|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
Niee, przyszła pinda, tego się nie da pomylić ..
#4292 |
Zakorzenienie
|
nie chce Cie dołowac..ale czulam ze tak bedzie
![]() ---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:39 ---------- No to tak jak Wam obiecałam postarałam się Wam opisać jasno i klarownie zasady żywienia kobiet w ciązy I. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wzrasta tylko o 300 kalorii. Nie trzeba jeść za dwoje! Te 300 kcal utrzymuje się całą ciążę ( osoby z nadwagą mogą ominąć pierwsze 10 tyg i jeść normalnie.) Jeśli przyrost masy ciała postępuje za szybko • Jedz mniej kalorii. Choć w czasie ciąży nigdy nie należy próbować chudnąć, to trzeba zwolnić tempo przyrostu masy ciała. Służą temu proste metody ograniczania wartości energetycznej pożywienia, które mają na celu dostarczanie jak największej ilości składników odżywczych i jak najmniejszej liczby kalorii: np. mleko niskotłuszczowe lub pełnotłuste zastępujemy mlekiem odtłuszczonym • Ogranicz spożycie tłuszczu. Choć pewna dawka tłuszczu jest niezbędna w diecie ciążowej, to za duża jego ilość zamieni się w tkankę tłuszczową. II. Dziennie należy jeść 5-7 posiłków , wiem ze wydaje się dużo ale wliczamy w to także przekąski . Mniej więcej wygląda to tak : a) Śniadanko ( jakiś konkret – najlepiej dużo białka – daje nam uczucie sytości długo) b) II śniadanko ( mniej konkretne – najlepiej węglowodany – daje nam ‘szybką’ energię ) c) III śniadanko ( nie koniecznie) – może być jakaś przekąska , owoc , jogurt d) Obiad ( jak z 2 dań to mikro porcje ) e) Podwieczorek f) Kolacja ( jak czujesz głód przed snem to znowu coś białkowego – daje uczucie sytości) g) Posiłek przed snem ( nie koniecznie) – 1 kromka chlebka III. Z racji na zaparcia należy zwiększyć przyjmowanie błonnika. Normalnie się je 20-40g na dobę a teraz proponuję 30-50g Błonnik to niestrawny składnik pochodzący z produktów roślinnych. Jego źródłem są np. kasze ( im grubsze tym lepsze np. gryczana , jęczmienna m pęczak ) , pełnoziarniste pieczywo, niełuskany ryż, płatki owsiane, otręby, płatki kukurydziane, a przede wszystkim warzywa i owoce. Warzywa mają błonnika najwięcej w skórce i pod nią więc nie obiera się warzywa przed spożyciem. No chyba ze cierpicie na biegunki – wtedy należy mniej błonnika dpstarczyć wtedy się je właśnie obiera / piecze / gotuje. Generalnie produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii z racji na ten błonnik Pamiętaj także o tym, by pić więcej płynów – aby błonnik mógł spełnić swoją rolę, trzeba go dobrze „nasączyć”. A dużo oznacza nawet 2-3 litry dziennie ( wliczając w to wszystko co płynne) IV. Spożywaj codziennie 3 duże szklanki chudego mleka a jak nie lubisz to mleko można zastąpić jogurtem, kefirem a częściowo także serem – chodzi o wapń on zapewnia prawidłowy rozwój kości dziecka oraz zapobiega odwapnieniu kości matki poten podczas karmienia. V. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol a dodaj więcej tłuszczów roślinnych. Tzn. nie jedz masła za dużo , smalca w ogóle itd. A używaj przede wszystkim oleju rzepakowego,oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o tłuszcze zwierzęce to tylko i wyłącznie powinny być z ryb! Chodzi o kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 - mają ogromny wpływ na rozwój młodego organizmu. Oddziałuje na kształtowanie się mózgu oraz wzroku u niemowląt. I ważna sprawa – pamiętaj ze masła się nie podgrzewa! Jeśli chcesz masła użyc to tylko na zimno , jak chcesz fasolkę z masełkiem to położ je na ciepłej fasoli a nie podgrzewaj na patelni bo podczas podgrzewania tworzą się w nich bardzo szkodliwe dla zdrowia związki, zwiększające ryzyko chorób serca i nowotworów. VI. Jak najbardziej wskazane jest mięso, parę razy w tygodniu indyczek i mięsko czerwone, wołowe, będące źródłem żelaza, niż nafaszerowany hormonami wzrostu drób czy sklepowe wędliny paczkowane naszpikowane glutaminianem sodu i innymi kolorowymi badziewiami. Wieprzowinę nie koniecznie..raz w tyg jak musisz VII. Witamina C jest następnym niezbędnym składnikiem pokarmowym zdrowej diety kobiety ciężarnej. Głównym źródłem witaminy C są warzywa, takie jak: boćwina, brokuły, brukselka ( wzdymająca) , kapusta ( tak samo) , marchew, papryka, natka pietruszki, pomidory, sałata, szparagi; oraz owoce: pomarańcze, grejpfruty, truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, agrest, kiwi, morele, aronia, winogrona, jabłka. Po owockach często zgaga niestety występuje..Część owoców i warzyw można zastąpić sokami. Szczególnie polecane są soki: pomidorowy, marchwiowy, wielowarzywny, pomarańczowy, grejpfrutowy, z aronii, czarnej porzeczki i malin.Ale pamiętajcie żeby nie były dosładzane Jak już musicie coś słodzić to najlepiej MIODEM o !!! ….aaaa a teraz czego nie można w ciązy Tu sobie poczytajcie bo jest dość mądrze i fajnie opisane http://www.babyboom.pl/forum/ciaza-p...w-ciazy-53306/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4293 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Iza - może wkleisz te wypociny Linkowe na pierwszą stronę?
Edytowane przez cebulova Czas edycji: 2013-07-18 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przybieram na razie niestety za szybko, niedługo idę na l4 i wtedy dietę zacznę na poważnie.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 ![]() 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4295 |
Zakorzenienie
|
Spoko, ja też
![]() Pinda mi trochę plany pokrzyżowała, miała być wcześniej .. ale nic ![]()
#4296 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cena tego wozkaco go upatrzylam to 500 zl. Ale jest tyle fajnych ofert, ze nie moge sie do konca ogarnac ![]() Cytat:
![]() Ma wszystko co miec powinien, skretne i pompowane kola. No i jest w ekstra stanie. Zal byloby nie wziac. Cytat:
trzymam kciuki za wizyte. Cytat:
![]() Co do wyjazdu to zazdroszcze.... ![]() BAJKA STO LAT!!!!! Dzien dobry. Musialam oficjalnie zakazac rodzinie kupowania ciuszkow na 0-3 mca, bo przestaly mi sie miescic w komodzie. Poprosilam za to, ze jezeli maja kupowac to wieksze, takie 3-6 juz, bo wiadomo, ze maluszek rosnie. A i mamy w pracy nwa stazystke.... niezla laske do tego.... a tu brzuch rosnie o spodnicy olowkowej mozna pomarzyc... dobrze, ze siedzi w innym pokoju ![]() ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Maru, a ja to jednak mialam nadzieje, ze te skoki moze cos zwiastuja.... ech...
![]() |
#4297 | |||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ale maly mi żarty robi: cały ranek walczyłam z butlą, był zapłakany, mokrusienki i w ogóle żal patrzec ![]() Dzis przyszła moja mama spróbować Kamilka nakarmić. ja odsunęlam wszystko ze stolika (bo potrafi mi skopać szklanki, piloty itp.) i mówie walcz! a ta na to pośpiewała (tak jak ja), polulała i jak w butli było 40 ml tak nie została ani kropla ![]() czyli mały gad sobie poprostu ze mną igra! ![]() Cytat:
![]() ![]() Kup dicoflor w kropelkach dla niemowląt i dawaj na początku 2x po 5 kropelek, a później zmniejsz do 5 kropelek raz dziennie. Co do butli to nie dawaj jej mleka, tylko np herbatke koperkową (przy okazji może pomoże) a mała sie oswoi ze smoczkiem od butli ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja również się dołączam, Bajka 100 lat!! I zdrowych dzieciaczków ![]() Cytat:
![]() ![]() ale wam zazdroszcze tych wyjazdów, wsi itp. My w mieście (takim jak pół dupy zza krzaka) sie kisimy ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4298 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Jasne ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Linka zrobione ![]()
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4299 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Lunka ale duży Kamilek. I jaki brunecik się robi ![]() Dobry ![]() ![]()
![]() |
#4300 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4301 |
Zadomowienie
|
Monini pakuj się i dawaj z Nami
![]() ![]() ![]() Cebulko troszkę za daleko - Jastrzębia ![]() Linka może mi sie kiedyś przyda... Maru ![]() Ja po przychodniach się nalatałam... robię badania i czeka mnie laparo ![]() Muszę podzwonic po szpitalach, ciekawe ile się czeka ![]() ![]() ![]() Także u mnie tyle... ![]() Ide prasować ![]() Miłego wieczoru. ---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Lunka Twój synek jest cudownnny!!!! Można się patrzeć na niego godzinami!!!! ![]()
#4302 |
Zadomowienie
|
Bajka 100 lat
![]() ![]() Linka dziękuję za wykład o żywieniu BOMBA ![]() ja to się obawiam żeby za bardzo nie przytyć bo już teraz ważę om 74 kg ![]() ![]() ![]() luna fajny ten twój synalek ![]() pozatym zachcianek nie mam, nudności nie mam, bolą mnie piersiątka i jestem senna wizyta już za 5 dni nie mogę się doczekać wg moich obliczeń dziś jest 6t3d ciąży ![]() Edytowane przez 123spinka Czas edycji: 2013-07-18 o 19:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#4303 |
Zadomowienie
|
Odp: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
Kejt powaznie na laparo dostalas skierowanie??? A a nie chca Ci najpierw zrobic hsg? Dziwne... Nie wiem ile sie u was czeka, u nas jakis miesiac. No i trzeba sie zapisac na zaraz po @.
Spinka, ja tez mam z waga problem. Mam juz od poczatku ciazy 3,3kg na plusie i boje sie co bedzie pod koniec. No ale na szczescie mam u boku taka Linke, ktora mnie wspiera i służy poradą. ![]()
#4304 |
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
Cebulko w związku z tymi moimi torbielami laparo i hsg przy okazji - tak zrozumiałam
![]() ![]() ![]() Albo ją źle zrozumiałam, a nocuje u matuli i nie mam tej mojej mądrej karteczki ![]() Co do wagi... moja psiapsióła najpierw przytyła dosyć sporo, a potem jakoś utrzymywała się jej waga, no moze kolejne plus 2-3 kg i niewiele generalnie przytyła, a już 8 msc leci jej... była osobą "przy tuszy" ![]()
Żona ![]() Edytowane przez Kejthx Czas edycji: 2013-07-18 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4305 | |
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Odp: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
Cytat:
![]()
![]() |
#4306 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4307 |
Raczkowanie
|
Cześć Wam
![]() Bajka STO LAT!!! Dużo zdrowia, szczęścia i miłości ![]() ![]() Luna Synuś uroczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4308 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
witam się
![]() jutro wzięłam urlop więc zaczynam weekend!!! jakie to pocieszające ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4309 |
Zakorzenienie
|
Bajeczko wszystkiego najlepszego z okazji 18stki
![]() ![]()
![]() |
#4310 |
Zakorzenienie
|
#4311 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4312 | ||
Zakorzenienie
|
wózek bardzo ładny, okazja faktycznie nie codzienna
misia najwazniejsze że wesele udane i z dziwią wszystko dobrze. to napewno było przez stres ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Cytat:
![]() pszczouna też trzymam kciuki ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Cytat:
![]() bajka ją również dołączam się do życzeń! choć późno... ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ---------- lunka jaki jest już duży!
![]() |
#4313 | |
Wtajemniczenie
|
AW: Dot.: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
Cytat:
Santom ja od paru lat zajmuje sie tym... jestem samouk ![]() ---------- Dopisano o 02:37 ---------- Poprzedni post napisano o 02:34 ---------- Ja za 5 godzin zaczynam urlop i jedziemy do polski... ale bede po nocce wiec cala droge przespie... dobranoc ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4314 |
Zakorzenienie
|
Lunka, Kamilek jest przesłodki
![]() ![]() ![]() ![]() Na wczorajszej wizycie lekarz powiedzial ze biegunka sie nie przejmowac, prawdopodobnie musialam zjesc cos co mi zaszkodzilo skoro poza tym dolegliwosci nie mam. Mam brac wegiel i jakis probiotyk. Zobaczymy czy bedzie lepiej, ale całą noc znów jakieś przelewania w jelitach, więc boję się że się nie uspokoi.... Pytalam tez o spinanie sie brzuszka bo po bardziej intensywnym dniu potrafi sie spinac wieczorem co chwile, mowil ze do 5 twardnien dziennie nie mam sie przejmowac bo macica sobie cwiczy (czasem zdarza się więcej u mnie, ale już nie ciągnęłam tematu bo ostatnie dni jest ok). Szyjka dluga, gruba, zamknieta. Synek ulozony glowka do dolu ale glowka jest jeszcze wysoko, tak jak na tym etapie powinno byc. Lekarz pomierzyl nasze malenstwo i okazalo sie ze gigant zaden z niego nie bedzie. O ile glowka nawet tydzien "starsza", a kosc udowa w normie to brzuszek ma bardzo maly obwod. Mimo ze jestem w 31tc to obwod brzuszka wyszedl na 28/29 tc. Lekarz pytal czy TZ jest wysoki i mowie ze ma prawie 190cm wzrostu to dr na to ze z wielkoscia synka mu nie wyszlo, ale za to synek ma spore jajka wiec to wyszlo jak trzeba ![]() No więc tym trafem synuś będzie raczej kruszynką, teraz waży 1442g, gdzie średnia dla tego tygodnia to 1700g. Ale najważniejsze, że rośnie. Oby masa urodzeniowa nie była zbyt niska... |
![]() ![]() |
![]() |
#4315 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
Cytat:
Tymek w 31 tyg ważył tylko 180 gram więcej od Twojego synka. Było chyba 1622g,ale musiałabym zerknąć. Urodził się 3360g. Nie martw się 3kg będzie miał;-) Maru Lady Przykro mi,że wredota przylazła:-/ Linka Kejt Trzymam kciuki za laparo!!!:-* Witam się lasencje:-* Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4316 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Tyle cykli mineło..a my dalej sie staramy - problemowe baby cz VI
Witam się z rana w 5 dc. Trochę jeszcze siąpi ale bez bólu.
Co z testującymi???
#4317 | |||
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() dziękujemy za komplementy ![]() kupiłam wczoraj sukienkę na wesele za 25 zł, poźniej pokaże ![]() Mały dziś w nocy przetransportował się na drugą strone łóżeczka-nie pytajcie jak ![]() ![]() Cytat:
![]() a tak poważnie to do 30stki ma zakaz ![]() Cytat:
![]() oby zrobili Ci to jak najszybciej... a jakie koszty prywatnie? Cytat:
![]() a kruszynka super że zdrowa ![]() ![]() poza tym jeszcze może przybrać ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4318 |
Raczkowanie
|
Witam się i ja
![]() ![]() ![]() No właśnie co z testującymi? |
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | |||
Zakorzenienie
|
Witam
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4320 |
Zakorzenienie
|
a ja jak co dwa tygodnie w piątek mam randkę
![]() ![]() Dziewczyny prosze mi polecić jakieś książki? Bo chodzimy na spacerki i sobie czytam na tablecie. Tylko nie za mądre bo nadal mam kalafior w głowie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.