Coraz bliżej Święta!-Kochamy Święta Bożego Narodzenia cz.III - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-10-22, 06:09   #4861
madziulaczek1991
Zakorzenienie

Dot.: Coraz bliżej Święta!-Kochamy Święta Bożego Narodzenia cz.III

Cytat:
Napisane przez Ccarolinaa Pokaż wiadomość
Dziękuje w tym roku pierniczki będą ładniejsze muszę tylko kupić coś do strojenia, może ktoś coś takiego widział ?
J sobie wczoraj zamówiłam na All zestaw barwników i foremki do pierniczków, bo marzył mi się Pan Ginger:P

---------- Dopisano o 07:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:06 ----------

Cytat:
Znalazłam fajne przyrządy do dekorowania najbardziej podoba mi się ten zestaw pierwszy drogi ale myśle że na długo starczy i pewnie dosyć wygodne było by dekorowanie
http://www.mniammniam.com/sklep/6999...11_Wilton.html

http://www.mniammniam.com/sklep/5484..._Cuisipro.html

http://www.mniammniam.com/sklep/4007...67_Wilton.html

Kochana wystarczy woreczek lub strzykawka i jedziesz
madziulaczek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 06:57   #4862
bella719
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Niambie Pokaż wiadomość
Pięknie dziękuję za linki z pierniczkami i przepisem na lukier

Będę pierniczyć, aż miło Foremki ludzikowe zamówione ;P
A gdzie zamówiłaś?
bella719 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 07:08   #4863
wikajaga
Zadomowienie

Witam!!
U mnie strasznista mgła, ja planowałam w tym roku do dekorowania pierników kupić pisaki właśnie ale teraz sama nie wiem. Faktycznie źle się nimi ozdabia?? Lukier mi w zeszłym roku nie wyszedł, lepił się i nie chciał zastygnąć..
A kupne lukry?? Próbowałyście?? Są fajne kolorowe..

Odliczam do kolejnych świąt BN..
wikajaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 07:24   #4864
madziulaczek1991
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Coraz bliżej Święta!-Kochamy Święta Bożego Narodzenia cz.III

Dziewczyny mogłybyście w skrócie mi napisać na czym ta wymianka polega, bo szukałam , ale nie znalazłam i poległam na sto którejś stronie;/ Będę bardzo wdzięczna.

---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ----------

Cytat:
Napisane przez wikajaga Pokaż wiadomość
Witam!!
U mnie strasznista mgła, ja planowałam w tym roku do dekorowania pierników kupić pisaki właśnie ale teraz sama nie wiem. Faktycznie źle się nimi ozdabia?? Lukier mi w zeszłym roku nie wyszedł, lepił się i nie chciał zastygnąć..
Z Dr Oetkera są niezłe, fajnie się nimi ozdabia I jest dostępny w kilku kolorach, bodajże biel, żółty, zielony ( taki pistacjowy) i rózowy.
Stary 2013-10-22, 07:25   #4865
dariah4
Raczkowanie

Cytat:
Witam!!
Ja zawsze robię lukier sama i zastyga bez problemu. Poza tym część pierników ozdabiam roztopioną kostką czekolady.

U mnie też dzisiaj mgła i pewnie zimno jest, ale to sie dopiero okaże jak wyjdę z domu.
dariah4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 07:32   #4866
wikajaga
Zadomowienie

Mój wyszedł beznadziejny. Idę się grzać do wyrka, korzonki mnie łupią..

Stary 2013-10-22, 07:35   #4867
Inal
Rozeznanie

Cytat:
Witam!!
U mnie jest także mgła,i to jaka.. Ja zawsze mam w domu pisaki,ale używam je na ogół do tortów.Zabawa nimi to mozolna robota.To prawda,że co chwilę zastygają. Kupnych lukrów nie lubię W tamtym roku dekorowałam nim część pierniczków i mi zupełnie nie podszedł.Długo schnie,co owocowało sklejaniem się pierniczków,jeśli cały był w kupnym lukrze. Na raz całego lukru też nie zużyję,po ponownym odgrzewaniu konsystencja przestawała mi się podobać.To tylko moja opinia,innym osobom może pasować.Mi niestety nie.Wolę sama zrobić lukier ,dodać barwniki i jest super.

Dzięki za pomysł ze szprycami i tylkami . Już wiem co byłoby fajnym prezentem na urodziny.

Edytowane przez Inal
Czas edycji: 2013-10-22 o 07:37
Inal jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-22, 07:37   #4868
madziulaczek1991
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Inal Pokaż wiadomość
U mnie jest także mgła,i to jaka.. Ja zawsze mam w domu pisaki,ale używam je na ogół do tortów.Zabawa nimi to mozolna robota.To prawda,że co chwilę zastygają. Kupnych lukrów nie lubię W tamtym roku dekorowałam nim część pierniczków i mi zupełnie nie podszedł.Długo schnie,co owocowało sklejaniem się pierniczków,jeśli cały był w kupnym lukrze. Na raz całego lukru też nie zużyję,po ponownym odgrzewaniu konsystencja przestawała mi się podobać.To tylko moja opinia,innym osobom może pasować.Mi niestety nie.Wolę sama zrobić lukier ,dodać barwniki i jest super.

A masz sprawdzony przepis?
Stary 2013-10-22, 07:49   #4869
Niambie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bella719 Pokaż wiadomość
A gdzie zamówiłaś?
EBay to moje uzależnienie.

Dzień dobry dziewczyny i chłopaku! Jak jeszcze nas czytasz.
Co za noc ;/ Wlasnie wracam z pracy i padam na ryjek. Nie lubię nocek ;/
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Niambie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 08:12   #4870
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez bella719 Pokaż wiadomość
Znalazłam zdjęciae tych pierniczków i po prostu nie mogłam ich nie dodać
Jejku, jakie fajne ! Zastanawiam się, jakbym takie powiesiła to ile by u mnie powisiały

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady_AnneBelle Pokaż wiadomość
62
dni do Świąt Bożego Narodzenia

Do Wigilii zostały 62 dni, a do BN - 63

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Tak, to ja i mój wątek
Psa TŻta musieliśmy zabrać z tego prostego powodu, że go nikt nie chciał (no, babcia TŻta niby chciała, ale nie miała siły się nim zajmować, a na dodatek karmiła go ludzkim żarciem przez co chorował cały czas) i nam gadali, ze go gdzieś oddadzą. Nawet raz mieli ugadaną jakąś znajomą, co się zastanawiała.
No a teraz mamy psy już dwa Chociaż muszę przyznać, że moje relacje z Rokim (którego wzięliśmy od rodziny TŻta) i Elmo (który jest wychowywany przeze mnie od szczeniaka ) są trochę inne. Roki to bardziej pies TŻta, choć oczywiście staram się o niego też dbać, myśleć, zajmować się itp, a Elmo, cóż - kocha swoją panią, a pani kocha jego
Teraz jak rodzina TŻta widzi psa, to sami przyznają, że mu lepiej u nas, niż tam z nimi, więc hamują zapędy babci do "weźmy go ze sobą, ja już mogę z nim wychodzić"
A jak podczas świąt? Jak ubierasz choinkę? Są ciekawe bombek itd?

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

Cytat:
Napisane przez justysiaa89 Pokaż wiadomość
byłam dziś w Kauflandzie, liczyłam już na jakieś świąteczne elementy, ale nic nie widziałam, nawet słodyczy
No nie mów ! Ja zjadłam 2 kalendarze i czekoladę, polecam, pyszne! Muszę jeszcze spróbować Mikołajów
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 08:12   #4871
martyna_tina
Bang Bang Bang

Cytat:
Napisane przez dorot_qa Pokaż wiadomość
Ja też tak robię, wstyd
Oj tam zaraz wstyd Niech sobie sami badyle do paszczy tkają

Cytat:
Napisane przez Martita 88 Pokaż wiadomość
porządkowałam wczoraj książki i w podręczniku od angielskiego z lektoratu znalazłam fragment opakowania pierniczków alpejskich (akurat świąteczna edycja) o dziwo jeszcze trzymał zapach.I tak sie zastanawiam czy je jeszcze produkują?

wracając jeszcze do tematu dentysty- największy hardkor w moim przypadku to o wycinanie fragmentu podniebienia pod którym był schowany ząb(!) i wprowadzenie go na właściwe miejsce
Nie ma to jak miłe wspomnienia...

Cytat:
Witam!!
Ja miałam te pisaki Dr Oetker (co prawda kilka lat temu) i też nie byłam z nich zadowolona Strasznie szybko zastygają. Jeżeli chcesz lukier typowo do robienia takich misternych, precyzyjnych szlaczków na pierniczkach, to zrób najprostszy lukier białkowy - wychodzi śnieżnobiały i chyba nie sposób go zepsuć Bierzesz białko jaja i dodajesz cukier puder, mieszasz na gładką masę i gotowe Na jedno białko przypadnie około 1,5-2 szklanek cukru pudru (zależy od wielkości jajka). Lukier musi wyjść bardzo gęsty, tak, aby po zrobieniu wzoru nie "rozjeżdżał się". Ja właśnie ostatnio zrobiłam go sobie bo chciałam sprawdzić przed zamówieniem pierniczków, czy potrafiłabym sama zmajstrować takie cuda - maziałam sobie po jednorazowych tackach, po zaschnięciu lukier nic się nie kruszył, pięknie stwardniał

Cytat:
Napisane przez madziulaczek1991 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mogłybyście w skrócie mi napisać na czym ta wymianka polega, bo szukałam , ale nie znalazłam i poległam na sto którejś stronie;/ Będę bardzo wdzięczna.
1. Osoby chętne na wymianę zgłaszają się do mnie przez PW.
2. Lista chętnych jest otwarta do końca października.
3. Po zamknięciu listy, uczestnicy przesyłają mi swoje adresy.
* oczywiście jeżeli ktoś nie chce podawać adresu, może skorzystać z opcji poste restante lub paczkomatów;
** UWAGA! Proszę zorientować się wcześniej, czy Wasza placówka obsługuje poste restante, aby później nie było przykrych niespodzianek - z tego co się dowiedziałam, poste restante obsługiwane jest w urzędach pocztowych, natomiast w agencjach pocztowych może być z tym problem.
4. Po zebraniu adresów przeprowadzam losowanie.
5. Losowanie ma następującą formę: losuję pierwszą osobę, np. Zosię. Losuję następną osobę (tej osobie prezent będzie kupować Zosia), np. Basię. Basia kupuje prezent kolejnej wylosowanej osobie i tak do końca, aż koło się zamknie.
6. Po zakończeniu losowania rozsyłam do każdego uczestnika wiadomość z danymi osoby, której kupuje prezent.
* UWAGA! Każdy z uczestników (no, oprócz mnie ) wie tylko KOMU kupuje prezent, nie wie natomiast OD KOGO prezent dostanie - to pozostaje tajemnicą aż do momentu otrzymania przesyłki, dlatego proszę o nie zdradzanie na forum "swojej osoby".
7. W ustalonym terminie wszyscy wysyłamy swoje prezenty

UWAGA!
* Kwota maksymalna prezentu zostanie jeszcze dokładnie umówiona na forum - po jej ustaleniu dokonam aktualizacji zasad.
** Termin wysyłki również zostanie przedyskutowany na forum - po jego ustaleniu dokonam aktualizacji zasad.
*** Prezenty wysyłamy tylko i wyłącznie przesyłką rejestrowaną - paczka pocztowa, list polecony, paczkomat - nie wysyłamy zwykłym listem ekonomicznym czy priorytetowym!

Cytat:
Mój wyszedł beznadziejny. Idę się grzać do wyrka, korzonki mnie łupią..
Przeczytałam, że idziesz do wyrka Grzej się, grzej kochana

Wymiana zapachowa
martyna_tina jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-22, 08:23   #4872
allmode
Wtajemniczenie

Czołem dziewczynki.
U mnie mgła jak mleko i robi się coraz gęstsza. Rano było cokolwiek widać, a teraz już ledwo parapet.

A ze stomatologicznych przeżyć to mam na koncie wyrwanie nerwu taką długą szpilą - bez znieczulenia. Miałam niecałe 9 lat i darłam się, aż ochrypłam. Boję się panicznie do dziś dnia.
I też nienawidzę, jak mi cokolwiek dotyka języka - odruch wymiotny. Potrafię pokazać gardło łącznie z migdałami bez szpatułki
allmode jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 08:24   #4873
madziulaczek1991
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martyna_tina Pokaż wiadomość
Oj tam zaraz wstyd Niech sobie sami badyle do paszczy tkają

1. Osoby chętne na wymianę zgłaszają się do mnie przez PW.
2. Lista chętnych jest otwarta do końca października.
3. Po zamknięciu listy, uczestnicy przesyłają mi swoje adresy.
* oczywiście jeżeli ktoś nie chce podawać adresu, może skorzystać z opcji poste restante lub paczkomatów;
** UWAGA! Proszę zorientować się wcześniej, czy Wasza placówka obsługuje poste restante, aby później nie było przykrych niespodzianek - z tego co się dowiedziałam, poste restante obsługiwane jest w urzędach pocztowych, natomiast w agencjach pocztowych może być z tym problem.
4. Po zebraniu adresów przeprowadzam losowanie.
5. Losowanie ma następującą formę: losuję pierwszą osobę, np. Zosię. Losuję następną osobę (tej osobie prezent będzie kupować Zosia), np. Basię. Basia kupuje prezent kolejnej wylosowanej osobie i tak do końca, aż koło się zamknie.
6. Po zakończeniu losowania rozsyłam do każdego uczestnika wiadomość z danymi osoby, której kupuje prezent.
* UWAGA! Każdy z uczestników (no, oprócz mnie ) wie tylko KOMU kupuje prezent, nie wie natomiast OD KOGO prezent dostanie - to pozostaje tajemnicą aż do momentu otrzymania przesyłki, dlatego proszę o nie zdradzanie na forum "swojej osoby".
7. W ustalonym terminie wszyscy wysyłamy swoje prezenty

UWAGA!
* Kwota maksymalna prezentu zostanie jeszcze dokładnie umówiona na forum - po jej ustaleniu dokonam aktualizacji zasad.
** Termin wysyłki również zostanie przedyskutowany na forum - po jego ustaleniu dokonam aktualizacji zasad.
*** Prezenty wysyłamy tylko i wyłącznie przesyłką rejestrowaną - paczka pocztowa, list polecony, paczkomat - nie wysyłamy zwykłym listem ekonomicznym czy priorytetowym!

Dziękuję Ci bardzo. A jest objaśnione co dokładnie kupić, jakie rzeczy czy ma to być niespodzianka? Uwielbiam robić prezenty i może się skuszę
Stary 2013-10-22, 08:31   #4874
martyna_tina
Bang Bang Bang

Cytat:
Napisane przez madziulaczek1991 Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci bardzo. A jest objaśnione co dokładnie kupić, jakie rzeczy czy ma to być niespodzianka? Uwielbiam robić prezenty i może się skuszę
Każda osoba biorąca udział w wymianie opisuje swoje "lubię/nie lubię" w specjalnym temacie w klubie prezentowym - do klubu należą wyłącznie osoby z wymianki

Wymiana zapachowa
martyna_tina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 08:31   #4875
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Witam
U mnie mgła była z rana, teraz już słońce
Ja też już nie długo zacznę robić pierniki, mam jakies foremki ale może jeszcze coś dokupię
Co roku robimy też taki piernik dojrzewający w keksówce, musi swoje odstać a po upieczeniu przekładamy go powidłami i oblewamy czekoladą, posypujemy orzechami i jest pyszny
Stary 2013-10-22, 08:54   #4876
kleo111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lady_AnneBelle Pokaż wiadomość
62
dni do Świąt Bożego Narodzenia

Witam wszystkich! Ja dziś planuję wysprzątać kuchnie, tak od A do Z

Instagram
kleo111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 09:02   #4877
Nicole`_
Zakorzenienie

Czyli można powiedzieć, że tak jak przed świętami
Stary 2013-10-22, 09:05   #4878
asik1503
Zakorzenienie

dzień dobry
ale super pomysł z tą wymianą prezentową uwielbiam robić prezenty
22.08.18
IG
asik1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 09:14   #4879
angelofmydreams
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Niambie Pokaż wiadomość
Slodziutkie te pierniczki! Az sobie to zapisałam i chyba będę próbowała odtworzyć
Musze sobie najpierw kupić foremkę do wykrawania pierniczkowych ludków bo ręcznie kroić to słabo ;D

PS. A dentysta naprawdę wyrozumiały. Nie jestem rasistką itd. (mój kochany jest z Nigerii) ale jak go pierwszy raz zobaczyłam to prawie zwiałam z fotela. Ma taką długą, czarną, muzułmańską brodę

Foremki to podstawa ;D
Dekorowanie to będzie wyższa szkoła jazdy ;D

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez asik1503 Pokaż wiadomość
dzień dobry
ale super pomysł z tą wymianą prezentową uwielbiam robić prezenty

Robienie prezentów i dostawanie - nie ma nic przyjemniejszego ;D

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-22, 09:21   #4880
madziulaczek1991
Zakorzenienie

Tylko jak to jest z wysyłką za granicę, bo wiem, ze sa tu takie osoby. Mozna wybrać tylko opcję krajową?
Stary 2013-10-22, 09:51   #4881
Hikaru
Zakorzenienie

Kurde, skusiłabym się na te wymianke, ale poczta to dla mnie czarna magia;c

.
Hikaru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 10:16   #4882
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość

A jak podczas świąt? Jak ubierasz choinkę? Są ciekawe bombek itd?[COLOR="Silver"]
Nie wiem jeszcze, bo to ich pierwszy rok z nami, pierwsze święta Roki podobno nie powinien się nadmiernie interesować choinką, chyba, że będzie żywa, bo wtedy może chcieć ją obgryzać.
Elmo jeszcze choinki na oczy nie widział, ale wykazał niepokojące zainteresowanie styropianowymi bombkami (całe pudło przyszło wczoraj ), obawiam się, że uważa je za jakieś piłki do zabawy Jak je udekoruję a on je zeżre, to chyba małą paskudę uduszę.

Co do dekorowania pierniczków.
Kiedyś robiłam takie dekorowane białym lukrem i wyciskałam go z woreczka foliowego z wyciętą w rogu malutką dziurką. Dało się to zrobić, ale szło trochę opornie i ciężko było robić malutkie elementy.
Myślę, że znacznie lepsza do tego byłaby strzykawka I tak chyba spróbuję w tym roku.

Pisaki są do niczego, kupny lukier dla nie tak samo, bo po prostu dla mnie bardzo niefajnie, chemicznie pachnie i smakuje. Nie ma to jak zwykły domowy lukier z białka i cukru pudru. Jak wychodzi za rzadki zawsze można dać trochę więcej cukru i powinien zgęstnieć Można domieszać barwników spożywczych i mieć kolory jakie się zamarzą

Czuję się zobowiązana zrobić w tym roku pierniczki, bo mam zestaw 100 foremek Są tam między innymi różne świąteczne figury
Ale na choince nie powieszę, wtedy na 10000% psy je pożrą. Ech

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2013-10-22 o 10:27
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 10:39   #4883
wikajaga
Zadomowienie

Martynka dzięki za rady, koniecznie wypróbuję lukier z białka, robiłam z soku cytrynowego i cukru może dlatego się nie udał. Wylazłam z łóżka, atak mi dobrze było z termoforkiem!!
100 sztuk wykrawaczek do ciastek?? to tam cuda muszą być!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-10-22, 11:06   #4884
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Tam wszystko jest, i literki, i cyferki, i pojazdy, świąteczne, no różności Kiedyś kupiłam za 20-30 zl chyba, taki wielki zestaw w jakiejś promocji w markecie.
Stary 2013-10-22, 11:09   #4885
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Lukier będzie bardziej biały jak zrobimy go na mleku
Stary 2013-10-22, 11:11   #4886
wikajaga
Zadomowienie

Parę groszy za taki zestaw, ja w swoim mam chyba 12 i zapłaciłam koło dychy..

Stary 2013-10-22, 11:19   #4887
dariah4
Raczkowanie

A kiedy w ogóle się zabieracie za robienie pierników? Kiedyś robiłam kilka dni przed wigilią, ale na święta były jeszcze twarde jak kamienie. Muszę się w tym roku zabrać wcześniej.
I świąteczne porządki jeszcze mnie czekają, ale to już jakoś kilka dni przed świętami.
dariah4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 11:19   #4888
martuha20
Rozeznanie

Cytat:
A lubicie Halloween ? ja powiem szczerze że jakoś specjalnie nie wariuje, ale lubię ten zwyczaj Lubię wycinać z dyni lampion, miałam gdzieś zdjęcie z zeszłego roku ale nie moge znalezc Teraz w Lidlu będą mieli super słodycze na Halloween żelki i czekoladki mniam
Ja mam w tym roku zajawke na halloween i tez chce w lidlu kupic te cuda :-P ciekawi mnie ta dynia w sloiku w zalewie slodko kwasnej

Maniaczka Yankee Candle

Jestem kierowcą
martuha20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-10-22, 11:26   #4889
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez dariah4 Pokaż wiadomość
A kiedy w ogóle się zabieracie za robienie pierników? Kiedyś robiłam kilka dni przed wigilią, ale na święta były jeszcze twarde jak kamienie. Muszę się w tym roku zabrać wcześniej.
I świąteczne porządki jeszcze mnie czekają, ale to już jakoś kilka dni przed świętami.
Myślę, że należy to jakoś ogarnąć max do połowy listopada
Stary 2013-10-22, 11:35   #4890
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Myślę, że należy to jakoś ogarnąć max do połowy listopada
Ja też w podobnym terminie zrobię
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości