|
Notka |
|
Test odkurzaczy Philips Wizażanki testują najnowszy odkurzacz Philipsa. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Czy konieczność stanie się przyjemnością?
Jest, jest, jest!!!
![]() ![]() ![]() Jest mój nowy odkurzacz! Właśnie wróciłam do domu i sąsiad wręczył mi wielkie pudło (kurier dzwonił do mnie, że przesyłkę u niego zostawia). Jestem tak padnięta, że nawet rozpakowanie Go odłożyłam na później (najpierw kawa), ale od razu siadłam, żeby tu napisać. ![]() Chcę bardzo podziękować za to ogromne wyróżnienie i wybranie mnie do testowania go. ![]() ![]() ![]() Zapewniam, że trafił w dobre ręce. ![]() ![]() W każdym razie z wielką przyjemnością będę tu pisać o jego/naszych wspólnych dokonaniach. I na pewno kolejna odsłona tego wątku rychło nastąpi, bo w euforii od piątku nie odkurzam mieszkania, czekając na nowy, wspaniały nabytek. Więc możecie sobie wyobrazić, jak dom wygląda - a jest co odkurzać! ![]() Na razie jestem ciekawa... 1) Jaki ma kolor? Tego dowiem się już za jakąś godzinę. Wymarzyłam sobie, nie wiem czemu czerwony... ![]() 2) Jak w tytule: Czy odkurzanie zamiast koniecznością stanie sie przyjemnością? ![]() ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- No i już wiem, że jest czerwony! Dokładnie taki jak na kartonie, śliczny metaliczny kolor! ![]() Najchętniej bym go postawiła na środku hallu, żeby wszyscy goście go widzieli. ![]() Na razie tylko wywlekłam go z pudełka i obejrzałam wszystko po kolei. Od czasu jak mało nie załatwiłam nowego ekspresu, obiecałam sobie, że żadnego, nawet najprostszego urządzenia nie włączę, bez przeczytania instrukcji... Tak więc Testowanie=Wielkie Odkurzanie jutro, a dzisiaj przeglądanie instrukcji, rur, szczotek, ssawek itd. Odkryłam już rurę teleskopową z czymś jak wizjer przy karabinie, ale najważniejsze - odkryłam, że odkurzacz można przechowywać w pozycji pionowej! ![]() I nawet już wypróbowałam, jak super sobie sztywno stoi razem z rurą. To dla mnie bardzo ważne, bo nie mam dużo miejsca do przechowywania sprzętu - w tej pozycji zajmuje na tyle mało powierzchni/przestrzeni, że już nie mam problemu, gdzie go umieszczę! ![]() Edytowane przez Except Czas edycji: 2013-04-29 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy konieczność stanie się przyjemnością?
W świetle dnia, odkurzacz, który w sztucznym świetle wydawał mi sie czerwony, okazał się... miedziany. Ale i tak jest śliczny!
![]() To już jest ostateczna wersja, na pewno nie napiszę za kilka dni, że jednak jest niebieski... ![]() Ale do rzeczy. Dzisiaj po powrocie z pracy zaczęłam odkurzanie. Złożenie odkurzacza nie sprawiło mi większego problemu, choć nie ukrywam, że w rozpracowaniu jego wnętrza (gdzie są filtry, jak się zdejmuje/opróżnia pojemnik itp.) posłużyłam się instrukcją. 1) Na pierwszy ogień poszedł gres na dole w hallu, kuchni i łazience. Nowy nabytek ruszył jak burza. Milo zaskoczył mnie tym, że nawet na najwyższej mocy robi zdecydowanie mniej hałasu niż mój stary odkurzacz. Przy tym sama "melodia" jest przyjemniejsza dla uszu, a w dodatku bardzo sympatycznie się włącza - nie wita otoczenia donośnym rykiem, tylko pomalutku się rozkręca na coraz głośniejsze tony. ![]() Odkurzacz wciąga jak szatan, czego się zresztą po najwyższej mocy spodziewałam. Zdołował mnie tylko widok pojemnika na kurz, gdzie w błyskawicznym tempie nawarstwiały się kolejne "kocury"... ![]() No cóż, wspominałam o tym, że zwlekałam z odkurzaniem w oczekiwaniu na nowy odkurzacz... 2) Kolejne były schody. Odkurzacz jest stosunkowo lekki i bardzo zgrabny, co dla mnie jest ogromnie istotne - schody zajmują lwią część mojego domu. Mam trzy poziomy: pralnia, parter, piętro, po drodze jeszcze półpiętra. Naprawdę trzeba się trochę nalatać przy odkurzaniu, także z odkurzaczem w ręku! Tu również sprawił się wyśmienicie - schody są z drewna, a na podestach miedzy deskami są szpary, w których gromadzi się kurz. ![]() To mój odkurzacz w akcji na schodach ![]() 3) Przy okazji jeszcze jedna przydatna rzecz - uchwyt do przenoszenia ze sobą małych ssawek. W przypadku podróży po schodach i zakurzonych szpar, to bezcenne! Błyskawicznie w razie potrzeby wymienia się ssawki, bez konieczności przerywania pracy odkurzacza. ![]() Uchwyt na zdjęciu poniżej. ![]() 4) Na koniec to co mnie zachwyca - możliwość przechowywania odkurzacza w pozycji pionowej!!! ![]() ![]() ![]() Porządek, oszczędność miejsca - wszystkie części odkurzacza w jednym miejscu razem połączone. Jedyna część, która jest oddzielnie to druga duża ssawka. Ale to już nie problem znaleźć dla niej miejsce! ![]() Na zdjęciu poniżej mój odkurzacz na baczność w całej okazałości. Po skończonej pracy... ![]() ![]() I to już na dzisiaj koniec - odpoczywamy oboje. ![]() Jutro ciąg dalszy - odkurzacz zmierzy się z wykładzinami dywanowymi, mniej i bardziej puchatymi, i to już nie beda żarty! Zobaczymy, jak sobie z tym poradzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
A tak nawiasem mówiąc, widzę że na zdjęciach (przy lampie błyskowej) mój odkurzacz wygląda jak czerwony. Bardzo perfidny ma ten kolorek!
![]() Pewnie powoduje to jego metaliczność. Ale trzeba przyznać, że jest naprawdę oryginalny! ![]() Edytowane przez Except Czas edycji: 2013-04-30 o 22:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
No i nadszedł sprzątania ciąg dalszy.
![]() Niby 1 Maja to święto, no ale święto pracy, więc wszystko gra. ![]() Przyszedł czas na wykładziny dywanowe. Z wykładziną w salonie, dosyć gładką, odkurzacz sobie radził rewelacyjnie, ale to mnie dziwiło - przecież już wiem, czego się po nim spodziewać. Dalej stresująco działa na mnie tylko widok napełniającego się kurzem pojemnika - w sensie ileż to tego tkwiło w tym dywanie... ![]() Prawdziwa próba czekała go na piętrze. Co prawda w trzech pokojach są panele, ale w trzecim jest dość kosmata wełniana wykładzina, a prawdziwy horror to już jest w przedpokoju, ale o tym za chwilę... Panele przeleciałam z nim w tempie bez przesady trzy razy szybszym niż ze starym odkurzaczem. Po prostu rewelka. ![]() ![]() ![]() No a teraz przedpokój. Najpierw muszę nakreślić tło. W przedpokoju mamy mocno puszystą wykładzinę dywanową. Dla stóp to ona jest przyjemna, ale do sprzątania to horror. W dodatku przylega do łazienki, gdzie córka namiętnie szczotkuje swoje długie włosy - potem siłą rzeczy "wynoszone" są one na nogach do przedpokoju i niestety fantastycznie wplątują się w wykładzinę. ![]() ![]() I tu cudem okazała się ssawka-szczotka!!! Normalnie jak pańcia chodziłam sobie po przedpokoju, a szczotka idealnie zdzierała włosy z wykładziny. Fakt, od czasu do czasu trzeba je było "obedrzeć" ze szczotki, ale w porównaniu z powyższym opisem odkurzania, to niebo a ziemia! ![]() ![]() ![]() Ta szczotka stała się moim hitem po prostu! Z powodu alergii nie mam w domu psa ani kota, ale jestem pewna że świetnie się ona przy tych zwierzakach sprawdzi w działaniu. W końcu problem włosów/sierści ten sam, obojętnie czy chodzi o stworzenia czworonożne, czy tak jak u mnie - dwunożne. ![]() Zdjęcie znakomitej ssawki-szczotki wrzucę w następnym poście, dziś już raczej to nie nastąpi, bo muszę wcześniej naładować aparat. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Witam, czy ten odkurzacz jest na wymienne worki czy ma stały pojemnik? I jak jest z hałasem. Obecnie mam philipsa ale ma już 11 lat i chyba czas na nowy sprzęcik.
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Odkurzacz nie ma wymiennych worków, tylko stały pojemnik do opróżniania. Z mojego punktu widzenia to czysta oszczędność. Pojemnik łatwo się wyjmuje, a że jest przezroczysty, doskonale widać nie tylko na ile jest zapełniony kurzem, ale też łatwo zlokalizować przedmiot, który ewentualnie połknie. ![]() Hałas jest zależny od ustawienia mocy - są trzy poziomy. Oczywiście hałas wzrasta wraz z poziomem. Niemniej w porównaniu do mojego starego odkurzacza (też Phillips, tylko że Triathlon i mój jest ponad 15-letni), dźwięk jest na pewno łagodniejszy. W każdym razie dla mnie jest OK. Podejrzewam, że można gdzieś w internecie znaleźć dane dotyczące poziomu decybeli dla odkurzaczy i porównać. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Zapomniałam o zdjęciu ssawki-szczotki...
![]() Aparat już spakowany, jutro wyjeżdżam rano na dwudniowa majówkę. Ale co się odwlecze, to nie uciecze - po powrocie zamieszczę nie tylko zdjęcie, ale też jeszcze parę informacji, które mi się przypomniały. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Wreszcie ogarnęłam wszelkie sprawy i problemy, i oto obiecane zdjęcie mojego "hitu".
Starałam się tak je zrobić, żeby dobrze było widać "włoski". Moja genialna ssawka-szczotka: ![]() ![]() Układ włosków mam nadzieję dobrze widać na zdjęciu. Dodam tylko, że są dość sztywne, co znakomicie pozwala zgarniać włosy/sierść z dywanu. Nie wiem, czy z biegiem czasu, przy częstym używaniu się nie powyginają i "zmiękną", ale mam nadzieję, że można będzie w przyszłości dokupić tę osobno tę ssawkę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Przyszedł czas na podsumowanie.
Na pewno każdy z nas ma inne oczekiwania i co innego jest dlań bardziej lub mniej satysfakcjonujące. Podczytując wątki innych testerek widziałam właśnie takie subtelne różnice. Zatem trzeba pamiętać, że nasza opinia jest opinią subiektywną i ma jedynie służyć pomocą w rozstrzygnięciu różnych wątpliwości... Zalety: 1) Moc. Fantastyczna, na największej mocy nie dałabym rady odkurzyć wykładziny dywanowej, bo odkurzacz wyrwałby ją "z posad". ![]() 2) Głośność. Dla mnie w zupełności ok. ![]() 3) Akcesoria. Nie byłyby może niczym wyróżniającym się na tle innych odkurzaczy, gdyby nie cudowna ssawko-szczotka, o której peany pisałam wcześniej. ![]() 4) Design. Odkurzacz jest śliczny! I tyle w temacie. ![]() 5) Filtr HEPA. Właściwie to chyba powinnam była zacząć od tego filtra, z uwagi na to, że 3/4 naszej rodziny to alergicy. Powiem krótko - nie kicham przy odkurzaniu i wreszcie mogę odkurzać także w pokoju córki. Może ktoś twierdzić, że to autosugestia. A niech i sobie będzie! Ważne, że efekt jest! ![]() 6) Przechowywanie. Można go przechowywać w pozycji stojącej, mało tego, dzięki zgrabnej sylwetce zajmuje wtedy minimum miejsca. ![]() Neutralne: 1) Waga. Nie jest ciężki, ale jak na swoje gabaryty mógłby być odrobinę lżejszy. ![]() 2) Pojemnik na kurz. O ile "bezworkowość" traktuje jako zaletę (przy założeniu, że pojemnik będzie łatwo utrzymac w czystości - tego jeszcze nie jestem na 100% pewna), to deprymuje mnie przezroczystość pojemnika i widok zwijających się w nim kłębów kurzu. Trudno mi się do tego przyzwyczaić. Osobiście wolałabym pojemnik nieprzezroczysty, a z jakims sygnalizatorem stopnia zapełnienia. Wady: 1) Dla mnie jedna tylko. Kabel. Wbrew opiniom innych testerek dla mnie jest za krótki - 6 metrów to mało na moich schodach, jeszcze ze dwa metry by mi się przydało. ![]() No i to już wszystko z mojej strony. Czy konieczność stała się przyjemnością? Myślę, że przynajmniej w części tak. Zdecydowanie z większą ochotę zabieram się do odkurzania, od kiedy mam nowy, znakomity* i śliczny odkurzacz. ![]() ![]() To mój ostatni wpis, przynajmniej na razie, bo może za jakiś czas będę mieć jeszcze jakieś uwagi/informacje. Oczywiście na wszelkie pytania z przyjemnością odpowiem! ![]() Pozdrawiam czytających. ![]() * - zapomniałabym o ogólnej ocenie odkurzacza: z mojej strony 9/10! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Czy nie miało być jeszcze jakiejś ankiety z podsumowaniem?
Czy tez po prostu zamieszczone przez nas podsumowania są wystarczające? ![]() To pytanie oczywiście jest do Organizatora. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.