|
|
#61 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze małe irytacje na drodze
Cytat:
Tak dużo czasu spędzam za kierownicą, że już mnóstwo dziwnych rzeczy widziałam
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zadomowienie
|
No to ja sobie wczoraj jechałam po drodze średniej klasy ;P Czyli jechałam 20-30 km/h. Jakiś kawałek przede mną jechał sobie kurier. Po prawej stronie zaparkowane auta i po lewej. A on sobie tak po prostu stanął (bez kierunkowskazu/awaryjek) i wysiadł prawie mi pod koła
Przecież chyba widział,że jadę i nie będę stała za nim
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
Mysle ze duzo by tu wymieniac bo takich sytuacji , ktore irytuja chyba wszystkich kierujacych jest sporo , zwlaszcza tacy kierowcy co mysla ze jak juz jada to im wszystko wolno na drodze , ogolnie nie podjezdzam za blisko jadacych przede mna bo nigdy nie wiadomo co takiemu do glowy przyjdzie
i nawet ostatnio spotkalam z sytuacja ze kurier sobie "przytanal "na chwile zeby paczuszke podrzucic torujac droge i zmuszajac mnie do zatrzymania auta , nie wiem czy tez macie takie sytuacje jak zabieranie znajomego , bezczelnie zatrzymujac sie na drodze a nie na poboczu zeby nie robic korka ........
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie generalnie denerwuje to, że 80% kierowców w ogóle ma gdzieś wszystkich innych na drodze - i widzą siebie, i tylko siebie. Czy ktoś inny zjedzie, czy komuś nie blokuję to nieważne. Ja jadę i tyle. |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
To wszystko przez to, że prawko może dostać każdy (często nie mający drygu do jazdy)
Mam mnóstwo koleżanek, które po egzaminie ani razu auta nie prowadziły a na pytanie "Po co ci to prawko?" odpowiadają "Żeby mieć." A później taka wsiądzie za kierownice i będzie przerażona, że się koła kręcą. Jak dla mnie tacy ludzie powinni się przesiąść na autobus i nie utrudniać życia innym.
|
|
#67 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co tam, że ruchy typowe dla 72 latka, czyli zanim wsiądzie do auta to człowiek się wyspać zdąży, no ale przecież czy temu za nami się spieszy? No a nawet jak się spieszy, to niech sobie poczeka ![]() Cytat:
![]() Święta krówka jedzie,to co się będzie innymi przejmować |
||
|
|
|
|
#68 |
|
Raczkowanie
|
Mnie denerwują ciężarówki parkujące ciągle na awaryjnych na środku drogi. Codziennie widzę te same ciężarówki w tych samych miejscach i to najczęściej albo przed albo za samym skrzyżowaniem i blokują cały pas.
Wczoraj jeden kierowca ciężarówki chyba sam stwierdził, że przesadził bo podjechał do świateł na skrzyżowaniu i oczywiście awaryjne... A za nim sznurek samochodów stoi i patrzy co on robi. Po chwili na szczęście wyłączył awaryjne i pojechał je włączyć kawałek dalej
|
|
|
|
|
#69 |
|
Zadomowienie
|
A mnie się jeszcze wczoraj coś przypomniało. Mianowicie, jak sobie jedzie sznur aut,w takim jakby trochę korku, ale jedziemy. I przede mną jedzie ślimak, przed nim luka na 5 samochodów, on się toczy i w końcu zmieniają się światła,a on sobie tym spacerowym tempem przejeżdża na wczesnym czerwonym...
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
Tak jak piszecie
-nagłe otwieranie drzwi -siedzenie na ogonie Czasem też przepisowa jazda może lekko irytować (ale ktoś ma prawo tak jechać ) sytuację typu pusta drogą łukiem przeszywająca miasto , minimalna ilość aut , pieszych itd ale zakaz wyprzedzania, troche zaparkowanych aut wzdłuż chodnika , godzina 22 a ktoś jedzie np 45-47 km/h (ciut pod 50 ) gdzie naprawdę 60 nikogo by nie zabiło |
|
|
|
|
#72 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurcze, ja się staram zachowywać tak, żeby innym kierowcom nie utrudniać przejazdu.... Irytacja z wczoraj: niepotrzebne wciskanie hamulca. Jedzie sobie przede mną jakiś osobnik, ciemno było już i na tej drodze brak latarni. I tak sobie bez potrzeby wciskał ten ktoś hamulec. Jeeeeny, jak auto z naprzeciwka jechało i ten ktoś się czuł niepewnie to przecież wystarczyło nogę z gazu zdjąć, a nie od razu w ten hamulec. I tak co pięć metrów... |
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czasem mam wrażenie, że ludzie włączają wszystkie światła jakie mają .. jak jeżdżące choinki
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
Podbijam , a Ci co jada na dlugich lub zle ustawionych
|
|
#76 |
|
Raczkowanie
|
Jak ktoś jedzie na długich (mimo tego, że ja już swoje zmieniłam) to zawsze mu błysne prosto po oczach
Niech się nauczy.
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja włączam długie jak ktoś przede mną jedzie (np. w korku) na tylnym przeciwmgłowym - oczywiście mgły nie ma - skoro mnie oślepia to ja mu też będę w lusterka świecić. |
|
|
|
|
|
#78 |
|
Rozeznanie
|
Teraz jest ten czas, że wielu osłów jeździ na halogenach, bo to 'szpan" w niektórych wozach. Co z tego, że nie ma mgły?
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Sytuacja z wczoraj: Jadę w korku chyba z 25min, myślę sobie, że musiał być jakiś poważny wypadek trasie. Dojeżdżam do miejsca gdzie wszystkie samochody zjeżdżają na jeden pas i co widzę. Kierowca tira wymienia sobie na sąsiednim pasie koło, bo po co miał zjechać na pobocze, na którym spokojnie by się zmieścił.
Nie mówiąc już o tym, że postawił sobie trójkąt zaraz za samochodem, gdzie na takiej trasie powinno się go postawić znacznie wcześniej.
|
|
|
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
To ja dziś jechałam do szkoły, stoję na przystanku i czekam na już spóźniający się autobus, a że zimno to wiadomo że mało komfortowe czekanie. Wkońcu widzę nadjeżdżający autobus, już radość że zaraz sobie wsiąde do ciepłego a to nagle z drogi podporządkowanej w autobus wjeżdża dziadek po czym tłumaczy " nie widziałem Pana"no myślałam że szlak mnie trafi bo wiadomo że czekać trzeba na następny kolejne pół godziny
dobrze że Pan kierowca pozwolił czekać w autobusie |
|
|
|
|
#81 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skoro on mnie oślepia to dlaczego ja nie mogę mu zrobić tego samego.. Złośliwe to jest to, że ktoś sobie jedzie na długich i ma wszystkich w d.
|
|
|
#82 |
|
Rozeznanie
|
ja o swoich frustracjach nawet wysmażyłam notkę na blogu - bo to co się dzieje na drogach, zwłaszcza jak trochę śniegu spadnie to jest masakra
|
|
#83 |
|
Rozeznanie
|
W tym roku trochę tego śniegu już napadało.
|
|
|
#84 |
|
Raczkowanie
|
Oooooo, to może być temat rzeka
![]() Moje irytacje: - nie włączanie kierunkowskazów podczas skrętu - jechanie 20km/h lewym (szybszym) pasem i tamowanie ruchu - parkowanie na "świętą krowę" czyli byle gdzie (zajmowanie 3 miejsc parkingowych naraz lub parkowanie na środku ulicy i zajmowanie jednego pasa) - podczas deszczu lub śniegu jeżdżenie ślimaczym tempem - niektórzy podczas skręcania się zatrzymują (!!!) - i co mnie ostatnio spotkało Kiedy wyprzedziłam wiekowego Pana zaczął na mnie trąbić i wymachiwać ręką (widocznie Pan chciał jechać pierwszy, no coż) ![]() - otwieranie na oścież drzwi, że nie ma możliwości wyminięcia - widziałam kilka osób, które widząc z daleka zielone światło zaczynała hamować (nie rozumiem)
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny. Ja tylko subtelnie przypominam, ze owszem, lewy pas sluzy do wyprzedzania, ale zarowno na lewym i prawym pasie obowiazuje ta sama predkosc i jak ktos ma akurat ochote jechac lewym 70tka przy ograniczeniu 70, to ma do tego pewne prawo i jest to zgodne z przepisami. No ale co wkurza, to wkurza, zgadzam sie z Wami calkowicie.
Jak mi ktos siedzi na tylku i podjezdza blisko w trakcie jazdy, to mam sprawdzona metode, mianowicie raz gwaltownie naciskam na hamulec. Oczywiscie moze sie to skonczyc wjechaniem mi w tylek, ale to juz nie bedzie moja wina tylko tego, ktory nie zachowal odpowiedniej odleglosci. Zwykle jedno takie hamowanie uczy juz tego z tylu, zeby trzymal sie dalej. Jesli oczywiscie jest to sytuacja, ze jade lewym pasem, a ktos mi siedzi na ogonie, bo sie spieszy, to zjezdzam na prawy, ale jak ktos mnie tak molestuje na drodze, na ktorej nie mam dokad zjechac, to robie bezczelna akcje z hamulcem i mam swiety spokoj. |
|
|
|
|
#87 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#88 | |
|
...
|
Cytat:
|
|
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Popieram. Nie na darmo mowa ciągle o zachowaniu bezpiecznej odległości
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:46.

i wyszedl dopiero jak przejechalismy ......... na takich najlepiej dziala klakson 

Przecież chyba widział,że jadę i nie będę stała za nim

Nie mówiąc już o tym, że postawił sobie trójkąt zaraz za samochodem, gdzie na takiej trasie powinno się go postawić znacznie wcześniej.
dobrze że Pan kierowca pozwolił czekać w autobusie