|
|
#871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXIV) - część IX
Cytat:
to dlaczego dziecko mam traktować inaczej? Przecież nie wiem lepiej od dziecka, kiedy jest głodne...
|
|
#872 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Cytat:
Wy piszecie o karmieniu na żądanie kp? Bo na mm to jednak przerwa jest wskazana, bo się rozpycha żołądek, nerki mogą się psuć i takie tam... Bo jeżeli o kp , to ja chyba tylko raz się spotkałam z tym by dawać co określony czas ale nie pamiętam gdzie. A tak to nawet w szpitalu na kartce do domu było zalecenie że na żądanie. Więc był cyc 20 godzin na dobę ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- W ogóle to mi się dzisiaj śniło że mleko mi z piesi leciało
|
||
|
|
|
#873 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no dobre dobre ![]() mojej koleżance która karmiła tylko piersią kazali w nocy dziecko budzić w razie gdyby samo co tyle a tyle godzin się nie budziło ach, ktoś inny lepiej wie niż samo ono kiedy jeść
|
|
#874 | |
|
Zakorzenienie
|
Nadalko niby wszyscy mówią, że na żadanie. Tylko, zaraz dodają: nie częściej niż co 2 lub 3 h; albo mówią ze nienormalne jest by jadło cały czas (dotyczy noworodków i małych niemowląt) Albo tak jak w tym przypadku:
Cytat:
Za pół godz wizyta a mała mi zasnęła Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-07-12 o 11:18 |
|
|
|
|
#875 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja bym poszła do lekarza ale paskudnie za oknem
|
|||
|
|
|
#876 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cześć,
Dziś deszczowo, więc mała pospała do 9:30! Teraz znowu ma drzemkę, taka senna aura... Dziękuję Dziękuję Cytat:
za szybkie wyjście ząbków!Dziękuję Dziękuję Cytat:
Dziękuję Cytat:
Dziękuję Cytat:
za wizytę!Książka faktycznie ciekawa Cytat:
Dziękuję ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Dziękuję ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- No właśnie, jak karmiłam piersią, to nie budziłam małej w nocy na karmienie. Ona przesypiała całe noce i dopiero rano wołała o cycusia. Pediatrzy krytykowali moje postępowanie, ale według mnie głupotą było budzenie dziecka na jedzenie, bo jakby była głodna to sama by się upomniała. Na złe jej to nie wyszło, bo jest zdrowa. A noce przesypia cały czas, więc widocznie taki typ dziecka z niej. |
|||||
|
|
|
#877 |
|
Zakorzenienie
|
bebe dzięki za kciuki
Jestem zadowolona Mała na roczek mierzy 74 cm i waży aż 8 kg Ale pół godziny przed wizytą dostała jeść więc pewnie z 200 g mniej W każdym razie super!
|
|
|
|
#878 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Jestem u teściów, więc tak szybciutko ![]() Wszystkiego najlepszego dla Poli! Pisałyście o wadze i karmieniu, właśnie miałam zapytać mamy karmiące piersią jak często Wasze dzieci jedzą teraz z piersi i jak wygląda ich jedzenie poza tym? Mój P. generalnie chętnie próbuje nowości, choć zdarza się, że na coś nie ma w ogóle ochoty, poza tym też bywa różnie jednak ostatnio zjada malutko innych rzeczy i tylko czeka aż dam mu w końcu butelkę... Swoją drogą ja na początku karmiłam bezpośrednio z piersi i wiadomo na żądanie, potem jak zaczął mi przy cycku cyrkować (odpychał się, płakał, zaczynał ssać i zaraz przestawał, choć widać było, że chce jeść) zaczęłam odciągać i karmić go przez butelkę, którą również dostawał na żądanie (zjadał malutko na raz, więc dostawał ją częściej, potem zwiększyła się zjadana ilość i przerwy)... Ale życzliwa sąsiadka uświadomiła mnie, że dziecko przekarmiałam, bo przecież jest karmione butelką, więc powinno dostawać ją w takich odstępach jak dzieci karmione mm, choć mi się na zdrowy rozum wydawało, że istotne jest co on ma w tej butelce a nie sposób karmienia, no i przecież zjadał niewielkie ilości, bo kiedyś było to nawet 60 ml i nie chciał już więcej... Co o tym sądzicie? ![]() No i to co jest teraz... Nasłuchałam się dobrych rad, że przyzwyczaiłam dziecko do swojego mleka i on nie chce jeść innych rzeczy, teraz niby powinien dostawać dwie porcje mleka, dostaje więcej, bo nie mam czym tego wypełnić, on zje trochę i czeka na butlę, więc mlekiem poprawia... Macie podobne problemy? ![]() Przepraszam, ale nie nadrobię Was teraz, miłego dnia
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2013-07-12 o 13:13 |
|
|
|
#879 |
|
Zadomowienie
|
Polu 100 lat!!! Najlepszego Słoneczko!
Asiu wybierzcie się do lekarza. Trzymam by biegunka przeszła.Bebe cudny ten domek i jaki duuuzzyyy!!! Pumcia super, że kolejny wyjazd się szykuje - odpoczniesz ![]() Linka dobrze, ze wizyta udana A my dziś szok przeżyliśmy - ciocia odwiozła mi wczoraj małą już prawie śpiąca o 20.30 a jak tylko weszłyśmy do domu mała oczy jak 5zł i szalała do 22, po północy chwilę płaczu (daliśmy smoczka) i mała spała dziś do... 8:20!!! To się nigdy nie zdarza! Nie wiedziałam co się dzieje jak się obudziłam przed 8 - małż zresztą też. Paradoksalnie o 5 bywałam bardziej kumata niż dziś rano
|
|
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
Katja powiem Ci tyle: przeczytaj tę książkę o której pisałam
Naprawdę warto.
|
|
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mojej nie będę mieć okazji zważyć przed roczkiem Ale też pewnie z 8kg ma (w połowie maja było 7,5).Jedziemy na plażę
|
|
|
|
|
#882 |
|
Zadomowienie
|
Hej!
Witam się dopiero dziś, bo się pochorowaliśmy z M Ja już jechałam podziębiona, ale sądziłam, że mi przejdzie, niestety nie przeszło a sie rozwinęło. Znów mam totalnie zawalone zatoki, nie poszłam do pracy po przyjeździe, nie byłam w stanie. Znów skończy się antybiotykiem, drugi raz w ciągu 2 miesięcy M jednak zaraził się od mojej mamy, choć ona twierdzi, że to moja wina, bo otwierałam w nocy okno i nie miał zakrytych uszek na plażyPoza chorobą wyjazd raczej udany (i poza gadkami mojej mamy ) Pogoda w miarę dopisała choć mocno wiało.M był zaszokowany plażą. Bał się piasku, byliśmy na plaży 3 razy i nie chciał dotknąć piasku, a kiedy dotknął płakał Piasek nie był gorący czy coś w tym stylu. M z płaczem strzepywał piasek z rączek i nóżek i bite 3 godziny każdego plażowania nie schodził z koca- a on jest ruchliwy normalnie jak żywe srebro,że na miejscu nie usiedzi. Jak go niosłam do wyjścia był wczepiony we mnie jak małpka.Za to kontakt z psem rodziców super M pierwszy raz widział i dotykał zwierzę, bardzo się cieszył rozmawiał z nim i raczkował za nim wszędzie![]() Nie dam rady nadrobić, chciałam tylko złożyć najlepsze życzenia wszystkim roczkowym jubilatom |
|
|
|
#883 |
|
Zakorzenienie
|
Mała nauczyła się zdmuchiwać świeczkę
![]() Asiu wybierzcie się do lekarza. Trzymam by biegunka przeszła.Pumcia super, że kolejny wyjazd się szykuje Linka córcią pięknie waży Super, że wizyta udana. Przy okazji bardzo ciekawe rzeczy wyczytałaś w książce.KarolinaPW zdrówka dla Was U nas jest mm, ale w sumie karmię małą na żądanie. Wg tabelki na mleku powinna wypijać 3 x dziennie po 210 ml (chodzi mi o ilość wody, czyli 7 miarek mm) Nigdy tyle nie wypija. Np dzisiaj rano po przebudzeniu zrobiłam jej mleka z 4 miarek - wypiła wszystko. Jak dorobiłam to już więcej nie ruszyła. Wczoraj przed snem wypiła mleko z 5 miarek. |
|
|
|
#884 |
|
Wtajemniczenie
|
Udało mi się jednak dostać wcześniej do lekarza.
Nie mam samochodu,deszcz pada. Ale pomyślałam,że założe folie na wózek,wezme parasolke i się przejde . Okazało się,że nikogo nie było w kolejce ,więc udało się dostać. Pediatra powiedziała,że to nie od szczepienia bo ta szczepionka nie powoduje takich rzeczy,powiedziałam jej więc,że czytałam ulotkę i tam jest napisane o wymiotach,biegunkach itd.To stwierdziła,że na wszystkich lekach coś piszą ,bo muszą .Powiedziała,że dla niej ta biegunka jest od zębów .Akurat Mały załatwił się przy niej,więc obejrzała zawartość pampera. Powiedziała,że wyczuwalny jest b.kwaśny zapach i to b.często spotykane w przypadku ząbkowania . Przepisała Smecte i Acidolac .Poleciła stosowanie marchwianki,zapytałam się co to jest .To powiedziała że marchew+ryż. Mam go obserwować ,jeśli wystąpi gorączka,wysypka czy będzie apatyczny to jechać na IP . Lub szukać prywatnego lekarza. Ale stwierdziła,że wg niej taki stan potrwa do jutra góra niedzieli. Młody acidolacu pić nie chce,mimo tego że ma malinowy smak (jego ulubiony) , o smectcie nawet nie wspominam
|
#885 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
lekarz jak zwykle wie lepiej niż producent.....mojej babci kiedyś powiedziała lekarka że ulotek się nie czyta ![]() by szybko przeszło
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#886 | |||
|
Rozeznanie
|
Wszystkiego najlepszego dla Poli z okazji roczku!!!
![]() Cytat:
za wagę i wzrost! Cytat:
za przespaną nockę!Dużo zdrówka dla Was! Cytat:
![]() Oby to faktycznie nie było od szczepienia i szybko przeszło |
|||
|
|
|
#887 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Asiu Nadia też nie chciała pić to chociaż troszkę smecty wlewałam do herbatki ,a dicoflor z resztą smecty podawałam strzykawką od ibum. Był przy tym płacz , no ale co zrobić najlepszego dl POli ![]() ![]() klask i:
|
|
|
|
|
#888 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja się nie szczepię już na nic, moje dziecko jest szczepione na to co musi, a chodzi z nią mąż bo ja nie jestem w stanie. A po każdym szczepieniu boję się żeby nie zachorowała na to co ja. Asiu i karolino zdrówka dla waszych chłopaków ![]() ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Ja dicoflor podaję z mlekiem, mam w kapsułkach, otwieram i wsypuję do mleka, można tak. |
|
|
|
|
#889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bardzo pierwsze szczepienia przeżywałam. Płakałam w gabinecie i długo w domu. Dla niektórych może to być śmieszne ale akurat o skutkach wiem trochę.... Czytałam wczoraj o szczepionce na tężec....nie wiadomo właściewie po co to szczepienie..... Świetnie propagowali szczepienia dla grype dla kobiet w ciąży koniec.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#890 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.
Informuję, że u nas wszystko w porządku, tylko na ogół brak zasięgu, a poza tym czasu na net. Czasem podczytuję coś w telefonie, ale zdaje się, że kilka stron pominęłam. Dziękuję za wszystkie życzenia dla córci i życzę wszystkiego najlepszego wszystkim maluszkom kończącym roczek. Imprezkę roczkową wstępnie przełożyliśmy na dzisiaj, a później na... jakiś inny termin, z czego dzisiaj bardzo się cieszę, bo jest zimno i pada deszcz, więc zamiast garden party mielibyśmy zamęt w domu. Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2013-07-12 o 18:25 |
|
|
|
#891 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za następny termin i wszystkiego najlepszego dla małej
|
|
#892 |
|
Zakorzenienie
|
Linka, no to mała prawie takich samych wymiarów jak moja
Tylko moja 0,5 kg cięższa Będą modelki jak nic ![]() Gratuluję, że wszystko jest OK. Karolina, boziuniu, współczuję wam tego choróbska - obyście się szybko wykurowali, bo nie dość, że mały, to jeszcze TY Mam jednak nadzieję, że choć trochę wypoczęłaś.A co do piachu i plaży - moja też się boi i mimo, że jest ruchliwa, to nie schodzi z koca jak widzi trawę czy piach. W piaskownicy trochę się bawi, ale jak piasek spadnie na rączkę czy nóżkę to od razu strzepuje i się krzywi Asiu, Syropki dawaj taką "strzykawką" która jest dołączona do syropu. Ja tak daje i robimy z tego zabawę - najpierw udaję, że sobie wkładam do buzi, przy tym piszcząc z radości (boże, czego się nie robi dla dziecka :P), a potem wkładam jej, ona połyka i spokój (ona wszystko ode mnie małpuje, więc nie mamy zwykle problemów z podawaniem leków). Powodzenia !! Przyjechali do mnie rodzice na kilka godzin, zajęli się małą, a po kąpieli pojechali, ja małą do ciemnego pokoju, głaskanko po główce, kołysanki i po 30 min już spała. Póki co śpi. Muszę trzymać się swojego planu usypiania, bo tż mi dziecko rozstroił i nie możemy sobie poradzić. |
|
|
|
#894 | |
|
Zakorzenienie
|
A jest w niej napisane cos o podawaniu jedzenia/deserów które dziecko lubi, na zasadzie, że albo nie chce nic, aleTy wiesz ze jak dasz ten konkretny ulubiony deserek to zje?
Cytat:
![]() My za 2 tygodnie zrobimy taki bilans, jestem cieawa wagi, bo nie byliśmy u lekarza bardzo dawno, tzn miesiąc temu tak jak był podziębiony, ale nie był wazony jej współczuję choróbsk mały się bardzo wymęczył widzę![]() zdrówk a dla WasHej
|
|
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
Mówię dzisiaj małżowi - oczywiście dumna niesamowicie z córci, że mała umie zdmuchnąć świeczkę. A on na to: wiem i to już od dawna.
W tajemnicy przede mną ćwiczył z małą zdmuchiwanie świeczki A mi dzisiaj przypomniało się, że już bardzo dawno temu Bebe pisała, że Gosieńka umie to chciałam poćwiczyć z córcią - w końcu za chwilę umiejętność się przyda ![]() Kupiliśmy termometr - microlife nc 100. Nie wiem czy dobry, nie wiem jakie ma opinie. Mała w ciągu dnia dostała gorączki więc termometr był potrzebny na już. Małż kupił w aptece. Chociaż i tak sprawdzamy na dwa co by się upewnić
|
|
|
|
#896 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja czytam na bieżąco w telefonie ale jakoś weny nie mam na pisanie. jestem jakoś padnięta po pracy. A ten tydzień chyba najgorszy tz chory wiec ja z pracy obiad z dzieckiem na reku spacer zabawa i usypianie na noc, a tak zawsze on ja wieczorem usypia i zajmuje sie ja jak cos robie. w dodatku mieliśmy jechać w weekend na zakupy ale przez chorobę tz nie wybraliśmy się. Ale na poprawę humoru zamówiłam kilka rzeczy na stronie zary. ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałabym o najważniejszym
![]() Polusiu wszystkiego najlepszego z okazji pierwszych urodzinek, rośnij zdrowo i radośnie
|
|
|
|
#898 |
|
Rozeznanie
|
hej,
dziękuje w imieniu Poli za wszystkie życzenia I składam spóźnione najlepsze życzenia dla już roczkowych dzieciaczków Imprezę robimy dopiero za 3 tygodnie, bo wtedy będzie komplet gości (akurat się zbiegnie z moimi urodzinami) Oby pogoda dopisałam bo ma być grill. Nie mam kreacji dla Poli,3 eleganckie sukienki ma ciut za duże :/ |
|
|
|
#899 | |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego naj dla Poli
Robię właśnie taki sernik. Lepiej żeby wyszedł, bo składniki dość drogie ![]() Cytat:
I jeszcze jedno: ostożność przed nowościami jest jak najbardziej normalna i zdrowa: w przyrodzie występuje wiele trujących roślin itp. i jest to naturalny instynkt człowieka. Ten instynkt został nam z dawnych, dawnych czasów pierwotnych ![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Mandi gratuluję Amelci nowej umiejętności, u nas jutro by się przydała Ale niestety nie pokazywałam małej tego.---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Karolina współczuję i mam nadzieję, że się szybko wykurujecie, ściskam. |
|
|
|
|
#900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
boszzzz ten sernik wygląda zabójczo pysznią a składniki mi mówia, ze bym go pożarła zaraz
Edytowane przez phdwao Czas edycji: 2013-07-12 o 21:21 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:18.

talerze i gary tak się niemiłosiernie tłukły że prosiłam go by przestał.
Głowną przyczyną uzyteczności ważenia jest po prostu możliwość uzyskania punktu odniesienia, by w razie przyszłej choroby wiedzieć, ile dziecko straciło na wadze. Autor proponuje by waga straciłą swoje centralne miejsce podczas wizyty. Zamiast czekać na wynik ważenia by określić czy dziecko "ma się dobrze" wiztya powinna wyglądać następująco: Na wstepie pediatra powinien podsumować to co mówi matka:
.
,od rana (8:00) zrobił 2 kupki -sama woda
za szybkie wyjście ząbków!
Ale pół godziny przed wizytą dostała jeść więc pewnie z 200 g mniej 

Piasek nie był gorący czy coś w tym stylu. M z płaczem strzepywał piasek z rączek i nóżek i bite 3 godziny każdego plażowania nie schodził z koca- a on jest ruchliwy normalnie jak żywe srebro,że na miejscu nie usiedzi. Jak go niosłam do wyjścia był wczepiony we mnie jak małpka.
klask i:
mały się bardzo wymęczył widzę