł. Obok tego przedszkola jest miejskie. Rozmawialam z koleżankami ktore maja dzieci- jedna w tym prywatnym druga w tym miejskim i ta co ma w tym miejskim mówi, że jak doliczy za wszystko (wyżywienie, dodatkowe godziny, dodatkowe zajęcia- za wszytko się płaci, w prywatnym już wsio wliczone) to wynosi ją może z 50-70 zł mniej niż by dała do prywatnego. Teraz zaluje, że tam nie dała ale nie chce juz dziecku mieszać. Bo warunki zdecydowanie lepsze w tym prywatnym    
|     | 
|  2013-02-28, 09:42 | #381 | 
				 | 

|     | 
|  2013-02-28, 09:43 | #382 | ||
				 | 

Cytat: 
  No dawno Kubus nie miał żadnej kraksy to jest  bidulek, niech się szybko goi  Co do wyłapywania słów niepotrzebnych to teraz już chyba tak będzie  Cytat: 
  u nas w jednym z przedszkoli jest 1.90 za godzinę ponadprogramową bez względu na dochód   a posiłki -  	2 posiłki ( śniadanie + obiad) - 3,75 zł - opłata dzienna  	3 posiłki (śniadanie + obiad + podwieczorek) - 5,00 zł - opłata dzienna  | ||
|     | 
|  2013-02-28, 09:44 | #383 | |
				 | 

Cytat:   
				__________________ Weroniczka (05.04.2010r)  "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )   | |
|     | 
|  2013-02-28, 09:46 | #384 | |
				 | 

Cytat: 
 no bo te dodatkowe są najdroższe, i potem kwota wychodzi   | |
|     | 
|  2013-02-28, 09:48 | #385 | 
				 | 

nataszka- do jakiego przedszkola chcesz dać małą? tylko nie operuj nazwami tylko gdzie się znajduje , bo ja nazw nie pamietam   ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Nie wiem co tam dokładnie jest, na pewno angielski i rytmika ale podobno coś tam jeszcze. 
|     | 
|  2013-02-28, 09:50 | #386 | 
				 | 

Catro mam zamiar zrobić: - pieczonego łososia - ślimaczki - sałatkę ze szpinakiem - sałatkę z kurczakiem winogronem i mozarellą - babeczki z mięsem - ciasto marchewkowe - ciasto 3 bita chyba że jakieś inne wymysle - muszle nadziewane - może te roladki z łososia - jajka faszerowane coś na ciepło jeszcze chce zrobić ale nie wiem co. Na pewno jeszcze pomidory z mozarellą 
|     | 
|  2013-02-28, 09:54 | #387 | |
				 | 

Cytat: 
 albo koło Zbawiciela (kościoła  ) | |
|     | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2013-02-28, 09:55 | #388 | 
				 | 

wszystko jasne    
|     | 
|  2013-02-28, 09:59 | #389 | 
				 | 

no  ale że opinie niby lepsze ma to koło kościoła to się skłaniam ku tamtemu, mam może z 10 min drogi, to nie jest źle. Mówię na pieszo. Więc można się poświęcić  a tu mam 2 min ale serce mi podpowiada żeby szła dalej, sama chodziłam do tamtego przedszkola  ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- a Ty do którego przedszkola chodziłaś?   | 
|     | 
|  2013-02-28, 10:02 | #390 | |
				 | 

Cytat: 
  a zawsze chciałam. Moja przyjaciółka (sąsiadka) chodziła do tego co Ty i ja czasem tam bywałam. pamiętam nawet jak byłam tam z mamą, mama chciała mnie tam przepisać ale się nie udało  ja tam za to miałam 2 minuty  a do domu parafialnego- ze 20 :/ 
				__________________ Weroniczka (05.04.2010r)  "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )   | |
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:13.

ale powtórzcie tą próbę wątrobową za jakiś czas , koniecznie
 ale powtórzcie tą próbę wątrobową za jakiś czas , koniecznie