Wrześniówki 2014 - łączmy się :) - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-06, 09:24   #3181
Aneta???
Zakorzenienie

GG do Aneta??? Send a message via Skype™ to Aneta???
Dot.: Wrześniówki 2014 - łączmy się :)

I pierwszy najgorszy trymestr za nami albo prawie😊

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-03-06, 09:31   #3182
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Aneta,o tak.. Jak ja przeczytałam,że cmentarz to utrata ukochanej osoby i że modlitwa w kościele to szczęście to jakoś za duża różnica między tymi snami
Do tego śniło mi się,że robak wyskoczył mi z ciała i to znaczy,że albo problemy albo nic takiego
Bujdy i tyle.... Koniec ze schizami.

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Metamfetaminax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 09:39   #3183
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aneta??? Pokaż wiadomość
I pierwszy najgorszy trymestr za nami albo prawie😊

Oj tak, powiem szczerze, że czuje się coraz lepiej

Jeszcze jakby ta pogoda była inna a nie takie zimno, szaro, buro...

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

ale kieca... taka bym chciała na majowe imprezy (wesela) : http://www.bonprix.pl/produkt/sukien...gn=Stylefruits
Stary 2014-03-06, 09:41   #3184
Aneta???
Zakorzenienie

Ja się cieszę że wraz z drugim trymestrem nadejdzie wiosna a nie tak jak miałam przy pierwszej ciąży jesień szara bura i deszczowa.

Stary 2014-03-06, 09:57   #3185
perelka_np
Zadomowienie

GG do perelka_np Send a message via Skype™ to perelka_np

Ja z bon prix nic nie zamawiam bo ich rzeczy wygladaja ladnie tylko w katalogu a w rzeczywistości to zwykle szmaty i ciężko trafic z rozmiarem.

Moje maleństwo 3D

Wiktorek

Następna wizyta 19.10.2012

perelka_np jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 10:03   #3186
Miminek
Raczkowanie

Ha! Witam się i ja. Dzisiaj oficjalnie rozpoczynamy

II trymestr

czyli 13t1d. Pogoda brzydka jak skurczybyk, całe hałdy prasowania i dużo do sprzątania. Jakoś na razie mam to w nosie
Wczoraj trochę się pozaczynałam w tż (napsikałam mu do rowa wodą morską jak się nachyla to niech się nauczy mieć portki podciągnięte, a co!) i chciał mi oddać. Delikatnie popchnął mnie na kanapę (na tyłek) i odwrócił na brzuch (zapomniał o ciąży ) i dał przez dupę hehehe później trochę mnie pobolewał brzuch, ale podejrzewam że to od jelit.

Ekaterina - spoko, mi korbolek też urósł Dzisiaj się ważyłam i mam niecały kg na + (masakra... ;( )

małaPaulina - a ja z kolei odwrotnie - jak będą mi cycki w takim tempie rosły to będą całe w rozstępach mimo smarowania. Pierwszy raz w życiu mam piersi!!!!

Wwiki, Ekaterina - może głupie pytanie, ale co jest potrzebne do szydełkowania? Chodzi mi o taki zestaw startowy też chciałabym zrobić jakąś czapeczkę, skarpetki czy cokolwiek

Perełka - 500ml sama?! O matko ja przed ciążą dałabym pewnie radę a teraz nie jestem w stanie zjeść dużej bułki na raz żołądek mi się zmniejszył, czy jak?

Aneta - super ja też uwielbiam patrzeć jak się kurdupelek rusza dlatego przed wizytą piję np. nestea - dużo cukru więc dzidziol się rusza. A dlaczego masz podwyższone ryzyko ZD? Wiesz, statystyka statystyką. Wcześniej na tym wątku już pisałam i może umknęło Ci - u mnie w rodzinie jest dziewczynka w 100% zdrowa - śliczna, bardzo żywa. Jej mam miała usg genetyczne które wyszło średnio, zrobiła Pappa i tam wyszło wysokie prawdopodobieństwo choroby. Badania sobie, życie sobie.

Monika - dziewczyny tak jak Metamfetaminax pisała - robimy zrzutę na usg

Wpaula - jeżeli bierzesz jeszcze jakieś suplementy to nie. Bo w tych nawet od II trymestru jest kwas foliowy. Niektórzy lekarze zalecają nawet do końca II trymestru brać kwas foliowy. Ja biorę nadal tylko Folik. Mój lekarz nie jest zwolennikiem suplementów dla ciężarnych. Na następnej wizycie ma mi tylko wskazać co mogę ewentualnie suplementować (pojedyncze składniki).

Allckarola - ja też mam nadzieję na dziewczynkę a OGTT to test obciążenia glukozą. Kupujesz glukozę 75g w aptece i idziesz z tym do labo. Musisz sobie 2h zarezerwować bo w tym czasie musisz cały czas siedzieć na miejscu. To rutynowe badanie w kierunku cukrzycy ciężarnych. A kiedy to robisz? Bo z tego co wiem to bodajże 20-24 tydzień chyba się standardowo robi.
BTW ostatnio na wykładzie dotyczącym GDM (cukrzycy ciężarnych) pani prowadząca bardzo swoją wiedzą zachwycona, mówi, że często do takich badań laboratoria zalecają żeby przynieść cytrynę, ale że niewolno bo to bardzo zaburza i bla bla. Na pytanie mojej koleżanki w jaki sposób to zaburza pani odpowiedziała tylko "no zaburza i koniec" hahahahaha ja tam biorę na to badanie cytrynę i niech mnie w nos pocałuje

Metamfetaminax - dobrze będzie Z takich snów to śniło mi się przed wczoraj, że najpierw zmarł mój wujek który jakieś 2 lata temu chorował na raka jelita grubego i że w wyniku nawrotu zmarł (na szczęście to tylko sen). Później umarł mój tata i tż masakra...

Miminek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 10:03   #3187
kujon001
Raczkowanie

czesc dziewczynki ja w pracy, zrobilam sobie dzisiaj dwie buly do pracy i juz je zjadlam a do 17 daleko...
God Of War 20 fajna sukienka...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-06, 10:04   #3188
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez God Of War 20 Pokaż wiadomość
Dalej kwas foliowy dopiero od II trymestru bierze się witaminy (jeśli ktoś chce) i z tego co wiem to w każdych jest kwas foliowy

---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Ty już wczoraj zaczęłaś 12tc a nie dopiero dziś
ja wiem, ale dziś tak lepiej wygląda

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 10:06   #3189
Miminek
Raczkowanie

A takie pytanie do doświadczonych mam - bo w pierwszej ciąży ruchy czułam ok 19-20 tc, i to były już takie pukania. A wczoraj położyłam się na lewym boku i czułam przez jakiś czas takie śmieszne łaskotanie w dole brzucha, nigdy czegoś takiego nie czułam. To może być to?

Stary 2014-03-06, 10:07   #3190
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miminek Pokaż wiadomość
Ha! Witam się i ja. Dzisiaj oficjalnie rozpoczynamy

II trymestr

czyli 13t1d. Pogoda brzydka jak skurczybyk, całe hałdy prasowania i dużo do sprzątania. Jakoś na razie mam to w nosie
Wczoraj trochę się pozaczynałam w tż (napsikałam mu do rowa wodą morską jak się nachyla to niech się nauczy mieć portki podciągnięte, a co!) i chciał mi oddać. Delikatnie popchnął mnie na kanapę (na tyłek) i odwrócił na brzuch (zapomniał o ciąży ) i dał przez dupę hehehe później trochę mnie pobolewał brzuch, ale podejrzewam że to od jelit.

Ekaterina - spoko, mi korbolek też urósł Dzisiaj się ważyłam i mam niecały kg na + (masakra... ;( )

małaPaulina - a ja z kolei odwrotnie - jak będą mi cycki w takim tempie rosły to będą całe w rozstępach mimo smarowania. Pierwszy raz w życiu mam piersi!!!!

Wwiki, Ekaterina - może głupie pytanie, ale co jest potrzebne do szydełkowania? Chodzi mi o taki zestaw startowy też chciałabym zrobić jakąś czapeczkę, skarpetki czy cokolwiek

Perełka - 500ml sama?! O matko ja przed ciążą dałabym pewnie radę a teraz nie jestem w stanie zjeść dużej bułki na raz żołądek mi się zmniejszył, czy jak?

Aneta - super ja też uwielbiam patrzeć jak się kurdupelek rusza dlatego przed wizytą piję np. nestea - dużo cukru więc dzidziol się rusza. A dlaczego masz podwyższone ryzyko ZD? Wiesz, statystyka statystyką. Wcześniej na tym wątku już pisałam i może umknęło Ci - u mnie w rodzinie jest dziewczynka w 100% zdrowa - śliczna, bardzo żywa. Jej mam miała usg genetyczne które wyszło średnio, zrobiła Pappa i tam wyszło wysokie prawdopodobieństwo choroby. Badania sobie, życie sobie.

Monika - dziewczyny tak jak Metamfetaminax pisała - robimy zrzutę na usg

Wpaula - jeżeli bierzesz jeszcze jakieś suplementy to nie. Bo w tych nawet od II trymestru jest kwas foliowy. Niektórzy lekarze zalecają nawet do końca II trymestru brać kwas foliowy. Ja biorę nadal tylko Folik. Mój lekarz nie jest zwolennikiem suplementów dla ciężarnych. Na następnej wizycie ma mi tylko wskazać co mogę ewentualnie suplementować (pojedyncze składniki).

Allckarola - ja też mam nadzieję na dziewczynkę a OGTT to test obciążenia glukozą. Kupujesz glukozę 75g w aptece i idziesz z tym do labo. Musisz sobie 2h zarezerwować bo w tym czasie musisz cały czas siedzieć na miejscu. To rutynowe badanie w kierunku cukrzycy ciężarnych. A kiedy to robisz? Bo z tego co wiem to bodajże 20-24 tydzień chyba się standardowo robi.
BTW ostatnio na wykładzie dotyczącym GDM (cukrzycy ciężarnych) pani prowadząca bardzo swoją wiedzą zachwycona, mówi, że często do takich badań laboratoria zalecają żeby przynieść cytrynę, ale że niewolno bo to bardzo zaburza i bla bla. Na pytanie mojej koleżanki w jaki sposób to zaburza pani odpowiedziała tylko "no zaburza i koniec" hahahahaha ja tam biorę na to badanie cytrynę i niech mnie w nos pocałuje

Metamfetaminax - dobrze będzie Z takich snów to śniło mi się przed wczoraj, że najpierw zmarł mój wujek który jakieś 2 lata temu chorował na raka jelita grubego i że w wyniku nawrotu zmarł (na szczęście to tylko sen). Później umarł mój tata i tż masakra...
potrzebne jest szydełko
ja kupiłam na probę rozmiar 2, ale widzę na YT że lepsze są np. 4 lub 4,5.
Do tego teraz na probę mam mulinę, do dwojki pasuje spokojnie, ale na czapeczkę czy lepsze buciki to raczej włoczka potrzebna

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2014-03-06, 10:15   #3191
Aneta???
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiem, pokazała mi babka wyniki z krwi na 3x Tri tj. 13,18 i 21 i w tym 21 wyszło 1/104 (u mnie norma to 400 parę , dokładnie nie pamiętam bo wyniki zabierają i wysyłają do mojej położnej).Usg wyszło niby prawidłowe.Pokazała mi na wykresie linię podwyższonego ryzyka i tyle.Zaproponowała powtórzenie badań plus jakieś dodatkowe ale się nie zdecydujemy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-06, 10:19   #3192
Miminek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
potrzebne jest szydełko
ja kupiłam na probę rozmiar 2, ale widzę na YT że lepsze są np. 4 lub 4,5.
Do tego teraz na probę mam mulinę, do dwojki pasuje spokojnie, ale na czapeczkę czy lepsze buciki to raczej włoczka potrzebna
Ekaterina - i to tylko szydełko (np. https://www.e-dziewiarka.pl/index.ph...emart&Itemid=2) i do tego kawał jakiejś "nitki"?

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Aneta - nie bój nic skoro wyniki usg są okej to nie martw się! Gorzej jeżeli i to i to wychodzi nie tak. Czytałam o tym, że te badania bardzo często są przekłamane.

Stary 2014-03-06, 10:20   #3193
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Ekaterina - i to tylko szydełko (np. https://www.e-dziewiarka.pl/index.ph...emart&Itemid=2) i do tego kawał jakiejś "nitki"?

---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Aneta - nie bój nic skoro wyniki usg są okej to nie martw się! Gorzej jeżeli i to i to wychodzi nie tak. Czytałam o tym, że te badania bardzo często są przekłamane.
niom
Włóczka, wełna, mulina- zależy co chcesz zrobić Ale na naukę zainwestuj w coś tańszego coby nie było szkoda, jak zrezygnujesz po 2 razach
Do tego filmiki instruktarzowe na YT, ja zaczęłam odrazu od serwetki ale są kwiatuszki bardzo fajne do dziergania, no a potem powoli kapciuszki, buciki, czapeczki - jak starczy zapału

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2014-03-06, 10:21   #3194
Aneta???
Zakorzenienie

Cytat:

[/COLOR]Aneta - nie bój nic skoro wyniki usg są okej to nie martw się! Gorzej jeżeli i to i to wychodzi nie tak. Czytałam o tym, że te badania bardzo często są przekłamane.
Też tak to sobie tłumaczę😏

Stary 2014-03-06, 10:23   #3195
DorissiriD
Rozeznanie

Witajcie dziewczyny.

Nadal nie ma mnie w klubie? Podeślijcie linka...

Dużo dziewczyn jest już w drugim trymestrze! Już tak milej

Też miałam wrarzenie wczoraj, że czuję ruchy dziecka. Ale dla mnie to zawsze było dość trudne do ustalenia, czy na pewno to dzidzi... (w I ciaży i teraz...) No pod koniec ciąży już nie było problemu

Muszę wyłączyć komputer, bo mi mały informatyk urośnie z córy
Stary 2014-03-06, 10:24   #3196
Denaris
Rozeznanie

Cytat:

Wystarczy szydełko i nitka Sama też szydełkowałam, ale moje oczy już nie te...

A powiedzcie mi jakie odczucia są przy ruchach dziecka? Bo mnie tam ciągle coś łaskocze, choćby bąbelki, "zgrzytanie" albo coś. Nigdy nie czułam czegoś podobnego

Edytowane przez Denaris
Czas edycji: 2014-03-06 o 10:28
Denaris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 10:30   #3197
Miminek
Raczkowanie

Dobra. To zamawiam szydełko i będę jechać z tym koksem chyba, że się wcześniej wkurzę i wywalę to w cholerę jasną (tak jak przewiduje Ekaterina ).

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Denaris - ja tak jak pisałam - w pierwszej ciąży czułam to ok 20tc. Lekkie pukanie. Jak przyłożyłam dłoń do podbrzusza (leżąc na wznak) to było to czuć wyraźnie. Jelita napewno tak nie pukają
A teraz mnie coś łaskocze wieczorami ale nie wiem czy to to

Stary 2014-03-06, 10:31   #3198
Metamfetaminax
Zakorzenienie

Ja w ogóle dzisiaj poczułam takie szybkie hmm... coś. Nie wiem jak to wyjaśnić. Ale to pewnie skurcze jelit

Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie...
Stary 2014-03-06, 10:34   #3199
Denaris
Rozeznanie

Cytat:
Dobra. To zamawiam szydełko i będę jechać z tym koksem chyba, że się wcześniej wkurzę i wywalę to w cholerę jasną (tak jak przewiduje Ekaterina ).

---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Denaris - ja tak jak pisałam - w pierwszej ciąży czułam to ok 20tc. Lekkie pukanie. Jak przyłożyłam dłoń do podbrzusza (leżąc na wznak) to było to czuć wyraźnie. Jelita napewno tak nie pukają
A teraz mnie coś łaskocze wieczorami ale nie wiem czy to to

Chyba dopiero będę pewna, że to dziecko gdy kopnie mnie naprawdę mocno.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-06, 10:46   #3200
kujon001
Raczkowanie

ja w pierwszej ciazy czulam ruchy ok 18-20tydz ale slyszalam ze w drugiej ciazy czuc wczesniej nawet ok 16tyg, ale czy wczesniej to chyba zalezy od kobiety...
Stary 2014-03-06, 10:52   #3201
DorissiriD
Rozeznanie

Jestem ciekawa czy u mnie to było już to... Kurcze, co prawda druga ciąża, ale 14 tydzień to chyba i tak ciut wcześnie. Może bardziej to "czucie wyszło", bo bardzo go pragnęłam

PS. Córka nie zostanie małym informatykiem - poszła spać.

Edytowane przez DorissiriD
Czas edycji: 2014-03-06 o 10:53
DorissiriD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 10:55   #3202
Aneta???
Zakorzenienie

Ja wczoraj przy podnoszeniu się też coś dziwnego poczułam, ale to dopiero 13 tygodni minęło więc sama nie wiem.Jak leżę na wznak to nic nie czuję.

Stary 2014-03-06, 10:58   #3203
WwikIi
Raczkowanie

Miminek ja poszłam do pasmanterii kupiłam szydełko 4, bo ponoć na początku lepiej zaczynać od większego i kobietka dobrała mi włóczkę odpowiednią do rozmiaru szydełka. zaczęłam od kwiatka a potem czapeczka dla maleństwa i majteczki. Czapka to prościzna, choć pierwsza nie wyszła idealna, ale druga już całkiem całkiem i zrobiłam taką z uszkami. Teraz planuję jeszcze coś wydziergać tylko jak już poznam płeć.

Moja lekarka też nie jest zwolenniczką suplementów, twierdzi, że firmy farmaceutyczne zasypują ich witaminami i że panuje już przekonanie, iz w ciąży są niezbędne, a to zwykła propaganda producentów. No a że ja akurat nigdy nie byłam zwolenniczką łykania lekarstw, to mi akurat jej podejście odpowiada mam przynieść badania krwi i wtedy ewentualnie będziemy myśleć czy coś trzeba uzupełnić

Denaris wczoraj wieczorem jak sobie leżałam poczułam właśnie takie łaskotanie i zebrało mnie na przemyślenia, że to może już czuć pierwsze ruchy.
WwikIi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 11:11   #3204
Metamfetaminax
Zakorzenienie

W ciąży wszystko jest możliwe,już mam takie wrażenie Więc nie zdziwi mnie,że ruchy czuć w 12 tygodniu,bo może niektórzy są tak wyczuleni i wrażliwi,że po prostu je czują szybciej

Stary 2014-03-06, 11:19   #3205
Aneta???
Zakorzenienie

Miła niespodzianka mnie spotkała😊. W skrzynce pocztowej znalazłam list z mini skarpetkami dla bobasa , jakież to maleńkie😊.Oczywiście się przydadzą 😊

Stary 2014-03-06, 11:23   #3206
Denaris
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Metamfetaminax Pokaż wiadomość
W ciąży wszystko jest możliwe,już mam takie wrażenie Więc nie zdziwi mnie,że ruchy czuć w 12 tygodniu,bo może niektórzy są tak wyczuleni i wrażliwi,że po prostu je czują szybciej

Dokładnie

Tym bardziej, że ze mnie to chyba dziwoląg. Zero mdłości i wymiotów, 6kg na minusie. Zero apetytu - wczoraj zjadłam tylko jedną bułkę. Spodnie przed ciąży są na mnie za szerokie, a bluzki i koszule wiszą a w niedzielę zaczynam 15 tydzień.

I bądz tu mądry i pisz wiersze Zaraz mi kręgosłup pęknie, mówie wam.
Stary 2014-03-06, 11:33   #3207
allckarola
Zadomowienie

No to nie dobrze ze masz brak apetytu, ale każda kobieta inaczej przechodzi ciążę. Jeśli teraz schudlas to potem waga nie dużo skoczy co przed ciążą. Ja już jestem przerażona ze przytyje. Przed ciążą schudlam 5 kg i dużo mnie to kosztowało zmiana diety ćwiczenia a teraz no nic dzidzi najważniejsze potem będę ćwiczyć ;-) i trzymać dietę. I" będę mieć obok siebie "mała" motywacje.
allckarola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 11:36   #3208
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Mnie 12 tc przywitał mdłościami i odruchem wymiotnym nad ktorym probuje zapanować co by mi sie nie ulało i kręgosłup też mnie boli jak sie za dużo schylam, ale żyrafy chyba tak już mają

Ja czasami czuję laskotanie takie w brzuchu- może mały zaczyna mnie tez już smyrać ?

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2014-03-06, 11:44   #3209
allckarola
Zadomowienie

Miminek jestem w 13 tyg. Z tego co wiem to takie badanie robi sie w drugim trymestrze. Pójdę do gin dopiero za 4 tyg takze bedzie już 17 tydz. Takie mi dał skierowanie więc zrobię on wie lepiej

---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

O tym smyraniu słyszałam już od paru osób i każdy sie pyta czy ja to czuje.ale niestety nie ;-) aż Wam zazdroszczę ze czujecie już ruchy
allckarola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-06, 11:49   #3210
carolciuska
Zadomowienie

Mi nieustajaco cos w brzuchu sie dzieje, ale to sa na 100% gazy:/ u mnie 14 tydzien i wiem, ze to na pewno za wczesnie, tym bardziej na pierwsza ciaze.
carolciuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości