![]() |
#2641 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X
Hej, hej!
Wieki nie pisałam, ale staram się na bieżąco czytać posty. Zabierałam się już kilkakrotnie, żeby coś napisać, ale czas to teraz dla mnie towar deficytowy. Krótka notka, myślę, że coś warta, zwłaszcza dla dziewczyn, które się zastanawiają czy zdecydować się na bycie au pair. Wyjechałam ponad 3 miesiące temu, jestem w UK u wspaniałej rodziny, która traktuje mnie jak "swoją". Bywają różne dni, bo dzieci jak to dzieci czasem psocą - takie ich prawa, ale podsumowując czas spędzony tutaj, jest najlepszym okresem w moim życiu. Poznałam wielu ludzi, zmieniłam się, stałam się odważniejsza i pewniejsza siebie, odnalazłam swoje miejsce. Czułam to już od drugiego tygodnia, ale dodatkowo od miesiąca doszła jeszcze jedna sprawa. Poznałam kogoś, jesteśmy razem, a ja nie potrafię sobie teraz wyobrazić siebie bez niego u mojego boku. Nie chcę, żeby notka zabrzmiała tak, jakbym się chwaliła, chcę tylko zachęcić inne dziewczyny, które nie mają odwagi lub mają wątpliwości. Tak więc dziewczyny, do dzieła, bierzcie swoje życia w Wasze ręce! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2642 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluje rodziny i....takiego obrotu spraw ![]()
![]() |
![]() |
#2643 |
Przyczajenie
|
Gratulacje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2644 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2645 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2646 |
Zadomowienie
|
Masakra, że w takim drogim kraju taka niska stawka dla au pair... Ale życzę szczęścia! Też szukam rodzinek od tak czerwca-lipca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najwazniejsze ze trafilas na fajnych ludzi( mam nadzieje). cos wiecej nt obowiazkow i ilosci godzin?
![]() |
![]() |
#2648 |
Przyczajenie
|
Mówi się trudno, oni wszystko mi oplacaja ja jakos musze zacisnac pasa i przezyc
![]() ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- @rouxx666 30 godzin tygodniowo + lekkie obowiazki domowe, ale napisala mi ze chca zebym czula sie jak czlonek rodziny a nie jak pracownik wiec bedziemy robily wszystko razem. Wysłałą mi już nawet umowe ![]() ![]() Poza tym nie toleruja alkoholu ;o |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2649 |
Zadomowienie
|
Ja do UK głownie, ewentualnie Irlandia. Bardzo chciałabym też zostać ,,na lądzie" a nie na wyspach, ze względu na lepszą komunikację z chłopakiem, więc myślę też nad Szwajcarią, Luxemburgiem, ew. Holandią. Niestety mało rodzinek ze Szwajcarii a w Holandii nie płacą zbyt wiele
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2650 |
Przyczajenie
|
Ja tez mialam rodzinke z UK i z Irlandii, ale w Irlandii zajmowalabym sie 5 dzieci a to dla mnie za duzo ;o babka z UK sie nie doezwala od niedzieli, Ci sa fajni.
![]() Zycze Ci powodzenia, mam nadzieje ze sie uda ![]() Ja sie nawet ciesze, zalezy mi zeby zwiedzic troche swiata ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2651 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma tragedii ![]() hmm moze maja jakies niefajne wspomnienia z au pair pod wplywem...albo po prostu sa anty..? Ale to chyba nie jakis wielki minus ![]()
![]() |
![]() |
#2652 |
Przyczajenie
|
Mam nadzieje ze bedzie fajnie
![]() ![]() ![]() ![]() Prowadza zdrowy tryb zycia, no nie rpzeszkadza mi to ze nie pija ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2653 |
Zadomowienie
|
A to nie rozmawiałaś z dzieciakami na skype? A z au pair byłymi rozmawiałaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2654 |
Przyczajenie
|
nie gadalam z nimi na skype, dopiero mamy sie umowic. poprosze ja o kontakt do bylych au-pair.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2655 |
Zadomowienie
|
Podpisałaś umowę przed rozmową na skype i kontaktem do au pair? Uważaj troszkę..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2656 |
Przyczajenie
|
nie podpisałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2657 |
Zadomowienie
|
A to chyba że
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2658 |
Przyczajenie
|
dziękuję, mam nadzieje ze naprawdę beda fajni
![]() Ta babka była kiedys au-pair wiec mam nadzieje ze bedzie ok, ogolnie ona ma mase fotek na facebooku z au-pair tez ;o Ta jedna jest caly czas u nich, wiec nie wiem czy mam z nia gadac, bo wiadomo ze ona moze napisac cos "pod ich wplywem" x co o tym sadzisz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2659 |
Zadomowienie
|
Hmm, można widzieć po kimś czy jest zadowolony, zapytaj co robi w wolnym czasie , czy wybrałaby tę rodzinę ponownie, niech ich opisze jakimiś cechami (Czy są weseli itp). Moze w ten sposob jakoś zobaczysz jacy naprawdę są.
Mi sie nie spieszy z wyborem rodzinki, ale chce juz byc obyta z rozmowami i zasadami kiedy spotkam ,,tę właściwową" :d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tanie linie maja czesto mega promocje, za kilka zlotych doslownie mozna latac jak sie odpowiednio wczesniej zarezerwuje. Zobacz na fanpejdzu tanieloty na fb. To co wydaje sie blisko wcale nie jest lepsze jesli chodzi o koszty podrozy. Rodzin ze Szwajcarii szukaj na grupie na fb " au pair in switzerland" przez agencje rockmybaby.ch ( jestes zwolniona z oplat!) i na str petitesannonces.ch - w tych trzech miejscach jest najwiecej perelek. Aa jeszcze typowo angielsko jezyczne: englishforum.ch Na apw wiekszosc to typowi skapi szwajcarzy.
![]() |
![]() |
#2661 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() i pogadaj z ich au pair, tak żebyście tylko Ty i ona przy tym były, zawsze można coś wyczuć, a nie tak jakby Ci wszystko opisała w mailu. I pytaj się jej o wszystko, co ci przyjdzie na myśl ![]() Ta niefajna hostka chce mnie dodać do znajomych na fb- zaproszenia nie przyjęłam, ale też nie odmówiłam. I teraz co jakiś czas znowu dostaję te zaproszenie- to ona je wysyła czy po prostu się tak dzieje automatycznie jak się nie wybierze z dwóch opcji- przyjęcia lub nie teraz(czy coś w tym stylu) ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2662 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Ogolnie wczoraj Jenni napisała mi ze ona nie uzywa skype'a!!!! ;o ale jesli mi bardzo zalezy to go zalozy dla mnie zebysmy mogly pogadac. Jak ona znalazla wczesniejsze au-pair? ;o Mam nadzieje ze wszystko bedzie okej. Ja poprosilam ja o rozmowe na skype. Wysłała mi maila do jej obecnej aupair. ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
Hahah dziekuję za pocieszenie, mam naprawdę nadzieje ze bedzie okej. Wydawaja sie być fajną rodzinką, na fb duzo nzajomych komentuje im foty, maja tez fotki z aupair. Jak narazie mam do niej tylko maila, i nie wiem cy pisac teraz czy zaczekac do kwietnia az ona wyjedzie. Oni od kwietnia znaleźli nowa operke z wloch ktora bedzie tylko do lipca a pozniej zaklepali miejsce dla mnie. Co do Twojej hostki, to ona cały czas Ci wysyla, najpierw anuluje to wyslane zaproszenie bo wie ze jej nie dodalas, a pozniej wysyla od nowa. xxxx |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2663 |
Zakorzenienie
|
ochh spokojnie mozesz napisac do obecniej au pair juz teraz!
hehe musialaby byc powaznie zaszczuta, zeby Ci o drobnych problemach nie powiedziec ![]() a wyglada na to, ze nie jest ![]() zadna rodzina nie jest idealna i w momencie kiedy obce osoby zaczynaja mieszkac ze soba to musza pojawic sie jakies problemy, wieksze czy mniejsze ale z pewnoscia cos bedzie. Trzeba byc jedynie elastycznym, dostosowac sie i rozmawiac duzo ![]() Bo ze strony rodziny, ktora juz miala au pair i to nie jedna i nie przez tydzien, malo tego, hostka ktora sama byla wczesniej au pair- wydaje mi sie, ze mozna sie spodziewac racjonalnego i sprawiedliwego traktowania i...zrozmienia ![]() taka rada: nie pytaj wprost pbecnej au pair o problemy, niesogodnosci- wiadomo, jej tez nie bedzie komfortowo o tym rozmawiac, bo nie wie czy dojdzie to do rodziny czy nie. Spytaj ja o rady, ktore by Ci dala...rady ktore pomoglyby Ci przejsc przez ten okres, sugestie, jak uniknac problemow, na co zwracac uwage...do czego ona musiala sie przyzwyczaic.. Ja wlasnie w ten sposob rozmawialam z obiema au pairkami, ktore byly po mnie. Zadnej nie chcialam jakos nastraszyc, czy przestrzec...ale wiadomo, wszedzie spotkamy sie z sytuacjami nowymi, niekoniecznie latwymi i bezstresowymi. Od razu dawalam sugestie, jak radzic sobie w danych sty. Na orzyklad wiem, ze moja hostka ma problem z placeniem na czas. nie to, ze ona nie chce placoc, po prostu zapomina...i potrafi nawet zapomniec przez 3 miesiace ( kiedys ja sprawdzilam). Nie powiedzialam au pairkom : sluchaj, ona nie placi, dopominaj sie,! Tylko kazalam zwrocic uwage na daty i nie wstydzic sie przypominac o zaleglym kieszonkowym. P.S odradzam tutaj na forum uzywac imion hostow, dzieci... podajecie kraje do ktorych jedziecie, imiona...plus jest to forum dla au pair. nigdy nie wiecie jakie beda Wasze nastepne posty, a jesli bedzie to narzekanie itd. a jakims cudem ktos gdzies trafi na te Wasze posty? google translator moze pomoc. ODRADZAM uzywania personalnych danych! juz taka afera tu byla, jedna hostka chyba znalazla posty au pair. Au pair ktora tak na marginesie uciekla od rodziny.
![]() ![]() FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood Edytowane przez roux666 Czas edycji: 2014-02-05 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2664 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ok, dzieki za rady ![]() W ogóle dzieki za pocieszenie, bo boje sie strasznie, cały czas pisze do hostki, i zasypuje ja pytaniami, boje sie ze nie bedzie mnie juz chciala. Odpowiada miło, ale moze to ja meczy? A co sądzisz o tym że ona nie ma skype'a? to jest dla mnie trszkę dziwne, z jednej strony miala juz 2 operki od kwietnia do lipca tez bedzie dziewczyna, a pozniejj ja, i ona zadaje mi dosc malo pytan... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w dobie iphonow, facetime, viber...skype to juz przezytek ![]() moja ex hostka, pracujasa w informatyce dla wielkiej szwajcarskiej korporacji...dopiero niedawno zalozyla skype ![]() ![]() z tymi pytaniami to tak samo: niektorzy chca wiedziec wszystko upewniac sie na milion sposbow, a niektorzy pytaja o najwazniejsze i ufaja intuicji ![]() Pod tym wzgledem nie masz powodow do zmartwien. jesli na fb widzisz ze hostka jest lubiana, socjalna...dodaje zdjecia, przyjazni sie z au pairkami, one tez ja lubia to tylko dobry znak ![]() skup sie teraz na dzieciach i z nimi zalap jakis kontakt, bo to z nimi bedziesz najwiecej czasu spedzac ![]() bedzie cacy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2666 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Byłam operką u 2 rodzin- pierwsza była super, chociaż zajmowałam się małą więcej niż 30 h w tygodniu, to traktowali mnie jak córkę, jak miałam jakieś zachcianki jedzeniowe, to specjalnie to dla mnie kupowali, w weekendy zabierali mnie w miejsca, do których sama bym nie dotarła, za wszystko płacili( za kurs też), potem byłam u nich 2 razy w wakacje(raz załatwili mi pracę w hotelu) itp. Ogółem super ![]() ![]() Z drugą rodziną wymieniałam dość dużo maili, zadawałam więcej pytań, gadałyśmy godzinę na skypie same i potem krótko z dziećmi. A do jakiej rodziny trafiłam wszystkim już tu pisałam ![]() Więc czasami nie ilość się liczy tylko jakość ![]() W moim wypadku liczyła się intuicja-czułam, że pierwsza rodzina jest ok, przy drugiej miałam dużo wątpliwości i nie posłuchałam swojej intuicji, a na tym najczęściej dobrze wychodzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2667 | |
Przyczajenie
|
Ok naprawdę dziękuję Co baaardzo
![]() Wierzę że będzie fajnie ![]() ![]() i mam nadzieje ze dzieciaki mnie polubia ![]() ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
Ok dzieki za rady, ja czuje ze bedzie fajnie, ![]() ![]() oni oplaca mi tez kurs, ale za ksiazki mam zaplacic sama, chca mnie na rok, ale ja narazie podpisze umowe tylko na pol roku, jak bedzie mi sie podobalo zostane na dluzej ![]() Tez znalazlam ich na au-pair world. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2668 |
Raczkowanie
|
To fajnie, że nie musisz od razu decydować się na cały rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2669 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2670 |
Raczkowanie
|
Do tych operek, które zajmują się niejadkami lub dla takich, które lubią dawać dzieciom różne jedzenie-przykłady na fajne kanapki
![]() http://smak-zdrowia.blogspot.com/201...podzianki.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.