|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części: | |||
Wrześniowo-październikowe mamusie 2013, cz. IV |
![]() ![]() ![]() ![]() |
0 | 0% |
Śmiechy, piski i pełzanie, a przede mną już kolejne wyzwanie |
0 | 0% |
Główkę pięknie już trzymamy, wkrótce usiądziemy bez pomocy mamy |
6 | 15,00% |
Już obiadki pięknie jemy i do mamy się śmiejemy |
3 | 7,50% |
Nasze dzidzi są radosne, a mamusie chcą już wiosnę |
8 | 20,00% |
Gaworze i piszczę całe dnie, bo chcę powiedzieć, że kocham cię |
19 | 47,50% |
Obiadki wcinamy, na ząbki czekamy |
2 | 5,00% |
W wanience nóżkami sobie chlapie i czasem mamę za włosy złapie |
2 | 5,00% |
Głosujący: 40. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1831 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1832 | |
BAN stały
|
Dot.: Marchew, jabłko lub ziemniaczek, wkrótce zje mój niemowlaczek, mamy IX-X 2013,
Cytat:
http://hipp.pl/produkty-hipp-sa-idea...a-dobranoc-34/ Probowal ktos? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1833 | |||||||
Zakorzenienie
|
jeju dziewczyny bardzo Wam dziękuję za Wasze słowa, czyli nie musi być tak jak wszyscy mi teraz sugerują
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() dziękuję ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
co do tż, to ja też mam takie obawy że on nie ogarnął by Oli sam, druga sprawa że on raczej nawet nie czuje potrzeby żeby się nią zajmować, ale o tym już duzo tu pisałam, z tv ma tak samo, ogląda tv, Ola płacze w huśtawce a tej do niej tylko "no nie marudź" i siedzi i dalej ogląda WTF?! ![]() ostatnio bolał mnie brzuch z prawej strony całą noc i rano, zaczęłam sobie wkręcać że to wyrostek i co ja z dzieckiem zrobię..... wtedy Ola zapewne pojechałaby do mojej mamy.... a co do mamy to tak, wiem że super się Olą zajmuje i rozumie jej zachowania, a jak nie rozumie to pyta mnie czy obserwuje mnie jak ja to robię i później mama robi tak samo ![]() Cytat:
![]() ![]() mam nadzieję że Twoja babcia szybko dojdzie do siebie i będzie śmigać ![]() i powodzenia na kolendzie ![]() Cytat:
![]() Ola miała taką sytuację na chrzcinach, obudziła się, nowe miejsce, mnóstwo ludzi, zaraz zdjęcia i też się rozwrzeszczała. ale na szczęście się zaraz uspokoiła ![]()
![]() |
#1834 | |||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1835 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() też marzę o całej przespanej bez wstawania nocy ![]() a ja nawet zagęszczam jej mleko mm kleikiem i i tak to nic nie daje ![]()
![]() |
#1836 |
Zakorzenienie
|
No i nici z wizyty u pediatry
![]() Powiedzcie mi, czy to normalne i zdrowe, bo mam obawy, że nie... Moja Zuzia leżąc na plecach robi "mostek" tzn. opiera się na piętkach i wygina plecy. Potrafi się nieźle podsunąć do góry ;/ Przewroty z brzuszka na plecy i z pleców na brzuszek też jej się zdarzają, ale to dlatego że wygina się na boki i traci równowagę przy tym.... Ten mostek mnie martwi... Czy to nie za wcześnie? Bo coś mi się kojarzy że to może być wzmożone napięcie mięśniowe? ![]() ---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Aha i chciaalm napisać, że ja też karmię co 2-3 godziny,(czasem nawet co godzinę ze 3 razy), w nocy co 3-4h. I moja Zuzka zazwyczaj wisi na cycusiu 30 minut, czasem dłużej, rzadko krócej, odpoczywa sobie podczas picia. A mleko płynie, bo ściągam bez problemu po 100 ml z piersi... Wiec ja święcę cyckiem jakieś 4-5h na dobę ;P ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ---------- I Zuzka też się strasznie ślini i pakuje piąstki do buzi... Czasem tak głeboko, że aż ma odruch wymiotny ![]()
#1837 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A został, bo pomagałam w przeprowadzce przyjaciółce i wcale nie odpoczywałam, tylko nosiłam pudła i torby i nawet herbaty się nie napiłam, tylko pobiegłam do domu, żeby nie musiał długo sam z dziećmi być. No i po tych 3 miesiącach siedzenia z dziećmi samej, gdzie ja 6 dni w tygodniu ostatnio sama ich nawet kładłam, po prostu nie opanowałam się ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1838 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Czeeeeść
![]() Tusia na spacerze z Tatusiem, także się obijam ![]() Cytat:
A teraz jeszcze spojrzałam na metki to niektóre mają oznaczenie "up to 3 months" i "up to 6 months". No to te pierwsze mamy już na styk. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja nie doradzę, dziewczyny widzę doradziły. Oby szybko coś Polci pomogło ![]() Cytat:
A może udałoby Ci się pojechać na kilka dni do rodziców i tak sukcesywnie na jak najdłużej zostawiać małą z nimi? Cytat:
Dlatego nie będę jej rozszerzać diety, a myślę,że dla dziecka warto przecierpieć obecne niedogodności, już i tak ponad połowa zalecanego czasu za nami ![]() Cytat:
![]() Cieszę się,że chrzciny udane ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
No to Ci zazdroszczę, bo ja mam słabe zęby i niemal we wszystkich górnych mam plomby ![]() A jak wysoko Amelce sięgają te trójki?Ja mam ciągle wrażenie,że dla mojej są za krótkie, a używamy już jakoś miesiąc. Oglądaliśmy o rozszerzaniu, nic nowego ani ciekawego ![]()
![]() |
#1839 | |||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Nie.Te kaszki wszystkie bezglutenowe byly, manna tez |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1840 |
Wtajemniczenie
|
motylku staram się myc po kazdym karmieniu.zĄbka myje szczoteczką silikonową a dziąsełka gazikiem namoczonym wodą.
Bajka czyli widze ze u Was chrzciny będą na bogato-zazdroszcze.Ja mam cichą nadzieje ze ze swoimi zmieszcze się w 2000... |
![]() ![]() |
![]() |
#1841 |
BAN stały
|
Janek ostatnio przewraca sie na boki i juz sie potrafi troche zajac zabawka, obracac w raczkach, jeszcze nieporadnie, ale obi postepy.Na raczkach z pozycji brzusznej tez sie ladnie podnosi i obraca glowe w obydwie strony
|
![]() ![]() |
![]() |
#1842 |
Wtajemniczenie
|
Wy tak piszecie o tych kaszkach i kleikach bezglutenowych a ja sie przyznam ze Lilce jeszcze takowej nie podałam.W mojej rozpisce jest napisane tylko o przecierze warzywnym i owocowym a wszelkiego rodzaju kaszki i kleiki te z glutenem i te bez po 6 miesiącu..Podajecie te bezglutenowe bo to ma coś na celu?czy tylko w ramach rozszerzania diety?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1843 |
Wtajemniczenie
|
Wogole mam od wczoraj z Tz ciche dni..Ponoc jaki nowy rok taki cały rok...eh
|
![]() ![]() |
![]() |
#1844 |
Zakorzenienie
|
zaslaniaja jej pepek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1845 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1846 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1847 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam pytanie, czy ktoras z was miala stycznosc z rehabilitacja dziecka metoda Vojty?
Poniewaz Jakub byl wczesniakiem, musiał miec przeprowadzane kontrole w roznych poradniach, takze rehabilitacyjnej. W moim miescie nie ma takiej poradni, ktora zajmowalaby sie tak malymi dziecmi, wiec udalam sie z nim do lodzi do poradni Intermedicus. Tam na wizycie byl dr neurolog i rehabilitant, ktorzy stwierdzili, ze maly bardziej lubi prawa strone, w ktora patrzy odchylajac glowke do tylu i leciutko wyginajac cialko w rogalik. Skierowano nas na rehabilitacje raz w tygodniu własnie metoda Vojty. Musze ja wykonywac w domu 4 razy dziennie. Polega ona na tym, ze uciska sie odpowiedni punkt na ciele, trzymajac nieruchomo glowke dziecka, ktory ma wykonac odpwoednie czynnosci. Najgorsze jest to, ze Kubus krzyczy przy tym w nieboglosy, jakby go ktos zazynal ![]() ![]() Po dwoch tygodniach cwiczen dowiedzialam sie, ze w rawie jest rehabilitantka, ktora zajmuje sie takimi szkrabami i przyjmuje prywatnie, wiec sie do niej wybralam. Ona jest przeciwnikiem Vojty i uwaza, ze metoda NDT Bobath jest lepsza. Pokazala mi kilka cwiczen, ktore wykonujemy w domu. Są to głownie obroty na brzuszek. Akurat przed swietami bylo szczepienie, wiec musialam przestac robic Vojte, ale od tego tygodnia zaczelam ponownie. Aktualnie cwicze z malym obiema metodami. No i tak sie bije z myslami, czy kontynuowac rehabilitacje metoda Vojty? Ta asymetria Kubusia nie jest jakas duza i bardzo rzucajaca sie w oczy. Ale z drugiej strony moze metoda Vojty szybciej by sie ja zlikwidowalo ![]() Nie wiem co robic. Metoda Vojty ma pewnie tyle samo zwolennikow co przeciwnikow. Niektorzy nawet uwazaja, ze jest to znecanie nad dzieckiem... Moze wy byscie cos poradzily? Moze wiecie cos na ten temat? Przepraszam, ze tak duzo o sobie, ale nie mam z kim o tym pogadac. Moja mama i siostra jak zobaczyly te cwiczenia, to sie poplakaly, wiec raczej w nich wsparcia nie mam :/ A i 15 stycznia mam wyznaczona wizyte u neurologa w czmp. moze do tego czasu cwiczyc i zobaczyc co on powie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1848 | |
Zakorzenienie
|
dziewczyny wiecie gdzie mozna kupic otulaczki na wieksze dziecko?? bo z tamtego mi wyrasta a inaczej mi dziecko w nocy nie zasnie
![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1849 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja niestety nic nie wiem na ten temat więc nie pomoge..Moze ktoras z dziewczyn bedzie znac ten temat..Siły zycze kochana!I żebyś znalała złoty srodek! ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- W takim bądz razie przejde się dzis i poszukam u Nas jakis bezcukrowych. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1850 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() moja matka w ogole powiedziala ze powinnam isc dziecko ochrzcic bez zadnych akcji typu obiad czy inne bezdety. pasowalo by mi cos takiego, ale juz slysze strzelanie z pipy wszystkich do okola ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1851 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1852 |
Zakorzenienie
|
Anutka, wg mnie ndt bobath tez jest lepszy niż vojta, dzieci zdecydowanie lepiej znoszą te metodę a rezultaty sa również bardzo dobre. Poza tym Zawitkowski np zawsze mówi /pisze ze rehabilitacja nie może być dla dziecka nieprzyjemna bo wtedy dziecko nie chce współpracować.....
Zaskakuje mnie trochę wasze dążenie za wszelką cenę do przespanych nocy, przecież to są maluchy jeszcze, mają prawo jeść w nocy. Ja nie nastawiam się na przesypianie nocy przed roczkiem ....... |
![]() ![]() |
![]() |
#1853 |
Zakorzenienie
|
Poli, z bezcukrowych jest kaszka holle i czeska nomina firmy nominal
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- Anutka, ja ze starsza corka cwiczylam NDT Bobath, mi z kolei powiedzieli ze Vojta skierowana jest do dzieci ktore maja wieksze problemy. u nas bylo obnizone napiecie miesniowe i asymetria urodzeniowa. |
![]() ![]() |
![]() |
#1854 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1855 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1856 |
BAN stały
|
Półroczne dziecko juz ponoc nie potrzebuje jedzenia w nocy wiec budzi sie z przyzwyczajenia.Tak czytalam gdzies, ale moje same zaczely przesypiac wczesniej wiec nie wiem.
Janek co prawda nie spi calu czas.Gdzies od 6-tej ma okresy czuwania przeplatanego z drzemkami.Ale to sobie lezy, ciamka raczke, gimnastykuje sie troche, nie ryczy i nie jeczy. Dopiero po 9, kolo 10 zaczyna cos ode mnie chcciec |
![]() ![]() |
![]() |
#1857 | ||||
Raczkowanie
|
jejku zbieram sie żeby Wam odpisać od rana i ciagle cos...
Cytat:
czytam wszystko co możliwe a ciągle mam mętlik więc byłabym bardzo wdzięczna Cytat:
wiadomo ze Maks kocha zwiedzać dom, strasznie mnie smieszy jak on przerzuca głowkę raz na jedną raz na drugą stronę i nie wie biedny gdzie patrzec najpierw ![]() ![]() tez myslalam ze cos ciekawszego powiedzą a tu takie ogólniki Cytat:
Cytat:
![]() co do T. wlasnie moja przed chwila suszyla mi glowe ze wychodze z dzieckiem twierdzi ze teraz taka pogoda, ze same zarazki w powietrzu ![]() moze i troche ma racje, ale chyba gorzej bedzie jak teraz bede małego piecuszyć a wyjde dopiero na siarczysty mroz, jak nie bedzie zarazków??? |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1858 |
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=NQ9g4...Hsv_CJ0OlHmhCz
tu jest o glutenie
#1859 |
BAN stały
|
A ja rozumiem dazenia do przesypiania nocy bo ja sama bardzo zle znosze takie niewysypianie sie.Przez 2 miesiace bolala mnie non-stop glowa, mialam zawroty, az sie balam brac dziecko na rece zeby z nim nie upasc. Czasami mialam ochote nie żyć byleby mnie przestal bolec leb i nie chcialo mi sie spac.Deprecha na całego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1860 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:49.