Norwegia.. - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-10-09, 14:57   #151
joanwi
Zakorzenienie

GG do joanwi
Dot.: Norwegia..

Super było Pogoda śliczna, cieplutko. Kuzynka zorganizowała mi fajne wycieczki rowerowe po Moss

Ale najważniejsze to Oslo - wg mnie nie ma takiego klimatu jak np. Londyn czy Budapeszt, ale ma swój urok.

Byłam tam z kuzynem i kuzynką. Pojechaliśmy wcześnie rano pociągiem i w Oslo byliśmy już o 8:00. Pogoda taka sobie-było pochmurno, ale nie padało.

Najpierw poszliśmy zobaczyć Operę i widoki z dachu, później przeszliśmy główną ulicą miasta przy której są: Katedra, Parlament i Pałac Królewski. Do tego ostatniego niestety nie podeszliśmy zbyt blisko, bo jakieś remonty drogi robili.
Później kupiliśmy Oslo Pass i zaczęło się zwiedzanie pełną parą
Zobaczyliśmy:
-Ratusz - z zewnątrz budynek prezentuje się okazale, ciekawa architektura i zdobienia, w środku malowidła jednak mnie nie zachwyciły
później popłynęliśmy promikiem na półwysep B. (nie pamiętam nazwy), gdzie zwiedzieliśmy:
-Muzeum Wikingów - trochę mnie rozczarowało, bo myślałam, że będzie tam więcej eksponatów
-Muzeum Kon-Tiki - bardzo fajne
-Muzeum Ludowe - uwielbiam skanseny, więc i ten bardzo mi się podobał, zwłaszcza miasteczko
-następnie pojechaliśmy na skocznię narciarską (kuzyn bardzo chciał ) - polecam każdemu!! skocznia robi imponujące wrażenie, można wjechać na sam szczyt, z którego rozciągają się imponujące widoki na miasto i okolice, znajduje się tam też Muzeum Narciarstwa
-niestety wtedy pogoda się popsuła i odpuściliśmy sobie park z rzeźbami, ale poszliśmy jeszcze do muzeum sztuki zobaczyć "Krzyk" Muncha - również warto

Ogólnie to z Oslo Pass zaoszczędziliśmy masę pieniędzy
Chciałam też sprostować info odnośnie dojazdu na skocznię, bo przeczytałam na wątku, że trzeba kupić dodatkowy bilet. Otóż nie trzeba, pytałam w informacji i Oslo Pass jest na strefy 1 i 2, które są bardzo duże, więc i do skoczni dojedziemy z kartą

2016: 29
joanwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-09, 20:08   #152
Bling
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez joanwi Pokaż wiadomość

Ogólnie to z Oslo Pass zaoszczędziliśmy masę pieniędzy
Chciałam też sprostować info odnośnie dojazdu na skocznię, bo przeczytałam na wątku, że trzeba kupić dodatkowy bilet. Otóż nie trzeba, pytałam w informacji i Oslo Pass jest na strefy 1 i 2, które są bardzo duże, więc i do skoczni dojedziemy z kartą
Fajnie ze wycieczka sie udala.
Przeszukalam watek ,ale moze przeoczylam, nie widzialam zeby ktos taka informacje podawal.
Co do stref to zostaly zmienione,kiedys kazda strefa byla co 7 km od granic Oslo ( Bylo ich kilka z kazdej strony na wschod,zachod,poludnie) a teraz zostaly one poszerzone i sa tylko 3 a maksymalna cena biletu to chyba 5 stref przy laczeniu.Ale Holmenkollen zawsze nalezalo do Oslo.

To co u innych nazywamy grzechem, w naszym wykonaniu jest jedynie doswiadczeniem zyciowym.
ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღღ ღ ღ ღღ ღ ღ
Bling jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-09, 20:26   #153
joanwi
Zakorzenienie

GG do joanwi

To może to było na jakimś innym forum lub stronie podróżniczej
W każdym razie ta informacja mocno wryła mi się w pamięć i trochę się zamotałam przy tym metrze

2016: 29
joanwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-10, 13:49   #154
kasiasiar
Zakorzenienie

Joanwi super, że wycieczka się udala
kasiasiar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości