| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. | 
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części naszego wątku? | |||
| Mama czeka na mój kroczek, a ja właśnie kończę roczek |      | 10 | 23,81% | 
| Pierwsze kroki, pyszny soczek, a ja właśnie kończę roczek |      | 1 | 2,38% | 
| Wczoraj raczki, dzisiaj kroczki, obchodzimy nasze Roczki |      | 10 | 23,81% | 
| Dziś ogłoszę co już wiecie, mamy najlepszych Roczniaków na świecie |      | 3 | 7,14% | 
| Po przygodach z kuratorem, mamy Roczki pod dozorem |      | 13 | 30,95% | 
| .Mamy szalone, dzieci ubrudzone, Roczek już nam mija, a kurator nas dobija |      | 2 | 4,76% | 
| W domu brudno, zrobić kroczka jest mi trudno, mama tym się nie przejmuje i już "Roczek" mi szykuje |      | 3 | 7,14% | 
| nie zmieścił się tutaj, więc albo odpada albo modyfikacja |      | 0 | 0% | 
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2014-02-19, 23:29 | #1111 | 
| siedzę i myślę Zarejestrowany: 2007-11 
				 | 

Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz

Wasze dzieciaczki też tak słodko wyciagaja do Was rączki?  Antos potrafi przyraczkowac mi do nóg, wspinać się po mnie i wyciągać rączki  Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. 
				__________________ bla bla bla | 
|     | 
|  2014-02-19, 23:49 | #1112 | |||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-08 
				 | 

Dot.: Dzieci już biegają, z łóżek nie spadają-kurator się cieszy! Nikt już nie grzesz

Cytat: 
 Mam takie samo zdanie apropo chrztu.   Cytat: 
 Cytat: 
  . Jakoś sobie nie wyobrażam siebie teraz w ciąży bo ciągle trzeba synka pilnować, podtrzymywac, często nosić a z brzuszekiem to raczej ciężko i musisz uważać żeby synek Cię nie kopnął. Siły Ci życzę  Kiwi można podawać od 11 miesiąca   | |||
|     | 
|  2014-02-20, 00:32 | #1113 | ||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-03 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

Cytat: 
 Bo rozumiem, że w ciągu dnia gdy piszesz, że je dużo to masz na myśli konkrety czy, że się często cyckujecie? Bo jak to drugie to może być głodna, bo jednak szybko trawi Twoje mleczko, a im jest starsza tym na pewno idzie jej to szybciej bo się coraz więcej rusza. Jeśli jednak masz na myśli konkrety tzn.kaszki,obiadki etc.to mi się wydaje, że niemożliwe by aż co 2 h w nocy głodna była. Pewnie się chce do mamusi przytulić  Jeśli chodzi o wodę to ja bym zmieniła niekapkę na butlę i spróbowała, a jak nie da rady to trudno. Ale brzuszkiem to się chyba nie trzeba przejmować bo Twoje mleczko jej krzywdy nie robi, nawet jak nie ma mega wielkiego odpoczynku Cytat: 
  Choć teraz to wygląda inaczej. Zanim był jęczybułą tak robił, teraz idzie, chwyta się za nogę albo się po niej wspina albo siedzi przy nodze i ją obejmuje i jęczy   
				__________________  Dziś oprócz Was, wiem, nie mam nic   07.07.2012  12.06.2013 DARUŚ  &  20.02.2015 BARTUŚ  | ||
|     | 
|  2014-02-20, 00:39 | #1114 | ||
| siedzę i myślę Zarejestrowany: 2007-11 
				 | 

Cytat: 
  Cytat: 
 Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. 
				__________________ bla bla bla | ||
|     | 
|  2014-02-20, 02:51 | #1115 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2011-07 
				 | 

Eliza sobie wymyśliła że nie będzie spała i się bawi już 2 godzinę  a mi się spać chce a ta sobie pełza do tyłu po pokoju i piszczy na całe gardło   | 
|     | 
|  2014-02-20, 08:07 | #1116 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-04 
				 | 

Deb ja nie Clo ale moze i moje pocieszsnie przyjmiesz. U nas cyckowanie jest w nocy razy x. Sama nie wiem ile bo szkoda mi sie wybudzac patrzac na jasny ekran telefonu i jeszcze kodowac w mozgu te zbedna informacje, ktora jest godzina  ale jest to na pewno wiecej niz 3/4razy. A tak dwie godziny przed wstaniem to juz jest praktycznie co chwile. I nie matrwi mnie to bo: dzieci piersiowe w drugim polrczoczu zdecydowanie czesciej sie budza w nocy. Podejrzewam, ze wiaze sie to z rozwojem zdolnosci poznawczych, przezywaniem nowych umiejetnosci i wiedzy. Jedza bo nocne mleko ma wiecej kwasow omega,a te szczegolnie sa im potrzebne. Poza tym wydaje mi sie, ze tez gasza pragnienie bo jednak jest zima, ogrzewanie itd. Mi samej sie chce pic w nocy. A po co pic z niekapka/butelki i zaspokoic tylko pragnienie jak w zasiegu wechu (  ) jest mleko mamy, ktore zaspokoi i inne potrzeby. A co do przyzwyczajenia i potrzeby. Troche nie rozumiem przeciwstawiania sobie tych terminow. Ja jestem przyzwyczajona do tego, ze sie w nocy przytulam do meza. Czy to znaczy, ze juz tego nie potrzebuje tylko dzialam z przyzwyczajenia? Pewnie przezylabym bez zaspokajania tej potrzeby ale wyraznie odczuwalabym brak. Sent from my XT1032 using Tapatalk | 
|     | 
|  2014-02-20, 08:07 | #1117 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-09 
				 | 

w zasadzie do przodu mu nie wychodziło. próbował ale wtedy szedł do tyłu, więc udoskonalił konika i zaczął raczkować dawaj do klubu, albo na fb   
				__________________ http://global.thebump.com/tickers/tt17ff16.aspx | 
|     | 
|  2014-02-20, 08:21 | #1118 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2011-01 Lokalizacja: Gliwice/Katowice 
				 | 

Deb nie wiem co Ci poradzić, my od początku jesteśmy na mm   ale wydaje mi się że to przyzwyczajenie. Cytat: 
  ostatnio się nauczył, najczęściej jak leży i chce żeby go wziąć. jem śniadanko a P. od pół h przesypuje sobie klocki z jednego pojemnika do drugiego i pełnia szczęścia  umiejętność siedzenia jest super   | |
|     | 
|  2014-02-20, 08:55 | #1119 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-01 Lokalizacja: zagłębie 
				 | 

Cytat: 
  No nic, jak nie będzie padało to się przespacerujemy do lewiatana, tam nas jeszcze nie widzieli i mam nadzieję, że nie będzie to za daleko dla P. Ile wasze dzieci mają odpoczynku nocnego? Nie chodzi mi tutaj o nieprzerwane spanie, tylko od początku do końca nocy ile to trwa? Niby w 9m to już powinno być co najmniej 10h a u nas od paru dni się to skraca. Wstawała jakoś 7:15-7:30 a teraz potrafi szczebiotać od 6:00 i nie zaśnie dalej. Chodzi spać tak samo, więc nie wiem z czego to wynika. Czasami zasypia od razu, a czasami dopiero po 21, co w niektóre noce nie daje nawet 9h. 
				__________________ Mam tylko jedno skrzydło ... A Ty masz skrzydło drugie ... Szczęścia nie trzeba szukać, spotyka się je przy okazji  | |
|     | 
|  2014-02-20, 09:00 | #1120 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-01 
				 | 

Cytat: 
  Xal Lili śpi od 19-6.30 | |
|     | 
|  2014-02-20, 09:01 | #1121 | |
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2011-01 Lokalizacja: Gliwice/Katowice 
				 | 

Cytat: 
 więc czasem śpi 9 h a czasem 11. tylko jak śpi krócej to wtedy wcześniej idzie na drzemkę, np. dziś już marudzi że śpiący a za godzinę muszę być w przychodni więc muszę go przetrzymać. | |
|     | 
|  2014-02-20, 10:01 | #1122 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ http://global.thebump.com/tickers/tt17ff16.aspx | |
|     | 
|  2014-02-20, 10:47 | #1123 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2009-10 
				 | 

xal u nas od dawien dawna po 10 czasami 10,5 godz, raz na ruski rok coś mu się poprzestawia i wstanie o 6.30 - 7 a tak to 8-9   deb mi też się wydaje że mała nie budzi się z głodu tylko z potrzeby bliskości, najlepszą rada jest spanie razem, wtedy wszyscy się wyśpicie, ja tak jak Ash nie koduje ile razy wstanie choć odpukać jest już duuużo lepiej  wszystko minie | 
|     | 
|  2014-02-20, 10:47 | #1124 | ||
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-02 Lokalizacja: Wizażankowo 
				 | 

Dalej walczymy z katarkiem (albo i nie bo w sumie z nosa Lenie nie leci) ale w zasadzie tylko w nocy. Jak długo śpi to jej się nosek zatyka i to ją wybudza.  A w dzień w ogóle nie widać by jej coś dolegało. Szaleje w najlepsze i np.wczoraj rano zaczęła stawać sama przy kanapie a wieczorem już też przy szafkach pod tv - teraz to w ogóle boję się na krok z salonu ruszyć  Ok, przypominam się    Cytat: 
  I za połowę Twojej ciąży. Ależ to zleciało  A pewnie druga połowa zleci jeszcze szybciej  Cytat: 
 Jeszcze się chciałam pożalić, że spadł mi dziś telefon i wyświetlacz popękał cały buuuuu    Ciężko się go obsługuje bo to dotykowy a czuć te pęknięcia bo takie ostre są   | ||
|     | 
|  2014-02-20, 10:52 | #1125 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-06 Lokalizacja: B-B 
				 | 

jest wśród nas jakaś mama z Wrocławia? http://dobra-mama.pl/wydarzenia/bezp...amoobrony.html

| 
|     | 
|  2014-02-20, 10:58 | #1126 | ||
				 | 

Kochane wybieramy się niedługo odwiedzić nową kuzynkę Elizy jak myślicie jak kupimy ubranko i pampersy będzie dobrze? czy może jakaś przytulankę czy grzechotkę lepiej?   Cytat: 
  Cytat: 
   | ||
|     | 
|  2014-02-20, 11:15 | #1127 | |
				 | 

Cytat: 
  także ja bym optowała za jakimś większym ubrankiem (bo takie na już to pewnie rodzice mają w dużej ilości, a i jeszcze sporo osób im donosi), czy pampami (to się zaaawsze przyda  ). chyba że koniecznie chcecie coś dla maluszka to wtedy wolałabym płytę z kołysankami lub książeczkę z serii oczami maluszka lub z wierszykami   
|     | 
|  2014-02-20, 11:20 | #1128 | |
				 | 

Cytat: 
  Mała urodziła się dosyć duża więc myślę że może ubranko na 68. Tak właśnie pytam, żeby się dowiedzieć z czego Wy byłyście najbardziej zadowolone. Bo ja to chyba jednak z pampersów  Masz rację zabawki dostanie przy kolejnej okazji jak już będzie większa | |
|     | 
|  2014-02-20, 11:36 | #1129 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-04 Lokalizacja: Tu i tam 
				 | 

Cytat: 

__________________ 21.05.2013 Helenka   | |
|     | 
|  2014-02-20, 11:38 | #1130 | |
				 | 

Cytat: 

|     | 
|  2014-02-20, 11:57 | #1131 | |||||
				 | 

Cytat: 
  Dziękuję za odpowiedź...kurcze że też musi z niej być taki przytulas i cyckożerca...chciałabym by więcej jadła obiadku i może jakiś deserek by cycka ograniczyć, może to by pomogło z jedzeniem w nocy czy przytulaniem czy co to jest. Właśnie najbardziej się martwie czy jej w jakiś sposób nie szkodzi to że je tak często w nocy. Mam nadzieję, że jest tak jak piszesz i nie musi mieć odpoczynku jak je moje mleko. ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ---------- Cytat: 
   Może przytulankę np. z metkami? jest tyle fajnych zabawek, teraz się przytuli a za chwilę będzie bawić  ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat: 
  Dziękuje, przemawia to do mnie  Widzę, że Kinga z takim samym 'problemem' się boryka - Helena też śpi z nami  Anka - tak jak wyżej pisze, Helena śpi z nami, ale budzi się mimo to, jak z nami nie spała budziła się non stop, a teraz wogóle nie chce spać w łóżeczku (ewentualnie w ciągu dnia). Widzę, że nic innego mi nie pozostaje jak pogodzić się z moim przytulakiem  Ale jest jakaś 'granica' wieku kiedy dziecko powinno się trochę ograniczyć z jedzeniem w nocy? Nie chcę czegoś przeoczyć, wiecie ogólnie to wszyscy się na mnie jak na nienormalną patrzą jak mówie że karmię w nocy co 2 godziny  ---------- Dopisano o 11:55 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat: 
  odebrałam przesyłkę z książeczkami dla Helenki, mała teraz śpi więc poczekam aż wstanie z rozpakowaniem i będziemy czytać i czytać i czytać  Jeśli chodzi o spanie, Helena zasypia między 20-21, budzi się najczęściej koło 7 rano. Ale rano dość szybko marudzi i jest zmęczona, niestety usypia dopiero koło 11-12 - pada już po prostu. Ale ona często budzi się w nocy więc to też trzeba wziąć pod uwagę. ---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat: 

__________________ 21.05.2013 Helenka   | |||||
|     | 
|  2014-02-20, 12:08 | #1132 | ||
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
   ubranka też lubię dostawać. Dlatego też pomyślałam o grzechotce czy przytulance bo Eliza praktycznie nie dostała żadnych zabawek a szkoda bo teraz jej nie mogę wszystkiego kupić bo mnie nie stać (zabawki są takie drogie) i ma w sumie bardzo mało zabawek.. A jak patrzę na zdjęcia forumowych dzieciaczków otoczonych stertami zabawek to stwierdzam, że Eliza ma połowę z tego  ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Deb jakie książeczki kupiłaś?? | ||
|     | 
|  2014-02-20, 12:27 | #1133 | |
				 | 

Cytat: 
  no to ja czasem kupię zabawkę która mi się spodoba, i potem się nią sama bawię bo I. gardzi i woli kable/kapcie itp.  ale nie szaleję w tym temacie, i nawet nie chcę żeby miał kupę zabawek bo nie ma tego gdzie gromadzić, a I. nie ogarnia tego wszystkiego.. 
|     | 
|  2014-02-20, 13:10 | #1134 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-11 Lokalizacja: Monachium 
				 | 

Cytat: 
  czasem ma tak, ze spi z cycem w buzi i co chwile ciagnie i lyka. czasem sie zapomni i przespi 4h w kawalku... no srednio przewidywalny jest   
				__________________ | |
|     | 
|  2014-02-20, 13:13 | #1135 | |||||||
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-04 
				 | 

Cytat: 
 Co do cyca, to u na min 3 razy w ciągu nocy jest, i też mam taki dylemat, żeby oby co nie przegapić, boję się co bedzie później ...ale wiem też że różnych etapów się bałam, i usypiał am w łóżeczku i w wózku i znowu odmieniło sie i w łózeczku...sam decyduje, ja tylko działam zgodnie z intuicją, boję się ingerować jakoś  czasami są takie noce,ze chciałby i co godzinę cyc ;/ więc nie jesteś sama, nas mam cycoholików jest więcej, trzeba klub założyć    Cytat: 
  ja nie mogłam wytrzymać,zeby sie nei zaśmiac, i tez miał chęć do przerwy nocnej, ale szybko go w wózek i opanowałam jeszcze te chęci w zarodku  Ale wiem,ze jak koleżanki mówią, to jak dziecko starsze i więcej rozumie, to bywa ,ze mają takie etapy, ze budza się i nie chcą spać, tylko zabawa ;/ Cytat: 
  poczytam poczytam i wiem,ze bedzie dobrze  Cytat: 
 Cytat: 
  Fajny kocyk, moze taki z metkami, fajne ubranko, moze coś z h&m, są takie uniwersalne , ale też wziełabym na więszy rozmiar  Generalnie to ja bym kupiła fajny kocyk, wiem,ze tego nigdy nei było za dużo  Albo coś z Lamaze do zabawy  Cytat: 
  bardziej cieszyłam się z ubranek, na min. 68, jak dostałąm fajny dresik wiosenny na 74 i teraz go zakładamy, to jeszcze miłow spominam osobę która nam go dała  z zabawek, pozytywkę z projektorem, zabawki do kapieli jakoś mnie takie gadżety cieszą  butki nike  Cytat: 
  uwielbiam i Kubi też, jest z tych dzieci, co dotykaja obrazki, oglądają dokładnie każdą stronę i siedzą i czytają po swojemu  My czytamy codziennie  Deb nie martw się, mój też ,zeby zjadł pół słoiczka to podchodów robię milion   
				__________________ 26.09.09  Są dwa serca-ich nieustanne bicie,zdaje się w dwóch jestestwach jedno tworzyć życie,łańcuch który nas wiąże,los nie skruszy zmianą,będą bić zawsze razem, albo bić przestaną 27.05.2013  Każdą sekundę mojego życia nazywam Twoim imieniem-bez Ciebie synku świat dla mnie nie istnieje | |||||||
|     | 
|  2014-02-20, 13:26 | #1136 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-12 Lokalizacja: Szczecin 
				 | 

Helo u nas nocka spoko m. Jadl po4 a pozniej po 7 ... Bylam z D. Na usg jader i wyszlo dobrze prawe podroslo i moze bedzie z nim wsio ok ale jest troche ruchome i obkreca sie alevto ewentualnie w przyszlosci zsbieg umiejscowienia  P. Doktor endo dzwonila i przeniosla wixyte z marca na za tydzien wiec szybciej bedziemy wiedziec czy urosl i co dalej... Co do zabawek M. Dosc sporo ale to dlategobze duzo po D. Ma no i wiekszosc to prezenty malo co sama kupilam , bedzue ich wiecej bo duzo w piwnicy jest po D. Ale za maly na nie jeszcze jest, do tego zbluza sie roczek i zajacsek wiec kazdy z rodzinki da i znowu bedzie full ale javtam sie ciesze zawsze chowam czesc zabawek i potem na nowo cieszy sie z nich i w koncu zabawki sa po to by sie nimi bawic i niech korzysta hee M. Zje obiad ubieram go i.przejade sie do ch moze cnajde jakies duze pojemniki na zabawki plus puflo na lego bo ostatnio rozlozylam D. Zestawy z lego dino i city na czesci pierwsze i nie mam gdzie ich umiejscowic ... A i zamowilam sorter- przybornik do wozka poki kasa z chrzcin jeszze jest ale cena powalila 110 zl  Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app 
				__________________ testowanie było 4x II słabe kreseczki     Michaś  http://suwaczki.maluchy.pl/li-64773.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-64774.png | 
|     | 
|  2014-02-20, 13:49 | #1137 | |
				 | 

Cytat: 
  u nas hitem były też kostki materiałowe, kupiłam je Helence jak miała 2,5 miesiąca i już się nimi interesowała, bardzo długo się nimi bawiła i przestała dopiero jak dostała mając 7 miesięcy kostki interaktywne. cdn  bo mąż kompa bierze   
				__________________ 21.05.2013 Helenka   | |
|     | 
|  2014-02-20, 16:04 | #1138 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-08 
				 | 

Cytat: 
 U nas kiepska noc i Karola od rana nie spala indopiero teraz zasnela:/ Deb ja nie cycowa ale jeden z blizniakow mojej kuzynki budzil sie tak do 14 m-ca a pozniej sam z siebie przestal Xal u nas w nocy to jakies 11 h Gosiulka ja bym kupila jakas fajna zabawke. Edytowane przez sharpnowaja Czas edycji: 2014-02-20 o 16:07 | |
|     | 
|  2014-02-20, 17:28 | #1139 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-03 Lokalizacja: Poznań 
				 | 

Cytat: 
 I muszę powiedzieć, że to ile mu potrzeba widzę dopiero na butli, bo wcześniej pierś była zazwyczaj dobra bo fajno się było przytulić etc. a do butli już niekoniecznie, więc je/pije jak faktycznie jest głodny, jak nie jest to nie weźmie- co się przy piersi nie zdarza. Muszę wygrać z milion złotych. W moim bloku sprzedają mieszkanie 2piętrowe 170m....marzenie   
				__________________  Dziś oprócz Was, wiem, nie mam nic   07.07.2012  12.06.2013 DARUŚ  &  20.02.2015 BARTUŚ  | |
|     | 
|  2014-02-20, 18:02 | #1140 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-12 Lokalizacja: Szczecin 
				 | 

To moje dzisijesze lowy   i Misio delektujacy sie palka ,  z ulubiona zabawka  i z za krat hehe  Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. 
				__________________ testowanie było 4x II słabe kreseczki     Michaś  http://suwaczki.maluchy.pl/li-64773.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-64774.png | 
|     | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.