![]() |
#151 | |
zuy mod
|
Dot.: Zakaz dla fajerwerków
Cytat:
np Siarka dyskutuje normalnie i kulturalnie (dzięki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Sorry Mojwa, ale sarkastyczne teksty na tym watku Ty zapoczatkowalas. Wiec nie badz teraz zdziwiona, ze np i mnie sie udzielilo.
To watek o petardach, a nie o wszystkim co powinno lub nie byc zakazane. ---------- Dopisano o 01:28 ---------- Poprzedni post napisano o 01:22 ---------- Nie uwazam, zeby zakazanie petard tak bardzo nas ograniczalo. Tym bardziej, ze uczcic nowy rok mozna bez problemu w inny sposob.
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
przypominam tylko, że autem możesz jeździć przez 365 dni w roku (więc przytoczone statystyki mają się nijak do tematu wątku), petardy możesz puszczać (zgodnie z prawem) tylko 31 grudnia i 1 stycznia. Niby dwa dni, a co roku słyszy się, że tu komuś urwało palce, tam ktoś wystraszył zwierzęta, kolejna petarda trafiła w grupkę ludzi... DWA DNI, a tyle problemów. Serio aż tak Ci zależy na zbędnym huku, który nie ma nawet wartości estetycznej? fajerwerki przynajmniej są ładne i można popatrzeć, ale petarda? idiotyczna rozrywka.
![]() |
#155 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
![]()
Jestę hejterę, snobę, trollę i wizażystkom ![]() Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można.... Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Z ciekawości zapytam: jeśli podczas kontroli w tramwaju okaże się, że nie masz biletu i kanar chce Cię zatrzymać do przyjazdu policji, bo nie chcesz mu podać swoich danych - to uważasz, że można byłoby rozważać naruszenie zagwarantowanej Ci Konstytucją wolności? ![]() Hm, gwoli ścisłości powinnaś porównać do osoby z petardą osobę z butelką/kieliszkiem. Przy czym boisz się również osoby, o której wiesz, że wypiła pół piwa? Mnie odpalenie najmniejszej nawet petardy przyprawia co najmniej o dyskomfort. A nie jestem w tym odosobniona (co widać nawet po tym wątku). Ponadto zwierzęta co do zasady boją się odgłosu odpalanych petard i choćby z tego względu nie widzę powodu aby w imię tak mało wartościowej rozrywki dla mniejszości, zezwalać na nią. Cytat:
Trochę mi takie z kolei porównywanie przywodzi na myśl argumentację, że samoloty są bezpieczniejsze od samochodów, bo mniej ulega katastrofom^^.
szuka nowego domu ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2014-01-04 o 01:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zadomowienie
|
A ja mam mieszane uczucia. Wprawdzie co roku są wypadki, ale dla wielu ludzi to ważna tradycja. To, że dla mnie osobiście nie ma wartości, nie ma tu znaczenia. Podobnie nie ma dla mnie znaczenia Boże Ciało, ale godzę się z tym, że miasto mi blokują, bo taka jest tradycja.
Co do zwierząt. Cóż. Decydujemy się na psy i koty wiedząc, że co roku są fajerwerki. więc trudno, mamy płochliwy egzemplarz, to zostajemy w domu. Jak dla kogoś ważniejsza jest szalona noc, to niech trzyma rybki. Z drugiej strony, całe to fajerwerkowe zamieszanie to dużo zachodu, dużo problemów i kilkadziesiąt ludzkich tragedii co rok. Gdybym jednak miała się opowiedzieć po którejś ze stron, to uważam raczej , że fajerwerki powinny być legalne, ale powinno się bezwzględnie karać użycie ich w nieodpowiedni sposób i przez niepełnoletnich bez opieki osoby dorosłej. Kilka egzemplarzy z gimbazy postawionych przed sądem rodzinnym przy odpowiednim nagłośnieniu sprawy powinno stanowić dobry odstraszacz. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
A ja mam głęboko wolność jakiegoś idioty, on się nie martwi o zdrowie ludzi, którym rzuca petardy pod nogi. Skoro gromada bachorów jest w stanie załatwić sobie petardy i szkodzić przechodniom, to coś tu jest mocno nie halo.
![]() |
#159 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Złe jedzenie zabija więcej osób, niż fajerwerki, a nikt nie żąda, żebyśmy zdelegalizowali fast-foody. Alkohol i fajki też zabijają, fajki to już najbardziej. a mnóstwo durnych rodziców pali przy swoich dzieciach, serwując im mrożące krew w żyłach ilości szkodliwych substancji, codziennie, przez całe lata. Albo karmią swoje pociechy paróweczkami i bułeczkami i słodziutkim soczkiem codziennie, a potem się dziwią, że młody waży stówkę, ma początki cukrzycy, a wszystko przed końcem podstawówki Przy tym te fajerwerki to pikuś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Szef ds. Wymianek
|
Nosferatku, widok osoby jedzącej hamburgera Cię stresuje?^^
Mam wrażenie, że coraz mniej adekwatne przykłady padają...
![]() |
![]() |
#161 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bardzo stresują mnie idioci na drodze, na przykład. A jest ich pełno. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Rozeznanie
|
Fajerwerki to tradycja, więc ja porównam to z inną tradycją tj z Śmigusem-Dyngusem. Czy ktoś byłby zadowolony gdyby "oberwał" wiadrem z zimną wodą już w Wielki Czwartek? I gdyby na każdej ulicy czekała na niego taka niespodzianka - jak nie zza rogu to z balkonu? Idziesz sobie poświęcić pokarmy w sobotę, z Tobą idzie dwójka małych dzieci i nagle jesteś przemoczona do suchej nitki bo jakiemuś gówniarzowi zachciało się celebrować coś już kilka dni wcześniej, bo on ma z tego frajdę - Ty niekoniecznie. Ok, niech sobie puszczają te fajerwerki w Sylwestra o północy przez pół godziny, ale z głową a nie regularnie co parę godzin od Bożego Narodzenia do Trzech Króli. To nie wyścig zbrojeń, żeby pokazywać jeden drugiemu który w tym roku kupił więcej, ładniejsze, robiące większy huk.
Edit: Wizaż uczy ![]() ![]()
Moja zupa ![]() Edytowane przez tempting Czas edycji: 2014-01-04 o 09:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajerwerki przynajmniej kończą się w nowy rok i nie ma z nimi takiego problemu jak z petardami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Naczelna Nastolatka
|
no niestety, u mnie petardy są odpalane od wigilii do 2 stycznia, codziennie huk. Samochody, noże itp mają swoją określoną funkcję i użyteczność, nie mówiąc już o edukacji do określonego wieku. Petardy nie mają żadnej funkcji, nawet czysto rozrywkowej, bo w moim odczucie powodowanie huku rozrywką nie jest.
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się w 100%. Zakazanie nie jest metodą. Walczyć należy o odpowiednie zabezpieczenia - chociażby traktowanie podrzucenia komuś petardy równoznacznie z atakiem, bo tym właśnie jest. I karane nawet więzieniem. Od razu będzie będzie bezpieczniej. Chcecie inne metody? Zabronić używania petard w miejscach, gdzie przebywają duże skupiska ludzi. Tak, żeby ludzie mogli bawić się w nie jeśli chcą ale np. na wsiach, w odludnych miejscach. Zaostrzyć zakazy sprzedazy nieletnim i pijanym - bo w tej chwili to tylko zapis w prawie, którego nikt nie przestrzega, bo nikt nie boi się konsekekwencji. Co do tego wywlekanego przez Was wiecznie alkoholu - nie wiem jak Wy, ale ja widząc gimnazjalistę z piwem, bądź człowieka po piwie wsiadającego do samochodu czuję się bardzo niepewnie. Więc alkoholu także nalezy zabronić, bo używają go idioci/małolaci i to w sposób, który powinien być zabroniony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Co do drugiego zdania - mnie stresują idioci w każdej sytuacji, a żyć jednak jakoś trzeba. Natomiast bez petard życie możliwe jest jak najbardziej, z korzyścią dla większości.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |||
Bang Bang Bang
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4441631 1]zgadzam się
![]() a zamiast wymyślać jakieś bzdurne zakazy to możecie zajmiecie się pilnowaniem przestrzegania już obecnego prawa? jestem ciekawa ile z Was widząc kogoś z petardą wzięło do ręki telefon i zadzwoniło na policję ![]() lepiej przecież zamiast tego wrócić do domu, wejść na fejsa czy forum i się pożalić na swój ciężki los[/QUOTE] Chciałam zadzwonić, ale nie byłam w stanie nawet sięgnąć po telefon - banda dzieciarni nie reagowała na moje prośby odnośnie chwilowego zaprzestania strzelania, a ja musiałam skupić się na tym, aby utrzymać jakoś mojego psa (45kg), który w panice ciągnął jak czołg wprost na dość ruchliwą ulicę ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez martyna_tina Czas edycji: 2014-01-04 o 10:23 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() Natomiast co do podanej przez Ciebie sytuacji - jak widzę człowieka po piwie wsiadającego do samochodu, to przede wszystkim staram się temu przeciwdziałać, ale abstrahując od tego, znowu padają przykłady ekstremalne. Tymczasem żeby unaocznić różnicę, już kilka razy odnosiłam się do sytuacji neutralnych - tj. człowiek odpalający jedną petardę i człowiek pijący jedno piwo. Żeby nie zostawić miejsca na kolejne ekstrema, uszczegółowię, że w obu przypadkach tym człowiekiem jest Dalajlama.
szuka nowego domu ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2014-01-04 o 10:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Naczelna Nastolatka
|
ja mam to samo z moimi psami, mam im wytłumaczyć, że przez tydzień mogą sikać na balkonie? Ja zawsze jestem w domu na sylwestra, NIGDY tego nie żałuję, żal mi ZAWSZE moich psów.
No i zgadzam się z siarką, jedno wypite piwo nie ma takiej siły rażenia jak jedna rzucona petarda. Poza tym piwo można bez angażowani w to osób postronnych, za to udział w petardach ma każdy, kto się znajdzie w zasięgu
Małgorzata i spółka. Matka natura to suka. Edytowane przez zakonna Czas edycji: 2014-01-04 o 10:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
RENTGEN RZĄDZI!
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Jestem za zakazem nabywania/posiadania dla zwykłych obywateli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Zakorzenienie
|
zawoła z balkonu ''hej chłopcy, bo dzwonię na straż miejską!", a oni potulnie rozejdą się do domów.
![]() |
#174 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Za to kotka śledziła z okna po północy w Sylwestrową noc pokaz fajerwerków ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Zakaz dla fajerwerków i petard
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napisałam chyba jasno - na takie strachy wystarczy jasne określenie zasad korzystania z petard. I jeśli takowe będą przestrzegane - czytaj, nie będzie to Dalajlama pijany w środku miasta na ruchliwej ulicy, tylko mój kuzyn Dalajlama, który jest trzeźwy i rzuca sobie petardy na łące - to nie, kompletnie mnie to nie obejdzie, nie sądzę, żeby kogokolwiek obeszło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Zakorzenienie
|
Petycja podpisana
![]() Mój pies, który nie cierpi przebywać w domu i w ciągu roku wejdzie najwyżej do ganku, przez dwa dni po Sylwestrze nie wychodził spod łóżka. Z kolei drugi pies(przeciwieństwo- kanapowiec, który zaczyna piszczeć jeśli jest za długo na polu ![]() Nie cierpię petard ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Abstrahując od tego, że jedzenie, alkohol, samochody i wszystko inne ma jakieś docelowe, sensowne zastosowanie, a petardy nie (sorry, huk, huk cacy, zapomniałam)- co to jest w ogóle za przykład z tym alhokolem...? Jeśli ja sobie kupię piwo (a kupuję baaaardzo rzadko) i wypiję je w domu, to moi sąsiedzi nie wiedzą nawet, że to piwo kiedykolwiek zakupiłam i spożyłam. I nie wiedzą, czy to było pół piwa, czy 3 piwa, czy może butla gorzały. A wątpię, że jakikolwiek amator rozrywek wysokiego lotu, czyli huku i dymu, fatygował swoje szanowne 4 litery odziane w dres, żeby pobawić się tak, żeby jego rozrywka pozostała dla innych ludzi niezauważoną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
No oczywiście. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Co do tej łąki, to Ty zdaje się, mieszkasz na wsi, natomiast jak sobie wyobrażasz miastowego w tej sytuacji? Cytat:
Tak a propos mojego porównania wcześniejszego, to w sumie samej mi umknęło, że w razie jeśli kto zobaczy osobę pijącą piwo na ulicy, to może to zwyczajnie zgłosić, jako wykroczenie. Z petardowcem analogii nie ma.
szuka nowego domu ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2014-01-04 o 13:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.