|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#2371 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW
Trzeba chcieæ. Blender mo¿na po¿yczyæ albo kombinowaæ jak Ervisha. Ja np nie mam miksera a murzynka upiek³em :P
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#2372 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 472
|
Cytat:
Po co mikser jak s± trzepaczki do piany ;D
|
|
#2373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- A piana super wychodzi trzepaczk± z blendera ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2374 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Cytat:
![]() Sztukê radzenia sobie bez sprzêtu to siê w akademiku opanowywa³o - pianê z bia³ek mo¿na przecie¿ ubic widelcem, rozrdobniæ (do pewnego stopnia) orzechy itp. za pomoc± ¶cierki i t³uczka (kiedy¶ nawet wali³am w nie denkiem wype³nionej butelki - która nawiasem mówi±c jest ¶wietnym awaryjnym wa³kiem ). Tylko parówek i jaj nie gotowa³am w czajniku - jak siê popsu³a kuchenka, to wsadza³o siê grza³kê do garnka. Dobrze ¿e nas "kierownica" nie nakry³a
|
|
|
|
|
#2375 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cytat:
My¶lê, ¿e tak czy tak by siê nie zgodzili, ale skoro nie mogê nic z tym zrobiæ to bez sensu siê tym przejmowaæ ![]() W ka¿dym razie dzisiaj baaardzo siê stara³am i jestem z siebie zadowolona U/P I(8.30): manna (33g na wodzie, jab³ko) 20min æwiczeñ z Mel B (wiem, ¿e ma³o, ale leniwa kluska ze mnie )II(11.30): jogurt naturalny z bananem i otrêbami III(14.30): omlet na s³ono (2 jajka, 20g m±ki razowej, pomidor), do tego 200g gotowanych broku³ów – trochê siê rozpad³ i trochê przypali³ (no i nie wiem czy domyjê patelniê) ale na szczê¶cie w smaku by³ ca³kiem ok. godzinka spaceru IV(16.00): kakao (mleko 0% nie ¶mierdzi prawie wcale wiêc wypi³am 'wiaderko' 300ml! )V(19.00): chyba jest niemo¿liwe, ¿ebym by³a g³odna bo tym wszystkim, ale postaram siê wcisn±æ jogurt owocowy bez cukru 300g |
|
|
|
|
#2376 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2377 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 580
|
Cytat:
![]() Really? Takie schizy to ja mia³am na samym pocz±tku leczenia z ED. No przepraszam, musia³am zareagowaæ... I - je¶li mleko 0% nie ¶mierdzi (jestem sk³onna uwierzyæ, wtedy te¿ na to wpad³am...), to czemu robisz mannê na wodzie? Czemu nie dodasz innego owocu, ni¿ jab³ko? Kaki chocia¿by (drogie nie jest, nie wymaga obierania, kroi siê ³atwiej, ni¿ jab³ko!) Po co æwiczenia, jesli jeste¶ na P? Nie s±dzisz, ¿e to trochê jak fast food po æwiczeniach na redukcji? II - po co otrêby? Nie lepiej musli, nawet nieszczêsne p³atki ¶niadaniowie (okej, sam syf), albo owsiane? III - omlet by ci siê nie przypali³, jakby¶ u¿y³a oleju albo mas³a. ![]() IV - to nie posi³ek, to... picie. Nawet nie przegryzka. V - "wci¶nij" 300 g ciasta, hm? Panna ma wagê kuchenn±, ¿e podaje co do grama? Bo na jogurty mo¿na przymkn±æ oko, ale "33g" manny ju¿ boli. Je¶li nie masz ED, jak twierdzisz - po co to robisz? Edytowane przez Shariana Czas edycji: 2013-12-01 o 16:44 |
|
|
|
|
#2378 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 204
|
PSotka87, nie jem. Po æwiczeniach prysznic i sen
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 325
|
No to jedz, koniecznie
ja na pocz±tku te¿ nie jad³am (pó¼no æwiczê plus po æwiczeniach nigdy nie jestem g³odna), ale mnie tu przekonali inaczej wiêcej szkody ni¿ po¿ytku.
|
#2380 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 552
|
Mam ostatnie pytanie i odezwe sie do was dopiero na swieta,poniewaz tak postanowilam. 5kg w miesiac. Porzadny jadlospis,porzadna walka.
A wiec me pytanie czy juz po przytyciu,wyjsciu z any mam szanse na spozywanie normalnej ilosci kalorii taka jak cpm bez tycia? Czy do konca zycia jestem skazana na niska kalorycznosc i pilnowanie sie oraz multum ruchu? Bo tak czytalam na forach..dziewczyny maja strasznie rozregulowane organizmy. |
|
|
|
#2381 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale fakt piana trzepaczk± z blendera wychodzi szybko ;D ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
Kto¶ kiedy¶ pierogi mro¿one na grzejniku rozmra¿a³ a potem jad³ ![]() ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Cytat:
|
|
#2382 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
Cytat:
Ju¿ nie denerwuj siê, Ervisha A ja mam dzisiaj kiepski dzieñ na jedzenie, chodzê jaka¶ struta i nie do ¿ycia, bywaj± takie dni, co poradziæ.. A jeszcze co do mas³a orzechowego.. jak je robicie? Jak d³ugo mielicie orzechy, co dodajecie do nich, i jak zrobiæ z nich tak± mega g³adk± konsystencjê? Z nerkowców bym zjad³a...
|
|
#2383 |
|
Naczelna Nastolatka
Wiadomo¶ci: 25 807
|
co do ubijania i ciast, to tylko podpowiem, ¿e wyj±tkowo dobrze spisuje siê taka okr±g³a ubijaczka.
Ja robiê z orzeszków ziemnych niesolonych z biedrony, pra¿ê je na suchej patelni a potem do robota kuchennego. Ucieram do uzyskania konsystencji jaka mi odpowiada, dodajê sól i cukier br±zowy so smaku. Mo¿na ³atwo utrzeæ a¿ za bardzo, na takie super rzadkie, dlatego ja ca³y czas kontroluje
Ma³gorzata i spó³ka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2013-12-01 o 18:00 |
|
|
|
#2384 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mi mas³o z biedronkowych orzechów wyj¶æ nie chcia³o dopiero za rad± Ervishy kupi³em zwykle fistaszki w skorupkach i wysz³o :p Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-12-01 o 18:07 |
|
|
|
|
#2386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do mas³a orzechowego to ja dodaje tylko sól do smaku... A blendruje a¿ zrobi siê g³adka masa.. taki krem... To ró¿nie bywa w zale¿no¶ci od ¶wie¿o¶ci orzechów... Ja zawsze kupuje te w ³upinkach, ³uskam i blendruje.. Kiedy¶ kupowa³am te w opakowaniu bez soli ale jakie¶ wyszuszone by³y i mi nie wychodzi³o Oczywi¶cie trzeba blendrowac z przerwami bo mozna spaliæ blender... No i w czesniej zazwyczaj pra¿y siê orzechy na suchej patelni ![]() ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- A potem jeszcze dodaje kawa³eczki orzeszków by miec wersje crunchy
|
|
#2387 | |
|
Naczelna Nastolatka
Wiadomo¶ci: 25 807
|
Cytat:
Trafi³by mnie szlag gdybym mia³a obieraæ z ³upinek fistaszki zawsze robiê z biedronkowych i wychodzi.
Ma³gorzata i spó³ka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2013-12-01 o 18:10 |
|
|
|
|
#2388 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) ![]() Robi³am wielokrotnie i nigdy jako¶ smakowo nie mog³am trafiæ. Chyba zawitam u której¶ z Was na lekcje gotowania
|
|
#2389 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ucieralem mas³o najpierw z cukrem a jak ju¿ zbiela³o to dodalem ¿ó³tka. Dopiero potem roztopion± czekoladê i wysz³o tak g³adkie jak wnêtrze praliny
![]() I jeszcze piana na koniec, zabawy na pó³ godziny ale warto by³o ju¿ chyba nigdy ciasta gotowego nie kupiê ![]() Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edit: aaa wam o mas³o chodzi³o a ja swoje, sorki Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-12-01 o 18:22 |
|
|
|
#2390 |
|
Zadomowienie
|
Co do ubijania piany widelcem - w ma³ej ilo¶ci da sie, ale jest strasznie upierdliwe. Nie powiem Ci ile czasu to zajmowa³o, ale najlepiej by³o wzi±æ miskê i widelec i zaj±æ siê czym¶ innym (czytaniem czy co¶)
Idê sma¿yæ placuszki kokosowe
Edytowane przez Erena Czas edycji: 2013-12-01 o 18:26 |
|
|
|
#2391 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A powiem Ci, ¿e.. jak tak napisa³e¶ o tym cie¶cie jak Ty je robisz, to a¿ poczu³am zapach i zachcia³o mi siê je¶æ Masz moc sprawcz±
|
|
#2392 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
mi mas³o domowe nigdy nie zast±pi kupnego
za du¿o zjad³em, ¿eby domowe by³o tym lepszym jak kto¶ jad³ 2-3 rodzaje to i domowe mo¿e zachwycaæ
|
|
|
|
#2393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2394 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Cytat:
. ¯yczê powodzenia! Jedz to, na co masz ochotêMoje U z ostatnich trzech dni PI¡TEK I Owsianka z kasz± mann± na mleku z: jab³kiem, cynamonem, orzechami w³oskimi, serkiem homo i miodem wielokwiatowym II Kawa³ek pstr±ga gotowanego na parze; ponad pó³ woreczka kaszy jêczmiennej; ogórki ze szczypiorkiem, czerwon± cebul± i jogurtem naturalnym W pubie (zlot licealny): 2x ¿ytnie black ipa 500ml, stout z wêdzonym s³odem whisky 500ml III 2 kromki ziarnistego razowca z: serem camembert i serem lazur b³êkitny; pomidor i sa³ata SOBOTA (z T¯) I Owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z kaw± zbo¿ow± z: pomarañcz±, orzechami w³oskimi, serkiem homo i miodem wielokwiatowym Przek±ska: jab³ko Do kawy: 50 g mlecznej czekolady nadziewanej solonym karmelem II Makaron z pszenicy durum z miêsem mielonym z ³opatki wieprzowej, sosem pomidorowym, opieñkami, czerwon± fasol±, kukurydz±, papryk± i chili III 4 kromki i piêtka ziarnistego razowca z: wêdzonym ³ososiem, mas³em, rzodkiewkami, kiszonym ogórkiem, pomidorem, sa³at± i sosem czosnkowym / serem camembert, pomidorem i sa³at± Do filmów: wêdzony ¿ytni barley wine 250ml, imperial black ipa 250ml NIEDZIELA(z T¯) I Jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynk± i szczypiorkiem; 2 kromki ziarnistego razowca z serkiem zio³owym, rzodkiewkami i sa³at± Do kawy: 50g marcepanu w bia³ej i ciemnej czekoladzie II 3 ma³e filety z udka kurczaka; pó³ woreczka br±zowego ry¿u; surówka z kapusty pekiñskiej, marchwi, czerwonej cebuli, szczypiorku, zió³ i oliwy z oliwek III 3 kromki ziarnistego razowca z: serem camembert, pomidorem i sa³at± / kie³bas± wieprzow±, kiszonym ogórkiem i sa³at±
od 10.7.2005 - T¯ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR IN¯ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2013-12-02 o 00:01 |
|
|
|
|
#2395 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 86
|
Cytat:
![]() a jak ³±czysz owsiankê z mann±? a mas³a orzechowego domowego sobie nie wyobra¿am... aczkolwiek jad³am kiedy¶ "kupne" i by³o przepyszne, zw³aszcza na tostach z jakim¶ kwa¶nym d¿emem
|
|
|
|
|
#2396 |
|
Zadomowienie
|
Poa, jak dla mnie mniam
to, co tygryski lubi± najbardziej - nie nasiedzieæ siê w kuchni, a zje¶æ smakowicie i róznorodnie.
|
|
|
|
#2397 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 290
|
Nie dziwiê Ci siê, ¿e podziwiasz ró¿norodno¶æ produktów w moich jad³ospisach, skoro dla Ciebie istniej± tylko odt³uszczone jogurty... By³oby mi niezmiernie mi³o, gdyby¶ siê choæ odrobinkê zainspirowa³a mn±, czy kimkolwiek innym z tego w±tku...
Jak ³±czê owsiankê z mann±? Do mleka wstawionego na gaz wsypujê 2 ³y¿ki kaszy manny i 3 ³y¿ki p³atków owsianych, gotujê do zgêstnienia co jaki¶ czas mieszaj±c. Zero filozofii. Cytat:
|
|
#2398 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
Cytat:
1. szczerze nienawidzê smaku dyni 2. pierwszy raz widzia³am w sklepie, ale lojalnie informujê dynio¿erców, ¿e to istnieje
|
|
#2399 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 506
|
Cytat:
![]() co do domowych wyrobów.. oczywi¶cie niezaprzeczalne jest, ¿e d¿emy, konfitury, wpieki itd s± lepsze, ale nie widzê po prostu sensu uzdrawiania jakiegos produktu na silê, który nawet w wersji sklepowej smakuje tak samo/lepiej, a zdrowiu nie uw³aszcza.. |
|
|
|
|
#2400 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To chyba kwestia znalezienia jakiegos zlotego srodka, jak zwykle Ja np. maslo orzechowe bez problemu zjem sloikowe (oczywiscie po przeczytaniu skladu ), ale np. wole sobie sama przyrzadzic mieso niz kupic szynke w supermarkecie.
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
| Narzêdzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.

Po co mikser jak s± trzepaczki do piany ;D

). Tylko parówek i jaj nie gotowa³am w czajniku - jak siê popsu³a kuchenka, to wsadza³o siê grza³kê do garnka. Dobrze ¿e nas "kierownica" nie nakry³a

)
)

Oczywi¶cie trzeba blendrowac z przerwami bo mozna spaliæ blender... No i w czesniej zazwyczaj pra¿y siê orzechy na suchej patelni