|
|
#601 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 530
|
Dot.: Dla przysz³ych, obecnych i przesz³ych Kursantek - cz. IX
aneta1879, gratulacje!
Ja Wam powiem, ¿e nie nalega³abym na jazdy w niedzielê, bo instruktor te¿ cz³owiek i nale¿y mu siê wed³ug mnie chocia¿ jeden dzieñ odpoczynku. Da³am radê od tej 6, fajnie mi siê jecha³o
|
|
|
#602 | ||
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 7 510
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dzi¶ je¼dzi³am w deszczu, w³a¶ciwie ulewie. Mia³am dzisiaj jazdê po tygodniowej przerwie i mówiê do instruktora, ¿e po ostatniej je¼dzie to siê bardzo zniechêci³am i nie mia³am ochoty ju¿ przyhodziæ, bo stwierdzi³am, ¿e siê do tego nie nadaje, to on stwierdzi³, ¿e wymy¶lam, bo naprawdê sobie nie¼le radzê, ¿e mam wyczucie sprzêg³a i je¿dze spokojnie i p³ynnie. Podbudowa³ mnie bardzo __________________ |
|
|
|
|
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
08.06.2016 r. Kierowca ![]() 24.06.2016 r. Nauczyciel kontraktowy ![]() 03.09.2016 r. 04.01.2019 r. 13.06.2020 r. Pisz±c z telefonu nie mam opcji cytowania. Je¿eli przekrêcê jaki¶ nick to przepraszam. |
|
|
|
|
|
#605 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ka¿dy mo¿e mieæ gorszy dzieñ, nie ma co siê zniechêcaæ, sama siê o tym ostatnio przekona³am Te¿ dzisiaj je¼dzi³am w najwiêkszej ulewie, ale to dobrze - nie wiadomo w koñcu w jakich warunkach bêdziemy zdawaæ egzamin. Ile masz ju¿ wyje¿d¿onych godzin?
|
|
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam siê, w sumie to ucieszy³am, siê, ¿e w deszczu (pomijaj±c etap doj¶cia z domu na jazdê i z powrotem). Chcia³abym siê jeszcze umówiæ na jazdê po zmroku |
|
|
|
|
|
#607 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 3 242
|
Te¿ bym chcia³a w deszczu (a najlepiej i w ¶nie¿ycy
ale niech lepiej zima nie atakuje jeszcze d³ugo).Po zmroku ju¿ zaliczy³am. Za mn± 14h i jestem na etapie nauki parkowania. Do egzaminu wci±¿ daleko. Edytowane przez 201611241302 Czas edycji: 2013-09-18 o 14:27 |
|
|
|
|
#608 | |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 674
|
Cytat:
I trochê siê bojê, co to bêdzie jak na egzaminie, albo jak ju¿ bêdê sama, w³asnym auteczkiem je¼dzi³a |
|
|
|
|
|
#609 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 105
|
Ja tam mia³am jazdy w ulewe, w burze....
Egzamin nawet gdy ¶nieg wali³ (nie zda³am :x) Ostatni mój egzamin by³ w ¶lizgawice (na drogach da³o siê jechaæ gorzej z parkowaniem ) ale uda³o sie |
|
|
|
|
#610 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 4
|
Cze¶æ
Chcia³abym siê tutaj poradziæ, bo zupe³nie nie wiem, co mam robiæ... Moja sytuacja wygl±da tak: Kurs na prawo jazdy zaczê³am w czerwcu, od razu po maturze. W drugiej i trzeciej klasie, kiedy wszyscy wokó³ mnie zdawali/zdali egzamin, ja nie czu³am siê na si³ach, by w ogóle wsi±¶æ do samochodu na fotelu kierowcy. I tak sobie ¿y³am spokojnie bez prawa jazdy, ale tu¿ przed matur±, u¶wiadomi³am sobie, ¿e ju¿ jestem gotowa na je¿d¿enie samochodem. Teraz wydaje mi siê, ¿e chyba za wcze¶nie tak sobie pomy¶la³am... Bo je¼dzi³am przez ca³e wakacje, trochê z przerwami (a to urlop instruktora, a to ja wyjecha³am na wycieczkê, a to ró¿ne inne przyczyny), ale od po³owy czerwca do dzisiaj, mia³am jazdy. Wyje¼dzi³am ju¿ ponad 60 godzin (czyli dwa kursy), zap³aci³am ponad 2000z³ i nadal robiê b³êdy (czasem nawet powtarzam b³êdy sprzed poprzedniej jazdy) i instruktor wci±¿ nie chce daæ mi o¶wiadczenia o ukoñczeniu kursu. W pe³ni go rozumiem, bo boi siê o bezpieczeñstwo moje i innych i widzi, ¿e sobie nie poradzê na drodze, a ja sama wiem, ¿e na obecn± chwilê, nie wyjecha³bym dalej ni¿ do osiedlowego sklepu lub po ma³ych, nieuczêszczanych uliczkach. Egzamin w sprzyjaj±cych warunkach, zda³abym na jakie¶ 80%, chocia¿ i z tym zdaniem by³by problem... Mam wra¿enie, ¿e po opanowaniu podstawowych zasad u¿ycia sprzêg³a i etapie chaotycznej, nieuporz±dkowanej jazdy, zatrzyma³am siê na etapie pope³niania g³upich b³êdów i kompletnym braku umiejêtno¶ci ocenienia sytuacji na drodze (szczególnie gubiê siê na rondach) I mam teraz du¿y dylemat: czy je¼dziæ dalej, wydawaæ pieni±dze i po¶wiêcaæ czas (którego teraz, na studiach, bêdê mieæ bardzo ma³o), czy raczej wycofaæ siê, wróciæ do tego za jakie¶ pó³ roku/rok, a mo¿e i wcale? Instruktor radzi mi kontynuowaæ naukê, rodzice nie s± zbyt zadowoleni, bo - wiadomo - nie jest fajna perspektywa wydania kolejnej kwoty, zw³aszcza, ¿e nie wiadomo, czy po kolejnych godzinach dodatkowych, zacznê ogarniaæ jazdê samochodem. Ja sama chcia³abym to kontynuowaæ, tym bardziej, ¿e na razie zale¿y mi jedynie na zdaniu egzaminu, samochodem bez eLki i tak nie bêdê je¼dziæ, bo go nie mam i to siê w najbli¿szym czasie nie zmieni. A nawet maj±c ju¿ prawo jazdy, zawsze mogê wróciæ do eLki, by przypomnieæ sobie jazdê. Poza tym, po¶wiêci³am na to ca³e wakacje i chcia³abym to zakoñczyæ egzaminem, choæby i niezdanym, wtedy przynajmniej bêdê mieæ satysfakcjê, ¿e próbowa³am. Jednak do egzaminu i tak nie mogê podej¶æ ![]() Je¶li mia³ kto¶ podobny problem, to bardzo proszê o rady
|
|
|
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 33 582
|
nie odpuszczaj
![]() mo¿e nie czujesz sie tyle na si³ach i wróæ do tego za jaki¶ czas kiedy bêdziesz gotowa i to ty musisz to czuæ i chcieæ. Ja na swoim przyk³adzie moge powiedzieæ ¿e te¿ sie podda³am kiedy¶ (teraz tego ¿a³uje dlatego ze ju¿ dawno bym je¼dzi³a ![]()
|
|
|
#612 |
|
Konto usuniête
|
Odpuszczaæ nie ma co.
Jestem zdania, ¿e jak siê co¶ zaczyna, to i koñczy. A u mnie dzi¶ bêdzie 18h, jestem wiêc za po³ow±. Ahh tak bym chcia³a wyrobiæ siê do koñca pa¼dziernika. |
|
|
|
|
#613 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, nie wiem, gdzie powinnam siê o to zapytaæ, ale mam nadziejê, ¿e mo¿ecie mi pomóc.
Prawo jazdy zda³am, ale teraz je¿d¿ê wiêkszym samochodem, bo to jest combi i mam problem z parkowaniem ![]() Przedstawiê to na obrazku, bo lepiej zrozumiecie o co chodzi. Mój samochód jest samochodem B. Zawsze podczas parkowania, czy to po lewej czy prawej stronie, mój samochód stoi krzywo. I nie potrafiê zrobiæ dobrze korekty Czy mo¿ecie mi powiedzieæ jak zrobiæ prawid³owo korektê? Czy najpierw wyprostowaæ ko³a, wyjechaæ trochê i znowu zaparkowaæ, czy na maksa skrêciæ ko³a w lewo i wtedy dopiero wycofaæ czy jak ![]() Problemem jest to, ¿e mam ma³o miejsca, a du¿y samochód i bojê siê, ¿e uderzê w s±siaduj±ce.
Pani Kierownik. Cel: Pani Dyrektor! Cel osi±gniêty po³owicznie: Zastêpca Dyrektora! "Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice." |
|
|
|
|
#614 |
|
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 280
|
Najbezpieczniej bêdzie, jak wyjedziesz na prostych i zaparkujesz od nowa, bo tak to du¿ym autem mo¿esz przydzwoniæ
|
|
|
|
|
#615 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pani Kierownik. Cel: Pani Dyrektor! Cel osi±gniêty po³owicznie: Zastêpca Dyrektora! "Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice." |
|
|
|
|
|
#616 |
|
Konto usuniête
|
|
|
|
|
|
#617 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 721
|
Zadam do¶æ istotne pytanie? Choæ ju¿ zapisa³am siê na kurs i odby³am teori±, mam j± zdawaæ. Jazdê naukê mogê zacz±æ. Czy id±c wcze¶niej na prawo jazdy mia³y¶cie styczno¶æ z samochodem? Tzn umia³y¶cie w miarê p³ynnie jechaæ, ruszaæ? Ja niestety nie mia³am, tylko raz. Wiêc czy w ogóle braæ siê za to? Mam auto w domu ale nie ma mnie kto "szkoliæ" wiêc jedynie na w³asn± rêkê po polach...
|
|
|
|
|
#618 |
|
Konto usuniête
|
Nic, nigdy nie siedzia³am w tamtym miejscu
|
|
|
|
|
#619 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 33 582
|
Cytat:
|
|
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie umia³am. Nigdy nie siedzia³am za kó³kiem. Nie wiedzia³am co z czym. Po to jest instruktor, ¿eby nas nauczy³. Pierwsza jazda. Pojechali¶my na "zadupie" i tam nauka ruszania, zatrzymywania, skrêcania.
Nie doszkalam siê poza kursem. I z tego co mówi instruktor nie¼le mi idzie ![]() Naprawdê kursant nieumiej±cy je¼dziæ w ogóle to dla instruktorów nic nowego, a nawet lepiej, bo nie maj± z³ych nawyków |
|
|
|
|
#621 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 122
|
Cytat:
|
|
|
|
#622 |
|
Konto usuniête
|
Dot.: Dla przysz³ych, obecnych i przesz³ych Kursantek - czê¶æ IX"
Zaczynalam od zera i z plynnym ruszaniem nie mialam problemu.
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#623 |
|
Rozeznanie
|
Przysz³am siê pochwaliæ (albo po¿aliæ?), ¿e zda³am wewnêtrzny i dzisiaj mam ostatni± jazdê. Szczerze mówi±c, nie czujê siê jeszcze na si³ach zdawaæ egzamin, przede mn± jeszcze kupa nauki
|
|
|
#624 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 122
|
Cytat:
ale wiesz jak to mówi± po zdaniu prawo jazdy dopiero cz³owiek uczy siê je¼dziæ g³owa do góry dasz radê
|
|
|
|
#625 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W przysz³ym tygodniu mam teoriê, ciekawe jak to bêdzie
|
|
|
|
#626 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 31
|
Cytat:
Gratulacje A co do praktycznego to najwa¿niejsza jest wiara w siebie i swoje umiejêtno¶ci, gdy siê tego nie ma jest ciê¿ej zdaæ ale nie jest to niemo¿liwe Bo z drugiej strony uczymy siê wszak¿e ca³e ¿ycie
|
|
|
#627 |
|
Rozeznanie
|
Powiem, wam, ¿e jestem po pierwszej je¼dzie dzi¶. G³ównie na placu jazda do przodu i cofanie i potem kó³ka... Ale powiem wam, ¿e mam problem ze skrêcaniem ¿eby potem ustawiæ ko³a znaczy samochód na prosto... jak robiê du¿y skrêt znaczy du¿o krêce w prawo to potem na prosto jak ustawiæ kierwownicê ko³a? tyle samo w lewo? Albo jak cofam do ty³u i samochód trochê jakby w idzie w prawy bok to trzeba ¿eby by³o prosto trochê w lewo?
|
|
|
|
|
#628 |
|
Idealna ¬ona; )
Wiadomo¶ci: 17 060
|
dawno mnie Tu nie bylo...
Gratulacje dla Nowych Kierowcow za robiace Kurs trzymam kciuki MOCNE![]() ja wam powiem ze mam juz prawko 6 miesiecy...niestety nie jezdze |
|
|
|
|
#629 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 290
|
Cytat:
tak¿e ¿yczê powodzenia wszystkim zdaj±cym i wiêkszej wiary w siebieWanilka - to nie dobrze, ¿e nie je¼dzisz, na zrobi³am podobnie i po 2 latach mia³am strasznie problemy aby zacz±æ postaraj siê namówiæ rodzinkê, ¿e jak gdzie¶ wspólnie jedziecie to Ty bêdziesz prowadziæ bo zapomnisz jak siê je¼dzi. Nie nalegaj na jazdy samodzielne - ale jak rodzice zobacz± ¿e dajesz sobie radê sami Ci dadz± autko postaraj siê uprosiæ, bo zanim kupisz sobie swój samochód to minie du¿o czasu bêdzie Ci ciê¿ko.
Edytowane przez Kasiasta89 Czas edycji: 2013-10-13 o 13:12 |
|
|
|
|
|
#630 |
|
Rozeznanie
|
ja dzi¶ mia³am 5i6 godzinê jazd i powiem, wam , ¿e masakra:
dwa razy zjecha³am na lewy pas, zamiast zwalniaæ przed skrzy¿owaniami, rondami i redukowaæ biegi jadê za szybko i efekcie nie zd±¿am ze wszystkim naraz, auto mi zgas³o z 10 razy, jak siê zatrzymam przed skrzy¿owaniem zapominam ¿e trzeba przecie¿ sprzêg³o trzymaæ albo hamulec:-/ i nie ¿ebym ja raz siê pomyli³a... nie ¿ebym by³a jaka¶ têpa czy co¶, ale ja nie wiem w ogóle siê nie koncentrujê a raczej konctruj± nad jazdê przed siebie a tu trzeba wszystko kontrolowaæ, w dodatku mam ósemki do wyrwania ja nie wiem....szkoda mi to przerywaæ. zapominam ¿e jak skrêcam w prawo mam byæ blisko prawej krawêdzi, i nawet nie pamiêtam jakim cudem na lewy pas zjecha³am |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
| Narzêdzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.

I trochê siê bojê, co to bêdzie jak na egzaminie, albo jak ju¿ bêdê sama, w³asnym auteczkiem je¼dzi³a