![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Norwegia..
Super było
![]() ![]() Ale najważniejsze to Oslo - wg mnie nie ma takiego klimatu jak np. Londyn czy Budapeszt, ale ma swój urok. Byłam tam z kuzynem i kuzynką. Pojechaliśmy wcześnie rano pociągiem i w Oslo byliśmy już o 8:00. Pogoda taka sobie-było pochmurno, ale nie padało. Najpierw poszliśmy zobaczyć Operę i widoki z dachu, później przeszliśmy główną ulicą miasta przy której są: Katedra, Parlament i Pałac Królewski. Do tego ostatniego niestety nie podeszliśmy zbyt blisko, bo jakieś remonty drogi robili. Później kupiliśmy Oslo Pass i zaczęło się zwiedzanie pełną parą ![]() Zobaczyliśmy: -Ratusz - z zewnątrz budynek prezentuje się okazale, ciekawa architektura i zdobienia, w środku malowidła jednak mnie nie zachwyciły później popłynęliśmy promikiem na półwysep B. (nie pamiętam nazwy), gdzie zwiedzieliśmy: -Muzeum Wikingów - trochę mnie rozczarowało, bo myślałam, że będzie tam więcej eksponatów -Muzeum Kon-Tiki - bardzo fajne -Muzeum Ludowe - uwielbiam skanseny, więc i ten bardzo mi się podobał, zwłaszcza miasteczko -następnie pojechaliśmy na skocznię narciarską (kuzyn bardzo chciał ![]() -niestety wtedy pogoda się popsuła i odpuściliśmy sobie park z rzeźbami, ale poszliśmy jeszcze do muzeum sztuki zobaczyć "Krzyk" Muncha - również warto ![]() Ogólnie to z Oslo Pass zaoszczędziliśmy masę pieniędzy ![]() Chciałam też sprostować info odnośnie dojazdu na skocznię, bo przeczytałam na wątku, że trzeba kupić dodatkowy bilet. Otóż nie trzeba, pytałam w informacji i Oslo Pass jest na strefy 1 i 2, które są bardzo duże, więc i do skoczni dojedziemy z kartą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przeszukalam watek ,ale moze przeoczylam, nie widzialam zeby ktos taka informacje podawal. Co do stref to zostaly zmienione,kiedys kazda strefa byla co 7 km od granic Oslo ( Bylo ich kilka z kazdej strony na wschod,zachod,poludnie) a teraz zostaly one poszerzone i sa tylko 3 a maksymalna cena biletu to chyba 5 stref przy laczeniu.Ale Holmenkollen zawsze nalezalo do Oslo.
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
To może to było na jakimś innym forum lub stronie podróżniczej
![]() W każdym razie ta informacja mocno wryła mi się w pamięć i trochę się zamotałam przy tym metrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
Joanwi super, że wycieczka się udala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.