|
|
#3511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Cytat:
Jak płatki na mleku mogą odwapniać skoro mleko i produkty mleczne to wapń.. dla mnie to paradoks i takich głupot czytać nie chce
|
|
|
#3512 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Żeby było śmieszniej, problemy z wapniem mam od dziecka, a obecnie zagęszczam płatkami owsianymi sporo rzeczy, nawet raczę się od czasu do czasu pseudo-jogurtem owsianym... Muszę pobuszować, jej, a miałam czytać grzecznie o residuach ![]() Moja wiedza już jest zwietrzała, jak sobie przypomnę to wrzucę coś na wątek. Nie słyszałaś hasła "pij mleko, będziesz kaleką"? |
||
|
|
|
|
#3513 |
|
Raczkowanie
|
mój super-szybki sposób na owsiankę (bez wdawania się w szczegóły czy to zdrowe czy nie
)-do miseczki wsypać płatki (górskie, błyskawiczne, żytnie-whatever) - dodać cotam kto lubi (wanilię, suszone owoce, kokos, słonecznik itd) - zalać mlekiem ciut powyżej tego co już w miseczce mamy - wsadzić do mikrofali na pełną moc na ok 2-2,5 min - wymerdać, dodać ew. świeże owoce, dolać ciut zimnego mleka itd. i oszamać bez wyrzutów sumienia vegan style: Próbowałam moczyć w wodzie i jeść na zimno z rozgniecionym, przejrzałym bananem-ujdzie w tłoku ![]() Zalety: szybko i nie ma ciapai, bo płatki nie są rozgotowane
There's always two sides of every story Jeśli cały ten proces – transportu, ogłuszania, rzezi i krojenia mięsa na kawałki – jest czymś zupełnie dla nas naturalnym, to dlaczego rodzice z taką starannością chronią swoje dzieci przed przyglądaniem się temu? Juliet Gellatley |
|
|
|
|
#3514 |
|
Konto usunięte
|
Mnie płatki z mlekiem prosto z mikrofalówki ogarniają zgrozą.. Ale może to tylko ja tak się zachwycam
![]() Dzisiaj warzywa z woka, ryż. Powiedzmy, że chińszczyzna
|
|
|
|
|
#3515 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie cannelloni ze szpinakiem i domową sojową ricottą
![]() Wczoraj wciągnelam kuskus z bananem, wiórkami i kakao po biegu. To już był właściwie taki posiłek z niczego ^.^ |
|
|
|
|
#3516 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Ja dzisiaj chcę robić zapiekankę z bakłażana, ale nie wiem, co z tego wyjdzie
![]() Brzmi świetnie ![]() Cytat:
Ja jem kuskus tylko ze smażoną cebulą i bulionem oraz surowymi pomidorem i szczypiorkiem (albo z natką pietruszki, zależy, co dorwę w sklepie). Zupełnie nie umiem sobie wyobrazić kuskus na słodko
|
|
|
#3517 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie wege chilli w pełnoziarnistej tortilli
|
|
#3518 |
|
Zakorzenienie
|
A u mnie wege mielone (z zielonej soczewicy, granulatu sojowego i warzyw) z zieloną fasolką szparagową, ogórkami małosolnymi i młodymi ziemniaczkami
Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-07-19 o 12:40 |
|
|
|
|
#3519 |
|
Zakorzenienie
|
Lubię kotlety z soczewicy
|
|
#3520 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4184491 1]
Moja wiedza już jest zwietrzała, jak sobie przypomnę to wrzucę coś na wątek. Nie słyszałaś hasła "pij mleko, będziesz kaleką"?[/QUOTE] Ja również sceptycznie podchodzę do takich doniesień. Kiedyś jajka były na cenzurowanym teraz pokornie do nich powracamy bo okazuje się że wcale nie są takie złe. Babcia mówiła mi że kiedyś przekonywali że pomidory są rakotwórcze... Co do samego mleka - trudno jest mi uwierzyć że może powodować odwapnienie kości, skoro moja babcia zawsze spożywała dużo nabiału (woli biały lub żółty ser niż wędlinę do kanapek), codziennie pije mleko i zjada co najmniej jeden jogurt i nawet nie wie co to osteoporoza. Potrafi sama wejść na drabinę i firanki wieszać Raz podobno nawet spadła i przyznała się dopiero po tygodniu. Pojechaliśmy z Nią na prześwietlenie i nic! Życzę wszystkim nie pijącym mleka takich mocnych kości w wieku 76 lat Już nie wspominając o Jej matce która dożyła 99 lat i nigdy laski nie potrzebowała... Wiem
|
|
|
|
|
#3521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mleko piła od swojej krowy, jadła swój ser, śmietanę itp.
|
|
|
#3522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cannelloni jest wyborne
![]() Cytat:
![]() Ja też |
|
|
|
|
|
#3523 | ||
|
Konto usunięte
|
Sprzedasz sposób na tę sojową ricottę?
Cytat:
![]() Cytat:
Z kolei moja babka, prababka, praprababka i tak dalej ze strony mamy to dopiero były kobiety. Dożywały niemal setki, problemów z kośćmi nie miały, ze wzrokiem to samo - żadnych okularów przez całe życie, cały dzień z książką mogły przesiedzieć, igły nawlekać. Mnie oczywiście te geny ominęły, mam tylko urodę po nich. Zawsze to coś
|
||
|
|
|
|
#3524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3525 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3526 |
|
Konto usunięte
|
Nie wpadłabym na to, żeby nazwać to ricottą. Nieświadomie robiłam coś takiego
|
|
|
|
|
#3527 |
|
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4189787 0]Nie wpadłabym na to, żeby nazwać to ricottą. Nieświadomie robiłam coś takiego
[/QUOTE]Ano widzisz Ja też nie
|
|
|
|
|
#3528 |
|
Rozeznanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;4184491 1]
Moja wiedza już jest zwietrzała, jak sobie przypomnę to wrzucę coś na wątek. Nie słyszałaś hasła "pij mleko, będziesz kaleką"?[/QUOTE] Tu jest bardzo prosto w dużym skrócie wyjasnione o co chodzi z wapniem z mleka - |
|
|
|
|
#3529 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli są tu jakieś wegetarianki z Łodzi i okolic, to zapraszam na fb grupę https://www.facebook.com/groups/503163423099039/ wszystkie inne duże miasta posiadają już takie strony, więc Łódź nie może być gorsza, integrujmy się
|
|
|
|
|
#3530 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Chyba chodziło o to, że w mleku są jakieś hormony, które utrudniają wchłanianie wapnia. Ja się ostatnio dowiedziałam, że mam zęby odwapnione, a teoretycznie cały żywot jadłam pełno produktów bogatych w wapń. Inna sprawa, że u nas mało słonecznie bywa, a witaminy d nie biorę. Jakie są jeszcze łatwo dostępne sojowe 'jogurty' oprócz tych alprosoya? Szkoda, że u nas nie ma mleka sojowego o smaku bananów. Kiedyś w czechach kupiłam, pyyyszne Pamiętam, że było też jakieś 'kakao' niemieckiej firmy truskawkowe i chyba bananowe i muszę je odszukać. Jak zastąpić smak śmietany w zupie? Mleko sojowe+oliwa np, żeby coś tłuszczu było?Ostatnio szukałam mleczek kokosowych i oczywiście miały e471, którego to się boję. Próbowałam też ostatnio mleka z orzechów laskowych- nie smakowało mi, migdałowego (też bez szału) wolę jednak sojowe.
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-09-07 o 21:11 |
|
|
|
|
|
#3531 |
|
Przyczajenie
|
W jednym z ekologicznych sklepów internetowych dostępne jest mleko bananowe, ale tylko o pojemności 250ml.
|
|
#3532 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- A tak w ogóle to dzisiaj próbowałam sojowych podróbek wędlin, ale to nie dla mnie chyba, nie brakuje mi smaku mięsa jakoś super, zwykła ciekawość, chciałabym jeszcze skosztować parówek z tofu. I muszę się w końcu zacząć przekonywać do słodkich śniadań i kasz, bo ciężko u mnie z tym
|
|
|
|
|
|
#3533 |
|
ma zielone pojęcie
|
Ja lubię niektóre wędliny sojowe, ale jem je rzadko. Za parówkami nie przepadam, choć te z tofu i tak są milion razy lepsze w smaku od tych (niby-)mięsnych.
|
|
#3534 |
|
Zakorzenienie
|
jakie to są parówki z tofu? znam tylko sojowe
![]() co do wege wędlin, miałam okazję spróbować szynki z quorna - dla mnie smakowała jednak zbyt realistycznie, czułam się jakbym jadła prawdziwe mięso
|
|
|
#3535 |
|
ma zielone pojęcie
|
Te firmy Taifun są tofowe. Babcia mi ostatnio je kupiła. Ja bym ich nie kupiła, bo ich importer ma Polskę w gdzieniegdziu – niby opis produktu jest po polsku, ale polskich znaków w nim brak
|
|
#3536 |
|
Zakorzenienie
|
O rany, jak dawno się tu nic nie działo!
![]() Mam pytanie laski, czy któraś z Was "zażywa" spirulinę? Jestem na etapie szukania takiej dobrej jakościowo, poczytałam trochę na blogu o zdrowym odżywianiu (pepsieliot), jest tam taka jedna polecana, ale szukam jeszcze innych firm i wolałabym proszek a nie tabletki bo chciałam robić koktajle ![]() Jeśli orientujecie się w temacie dajcie proszę znać!
|
|
#3537 | |
|
Zakorzenienie
|
Halu jest tu ktoś?
![]() ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
|
|
|
#3538 |
|
Zakorzenienie
|
Halo, jestem
![]() Ja natomiast mam pytanie dotyczące herbaty Matcha. Kupowałyście może na allegro? Poszukuję sprawdzonego użytkownika I również podłączam się do pytania o spirulinę |
|
|
|
|
#3539 |
|
Zakorzenienie
|
A co chcesz pic ja?
|
|
#3540 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.

Cały kraj żył mlekiem, twarogiem, kaszą i swojskim chlebem. Szkoda że nikt nie ma alergii na śmieciowe żarcie z KFC i innych Mc Donaldów.

I już sam w końcu nie wiem czy moczyć te płatki czy nie?? Ale to przecież ciapa się z tego zrobi jak nie wiem co...
)

Mleko sojowe+oliwa np, żeby coś tłuszczu było?