![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Eugenika
resztę ciachnęłam, bo to offtop do offtopu, więc nie ma co się rozwodzić. Będzie krótko: nikt nie rozkradł składek zusowskich. Instytucja taka, jak ZUS opiera się nie na idei "moje pieniądze, moje odsetki, moja emerytura", tylko od początku na solidarności pokoleń. Składki zusowskie tamtych pokoleń zostały wydane na zapewnienie emerytur poprzednim pokoleniom - tak jak teraz nasze składki wydawane są na bieżące wypłaty. System kapitałowy - czyli te nasze kaprawe ofe - opiera się na innych zasadach, i jak dowodzą ostatnio stosunkowo często różni ekonomiści, wcale nie gwarantuje wyższych emerytur, ani w ogóle niczego. Przecież są wyliczenia na te okoliczność, naprawdę, można sobie poczytać na ten temat, nawet Rostowski szczegółowo uzasadniał, dlaczego ofe to zły pomysł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Eugenika
Cytat:
Zgadzam się też w kwestii edukacji na różnych poziomach- odmienne zdanie mam w sprawie aborcji, w której dobra nie upatruję (mogę zrozumieć w naprawdę wybranych przypadkach). I jeszcze jedno: jak zaczynamy dyskusję o "grzebaniu w genach i płodności"- to nie mogę nie przywołać książki jednej z moich ulubionych pisarek (może w końcu dadzą jej Nobla, na którego zasłużyła już dawno!) z przerażającą wizją świata, gdzie ta sfera podlega kontroli, a pozycja kobiet jest przerażająca: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/40088...esc-podrecznej Mnie tam przeraża ekstremizm z każdej strony- nieważne, skąd biorą się "szlachetne pomysły"- z reguły stają się w pewnym momencie piekłem dla ludzi. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-09-25 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nieozusowana jest umowa o dzieło. Wyjątkiem jest sytuacja, w której podpisujesz umowę o dzieło ze swoim pracodawcą (u którego pracujesz w oparciu o umowę o pracę) - wtedy jest ona ozusowana, choć nie pamiętam, czy idą od niej wszystkie składki, czy tak jak od zlecenia. Czas przepracowany na umowie zleceniu nie wlicza się natomiast w staż pracy, niezbędny do uzyskania uprawnień emerytalnych, nie daje prawa do urlopu wypoczynkowego i tak dalej. ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Wioletta Szwak, wysterylizowana bez wiedzy i zgody, zapewne ma inne zdanie na temat cywilizacyjnych standardów obowiązujących w tej części globu. A na drugą nóżkę, gdybym chciała poddać się zabiegowi sterylizacji, to musiałabym się szturchnąć gdzieś za granicę - w Polsce co najwyżej mój partner mógłby się poddać wazektomii, która wprawdzie niespecjalnie jest uregulowana prawnie, ale za to lekarze nakładają na klientów rozmaite ograniczenia, np. wiekowe czy dzieciowe. Ba, jak pójdę do ginekologa i poproszę o założenie spirali, to co drugi pogna mnie precz, bo nie rodziłam, a spirali nieródkom nie zakłada się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mało który lekarz będzie chciał ryzykować wykonanie zabiegu, który uważa za ryzykowny tylko dla widzimisię pacjenta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | ||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym, przymusowa sterylizacja/antykoncepcja pewnie zwiększyłby liczbę porodów poza szpitalem. A obowiązku rodzenia w szpitalu sobie jednak nie wyobrażam. Nie mówiąc o tym, że jak ktoś się uprze, to u ginekologa spiralę sobie wyjmie. A, no i ktoś musiałby ponosić odpowiedzialność za ewentualne skutki uboczne założenia spirali bądź sterylizacji. Jeśli dobrze kojarzę, to kilka lat temu był w Polsce jeden lekarz, który wykonywał wazektomię bez względu na wiek i ilość potomstwa (tzn. klient musiał być pełnoletni, ale to oczywiste w tej sytuacji).
![]() |
![]() |
#96 |
Wtajemniczenie
|
Nie liczyłbym na "sztab specjalistów" w Polsce. Kto by się tym miał zajmować. Jak katastrofę smoleńską u nas bada lekarz i specjalista od ruchu drogowego to mogłoby być tylko gorzej.
Ostatnio była głośna sprawa, że pewna urzędniczka odbierała dzieci i umieszczała w domach dziecka z przyczyn takich jak: -Dziecko jest za grube. -Matka za dużo się modli. itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie, dzięki Mojwa, pomyliłam coś chyba z umową o dzieło, edytuję, żeby nie wprowadzać w błąd.
Edytowane przez jesienny_lisc Czas edycji: 2013-09-25 o 23:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
zuy mod
|
Odp: Eugenika
Musza oplacac skladke zdrowotna i nie ma wyjscia od tego - inaczej lamia prawo. O ile nie jest sie studentem i w innych przypadkach.
Chatul - do konca tez nie wiem jak to zorganizowac - ja jestem zwyklym czlowiekiem, trudno mi ogarnac poprzez jakie regulacje byloby to mozliwe. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- Beznadziejny - jakes zrodlo tych rewelacji? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#99 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, nie jest logiczne, że lekarz mnie pogna, bo owo pognanie zasadza się na założeniu, że każda kobieta chce i musi mieć dzieci. ---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:38 ---------- jeden lekarz w średniej wielkości kraju europejskim, który wykona zabieg wazektomii mężczyźnie, który ma lat mniej niż 30 lat i nie ma potomstwa? Dokładnie takie kryteria znalazłam na stronie jednej z klinik oferujących tę usługę za grubą kasę. Oczywiście, jako metodę antykoncepcji, bo legalność tej usługi oparta jest na deklaracji, że jest to zabieg odwracalny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem nie da się tego technicznie zrobić tak, żeby nie trwało długo i nie wiązałoby się np. z przetrzymaniem matki przez kilka dni w szpitalu, co uważałabym za obrzydliwą praktykę. Nie mówiąc już o nakładach finansowych, które byłyby potrzebne, bo najlepiej byłoby wtedy pro forma sprawdzać każdą kobietę. Przecież personel szpitalny często nie wie, ile dzieci ma już pacjentka, w jakich warunkach żyje, ile ma pieniędzy itp.. Cytat:
Tak przy okazji, wiesz może, czy w krajach, w których legalnie można się ubezpłodnić są podawane jakieś statystyki dotyczące tego, ile osób się na taki zabieg decyduje? Czy są to zwykle osoby mające już dzieci czy nie?
![]() |
![]() |
#101 |
Wizażowy Kot Igor
|
Eugeniki nie da się usprawiedliwić. Nawet, jeśli ma na celu dobro ludzkości i poprawienie jakości życia. Czytałam dość sporo na ten temat, między innymi książkę "Higieniści". Bardzo nie chciałabym, żeby człowiek uzyskał potrzebne narzędzia czy uzyskał sprzyjającą legislację w kwestii eugeniki. Bo zawsze znajdzie się szaleniec, który będzie chciał iść o krok dalej. A potem dorobi odpowiednią ideologię do szaleństwa.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem jest logiczne. To lekarz odejmuje decyzję i to on bierze na siebie odpowiedzialnośc za pacjenta. Jesli coś pójdzie nie tak, to winny będzie on, nie pacjentka co przeczytała pseudonaukową książkę i wie lepiej co za zabieg powinna mieć wykonany. Zakwestionowali tu i tam? No to jak zakwestionują oficjalnie będzie o czy dyskutować, a takie tu badanie, tam naukowcy domyślają się, to można sobie w buty wsadzić, bo nikt nie będzie ryzykował. Jesli znajdziesz się w sytuacji, kiedy ciąża będzie wykluczona to zaręczam Ci, że albo an doktor przemyśli sprawę, albo znajdzie równie skuteczne rozwiązanie, nie martw się o to. Natomiast wymaganie robienia czegoś co jest wbrew przyjętym normom jest zwykłym stawianiem lekarza pod ścianą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Eugenika
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Konto usunięte
|
Nie czytałam całego wątku, więc nie będę się odnosić do żadnych wypowiedzi. Uważam, że osoby upośledzone, czy mające downa nie powinny się rozmnażać. Po prostu twierdzę, że dwoje ludzi z zespołem downa spłodzi kolejnego człowieka z zespołem downa. Oczywiście, dwoje zdrowych ludzi może spłodzić downa, ale myślę (ale proszę mnie poprawić, jeśli się mylę) że dwoje downów (wybaczcie, że tak piszę, ale nie chce mi się ciągle pisać "ludzi z zespołem downa") ma większe prawdopodobieństwo na spłodzenie kolejnego chorego. Tak samo jak dwoje upośledzonych. Zwykle ludzie chorzy są ubezwłasnowolnieni, i wg mnie powinni być sterylizowani. No ale to tylko moje zdanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Wtajemniczenie
|
według wiki:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
nie czytałam całego wątku, więc odniosę się tylko do pytania zadanego na początku.
Moim zdaniem w tej chwili (opieka nad wcześniakami, metody wspomagania rozrodu) w populacji ludzkiej nie działa w ogóle dobór naturalny. Pary, które normalnie by nie mogły mieć dzieci, mogą je mieć. Dzieci, które normalnie by nie przeżyły, mogą przeżyć i mieć własne dzieci. Oczywiście mówię tu o krajach rozwiniętych. Będzie to się pogłębiało i może za sto- dwieście lat nie będzie w ogóle dzieci poczętych naturalnie i naturalnie urodzonych. Mnie szokują przypadki, gdy pierwsze dziecko danej pary rodzi się z wadą genetyczną, następne ma wysokie ryzyko, że też się urodzi chore, a oni się decydują na kolejne, no przecież jest tylko 50% szans, że drugie też będzie chore :| Jeśli ktoś jest obciążony dziedziczną wadą, to nie powinien się rozmnażać, to kwestia jakiejś odpowiedzialności ... Ale przymusowa sterylizacja to z kolei zbyt drastyczne metody (no chyba, że ktoś jest psychicznie i intelektualnie niesprawny) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ema, czy Ty sugerujesz, że za SKUTKI UBOCZNE stosowanej terapii lekarz ponosi konsekwencje? Analogicznie - jesli przepisze (oczywiście po badaniach, zupełnie zdrowej pacjentce) tabletki anty i kobita trafi do szpitala z udarem mózgu, to Twoim zdaniem lekarz za to będzie musiał brać odpowiedzialność? Bzdura i nieprawda. Pacjent zostaje przed każdym zabiegiem/podjęciem leczenia poinformowany o możliwych konsekwencjach takiego a nie innego postępowania. To PACJENT podejmuje decyzję, czy takie leczenie (włącznie ze wszystkimi skutkami) mu odpowiada czy nie. I nie, założenie spirali nieródce to nie jest działanie wbrew przyjętym normom. To jest coś, co na zachodzie robi się rutynowo - są różne rozmiary i rodzaje wkładek, również takie przeznaczone dla nieródek. Błagam, nie wiesz - nie wypowiadaj się w sposób autorytatywny.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To w ogóle brednie są. Sorry, _ema_. To są brednie, służące kontrolowaniu kobiet przez kontrolę ich płodności. Nie mówimy o przeciwwskazaniach do korzystania ze spirali - typu uczulenie na miedź lub medyczna historia z zakrzepicą w rodzinie w tle. Mówimy o założeniu, że a: spirala może utrudnić późniejsze zajście w ciążę (które zostało skutecznie podważone), b: kobieta, która nie ma dzieci, nie może podjąć takiego ryzyka. To jest brednia, szkodliwa brednia. Bo, z drugiej strony, dlaczego pacjentowi pozwalamy ryzykować swoim zdrowiem lub życiem w takich sytuacjach, jak na przykład zabiegi dentystyczne wykonywane w narkozie, branie aspiryny lub zażywanie leków antydepresyjnych? Dlaczego pozwalamy pacjentom decydować się na zabiegi, które nie są niezbędne dla życia, a które mogą się zakończyć tragicznie, jak choćby operacja przegrody nosowej czy powiększania piersi? Odpowiedź jest prosta: bo nie tyczą one kontroli płodności. Nie dyskutuję z medycznymi przeciwwskazaniami, dyskutuję z traktowaniem jako normy założenia, że kobieta nie może zdecydować o tym, że nie chce mieć dzieci, że dostęp do określonych form zapobiegania ciąży może mieć jedynie wtedy, kiedy już urodzi określoną liczbę nowych obywateli. Naprawdę, nie widzę powodu, bym mogła podpisać zgodę na zabieg w znieczuleniu ogólnym, z którego mogę się nie wybudzić, a nie mogła podpisać zgody na założenie spirali, która zgodnie z medycznym przesądem ma mi uniemożliwić w przyszłości zajście w ciążę. Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2013-09-26 o 13:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ano właśnie. Mas z100% racji. Na szczęście ja osobiście trafiłam na lekarza, który moją decyzję uszanował, zrozumiał i spiralę założył.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ogóle o czym my rozmawiamy. Lekarz może nawet tabletki 'po' nie przepisać, jesli będzie po tym odczuwał dyskomfort moralny a Wy mi na siłę wmawiacie, że robienie ryzykownego, nie koniecznego zabiegu, którego z zasady się nie wykonuje bo może nieść za sobą konwekwencje zdrowotne jest jego obowiazkiem. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2013-09-26 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
BAN stały
|
mnie osobiście szokuje takie lekką ręką przyznawanie, komu rzekomo wolno byłoby rodzić a kogo sterylizować. jak w filmie sf.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo dużo czytałam na ten temat, dlatego wiem, że Rostowski gada głupoty. Nie tylko w tej kwestii. I jeśli dla Ciebie ja nie jestem wystarczającym autorytetem, by krytykować Rostowskiego (co jest w pełni zrozumiałe) to uwzględnij fakt, że został on już skrytykowany na arenie międzynarodowej: http://www.wprost.pl/ar/417570/Forbe...nie-przejmuje/ przez człowieka posiadającego i autorytet, i odpowiednią wiedzę do oceny stanu polskiej gospodarki. Poza tym nie wiem, jak można uważać za wiarygodnego / merytorycznego ministra finansów, który ustala budżet państwa na podstawie planowanych (!) wpływów z mandatów czy też pod jego jakże światłym zarządzaniem dziura budżetowa powiększyła się do tak monstrualnych rozmiarów, iż trzeba zawieszać progi ostrożnościowe... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dla mnie Rostowski sam z siebie też nie jest autorytetem - dlatego napisałam, że "nawet" Rostowski uzasadniał tę tezę - masz szereg innych głosów w tej dyskusji, niekiedy szeroko uargumentowanych. A uzasadniał ją merytorycznie i za pomocą konkretnych wyliczeń - dlatego wolałabym nie mówić o tym, jakim jest ministrem (bo tu musiałabym wyrzucić z siebie wiele słów powszechnie uznanych za nieparlamentarne), ale dyskutować o konkretnych elementach jego argumentacji. Nie jest natomiast kompetentnym źródłem, a już na pewno nie "argumentem" w dyskusji felieton jakiegoś pismaka-polityka o wykształceniu, jak podaje wikipedia, licencjackim, który odziedziczył po przodkach magazyn określający się jako "narzędzie kapitalistów", a poza robieniem tam za naczelnego, jest też zaangażowany w politykę Partii Republikańskiej. Możesz w ramach przygotowywania się do dalszej rozmowy sprawdzić sobie, jaką formą dziennikarską jest felieton - wtedy może zrozumiesz, że felietonik, w którym ktoś pozwala sobie na figury retoryczne w duchu (cytuję za Twoim źródłem): "Duchy Stalina i Lenina muszą się uśmiechać", nie jest żadną polemiką, żadną oceną ani żadną w ogóle merytoryczną wypowiedzią na temat ofe, zusu i systemu redystrybutywnego, tylko nic nieznaczącym paszkwilem. Na tym zresztą kończę offtop, bo większego sensu w dyskusji, w której "autorytetem" w dyskusji jest jakiś pismak-ideolog, a "areną miedzynarodową" w sporze o kształt systemu emerytalnego - amerykańskie czasopismo o ściśle określonym profilu ideowym, nie widzę. Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2013-09-27 o 05:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie "z zasady się nie wykonuje"? Wykonuje się, wykonuje. Na szczęście coraz częściej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym, faktycznie, moje powołanie się na opinię Steve'a Forbesa - redaktora naczelnego jednego z najsłynniejszych pism o tematyce biznesowej - nie może się równać z Twoim powoływaniem się na opinie pana Rostowskiego Cytat:
![]() W jednym się z Tobą zgodzę - faktycznie dalsza dyskusja z Tobą nie ma najmniejszego sensu... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Pantegram, jest to gadanie post factum, które niczego nie zmieni: jeśli nie zlikwidują OFE, to budżetu nie zamkną
dostajemy zasadne baty z zagranicy, bo najpierw wprowadzamy, potem wycofujemy się - to nie jest poważna polityka, fakt ale i tak to zlikwidowaćź by musiał ten czy innen minister (? tak to przynajmniej rozumiem), bo padniemy dwa: na ZUS najlepiej patrzeć nie jak na bank, tylko jak na pośrednika: wpłacasz dziś składkę w wysokości ( ![]() i te pieniądze od razu są wypłacane w postaci emerytury pani Alinie W. z Malich oraz panu Ryszardowi G. z Gdańska czyli: ty tam nie zbierasz żadnych pieniędzy (to jest jedna z największych iluzji w jakich żyjemy) jesli zbierasz, to co najwyżej przepracowane lata przez które wpłacasz składkę, które (jak ich nazbierasz tyle ile trzeba) uprawniają cię do tego, by dostać emeryturę nie zbierasz więc pieniędzy - tylko "zbierasz" lata to jest najbardziej prawidłowy, przełożony na chłopski rozum, sposób patrzenia na ZUS ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- niedawno się dowiedziałam, że składka ZUS jest określana na podstawie płacy minimalnej w Polsce więc jeśli podniosą płacę minimalną - to i składka ZUS wzrośnie nie może być dobrze ![]() Edytowane przez JanePanzram Czas edycji: 2013-09-27 o 22:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
No i widzisz, JanePanzram, Ty byłaś w stanie podać mi logiczną, zwięzłą, na temat i na miejscu odpowiedź, w odróżnieniu od rembertowej, za co wielkie
![]() Mnie martwi to, że przelanie pieniędzy z OFE do ZUSu właśnie nie zamknie dziury budżetowej (jest zbyt duża i zbyt szybko rośnie) - jest to rozwiązanie krótkofalowe, które w przyszłości zaowocuje jeszcze gorszymi skutkami, bo dziura będzie i w ZUS i w OFE :/ Poza tym czytałam bloga gościa, który uważa, że Rostowski chce taki manewr wykonać, by nie przekroczyć drugiego progu oszczędnościowego 55% i uważam to za prawdopodobne... Mogę Ci na priva linka podrzucić, jak chcesz. Wniosek: padniemy (tzn. system emerytalny) tak czy owak, dlatego się tak bulwersuję, bo gdyby nie likwidacja OFE to chociaż na pieniądze z drugiego filaru moglibyśmy liczyć... ![]() Ad 2: No więc właśnie, obywatele płacą realne pieniądze, które przepadają w czeluściach dziury budżetowej, bo ZUS de facto żadnych pieniędzy nie ma... tylko długi. Stąd moje pytanie: "kto rozkradł nasze składki?" Co do całokształtu wypowiedzi oczywiście się zgadzam ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2013-09-28 o 21:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:46.