Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek
 
Narzêdzia
Stary 2013-12-01, 15:45   #2371
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Trzeba chcieæ. Blender mo¿na po¿yczyæ albo kombinowaæ jak Ervisha. Ja np nie mam miksera a murzynka upiek³em :P

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 15:48   #2372
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Trzeba chcieæ. Blender mo¿na po¿yczyæ albo kombinowaæ jak Ervisha. Ja np nie mam miksera a murzynka upiek³em :P

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja to murzynka zawsze bez miksera piekê Po co mikser jak s± trzepaczki do piany ;D
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 15:55   #2373
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Ja to murzynka zawsze bez miksera piekê Po co mikser jak s± trzepaczki do piany ;D
No bo wed³ug wielu przepisów trzeba ciasto mikserem mieszaæ

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

A piana super wychodzi trzepaczk± z blendera

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 16:10   #2374
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
No bo wed³ug wielu przepisów trzeba ciasto mikserem mieszaæ

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

A piana super wychodzi trzepaczk± z blendera

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Makutra w jedn± ³apê, t³uczek w drug± i jedziesz

Sztukê radzenia sobie bez sprzêtu to siê w akademiku opanowywa³o - pianê z bia³ek mo¿na przecie¿ ubic widelcem, rozrdobniæ (do pewnego stopnia) orzechy itp. za pomoc± ¶cierki i t³uczka (kiedy¶ nawet wali³am w nie denkiem wype³nionej butelki - która nawiasem mówi±c jest ¶wietnym awaryjnym wa³kiem ). Tylko parówek i jaj nie gotowa³am w czajniku - jak siê popsu³a kuchenka, to wsadza³o siê grza³kê do garnka. Dobrze ¿e nas "kierownica" nie nakry³a
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 16:20   #2375
SybilVane
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 86
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Poka¿ wiadomo¶æ
Gdybym mia³a córkê, wychudzon± i zag³odzon± ze spor± niedowag± te¿ bym siê nie zgodzi³a by nie jad³a miêsa, gdyby¶ siê od¿ywia³a racjonalnie i mia³a wagê w normie my¶lê ¿e rodzice by siê nie buntowali ¿e masz takie a nie inne pogl±dy.

My¶lê, ¿e tak czy tak by siê nie zgodzili, ale skoro nie mogê nic z tym zrobiæ to bez sensu siê tym przejmowaæ

W ka¿dym razie dzisiaj baaardzo siê stara³am i jestem z siebie zadowolona



U/P



I(8.30): manna (33g na wodzie, jab³ko)
20min æwiczeñ z Mel B (wiem, ¿e ma³o, ale leniwa kluska ze mnie )

II(11.30): jogurt naturalny z bananem i otrêbami
III(14.30): omlet na s³ono (2 jajka, 20g m±ki razowej, pomidor), do tego 200g gotowanych broku³ów – trochê siê rozpad³ i trochê przypali³ (no i nie wiem czy domyjê patelniê) ale na szczê¶cie w smaku by³ ca³kiem ok.
godzinka spaceru

IV(16.00): kakao (mleko 0% nie ¶mierdzi prawie wcale wiêc wypi³am 'wiaderko' 300ml! )
V(19.00): chyba jest niemo¿liwe, ¿ebym by³a g³odna bo tym wszystkim, ale postaram siê wcisn±æ jogurt owocowy bez cukru 300g
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 16:34   #2376
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Makutra w jedn± ³apê, t³uczek w drug± i jedziesz
No a my¶lisz ¿e jak robi³em Tylko tradycyjne receptury

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 16:42   #2377
Shariana
Rozeznanie
 
Avatar Shariana
 
Zarejestrowany: 2013-08
Lokalizacja: Wieliczka
Wiadomo¶ci: 580
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
My¶lê, ¿e tak czy tak by siê nie zgodzili, ale skoro nie mogê nic z tym zrobiæ to bez sensu siê tym przejmowaæ

W ka¿dym razie dzisiaj baaardzo siê stara³am i jestem z siebie zadowolona



U/P



I(8.30): manna (33g na wodzie, jab³ko)
20min æwiczeñ z Mel B (wiem, ¿e ma³o, ale leniwa kluska ze mnie )

II(11.30): jogurt naturalny z bananem i otrêbami
III(14.30): omlet na s³ono (2 jajka, 20g m±ki razowej, pomidor), do tego 200g gotowanych broku³ów – trochê siê rozpad³ i trochê przypali³ (no i nie wiem czy domyjê patelniê) ale na szczê¶cie w smaku by³ ca³kiem ok.
godzinka spaceru

IV(16.00): kakao (mleko 0% nie ¶mierdzi prawie wcale wiêc wypi³am 'wiaderko' 300ml! )
V(19.00): chyba jest niemo¿liwe, ¿ebym by³a g³odna bo tym wszystkim, ale postaram siê wcisn±æ jogurt owocowy bez cukru 300g

Really?
Takie schizy to ja mia³am na samym pocz±tku leczenia z ED. No przepraszam, musia³am zareagowaæ...

I - je¶li mleko 0% nie ¶mierdzi (jestem sk³onna uwierzyæ, wtedy te¿ na to wpad³am...), to czemu robisz mannê na wodzie? Czemu nie dodasz innego owocu, ni¿ jab³ko? Kaki chocia¿by (drogie nie jest, nie wymaga obierania, kroi siê ³atwiej, ni¿ jab³ko!)
Po co æwiczenia, jesli jeste¶ na P? Nie s±dzisz, ¿e to trochê jak fast food po æwiczeniach na redukcji?
II - po co otrêby? Nie lepiej musli, nawet nieszczêsne p³atki ¶niadaniowie (okej, sam syf), albo owsiane?
III - omlet by ci siê nie przypali³, jakby¶ u¿y³a oleju albo mas³a.
IV - to nie posi³ek, to... picie. Nawet nie przegryzka.
V - "wci¶nij" 300 g ciasta, hm?

Panna ma wagê kuchenn±, ¿e podaje co do grama? Bo na jogurty mo¿na przymkn±æ oko, ale "33g" manny ju¿ boli.
Je¶li nie masz ED, jak twierdzisz - po co to robisz?

Edytowane przez Shariana
Czas edycji: 2013-12-01 o 16:44
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 16:43   #2378
Wiolapoprostu
Raczkowanie
 
Avatar Wiolapoprostu
 
Zarejestrowany: 2012-09
Lokalizacja: Szczecin.
Wiadomo¶ci: 204
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

PSotka87, nie jem. Po æwiczeniach prysznic i sen
__________________
"¯yjemy tak jak ¶nimy - samotnie."
Joseph Conrad

Wiolapoprostu jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 16:54   #2379
Psotka87
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Gdañsk
Wiadomo¶ci: 3 325
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Wiolapoprostu Poka¿ wiadomo¶æ
PSotka87, nie jem. Po æwiczeniach prysznic i sen
No to jedz, koniecznie ja na pocz±tku te¿ nie jad³am (pó¼no æwiczê plus po æwiczeniach nigdy nie jestem g³odna), ale mnie tu przekonali inaczej wiêcej szkody ni¿ po¿ytku.
__________________
07.2013-07.2014: 93kg --> 74kg/180cm

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 17:03   #2380
Bibiannaa
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2012-07
Wiadomo¶ci: 552
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Mam ostatnie pytanie i odezwe sie do was dopiero na swieta,poniewaz tak postanowilam. 5kg w miesiac. Porzadny jadlospis,porzadna walka.
A wiec me pytanie
czy juz po przytyciu,wyjsciu z any mam szanse na spozywanie normalnej ilosci kalorii taka jak cpm bez tycia? Czy do konca zycia jestem skazana na niska kalorycznosc i pilnowanie sie oraz multum ruchu? Bo tak czytalam na forach..dziewczyny maja strasznie rozregulowane organizmy.
Bibiannaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 17:52   #2381
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
No bo wed³ug wielu przepisów trzeba ciasto mikserem mieszaæ

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

A piana super wychodzi trzepaczk± z blendera

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja mam przepis od mamy i on zawsze wychodzi... Mikserem nie robi³am jeszcze murzynka

Ale fakt piana trzepaczk± z blendera wychodzi szybko ;D

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Makutra w jedn± ³apê, t³uczek w drug± i jedziesz

Sztukê radzenia sobie bez sprzêtu to siê w akademiku opanowywa³o - pianê z bia³ek mo¿na przecie¿ ubic widelcem, rozrdobniæ (do pewnego stopnia) orzechy itp. za pomoc± ¶cierki i t³uczka (kiedy¶ nawet wali³am w nie denkiem wype³nionej butelki - która nawiasem mówi±c jest ¶wietnym awaryjnym wa³kiem ). Tylko parówek i jaj nie gotowa³am w czajniku - jak siê popsu³a kuchenka, to wsadza³o siê grza³kê do garnka. Dobrze ¿e nas "kierownica" nie nakry³a
a to dzia³a???

Kto¶ kiedy¶ pierogi mro¿one na grzejniku rozmra¿a³ a potem jad³

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
My¶lê, ¿e tak czy tak by siê nie zgodzili, ale skoro nie mogê nic z tym zrobiæ to bez sensu siê tym przejmowaæ

W ka¿dym razie dzisiaj baaardzo siê stara³am i jestem z siebie zadowolona



U/P



I(8.30): manna (33g na wodzie, jab³ko)
20min æwiczeñ z Mel B (wiem, ¿e ma³o, ale leniwa kluska ze mnie )

II(11.30): jogurt naturalny z bananem i otrêbami
III(14.30): omlet na s³ono (2 jajka, 20g m±ki razowej, pomidor), do tego 200g gotowanych broku³ów – trochê siê rozpad³ i trochê przypali³ (no i nie wiem czy domyjê patelniê) ale na szczê¶cie w smaku by³ ca³kiem ok.
godzinka spaceru

IV(16.00): kakao (mleko 0% nie ¶mierdzi prawie wcale wiêc wypi³am 'wiaderko' 300ml! )
V(19.00): chyba jest niemo¿liwe, ¿ebym by³a g³odna bo tym wszystkim, ale postaram siê wcisn±æ jogurt owocowy bez cukru 300g
po jakim wszystkim???? Wszystko odt³uszczone, wyliczone co do grama.. Jeste¶ w koñcu na P czy R?

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Poka¿ wiadomo¶æ
Mam ostatnie pytanie i odezwe sie do was dopiero na swieta,poniewaz tak postanowilam. 5kg w miesiac. Porzadny jadlospis,porzadna walka.
A wiec me pytanie
czy juz po przytyciu,wyjsciu z any mam szanse na spozywanie normalnej ilosci kalorii taka jak cpm bez tycia? Czy do konca zycia jestem skazana na niska kalorycznosc i pilnowanie sie oraz multum ruchu? Bo tak czytalam na forach..dziewczyny maja strasznie rozregulowane organizmy.
DziewczynoTy na razie my¶l o tym by wyjsæ z tego bagna a nie dalej w to brn±æ...
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 17:56   #2382
marma53
Raczkowanie
 
Avatar marma53
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomo¶ci: 402
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

[/COLOR]
po jakim wszystkim???? Wszystko odt³uszczone, wyliczone co do grama.. Jeste¶ w koñcu na P czy R?

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------


DziewczynoTy na razie my¶l o tym by wyjsæ z tego bagna a nie dalej w to brn±æ...
My¶lê, ¿e nie ma sensu tego komentowaæ, jak dziewczyna chce siê g³odziæ niech siê g³odzi. Ja rozumiem jak uparcie mo¿na trzymaæ siê swojego i nic nie zmieniaæ, ale jak ju¿ prosi siê kogo¶ o pomoc to chyba po to, aby pos³uchaæ siê dobrych rad i m±drzejszych, obiektywnych ludzi.

Ju¿ nie denerwuj siê, Ervisha

A ja mam dzisiaj kiepski dzieñ na jedzenie, chodzê jaka¶ struta i nie do ¿ycia, bywaj± takie dni, co poradziæ..
A jeszcze co do mas³a orzechowego.. jak je robicie? Jak d³ugo mielicie orzechy, co dodajecie do nich, i jak zrobiæ z nich tak± mega g³adk± konsystencjê?
Z nerkowców bym zjad³a...
__________________
"Nie ma rzeczy niemo¿liwych. Potrzebne s± tylko chêci, pomys³ i wiara w siebie."

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 17:57   #2383
zakonna
Naczelna Nastolatka
 
Avatar zakonna
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Podkarpacie
Wiadomo¶ci: 25 807
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

co do ubijania i ciast, to tylko podpowiem, ¿e wyj±tkowo dobrze spisuje siê taka okr±g³a ubijaczka.
Ja robiê z orzeszków ziemnych niesolonych z biedrony, pra¿ê je na suchej patelni a potem do robota kuchennego. Ucieram do uzyskania konsystencji jaka mi odpowiada, dodajê sól i cukier br±zowy so smaku. Mo¿na ³atwo utrzeæ a¿ za bardzo, na takie super rzadkie, dlatego ja ca³y czas kontroluje
__________________
Ma³gorzata i spó³ka.
Matka natura to suka.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2013-12-01 o 18:00
zakonna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:02   #2384
marma53
Raczkowanie
 
Avatar marma53
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomo¶ci: 402
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez zakonna Poka¿ wiadomo¶æ
co do ubijania i ciast, to tylko podpowiem, ¿e wyj±tkowo dobrze spisuje siê taka okr±g³a ubijaczka.
Ja robiê z orzeszków ziemnych niesolonych z biedrony, pra¿ê je na suchej patelni a potem do robota kuchennego. Ucieram do uzyskania konsystencji jaka mi odpowiada, dodajê sól i cukier br±zowy so smaku. Mo¿na ³atwo utrzeæ a¿ za bardzo, na takie super rzadkie, dlatego ja ca³y czas kontroluje
ano w³a¶nie ja z tym ucieraniem mam ogromny problem, bo nigdy nie mogê uzyskaæ takiej g³adkiej, rzadszej konsystencji tylko takie grudki mi wychodz±.
__________________
"Nie ma rzeczy niemo¿liwych. Potrzebne s± tylko chêci, pomys³ i wiara w siebie."

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:03   #2385
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez zakonna Poka¿ wiadomo¶æ
co do ubijania i ciast, to tylko podpowiem, ¿e wyj±tkowo dobrze spisuje siê taka okr±g³a ubijaczka.
Ja robiê z orzeszków ziemnych niesolonych z biedrony, pra¿ê je na suchej patelni a potem do robota kuchennego. Ucieram do uzyskania konsystencji jaka mi odpowiada, dodajê sól i cukier br±zowy so smaku. Mo¿na ³atwo utrzeæ a¿ za bardzo, na takie super rzadkie, dlatego ja ca³y czas kontroluje
Te¿ tak± okr±g³± uciera³em.

A mi mas³o z biedronkowych orzechów wyj¶æ nie chcia³o dopiero za rad± Ervishy kupi³em zwykle fistaszki w skorupkach i wysz³o :p

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-12-01 o 18:07
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:07   #2386
Ervisha
Zakorzenienie
 
Avatar Ervisha
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomo¶ci: 88 472
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez marma53 Poka¿ wiadomo¶æ
My¶lê, ¿e nie ma sensu tego komentowaæ, jak dziewczyna chce siê g³odziæ niech siê g³odzi. Ja rozumiem jak uparcie mo¿na trzymaæ siê swojego i nic nie zmieniaæ, ale jak ju¿ prosi siê kogo¶ o pomoc to chyba po to, aby pos³uchaæ siê dobrych rad i m±drzejszych, obiektywnych ludzi.

Ju¿ nie denerwuj siê, Ervisha

A ja mam dzisiaj kiepski dzieñ na jedzenie, chodzê jaka¶ struta i nie do ¿ycia, bywaj± takie dni, co poradziæ..
A jeszcze co do mas³a orzechowego.. jak je robicie? Jak d³ugo mielicie orzechy, co dodajecie do nich, i jak zrobiæ z nich tak± mega g³adk± konsystencjê?
Z nerkowców bym zjad³a...
Ja siê ne denerwuje bo nie ma po co

Co do mas³a orzechowego to ja dodaje tylko sól do smaku... A blendruje a¿ zrobi siê g³adka masa.. taki krem... To ró¿nie bywa w zale¿no¶ci od ¶wie¿o¶ci orzechów... Ja zawsze kupuje te w ³upinkach, ³uskam i blendruje.. Kiedy¶ kupowa³am te w opakowaniu bez soli ale jakie¶ wyszuszone by³y i mi nie wychodzi³o Oczywi¶cie trzeba blendrowac z przerwami bo mozna spaliæ blender... No i w czesniej zazwyczaj pra¿y siê orzechy na suchej patelni

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

A potem jeszcze dodaje kawa³eczki orzeszków by miec wersje crunchy
__________________

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu


Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:08   #2387
zakonna
Naczelna Nastolatka
 
Avatar zakonna
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Podkarpacie
Wiadomo¶ci: 25 807
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez marma53 Poka¿ wiadomo¶æ
ano w³a¶nie ja z tym ucieraniem mam ogromny problem, bo nigdy nie mogê uzyskaæ takiej g³adkiej, rzadszej konsystencji tylko takie grudki mi wychodz±.
Mo¿e to zale¿y do sprzêtu? albo od czasu ucierania? Pozostawione samo sobie na zbyt d³ugo robi siê za rzadkie w moim robocie kuchennym i ca³kiem g³adkie.
Trafi³by mnie szlag gdybym mia³a obieraæ z ³upinek fistaszki zawsze robiê z biedronkowych i wychodzi.
__________________
Ma³gorzata i spó³ka.
Matka natura to suka.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2013-12-01 o 18:10
zakonna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:13   #2388
marma53
Raczkowanie
 
Avatar marma53
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomo¶ci: 402
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Ja siê ne denerwuje bo nie ma po co

Co do mas³a orzechowego to ja dodaje tylko sól do smaku... A blendruje a¿ zrobi siê g³adka masa.. taki krem... To ró¿nie bywa w zale¿no¶ci od ¶wie¿o¶ci orzechów... Ja zawsze kupuje te w ³upinkach, ³uskam i blendruje.. Kiedy¶ kupowa³am te w opakowaniu bez soli ale jakie¶ wyszuszone by³y i mi nie wychodzi³o Oczywi¶cie trzeba blendrowac z przerwami bo mozna spaliæ blender... No i w czesniej zazwyczaj pra¿y siê orzechy na suchej patelni

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

A potem jeszcze dodaje kawa³eczki orzeszków by miec wersje crunchy
No dobrze... jak skoñczy siê moje kupne mas³o orzechowe, to zrobiê domowe i bêdê ucieraæ tak d³ugo, a¿ olej oddzielê (taki ¿art )
Robi³am wielokrotnie i nigdy jako¶ smakowo nie mog³am trafiæ. Chyba zawitam u której¶ z Was na lekcje gotowania
__________________
"Nie ma rzeczy niemo¿liwych. Potrzebne s± tylko chêci, pomys³ i wiara w siebie."

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:14   #2389
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Ja ucieralem mas³o najpierw z cukrem a jak ju¿ zbiela³o to dodalem ¿ó³tka. Dopiero potem roztopion± czekoladê i wysz³o tak g³adkie jak wnêtrze praliny ale to jeszcze nawet nie po³owa pracy. M±kê z kakao i mleko trzeba dodawaæ powoli, partiami, mo¿na siê nie¼le spociæ
I jeszcze piana na koniec, zabawy na pó³ godziny ale warto by³o ju¿ chyba nigdy ciasta gotowego nie kupiê

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edit: aaa wam o mas³o chodzi³o a ja swoje, sorki

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-12-01 o 18:22
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:22   #2390
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Co do ubijania piany widelcem - w ma³ej ilo¶ci da sie, ale jest strasznie upierdliwe. Nie powiem Ci ile czasu to zajmowa³o, ale najlepiej by³o wzi±æ miskê i widelec i zaj±æ siê czym¶ innym (czytaniem czy co¶)

Idê sma¿yæ placuszki kokosowe

Edytowane przez Erena
Czas edycji: 2013-12-01 o 18:26
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 18:26   #2391
marma53
Raczkowanie
 
Avatar marma53
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomo¶ci: 402
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Ja ucieralem mas³o najpierw z cukrem a jak ju¿ zbiela³o to dodalem ¿ó³tka. Dopiero potem roztopion± czekoladê i wysz³o tak g³adkie jak wnêtrze praliny ale to jeszcze nawet nie po³owa pracy. M±kê z kakao i mleko trzeba dodawaæ powoli, partiami, mo¿na siê nie¼le spociæ
I jeszcze piana na koniec, zabawy na pó³ godziny ale warto by³o ju¿ chyba nigdy ciasta gotowego nie kupiê

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edit: aaa wam o mas³o chodzi³o a ja swoje, sorki
Ano o "zma¶lone" orzechy

A powiem Ci, ¿e.. jak tak napisa³e¶ o tym cie¶cie jak Ty je robisz, to a¿ poczu³am zapach i zachcia³o mi siê je¶æ Masz moc sprawcz±
__________________
"Nie ma rzeczy niemo¿liwych. Potrzebne s± tylko chêci, pomys³ i wiara w siebie."

marma53 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 19:29   #2392
piotrek1994
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2012-09
Wiadomo¶ci: 1 506
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

mi mas³o domowe nigdy nie zast±pi kupnego za du¿o zjad³em, ¿eby domowe by³o tym lepszym jak kto¶ jad³ 2-3 rodzaje to i domowe mo¿e zachwycaæ
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 20:12   #2393
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Poka¿ wiadomo¶æ
mi mas³o domowe nigdy nie zast±pi kupnego za du¿o zjad³em, ¿eby domowe by³o tym lepszym jak kto¶ jad³ 2-3 rodzaje to i domowe mo¿e zachwycaæ
A ja bym powiedzia³ ¿e wrêcz odwrotnie im wiêcej spróbuje siê tego przemys³owego szajsu tym bardziej chcê siê wróciæ do naturalnych i prawdziwych smaków. Tak¿e chyba jeszcze spora droga przed Tob± zanim docenisz domowe wyroby

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:22   #2394
Poa alpina
Zadomowienie
 
Avatar Poa alpina
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: Poznañ
Wiadomo¶ci: 1 290
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez aguseq Poka¿ wiadomo¶æ
Hmm, to mo¿e jeszcze moje wczorajsze ppPPppPP :

I ¶n: dwie kajzerki wieloziarniste z mas³em, jedna z paprykarzem, serem ¿ó³tym, polana ketchupem z pomidorem, papryk± i pietruszk±, druga z past± twarogow± ze szczypiorem, wêdlin±, pomidorem, ogórkiem; jab³ko, kakao na mleku 3,2%
II ¶n: miska twarogu z bananem, cukrem i kakao, herbata
obiad: pó³ woreczka ry¿u z gulaszem wieprzowym w sosie z pomidorków i ketchupu (sama robi³±m ), surówka z marchewki z chrzanem i majonezem, szklanka soku z marchewki - ¶wie¿o wyciskanego
deser: kawka z mleczkiem, pierniki serduszka korzenne z Tago do niej
p: sa³atka jarzynowa tradycyjna z kromk± ciemnego chleba posmarowanego mas³em, herbata z sokiem malinowym
k: dwa sk³adane tosty z chleba ¿ytniego ze s³onecznikiem, jeden z mas³em orzechowym i bananem, drugi z mas³em, serem ¿ó³tym, szynk± i warzywami, oblany ketchupem
po: wpad³o kakao i jeszcze reszta ciasteczek jw. , przy rodzinnym ogl±daniu filmów wieczorkiem trochê paluszków z sezamem


Proszê o ocenê, dopiero zaczynam tak je¶æ, wyj¶cie z ED... Bêdzie tu ok. 3000 kcal, bo takie mam zalecenie, a liczyæ nie chcê - staram siê je¶æ to, na co mam ochotê. Zwa¿ê siê w po³owie tygodnia, wtedy oka¿e siê, czy tyjê...
Jak na pocz±tek P to ca³kiem dobrze. Fakt, nie masz co liczyæ kalorii - je¶li bêdziesz jad³a w podobny sposób jak wy¿ej powinno byæ coraz lepiej. Zamiast cukru u¿y³abym jednak prawdziwego miodu - wzmocni Ciê, a tego potrzebujesz. ¯yczê powodzenia! Jedz to, na co masz ochotê



Moje U z ostatnich trzech dni

PI¡TEK

I Owsianka z kasz± mann± na mleku z: jab³kiem, cynamonem, orzechami w³oskimi, serkiem homo i miodem wielokwiatowym
II Kawa³ek pstr±ga gotowanego na parze; ponad pó³ woreczka kaszy jêczmiennej; ogórki ze szczypiorkiem, czerwon± cebul± i jogurtem naturalnym
W pubie (zlot licealny): 2x ¿ytnie black ipa 500ml, stout z wêdzonym s³odem whisky 500ml
III 2 kromki ziarnistego razowca z: serem camembert i serem lazur b³êkitny; pomidor i sa³ata


SOBOTA (z T¯)

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, orzechami w³oskimi, serkiem homo i miodem wielokwiatowym
Przek±ska: jab³ko
Do kawy: 50 g mlecznej czekolady nadziewanej solonym karmelem

II Makaron z pszenicy durum z miêsem mielonym z ³opatki wieprzowej, sosem pomidorowym, opieñkami, czerwon± fasol±, kukurydz±, papryk± i chili
III 4 kromki i piêtka ziarnistego razowca z: wêdzonym ³ososiem, mas³em, rzodkiewkami, kiszonym ogórkiem, pomidorem, sa³at± i sosem czosnkowym / serem camembert, pomidorem i sa³at±
Do filmów: wêdzony ¿ytni barley wine 250ml, imperial black ipa 250ml


NIEDZIELA(z T¯)

I Jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynk± i szczypiorkiem; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem zio³owym, rzodkiewkami i sa³at±
Do kawy: 50g marcepanu w bia³ej i ciemnej czekoladzie
II 3 ma³e filety z udka kurczaka; pó³ woreczka br±zowego ry¿u; surówka z kapusty pekiñskiej, marchwi, czerwonej cebuli, szczypiorku, zió³ i oliwy z oliwek
III 3 kromki ziarnistego razowca z: serem camembert, pomidorem i sa³at± / kie³bas± wieprzow±, kiszonym ogórkiem i sa³at±
__________________
od 10.7.2005 - T¯
od 3.03.2014 praca
od 11.07.2014 MGR IN¯




Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-12-02 o 00:01
Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:28   #2395
SybilVane
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 86
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ

Moje U z ostatnich trzech dni

PI¡TEK

I Owsianka z kasz± mann± na mleku z: jab³kiem, cynamonem, orzechami w³oskimi, serkiem homo i miodem wielokwiatowym
II Kawa³ek pstr±ga gotowanego na parze; ponad pó³ woreczka kaszy jêczmiennej; ogórki z szczypiorkiem, czerwon± cebul± i jogurtem naturalnym
W pubie (zlot licealny): ¿ytnie black ipa 500ml, stout z wêdzonym s³odem ipa 500ml
III 2 kromki ziarnistego razowca z: serem camembert i serem lazur b³êkitny; pomidor i sa³ata


SOBOTA (z T¯)

I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, orzechami w³oskimi, serkiem homo i miodem wielokwiatowym
Przek±ska: jab³ko
Do kawy: 50 g mlecznej czekolady nadziewanej solonym karmelem

II Makaron z pszenicy durum z miêsem mielonym z ³opatki wieprzowej, sosem pomidorowym, opieñkami, czerwon± fasol±, kukurydz±, papryk± i chili
III 4 kromki i piêtka ziarnistego razowca z: wêdzonym ³ososiem, mas³em, rzodkiewkami, kiszonym ogórkiem, pomidorem, sa³at± i sosem czosnkowym / serem camembert, pomidorem i sa³at±
Do filmów: wêdzony ¿ytni barley wine 250ml, imperial black ipa 250ml


NIEDZIELA(z T¯)

I Jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynk± i szczypiorkiem; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem zio³owym, rzodkiewkami i sa³at±
Do kawy: 50g marcepanu w bia³ej i ciemnej czekoladzie
II 3 ma³e filety z udka kurczaka; pó³ woreczka br±zowego ry¿u; surówka z kapusty pekiñskiej, marchwi, czerwonej cebuli, szczypiorku, zió³ i oliwy z oliwek
III 3 kromki ziarnistego razowca z: serem camembert, pomidorem i sa³at± / kie³bas± wieprzow±, kiszonym ogórkiem i sa³at±
Podziwiam ró¿norodno¶æ produktów
a jak ³±czysz owsiankê z mann±?

a mas³a orzechowego domowego sobie nie wyobra¿am... aczkolwiek jad³am kiedy¶ "kupne" i by³o przepyszne, zw³aszcza na tostach z jakim¶ kwa¶nym d¿emem
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 21:41   #2396
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Poa, jak dla mnie mniam to, co tygryski lubi± najbardziej - nie nasiedzieæ siê w kuchni, a zje¶æ smakowicie i róznorodnie.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-01, 22:10   #2397
Poa alpina
Zadomowienie
 
Avatar Poa alpina
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: Poznañ
Wiadomo¶ci: 1 290
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
Podziwiam ró¿norodno¶æ produktów
a jak ³±czysz owsiankê z mann±?
Nie dziwiê Ci siê, ¿e podziwiasz ró¿norodno¶æ produktów w moich jad³ospisach, skoro dla Ciebie istniej± tylko odt³uszczone jogurty... By³oby mi niezmiernie mi³o, gdyby¶ siê choæ odrobinkê zainspirowa³a mn±, czy kimkolwiek innym z tego w±tku...

Jak ³±czê owsiankê z mann±? Do mleka wstawionego na gaz wsypujê 2 ³y¿ki kaszy manny i 3 ³y¿ki p³atków owsianych, gotujê do zgêstnienia co jaki¶ czas mieszaj±c. Zero filozofii.

Cytat:
Napisane przez Erena Poka¿ wiadomo¶æ
Poa, jak dla mnie mniam to, co tygryski lubi± najbardziej - nie nasiedzieæ siê w kuchni, a zje¶æ smakowicie i róznorodnie.
Dok³adnie - wszystkie posi³ki mo¿liwe do przygotowania w tempie ekspresowym
__________________
od 10.7.2005 - T¯
od 3.03.2014 praca
od 11.07.2014 MGR IN¯



Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-02, 02:19   #2398
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomo¶ci: 3 195
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez beatiska Poka¿ wiadomo¶æ
Czy taka mro¿ona dynia smakuje dobrze, robi³a¶ z niej mo¿e krem? Czy jednak czego¶ jej brakuje?
Niestety nie. Z dwóch powodów:
1. szczerze nienawidzê smaku dyni
2. pierwszy raz widzia³am w sklepie, ale lojalnie informujê dynio¿erców, ¿e to istnieje
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-02, 06:48   #2399
piotrek1994
Zadomowienie
 
Zarejestrowany: 2012-09
Wiadomo¶ci: 1 506
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
A ja bym powiedzia³ ¿e wrêcz odwrotnie im wiêcej spróbuje siê tego przemys³owego szajsu tym bardziej chcê siê wróciæ do naturalnych i prawdziwych smaków. Tak¿e chyba jeszcze spora droga przed Tob± zanim docenisz domowe wyroby

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
przemys³owy szajs? ja nie jem mas³a, które ma sk³ad jak st±d do Pary¿a, tylko zazwyczaj wybieram te trzy(cztero)sk³adnikowe. a robi±c w domu, to ich smak nigdy nie bêdzie taki sam. próbowa³e¶ kiedy¶ mas³o od M&S, albo Black Rose? je¿eli smak domowego wychodzi Ci taki sam, jak producenta to gratulujê

co do domowych wyrobów.. oczywi¶cie niezaprzeczalne jest, ¿e d¿emy, konfitury, wpieki itd s± lepsze, ale nie widzê po prostu sensu uzdrawiania jakiegos produktu na silê, który nawet w wersji sklepowej smakuje tak samo/lepiej, a zdrowiu nie uw³aszcza..
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-12-02, 09:25   #2400
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Poka¿ wiadomo¶æ
przemys³owy szajs? ja nie jem mas³a, które ma sk³ad jak st±d do Pary¿a, tylko zazwyczaj wybieram te trzy(cztero)sk³adnikowe. a robi±c w domu, to ich smak nigdy nie bêdzie taki sam. próbowa³e¶ kiedy¶ mas³o od M&S, albo Black Rose? je¿eli smak domowego wychodzi Ci taki sam, jak producenta to gratulujê

co do domowych wyrobów.. oczywi¶cie niezaprzeczalne jest, ¿e d¿emy, konfitury, wpieki itd s± lepsze, ale nie widzê po prostu sensu uzdrawiania jakiegos produktu na silê, który nawet w wersji sklepowej smakuje tak samo/lepiej, a zdrowiu nie uw³aszcza..
A jogurty (jesli jadasz nabial) kupujesz owocowe czy dosmaczasz?

To chyba kwestia znalezienia jakiegos zlotego srodka, jak zwykle Ja np. maslo orzechowe bez problemu zjem sloikowe (oczywiscie po przeczytaniu skladu ), ale np. wole sobie sama przyrzadzic mieso niz kupic szynke w supermarkecie.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 
Narzêdzia

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.