|
|
#31 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jaki macie stosunek do Niemców?
Osobiście znam 4 Niemców, 2 lubię, 2 nie lubię - to wychodzi stosunek neutralny? W każdej nacji są ludzie i parapety, nie oceniam współczesnych Niemiec, przez pryzmat II wojny światowej, chociaż lubię historię.
Only the dead fish follow the stream. Edytowane przez Kathareo Czas edycji: 2013-09-01 o 18:17 |
|
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/74555...spanialy-swiat http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47985/rok-1984 http://lubimyczytac.pl/ksiazka/48379/folwark-zwierzecy http://lubimyczytac.pl/ksiazka/137504/451-fahrenheita - to tylko trochę z naprawdę licznej rzeszy książek - niby przyszłość, ale rozpoznajemy sporo z teraźniejszości. No i "nasz" Janusz Zajdel: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/37961/limes-inferior |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Konto usunięte
|
Nie lubię ich języka :- p brzmi według mnie koszmarnie po prostu. Aż mi uszy kaleczy
.
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/135947/wladca-much |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- ba, w sumie nigdy niemieckiego nie uczyłam się: miałam rosyjski, francuski, łacinę, angielski- ale jakoś w szkole mnie to szczęście ominęło Chociaż słyszałam kiedyś pięknie po niemiecku recytowaną balladę Goethe'go "Król Olch"- brzmiało pięknie i jakoś inaczej.
Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-09-01 o 18:32 |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A czy znajdzie sie na sali osoba ktora poznala CALY NIEMIECKI NAROD? Bo tylko taka twoim zdaniem mialaby prawo sie wypowiedziec? Kazdy wypowiada sie na podstawie swoich doswiadczen, czy tak trudno to zrozumiec? Nie wypowiadam sie przez pryzmat drugiej wojny swiatowej, nie interesuje mnie to w tym momencie. Jestem otwarta na ludzi, mam znajomych Holendrow, Marokanczykow, czarnych, azjatow i Hiszpanow. ALE nie zniose traktowania mnie z wyzszoscia, to jest po prostu buractwo a Niemcy uwazaja sie za lepszych i szczegolnie wylazi to kiedy sa twoim wspolpracownikiem/szefem. Ojciec mojej przyjaciolki po tygodniu wrocil wsciekly z pracy w Niemczech, stwierdzil ze woli zarabiac tysiac zl niz byc w ten sposob traktowany. Spytaj przecietnego Niemca co mysli o Polakach. Zapewne nie mialby w stosunku do Ciebie tak cieplych uczuc jak ty do nich zwlaszcza ze oni tez wyrobili sobie opinie takie a nie inne. I kiedy pada pytanie o dana nacje kazdy bedzie odpowiadal (przynajmniej) na podstawie swoich doswiadczen a nie rozwodzil sie ze "wszyscy sa inni i nie powinno sie uogolniac, okradlo mnie kilku Polakow ale to o niczym nie swiadczy itp".
|
|
|
|
|
|
#39 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest piękny, szczególnie dobrze brzmi w poezji i piosenkach.Stosunek mam bardzo pozytywny. |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
sissy that walk
|
A to jest ktoś taki?
Jak spytasz o Niemców dwoje Polaków i jeden powie, że ich lubi, a drugi że nie lubi, to który jest przeciętny?
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jaka wojna z Niemcami? No weź trochę realizmu w tę nienawiść wlej: razem jesteśmy w NATO, Unii - z sojusznikiem chcesz iść na wojnę? Naprawdę: proszę, książki nie gryzą: poczytaj trochę: o kryzysie 1929 roku, o kontrybucjach, jakie pokonane Niemcy musiały płacić po 1 wojnie światowej- o tym, że nakręcenie przemysłu zbrojeniowego w latach 30-tych dawało Niemcom po prostu pracę, stąd poparcie dla Hitlera, nie, większość Niemców nie była nazistami, mimo popierania tego pacana. I nie porównuj czegoś nieporównywanego: czym innym była wojna domowa w Rosji i przejęcie władzy przez bolszewików, czym innym- opór Niemców wobec Hitlera. I jeszcze nałóż na to to, czym jest propaganda- a JAK urabia się społeczeństwo "językowo" poczytaj chociażby w znakomitym dziele : http://lubimyczytac.pl/ksiazka/98667...atnik-filologa Hitler miał Goebbelsa- naprawdę mistrza propagandy, ciebie też spokojnie dałoby się odpowiednim "urabianiem" przekabacić. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-09-01 o 18:44 |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bardzo rozumiem czego oczekujesz. Że ludzie żyjący dzisiaj w Niemczech mają płacić za błędy przodków i zrobić krajową zrzutkę na rzecz pokrzywdzonej Polski? Czy że my mamy ciągle żyć rozpamiętując przeszłość i to, jak nam wtedy Niemcy dokopali? ![]() Nie mam do tego narodu żadnych uprzedzeń, nie spotkało mnie z ich strony nic przykrego, a znam wielu Niemców. Normalni ludzie, jakich mnóstwo w innych krajach.
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeciętny Niemiec o Polakach - zależy od wieku i regionu (i płci ) W Bawarii wiekowe osoby patrzą czasami przez pryzmat dawnych czasów na Polaków - z tym się owszem spotkałam, ale w stolicy, na Północy już nie. Mieszkałam, pracowałam i żyłam i nie czułam się gorzej albo że ktoś patrzy na mnie z wyższością.U nas w Polsce brakuje mi często miłego powitania z uśmiechem w sklepie/urzędzie (nie mówię, że nikt się u nas nie uśmiecha oczywiście), poszanowania czyjejś pracy i porządku. W sumie temat rzeka
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
|
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz do tematu. Ja mam bardzo pozytywne zdanie o Niemcach. Choć spotkałam jednostki, z którymi w życiu już nie chce się widzieć. Moim zdaniem są bardzo przyjaźni i pomocni. Spotkałam się z traktowaniem z góry tylko raz ale wiadomo są ludzie i parapety. Co do języka to mi się mega podoba
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Wtajemniczenie
|
Skoro temat zszedł na II WŚ to http://www.kurierpieninski.pl/compon...-historia.html
![]() ---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
Jak ty wiesz co by mi się przydało ;- ). :- }.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
No widzisz! Ileż to można wywnioskować czytając czyjeś wypowiedzi przez dłuższy czas?
![]() ___ Wizażowa poprawność młodych użytkowniczek czasem mnie powala - to tak na marginesie. |
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Pozytywny. Język mi się podoba, mimo, że jest skomplikowany. Fajnie brzmi w piosenkach. Ludzie, których spotykałam zarówno we wschodniej, jak i zachodniej części, byli mili i uśmiechnięci. Śmieszy mnie, że dalej się postrzega naród przez pryzmat tego, co było 70 lat temu. Dlaczego? Niemcy były zupełnie innym krajem, niż są obecnie. Sądzę, że gdyby w Polsce pojawił się osobnik o podobnej charyzmie i umiejętności bajerowania, co Hitler, to sporo ludzi zmęczonych Tuskiem i Kaczką, by go poparło.
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zadomowienie
|
Statystyczny Polak ma w stosunku do Niemcow stosunek obojetny ze sklonnoscia do negatywnego. Zwlaszcza jesli chodzi o osoby starsze.Jako ciekawostke podam jeszcze jeden przyklad ktorego bylam swiadkiem. Moj wujek ma stadnine koni i wystawia je rowniez na sprzedaz. Pewnego dnia przyjechalo dwoch Niemcow zainteresowanych kupnem danego konia ktorego cena w ogloszeniu podana byla w 2000euro. Niemcy widzac raczej skromne gospodarstwo wyjeli 1000euro w banknotach i doslownie zaczeli machac nimi wujkowi przed oczami tlumaczac zeby sprzedal konia za taka kwote, bo 1000euro to przeciez tyyyyyyyle pieniedzy. Zenujace to bylo. (kon rzecz jasna nie zostal sprzedany)
|
|
|
|
|
#55 |
|
damn good coffee
|
Mam stosunek neutralny, w Niemczech nie byłam, nie poznałam nigdy bliżej kultury, mentalności. Mimo że miałam dużą nieprzyjemność poznać kilku Niemców na wymianie, nie patrzę przez ich pryzmat na resztę narodu.
|
|
|
|
|
#56 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój dziadek ma również negatywny stosunek do Niemców po tym, jak dostał od Niemca w twarz w czasie II w. św.
|
|
|
|
#57 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mój szef myślał jeszcze jakieś 9-10 lat temu, że w Polsce nie mamy komórek i laptopów i był strasznie zdziwiony jak zobaczył, że Polacy posiadają takie sprzęty. Internety, komórki, kto to widział takie cuda na tym naszym zadupiu?
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Państwo wyznaniowe tak, niestety. Ale jakoś ten elektorat trzeba było pozyskać, więc jako decyzję polityczną to rozumiem. Tak, skończyło się bałaganem, bo, jeśli sięgniesz pamięcią, to przypomnisz sobie, że wszystkie projekty K&c.o. były systematycznie blokowane i uniemożliwiane. Aha, na wszelki wypadek - bynajmniej fanką Kaczyńskiego nie jestem, bo próbuje on przeforsować pewien kardynalny pogląd całkowicie niezgodny z moim - ale nie lubię też bezsensownej nagonki i szczucia. Zawsze można głosować na mniejsze zło, tak też zamierzam zrobi, gdy już będą wybory. |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
Moj maz jest Niemcem. Mieszkamy w Niemczech. Moj szef i wszystkie kolezanki w pracy sa tej narodowosci. Mam mnostwo niemieckich znajomych i przyjaciol.
Nigdy nie bylam dyskryminowana z powodu mojej narodowosci. W pracy liczy sie to, jak ktos pracuje a nie kim jest. Moi tesciowie to super ludzie. Traktuja mnie jak corke. Lubie Niemcow i zycie tutaj. |
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
Zły,Bardzo zły
Może nie tyle do pojedyńczych jednostek co do prowadzonej polityki. Malutkimi kroczkami acz niezwykle skutecznie fałszują historię Nie wspomnę o rozpowszechnianym już na skalę międzynarodową (i traktowanym jako dokument!) kontrowersyjnym filmie 'Nasze matki ,nasi ojcowie' O 'wypędzonych' to już nie wspomnę No niestety; jako kraj są dobrze rządzeni Niemiec zawsze wyjdzie na swoje ps. najbardziej mnie irytuje jak-nawet- Polacy używają słowa naziści (naziści napadli na Polskę,naziści tworzyli obozy koncentracyjne itp itd) no krew mnie zalewa |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.

Bo tylko taka twoim zdaniem mialaby prawo sie wypowiedziec? Kazdy wypowiada sie na podstawie swoich doswiadczen, czy tak trudno to zrozumiec? Nie wypowiadam sie przez pryzmat drugiej wojny swiatowej, nie interesuje mnie to w tym momencie. Jestem otwarta na ludzi, mam znajomych Holendrow, Marokanczykow, czarnych, azjatow i Hiszpanow. ALE nie zniose traktowania mnie z wyzszoscia, to jest po prostu buractwo a Niemcy uwazaja sie za lepszych i szczegolnie wylazi to kiedy sa twoim wspolpracownikiem/szefem. Ojciec mojej przyjaciolki po tygodniu wrocil wsciekly z pracy w Niemczech, stwierdzil ze woli zarabiac tysiac zl niz byc w ten sposob traktowany. Spytaj przecietnego Niemca co mysli o Polakach. Zapewne nie mialby w stosunku do Ciebie tak cieplych uczuc jak ty do nich zwlaszcza ze oni tez wyrobili sobie opinie takie a nie inne. I kiedy pada pytanie o dana nacje kazdy bedzie odpowiadal (przynajmniej) na podstawie swoich doswiadczen a nie rozwodzil sie ze "wszyscy sa inni i nie powinno sie uogolniac, okradlo mnie kilku Polakow ale to o niczym nie swiadczy itp".
Jest piękny, szczególnie dobrze brzmi w poezji i piosenkach.