|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3001 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Przez większość? Zachodnich? Widzisz subtelną różnicę między Francją a Polską i Ukrainą które stosunkowo od niedawna są wolnymi krajami budującymi gospodarkę? Nawiedził nas szereg lepszych bądź gorszych reform, sytuacja jest jaka jest, nie rozumiem kompletnie podawania krajów rozwiniętych i bogatych za przykład, lepiej rzuć okiem na kraje wschodu bo bliżej nam do nich. I do tego nie trzeba być ekspertem żeby zobaczyć co ta cała śmieszna "sprawiedliwość społeczna" robi z Francji i Szwecji.
A dodatkowo nie rozumiem też co jest trudnego w czytaniu ze zrozumieniem - zarzucasz mi że ja, jako polka uznaję podatki za kradzież, podczas gdy ja uznaję za kradzież taki sposób pobierania ich. Ostatnio przyszedł do mnie liścik z ZUSu i jak zobaczyłam te wszystkie pieniądze, których nigdy już nie zobaczę, które były i ich nie ma, to aż mnie coś zabolało. |
![]() ![]() |
![]() |
#3002 |
Zakorzenienie
|
Jaka odpowiedzialnosc spoleczna?
Podatek progresywny to zwykla kradziez, przeciez ci "bogaci" i tak sila rzeczy zaplaca wiecej, bo zarabiaja wiecej. Z jakiej racji osoby dobrze zarabiajace maja placic wiecej % podatku? Nie twierdze, ze kazdy moze byc zamozny, bo nie kazdy ma ku temu mozliwosci, no ale na litosc boska... Dla mnie to troche tak jakby oszpecac ludzi atrakcyjnych, zeby nie robili konkurencji tym brzydszym. W imie sprawiedliwosci i rownosci spolecznej oraz wyrownywania szans. Pomine fakt, ze (jesli juz jestesmy "za", bo uwazamy, ze zamozniejsi powinni placic wiecej) wysokie podatki generalnie nie oznaczaja wiekszych wplywow do budzetu, bo ludzie zwyczajnie ich unikaja, przenosza firmy za granice albo ukrywaja swoje dochody, wiec zadne to rozwiazanie problemu. Ot, to tylko sprawia dobre pozory, uspokaja sumienie i pozwala mowic "staramy sie zmienic sytuacje".
... Edytowane przez enn_ Czas edycji: 2013-12-01 o 19:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3003 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3004 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Doucz się w jakich krajach sprawdza się podatek progresywny, a jak już się dowiesz że sprawdza się w krajach wysoko rozwiniętych,, to racz proszę się wypowiadać, bo co jak co, ale naszego kraju nie można nazwać wyżyną rozwinięcia gospodarczego. Odpowiedzialnie powinny zachowywać się dziecioroby i inne patologie, bo uwierz mi że człowiek majętny sam w sobie jest odpowiedzialny, nie spotykam tak wielu rodzin wielodzietnych wśród BOGACZY chociaż ich stać, ale za to myślą przyszłościowo i wiedzą że jak noga się podwinie to będzie ciężko z 9 dzieci, i nie będą musieli siedzieć na czyimkolwiek garnuszku i żebrać o paczkę z makaronem i ryżem, a później narzekać że makaron biedronkowy a nie z lubelli.
![]() |
#3005 |
Konto usunięte
|
Syty głodnego nie zrozumie, tego po prostu trzeba doświadczyć na własnej skórze, gdy pracujesz ciężko jak wół, a znaczna część twoich dochodów jest zabierana, niemalże za karę, by potem odczuć niewdzięczność kombinatorów. Jeśli ktoś się z tym dobrze czuje, to pozdrawiam, bo ja nie.
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-12-01 o 19:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3006 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To wszystko przypomina mi tez dyskusje o tym jak to wysoki socjal jest swietny i jak super sie sprawdza "na zachodzie". Ktos sie kiedys zastanawial nad tym skad panstwa z wysokim socjalem maja na niego pieniadze? No wlasnie. Ja po prostu uwazam, ze wyrownywanie nierownosci spolecznych tworzac inne nierownosci, zwiekszajac przywileje roznych grup, to zupelna pomylka.
![]() |
#3007 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A no co do drugiej części twojego posta to aż ci kwiatka wstawię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3008 |
Zakorzenienie
|
Drabineczko, poglądy Kalini można było ładnie przejrzeć w tym topiku o wysokości zarobków, wg niej każdy kto ma własną firmę i własny biznes jest wyzyskiwaczem uciskanych pracowników. Stąd też wydaje mi się że chyba nie ma sensu strzępić sobie języka na dyskusję, i to jeszcze w temacie który dotyczy szkodliwości społecznej ZBYT rozwiniętego socjalu i pomocy leniwym obibokom, którzy są tak wyzyskiwani przez tych obrzydliwych kapitalistów, że aż z przytłoczenia tym wyzyskiem jedynym dobrym wyjściem jest poprzytulanie się pod kołderką, co niestety w połączeniu z alergią na antykoncepcję powoduje że co rok to prorok, a później szczerzenie głodnych ryjków do wolontariuszy Szlachetnej Paczki
![]() Kalini - te wysokie podatki które idą na utrzymanie nierobów i obiboków o których pisałam, bogacz, wyzyskiwacz kapitalista odbija sobie na Twojej pensji, żeby wyjść na plus. Tak chyba będzie najprościej. Gdyby nie to że musi łożyć na utrzymanie patologii, TY zarabiałabyś więcej. To jest chyba w miarę najprostsze wytłumaczenie, prościej nie dam rady.
![]() Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2013-12-01 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#3009 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3010 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3011 | |||
Zakorzenienie
|
A tak troszkę zmieniając temat - usłyszałam ostatnio fantastyczne określenie na akcję Szlachetna Paczka.
Otóż moje drogie, Szlachetna Paczka to tak naprawdę kryptonim akcji Szlachetna Piczka, jako iż matki i córki rodzin biorących udział w akcji mają tak szlachetne piczki, że odmówić dzielenia się nimi nie mogą, o! ![]() Mówię wam, PADŁAM ![]() ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
Cytat:
Najbardziej mnie śmieszy podejście lewicowców, wszyscy mają być i mieć sprawiedliwie i po równo. To dlaczego nie możemy równych procentów od swoich dochodów płacić, tylko niektórzy (znaczy Ci uciskający biednych) mają płacić więcej, i już mamy nierówno ![]() Ciekawostka: Szwecja planuje obniżyć podatki ![]() Cytat:
![]() |
#3012 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3013 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio uważasz, że te miliardy idą na opiekę społeczną? Polecam zapoznać się z tym jaka to część budżetu. I przywołane przed mnie państwa w jakiś sposób musiały dość do dobrobytu. One od początku prowadziły politykę socjaldemokratyczną, doprowadziło to do dobrobytu całego społeczeństwa, a nie kilku procent. I niektóre z nich np. Finlandia były w nieciekawej sytuacji. Społeczeństwo z mniejszymi różnicami, lepiej się rozwija, to nie jest żadne odkrycie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3014 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mieliśmy takiego samego startu w XXI wiek jak te wszystkie wspaniałe kraje które przywołujesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3015 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ---------- Cytat:
![]() Nie oszukujmy sie, gospodarczo to u nas kazda partia prezentuje poglady lewicowe. Prawica rozni sie od lewicy tylko i wylacznie "moralnoscia". |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3016 |
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawa dyskusja. Niestety mocno podnosząca ciśnienie
![]() Od siebie dodam - w Polsce praca ciągle nie jest wartością samą w sobie, nie jest powodem do dumy, w przeciwieństwie do kombinatorstwa. Pieniądze są wartością, a skoro można je dostać, nie pracując? ![]() Nie ma pojęcia dobra wspólnego. W ogóle niczego wspólnego. O wspólne się nie dba, bo wspólne jest niczyje. A dba się o swoje, wiadomo. Tak samo, jak mówi się "państwo da", jakieś mityczne, abstrakcyjne państwo, utożsamiane z rządem, Premierem i Sejmem. Nikt się nie zastanowi, że państwo to np. sąsiadka, która pracuje i płaci podatki. To nas różni od tak chętnie przywoływanych krajów skandynawskich i to przesądza o tym, że ich rozwiązania się u nas nie sprawdzą. |
![]() ![]() |
![]() |
#3017 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43972587]
Ja sie uwazam i za lewicowca i za inteligenta ![]() Nie oszukujmy sie, gospodarczo to u nas kazda partia prezentuje poglady lewicowe. Prawica rozni sie od lewicy tylko i wylacznie "moralnoscia".[/QUOTE] To jeszcze zalezy co uznac za lewice i prawice. ![]() taki Diagram Nolana duzo lepiej oddaje podzial na scenie politycznej niz popularny podzial na prawo/lewo, zwlaszcza, ze ten drugi czesto jest zalezny od sceny politycznej danego panstwa. Ja mam poglady stricte liberalne, gospodarczo i swiatopogladowo, z tradycyjnie rozumiana "lewica" sie nie identyfikuje nic a nic. ![]()
... Edytowane przez enn_ Czas edycji: 2013-12-01 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#3018 |
Zakorzenienie
|
Polska nie była jedynym państwem biorącym udział w II wojnie światowej. Finlandia po lat 60 była pod wpływem ZSRR, NRD do 89... A jednak te państwa wyszły na prostą, po zjednoczeniu Niemiec skok we wschodniej części był błyskawiczny i to nie tylko dzięki kasie z zachodu. Polska już jest stabilna gospodarczo, nie jesteśmy na poziomie Somalii, stać nas na bycie państwem europejskim.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3019 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bardziej sie odnajduje w amerykanskim podziale partyjnym. Do demokratow blisko mi swiatopogladowo (wylaczajac kare smierci), do republikanow blisko mi gospodarczo. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3020 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
a na facebooku impreza trwa dalej ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- naprawdę, rekomenduję udać się na fejsbuka. mi gały wypadły na wierzch i szukam ich po podłodze. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-12-01 o 20:18 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3021 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43972811]Tylko, ze przenoszac rozmowe na grunt polskiej polityki nie ma u nas tradycyjnie rozumianej prawicy, nie ma liberalow rowniez. Gdzie nie spojrzysz tam gospdarczo lewica.
Bardziej sie odnajduje w amerykanskim podziale partyjnym. Do demokratow blisko mi swiatopogladowo (wylaczajac kare smierci), do republikanow blisko mi gospodarczo.[/QUOTE] To prawda, ostatnio chyba tylko partia Palikota probowala byc liberalna, ale az mnie boli jak o nich mysle. ![]() W kazdym razie Blair Witch jednak raczej nie chodzilo o osoby, ktore z braku wyboru glosuja na lewice, bo uwazaja ja za mniejsze zlo. Demokraci sa za czy przeciwko karze smieci?
#3022 |
Konto usunięte
|
Weź podlinkuj, bo ja nie umiem tego znaleźć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3023 |
Konto usunięte
|
https://www.facebook.com/szlachetna.paczka?fref=ts
tutaj w komentarzach pod zdjęciami i filmikami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3024 | |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;43972587]
Ja sie uwazam i za lewicowca i za inteligenta ![]() Nie oszukujmy sie, gospodarczo to u nas kazda partia prezentuje poglady lewicowe. Prawica rozni sie od lewicy tylko i wylacznie "moralnoscia".[/QUOTE] Ja szczerze mówiąc nie wiem jak nazwać swoje poglądy ![]() ![]() Cytat:
![]() Widać to doskonale jak człowiek wejdzie na socjalne osiedla, jakie to zadbane, błyszczące, czyste i pachnące. A przede wszystkim bezpieczne ![]() A zresztą nie tylko socjalne, sama mam ochotę dorwać kilku rowerzystów z mojej klatki, w wakacje spółdzielnia odmalowała na biało korytarze, ściany, a Ci uparcie te rowery swoje zostawiają na dole przy wejściu do klatki (wewnątrz) i walą oponami w białe ściany. Efekt wizualny jak Picasso ![]() ![]() Drabineczka - masa szlachcianek tam, jak widzę... Podasz linka? Widziałam gdzieś w dyskusji ale nie mam siły na wracanie i wertowanie postów ![]() I uważam że w ogóle powinni przestać uczyć historii w szkole, to niepotrzebnie miesza w głowach chyba ![]()
![]() |
#3025 |
Konto usunięte
|
fenk ju
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3026 |
Konto usunięte
|
Najbardziej się dostało siostrom Radwańskim - że pazerne, że mało, że się dzielić nie potrafią, że są strasznie bogate i mają tyle domów a kupiły takie "hmhmhmh" i to w "hmhmhmh" ilości.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3027 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3028 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3029 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
obniżenie granicy wieku legalnego współżycia seksualnego z 16 do 12 lat całkowity rozdział państwa od kościołów zlikwidowanie instytucji małżeństwa To założenia holenderskiej partii pedofilów ![]() A ja jak pisałam kompletnie się nie odnajduję na naszej scenie politycznej. Chyba swoją partię założę ![]()
![]() |
#3030 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
i kase też wysyła z kosmosu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.