|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Umowa o pracę z agencją pracy tymczasowej
Ale przecież w Twoim przypadku nie koniecznie tak musi być
Napisałam, że jest taka możliwość i agencje z tego korzystają, tak jak w moim przypadku i kilkunastu innych osób z którymi pracowałam.
|
|
#92 |
|
Zakorzenienie
|
to zależy również od tego jaką masz umowę..czy nie jest to umowa o pracę tymczasową, bo do takiej stosuje się inne przepisy..dużo firm zatrudnia pracowników przez agencje pracy, ale wtedy zazwyczaj te osoby podpisują umowę o pracę tymczasową..jeżeli natomiast masz umowę o pracę to jak najbardziej trzecia umowa będzie już na czas nieokreślony..ale niestety może się zdarzyć tak jak pisała nynka..
|
|
|
|
|
#93 |
|
Raczkowanie
|
Mi powiedziano, że dopiero po 1,5 roku dostanę umowę na stałe a tak to co miesiąc muszę podpisywać... Kurza twarz... Zdołowało mnie to strasznie. No ale lepsze to niż żadna praca, szczególnie że podoba mi się tutaj
|
|
|
|
|
#94 |
|
Rozeznanie
|
O ile wiem, to jeśli jest umowa zlecenie, to nie ma obowiązku podpisywać umowy o pracę. Tym bardziej umowy na czas nieokreślony.
|
|
|
#95 |
|
Raczkowanie
|
Jest to umowa o pracę na czas określony. Ale już się dowiedziałam od kolegów z pracy że ta agencja pracy jakoś to obchodzi, że 3 umowa dalej jest na czas określony...
|
|
|
|
|
#96 |
|
Przyczajenie
|
Niania -a umowa o pracę???
witam!
mam pytanie,jak to jest z umową o pracę dla opiekunki? obiło mi się o uszy,że teraz rodzice którzy zatrudniają nianię muszą robić to na podstawie umowy o pracę...? nie wiem jak "rozegrać" tą kwestię podczas rozmowy o pracę w takim charakterze? a jeśli nie dostanę takowej umowy,to co mam tam pracować bez niej i zarejestrować się w UP jako bezrobotna??? proszę o konkretne odpowiedzi. dziękuję z góry i pozdrawiam! |
|
|
|
|
#97 |
|
BAN stały
|
Dot.: Niania -a umowa o pracę???
Teoretycznie tak jest, praktycznie rzadko się zdarza, bo zazwyczaj rodziców po prostu nie stać by zapłacić nianii najniższą krajową i jeszcze odprowadzać składki.Więc raczej to praca i tak na czarno.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#98 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niania -a umowa o pracę???
Z tego co się orientuję,to rodzina musi spełniać odpowiednie warunki. Oboje rodziców musi pracować, dziecko może mieć max 3 lata, a składki opłaca Państwo. Rodzina musi tylko zgłosić nianię do ZUSu i jakieś odpowiednie druki wypełnić. Wygoogluj to sobie najlepiej.
|
|
#99 |
|
Przyczajenie
|
Niania - umowa o prace
Hej dziewczyny,
Od ponad pół roku pracuje jako niania bez umowy, teraz mam dostać pod opiekę nowe dziecko, i moi nowi pracodawcy są skłonni dać mi umowę o pracę. Potrzebuję kilka porad , dziewczyn które tak pracują, w tym specyficznym zawodzie. Jak zabrać się za załatwianie formalności do takiej umowy, co z ZUS-em , jakie badania lekarskie trzeba zrobić, czy jakiś urząd dorzuca się do takich umów (np. urząd pracy, jeśli jestem zarejestrowana jako bezrobotna) , czy niania może iść na L4. Dodam ,że jeszcze studiuje i mam 23 lata. Bardzo was proszę o wsparcie, bo bardzo mam dosyć pracy na czarno
|
|
|
|
|
#100 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Niania - umowa o prace
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#101 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Niania - umowa o prace
a moze chodzi o tzw umowe uaktywniajaca dla nian?
|
|
|
|
|
#102 |
|
Raczkowanie
|
Umowa o pracę a zwolnienie..
Witajcie. Od 1 października zaczynam pracę na umowę o pracę na czas określony (1 rok). Niestety niedawno okazało się, że na początku października czeka mnie mały zabieg, w związku z tym spędzę kilka dni w szpitalu. Termin zabiegu nie jest jeszcze ustalony, chciałabym się wyrobić jeszcze we wrześniu, ale boję się, że pójdę na początku października, akurat wtedy kiedy zacznę pracę. Czy mogę mieć jakieś nieprzyjemności w pracy z tego powodu?? Wystarczy zwolnienie od lekarza?
|
|
|
|
|
#103 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Umowa o pracę a zwolnienie..
Oczywiście, że wystarczy zwolnienie (prawdopodobnie wystawią Ci je zaraz w szpitalu). Teoretycznie nie powinno się to wiązać z żadnymi nieprzyjemnościami w pracy, ale w praktyce niestety bywa bardzo różnie. Mogą mieć do Ciebie żal (taki zwyczajny, prywatny, nie poparty żadnymi przepisami, bo zdrowie to Twoja sprawa prywatna), że wiedziałaś o możliwej nieobecności, a nie uprzedziłaś. Jeśli uważasz, że to mogłoby pomóc (a w mojej ocenie zrobiłoby to dobre wrażenie na pracodawcy), uprzedź, że taka sytuacja jest możliwa. Powiedz kiedy może się zdarzyć Twoja nieobecność, ile orientacyjnie może potrwać itd.
|
|
#104 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Umowa o pracę a zwolnienie..
Cytat:
dostaniesz L4 na czas nieobecności i formalnie będzie ok. tak jak w poście powyżej - lepiej uprzedź pracodawcę. a tak z ciekawości jaka to praca? |
|
|
|
|
|
#105 |
|
Raczkowanie
|
Kiedy podpisywana jest umowa ?
Witajcie mam pytanie
Od 2 pazdzienika pracuję, na początku miałam dostać umowę zlecenie, ale pracodawca powiedział mi, że dostane umowę pod koniec miesiąca - jak zostaną podliczone moje godziny pracy. Mam sama sobie odnotowywać ile godzin pracuję. I teraz mam pytanie - czy to faktycznie tak wygląda czy umowę powinnam dostać szybciej czyli już na początku, bo nie chcę zostać bez wynagrodzenia za cały miesiąc pracy - dodam że nie łatwej. Czy są może jakiś paragrafy na to kiedy powinnam być zgłoszona do ZUS' u przy umowie na zlecenie? |
|
|
|
|
#106 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kiedy podpisywana jest umowa ?
umowę powinnaś dostać od razu
sz góry polecam zacząć sobie kolekcjonowac dowody na to, że stawiałaś się w pracy (grafik firmowy etc.)
|
|
|
#107 |
|
Raczkowanie
|
Eyo czyli ze powinnam wpisać te swoje godziny do grafika firmowego?
Nie ma mnie tam na liście
|
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
|
Umowę zlecenie powinnaś mieć podpisaną od razu. Nie znam się na umowach zlecenie,ale chyba na koniec miesiąca szef podpisuje tylko Twój rachunek?
|
|
#109 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#110 |
|
Zakorzenienie
|
wg kodeksu pracy i wszelkich norm w 1 dniu pracy powinnaś dostać umowę o pracę na okres próbny/umowę zlecenie/ umowę o dzieło...realia są takie, że dostaniesz to jak szef łaskawie Ci ją da, albo zobaczy, że nadajesz się i będziesz pracować. Prywaciarze liczą każdy grosz...ja w obecnej pracy jestem od kwietnia. Umowę dostałam w sierpniu jak zagroziłam zgłoszeniem tego w skarbowym.
|
|
#111 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Pracowałam tylko na umowę zlecenie, zawsze otrzymywałam ją maksymalnie 1-go dnia pracy (przed jej rozpoczęciem), musiałam podpisywać się na grafiku każdego dnia (przyjście i wyjście z pracy), obok tego zawsze podpisywał się manager. To jest potem podkładka pod ilość przepracowanych przez Ciebie godzin. Jak mogłaś dać się nabrać na tekst: "Sama sobie spisuj godziny"? Jak najszybciej pogadaj z szefem! |
|
|
|
|
|
#112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj losie najdroższy - a na tej swojej kartce gdzie spisujesz godziny chociaż masz podpis szefa ? mi to nie wygląda za dobrze - umowy brak, na grafiku godzin cię nie ma - w sumie jego słowo przeciwko twojemu w razie czego... idź pogadaj z szefem - na spokojnie - i powiedz że chcesz umowę i żeby spisał ci godziny
|
|
|
|
#113 |
|
Raczkowanie
|
Czyli że dobrze mogę zrobić tak dopisać się do tej listy i powiedzieć że chce jak najszybciej umowę, bo dowiedziałam się ze umowę dostaje się pierwszego dnia ?
|
|
|
|
|
#114 |
|
Zakorzeniona
|
Ale jakie: "dowiedziałam się"? Po prostu idź i spytaj o Twoją umowę, bo wg prawa powinnaś ją dostać maksymalnie 1. dnia pracy. Jeśli pracodawca będzie kręcił i powie, że dostaniesz ją na koniec miesiąca - najprawdopodobniej nie dostaniesz jej nigdy. Nie wiem, jakim cudem miałby Ci bez umowy wyliczyć stawkę godzinową i wypłatę, skoro to w umowie określasz, czy jesteś studentką i czy chcesz być objęta ubezpieczeniem, a jeśli nie, to podajesz dane swojego NFZ, legitymację...
|
|
|
|
|
#115 |
|
Raczkowanie
|
Rozumiem że umowę mogę dostać już tego samego dnia ?
Głupie jest to ze zgodziłam się na ten koniec miesiąca ![]() Dobra trzymajcie za mnie kciuki normalnie mnie krew zalewa niby wszystko dobrze, ja się poświęcam a tu taki bigos. |
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzeniona
|
Umowy powinni mieć przygotowane w wielu egzemplarzach - masz wzór, odpowiednie dane wpisujesz w wykropkowane miejsca, więc to nie powinien być żaden problem.
|
|
|
|
|
#117 |
|
Zakorzenienie
|
umowe faktycznie powinnas miec tego samego dnia, czasem daja kilka dni pozniej jak np maja na zewnatrz ksiegowosc, a Ciebie potrzebuja natychmiast. W przeciwnym razie pracujesz na czarno z obietnica, ze w przyszlym miesiacu juz Cie zatrudnia. Ale w takim razie negocjuj by Ci placili wczesniej niz za miesiac przynajmniej raz na tydzien.
|
|
|
|
|
#118 |
|
Zakorzenienie
|
umowa powinna być od razu, na zus ma 7 dni
być może chce Cię oszukać i nie zapłacić wcale po miesiącu (było kilka takich wątków tutaj) lub oszczędza na podatku |
|
|
|
|
#119 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie na zgłoszenie a do ZUS-u pracodawca ma 7 dni.Mi też od razu nie chciał dać umowy,także musiałam chodzić za Nim tydzień zanim podpisał,więc podpisaliśmy z inną datą ale przy wypłaceniu wynagrodzenia wszystko było ok
|
|
|
|
|
#120 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Umowa zlecenie nie jest umową o pracę. Umowa zlecenia nie jest regulowana Kodeksem pracy. Nie ma prawnego obowiązku podpisania umowy w pierwszym dniu ani w żadnym innym - umowa zlecenie może być również w formie ustnej. A jak jest studentką do 26. roku życia to do ZUSu się nie zgłasza (co do zasady). *** Natomiast zgadzam się, że dla celów dowodowych warto podpisać umowę, ale raczej nie możesz zagrozić szefowi paragrafami, że "w pierwszym dniu trzeba podpisać" - niestety osoba powyżej piszę bzdury w tym zakresie. Edytowane przez 201803120851 Czas edycji: 2013-10-11 o 22:56 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.

Napisałam, że jest taka możliwość i agencje z tego korzystają, tak jak w moim przypadku i kilkunastu innych osób z którymi pracowałam.

01.08.2013
15.08.2014