|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Chciałabym czegoś więcej od życia
Hej
Jestem aktualnie na pierwszym roku studiów. Przeraża mnie jednak perspektywa, że skończę je, pójdę do pracy, założę rodzinę i życie gdzieś mi zleci. Chciałabym zrobić coś innego, wyjść poza schematy. Myślałam żeby wziąć dziekankę i.. no właśnie co można robić? Myślałam o wyjeździe za granicę, jakiś wolontariat.. Może ktoś z Was ma jakieś konkretne pomysły np. znajomy robił coś podobnego lub po prostu coś Wam przyjdzie do głowy
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chciałabym czegoś więcej od życia
Cytat:
Zalicz dobrze pierwszy rok, a teraz planuj wakacje, erazmusy itp.
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
rotfl. udana jesteś jak myślisz że po studiach czeka cię praca, a potem mąż, a potem szczęśliwe urodzenie dziecka a to wszystko ot tak bezproblemowo
![]() uwierz mi ekscytujących zdarzeń i emocji będziesz miała aż nadto w tym prostym życiu. i dramaty cię nie ominą
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
nikt nie każe ci zakładać rodziny od razu po studiach
wszystko zależy od ciebie
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Póki co polecam naukę, głupie pomysły od razu z głowy wylecą
|
|
|
|
#6 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Autostopem gdzieś daleko? Zawsze możesz poszaleć we wakacje. Dziekankę bym brała tylko gdybym miała konkretny plan/ szansę/okazję i nie mogłoby to czekać do licencjatu/inz.Może zainteresuj się co oferuje twoja uczelnia? Aisec, Aegee, Erasmus Mundus, moze jakieś studia w Japonii lub w Izraelu albo Chinach (nawet kiepski UŁ ma to w ofercie). Wolontariat evs można robić do 30 r.ż więc możesz go ogarnąć dopiero po studiach. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Jak czytam niektóre odpowiedzi to aż mi się robi smutno. Ale Ty autorko nie martw się, ludzie, którzy "tego" nie czują raczej Cię nie zrozumieją
Mam znajome, które szaleją w Dubajach i tym podobnych, ale to raczej nie jest ścieżka zawodowa, jaką chciałabym komukolwiek polecić, haha... ;]Poszukaj w Internecie zagranicznych wolontariatów, może Erazmus będzie dla Ciebie (wkrótce rozpoczyna się rekrutacja), jak masz jaja i nerwy ze stali to poszukaj misji humanitarnych... Możliwości masz mnóstwo, a jedyne, co Cię ogranicza to Ty sama. Trzymam kciuki za realizację Twoich planów, nawet tych jak najbardziej zwariowanych
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
To jest wszystko bardzo proste i nie potrzebujesz do tego dziekanki - coś cię interesuje, jara, jesteś ciekawa jak to jest gdy... [ tu wstaw dowolną rzecz], to po prostu zacznij to robić. Jeśli myslisz "Ach, chciałabym nagrac płytę", to biegaj uczyć się muzyki, szkoda Ci dzieci w świetlicach a sądzisz, że byłabyś świetną animatorką zajęć dla nich nawet w ramach wolontariatu - biegaj prezentować swoje skille. Jeśli nie masz pomysłu co cię jara, wizji gdzie chcesz iść ze swoim życiem to znaczy, że musisz się zastanowić PO CO właściwie chcesz przełamywać jakieś stereotypowe życie.
"Chciałabym wziąć dziekankę i jechać na jakiś wolontariat" "Co właściwie można robić?" to nie jest postawa osoby która taki gap year powinna brać. |
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ludzie mają swoje hobby, pasje, marzenia, rozrywki. Znajdź coś dla siebie. Uwierz mi, dużo czasu ci zleci na szukaniu swojego miejsca w życiu, poznawaniu nowych ludzi, odkrywaniu nowych pasji zanim założysz rodzinę. Można iść na wolontariat i tam poznać nowych, fajnych ludzi. Będziesz miała jakieś doświadczenie, a pełne ręce do pracy zawsze się przydadzą. Ledwo zaczęłaś studia, a już chcesz brać dziekankę? Aż tak ci na nich źle? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
spakuj się, kup bilet i pojedź gdzieś... tak naprawdę to my sami siebie ograniczamy... żeby wyjśc poza schematy trzeba mieć dużo odwagi
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
[1=0b4ed7929d71ce1abf8e9bf 9d423b228cc5dc67a_6068f37 255cfe;45333936]Pesymizm górą. Widzę, że z góry jesteś nastawiona, że życie jest po to, żeby założyć rodzinę i pracować.
[/QUOTE] No właśnie nie, uważam, że życie jest po to żeby je ciekawie przeżyć i nie żałować potem, że nam przysłowiowo przeleciało przez palce. Co do pytania o studia to tak, troche się rozczarowałam. |
|
|
|
|
#14 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ja też chcę coś (wiem, co konkretnie)zrobić zaraz po zakończeniu studiów, nie z wizji przesranego życia z powodu męża/dzieci/pracy, tylko z powodu własnych potrzeb. Co komu do tego?
|
||
|
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
A dostaniesz dziekankę na 1 roku? Dowiadywałaś się czy jest to możliwe? Tak jak radzą poucz się trochę i jedź na Erasmusa, pomieszkasz trochę w innym kraju i zobaczysz czy Ci to pasuje.
Wolontariat w Polsce też jest możliwy, dowiedz się o to: np. hospicja, domy dziecka, schroniska dla zwierząt. Zobacz jak to jest zanim wyjedziesz do np. Afryki. |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
od tego czy życie nam jakoś zleci, gdzieś, to zależy tylko od nas, my życia za Ciebie nie przeżyjemy
![]() dla jednego to co napisalas, ze Ciebie przeraza to podstawa,fajne, ciekawe zycie, zeby miec prace, rodzine, a dla innego nic, więc jeśli chcesz czegoś więcej to rób to ![]() a jeżeli brak pomysłow, to chyba jednak takie życie nudne Ciebie czeka
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Zaskocz wszystkich, uwal rok
a tak serio, nie wiem, wyjedź ratować białe delfiny
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
skorzystaj z programu work&travel i jedź do Stanów.
byłam, polecam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:46.

Zalicz dobrze pierwszy rok, a teraz planuj wakacje, erazmusy itp.

wszystko zależy od ciebie