Studia w Anglii 2014/15 - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-10, 19:56   #451
ferltoun
Raczkowanie

Dot.: Studia w Anglii 2014/15

u mnie to samo... tak już mi się nie chce. szczególnie po kosmicznym rozszerzeniu z matmy ale geografia musi być zdana jak najlepiej!
ferltoun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 20:04   #452
klarowicz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Emilianov Pokaż wiadomość
Dasz radę, zobaczysz! I tak nie jest źle, pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu.

Btw, do jakiej szkoły się wybierasz i na jaki kierunek?
We Wrocławiu właśnie fajna pogoda!
Jak wszystko się uda to Business Management na King's College
A ty?

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Cytat:
Napisane przez ferltoun Pokaż wiadomość
u mnie to samo... tak już mi się nie chce. szczególnie po kosmicznym rozszerzeniu z matmy ale geografia musi być zdana jak najlepiej!
słyszałam właśnie, że matma kosmiczna była ;/ wgl CKE w tym roku poszalało.. ja mam nadzieję, że się obędzie bez poprawin w sierpniu z polskiego :P (jak dobrze, że mi się wgl podstawy nie liczą na studia )
klarowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 20:21   #453
Emilianov
Przyczajenie

Cytat:
We Wrocławiu właśnie fajna pogoda!
Jak wszystko się uda to Business Management na King's College
A ty?
Brawo, ambitnie.
Co do mnie, spójrz kilka postów wyżej

Co do polskiego, też jestem w podobnej sytuacji, nie dam sobie ręki uciąć że go zdałem. No cóż, jestem jednak dobrej myśli
Właściwie moją sytuacje ratuje geografia i ustne
Emilianov jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 20:32   #454
ferltoun
Raczkowanie

a mi się właśnie liczą podstawy może ich uproszę, żeby mi nie liczyli polskiego??? wtedy miałabym szansę! myślicie że pójdą na takie coś...?
ferltoun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 20:38   #455
klarowicz
Raczkowanie

Cytat:
Brawo, ambitnie.
Co do mnie, spójrz kilka postów wyżej

Co do polskiego, też jestem w podobnej sytuacji, nie dam sobie ręki uciąć że go zdałem. No cóż, jestem jednak dobrej myśli
Właściwie moją sytuacje ratuje geografia i ustne
A już widzę Cardiff! Byłam w Cardiffie przez 2 miesiące rok temu podczas wakacji i fajne miasteczko, ale myślałam, że bd większe od Wrocławia skoro stolica Walii,ale jest o wiele mniejsze w rzeczywistości. Na początku walijski akcent jest straszny, ale da się przyzwyczaić No i ceny wynajęcia pokoju są o wiele tańsze niż w Londynie (spokojnie wynajmiesz pokój za 250-300 funtów za miesiąc już z rachunkami przy Uniwerku w centrum miasta

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
a mi się właśnie liczą podstawy może ich uproszę, żeby mi nie liczyli polskiego??? wtedy miałabym szansę! myślicie że pójdą na takie coś...?
Zawsze może się udać, dlatego najlepiej napisz do nich po otrzymaniu wyników Ja planuję np. przekonać King's College, żebym nie musiała zdawać znów IELTSA (wymagają ode mnie 7.0 w każdej części..), a ja mam overall 7.0 np. pisanie na 6.5)-w sumie zdawałam go w tamtym roku i teraz raczej udałoby mi się osiągnąć wymagany wynik, ale może uda się nie wydawać tyle kasy
klarowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-11, 01:58   #456
malinoweoczy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hairytale Pokaż wiadomość

Na turystykę . A Ty co studiujesz?
Psychologię na Glasgow Uni. Pytam, bo mój przyjaciel przenosi sie w tym roku z RGU na Strathclyde ze względu na poziom, brak renomy i ciężkie miasto do życia (dużo studentów, horrendalne drogie mieszkania, brak pracy).
malinoweoczy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-11, 08:23   #457
hairytale
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez malinoweoczy Pokaż wiadomość
Psychologię na Glasgow Uni. Pytam, bo mój przyjaciel przenosi sie w tym roku z RGU na Strathclyde ze względu na poziom, brak renomy i ciężkie miasto do życia (dużo studentów, horrendalne drogie mieszkania, brak pracy).
A jak mu się to udaje? Łatwo się przenieść? Strathclyde jest moim wymarzonym uniwerkiem, może też bym spróbowała po roku
hairytale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-11, 11:57   #458
misia1251
Przyczajenie

Cytat:
Witam wszystkich,
Na początku gratuluję Wam decyzji. Mimo że możliwość studiowania za granicą jest coraz łatwiejsza, na pewno trzeba wykazać się sporą odwagą aby się za to zabrać.
Podobnie jak wy wybieram się na studia do UK. Trochę późno się za to zabrałem, bo aplikacje wysłałem dopiero w drugiej połowie marca Szczęśliwie wszystko się udało (mam nadzieję ).
Dostałem 4 conditionale na 5 aplikacji (jedną wycofałem, bo chciałem szybciej odpowiedzieć na oferty). Mój wybór padł na Cardiff University. Dlaczego? Otóż podoba mi się perspektywa mieszkania nad morzem, w górach i uczenie się zarazem w dobrej szkole. Poza tym dostałem od nich zdecydowanie najkorzystniejszą ofertę, jeśli chodzi o matury. Chcą średniej ze wszystkich matur na poziomie 75% (wliczając w to podstawy i ustne) Wydawało mi się że bez problemu to spełnię, ale dowalili taką maturę z rozszerzonej matematyki że muszę się teraz postarać o dobre wyniki na ustnych i będzie ok. Z rozszerzeń zdaję jeszcze angielski i geografię. Chociaż geografię mam już zdaną.
Poza tym 17 maja mam IELTS w Warszawie, na którym muszę zdobyć upragnione 6.5.
W tej chwili wypełniam podanie o pożyczkę. No właśnie, to kolejny atut Walii że dostaje się tylko 3600 kredytu, resztę pokrywa państwo w formie grantu.
Jest może wśród Was ktoś wybierający się do Walii?

ahaa, zapomniałbym o najważniejszym, mój kierunek to City and Regional Planning
W końcu ktoś do Walii będę aplikować na University of Cardiff ale w przyszłym roku jak wątek przetrwa byłabym wdzięczna gdybyś się podzielił swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami co do tego Univerku
misia1251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-11, 19:24   #459
solaola
Zakorzenienie

A ja się tak zastanawiam, bo jest w planach coś takiego, żeby mój chłopak dołączył do mnie miesiąc po tym jak przyjadę i ile mieszkań już przejrzałam, to wszędzie w wymaganiach jest, że nie wynajmują parom więc wygląda na to że nie można w dwójkę mieszkać w jednym pokoju? Napisałam już do jednego landlorda i czekam na odpowiedź, ale może wy wiecie coś w temacie?

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-11, 19:26   #460
xKlaudja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
A ja się tak zastanawiam, bo jest w planach coś takiego, żeby mój chłopak dołączył do mnie miesiąc po tym jak przyjadę i ile mieszkań już przejrzałam, to wszędzie w wymaganiach jest, że nie wynajmują parom więc wygląda na to że nie można w dwójkę mieszkać w jednym pokoju? Napisałam już do jednego landlorda i czekam na odpowiedź, ale może wy wiecie coś w temacie?
To w jakim mieście szukasz? Ja normalnie będę mieszkać na pokoju z chłopakiem, znajomi też tak robią. Co nie zmienia faktu że wynajmiemy chyba studio flata by miec prywatność
Stary 2014-05-11, 19:37   #461
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xKlaudja Pokaż wiadomość
To w jakim mieście szukasz? Ja normalnie będę mieszkać na pokoju z chłopakiem, znajomi też tak robią. Co nie zmienia faktu że wynajmiemy chyba studio flata by miec prywatność
No własnie taka polityka mocno dziwna by była według mnie. Szukam w Swansea

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-11, 19:41   #462
xKlaudja
Zakorzenienie

Cytat:
No własnie taka polityka mocno dziwna by była według mnie. Szukam w Swansea
Nie wierzę że nie ma żadnego double rooma

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

http://pokoje-wynajem.felcia.co.uk/swansea/index.html
Stary 2014-05-11, 19:46   #463
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wierzę że nie ma żadnego double rooma

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

http://pokoje-wynajem.felcia.co.uk/swansea/index.html
Double roomy są i tam gdzie ja patrzyłam, tylko tyle że wszędzie landlordowie zaznaczają że nie wynajmują parom... Nie mogę nic otworzyć na tej stronie, żadnego ogłoszenia

Stary 2014-05-11, 19:48   #464
xKlaudja
Zakorzenienie

Cytat:
Double roomy są i tam gdzie ja patrzyłam, tylko tyle że wszędzie landlordowie zaznaczają że nie wynajmują parom... Nie mogę nic otworzyć na tej stronie, żadnego ogłoszenia
Wejdź na około na felcia.co.uk i wyszukaj. Nie wiem co Ci landlordowie mają do par, ale ja double room rozumiem jako pokój dla pary Spójrz na tą stronkę jak uda Ci się otworzyć ona ma trzaski, ale tam nawet są ogłoszenia zatytułowane "pokój dla pary"
Stary 2014-05-11, 19:53   #465
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Wejdź na około na felcia.co.uk i wyszukaj. Nie wiem co Ci landlordowie mają do par, ale ja double room rozumiem jako pokój dla pary Spójrz na tą stronkę jak uda Ci się otworzyć ona ma trzaski, ale tam nawet są ogłoszenia zatytułowane "pokój dla pary"
Może jutro spróbuję, bo ta strona dziś ma chyba zły dzień, ale dziękuję

Co do landlordów to wystarczy zerknąć http://www.swanseastudentpad.co.uk/Advert/5023629 i tak jest wszędzie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-12, 08:30   #466
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

double room to zazwyczaj po prostu pokój z większym tzw. podwójnym łóżkiem

Warto popatrzeć pokoje na gumtree, wydaje mi się, że są tam ciekawsze oferty.
SorbetMalinowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-12, 18:01   #467
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Jak tam dziewczyny, wysłała już któraś z Was wniosek o pożyczkę? Ja już byłam blisko, ale doczytałam, że trzeba wysłać kopię dokumentu poświadczającego obywatelstwo UE A ja dałam dowód do poświadczenia, aaaaach. Jak wrócę z domu do Krakowa, to chyba będę musiała iść do notariusza, żeby poświadczył mi zgodność kopii paszportu albo prawa jazdy. Normalnie w brodę sobie pluję, że nie wzięłam żadnego z tych dokumentów ze sobą. Na szczęście tam niby jakieś opóźnienie nie jest przeszkodą, a mój list i tak do końca maja dojdzie. Powinni zmienić wzory dowodów i by problemu nie było hehe.

Trzymam kciuki za wyniki Waszych matur

Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Czas edycji: 2014-05-12 o 18:10
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-12, 18:37   #468
Emilianov
Przyczajenie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;46422975]Jak tam dziewczyny, wysłała już któraś z Was wniosek o pożyczkę? Ja już byłam blisko, ale doczytałam, że trzeba wysłać kopię dokumentu poświadczającego obywatelstwo UE A ja dałam dowód do poświadczenia, aaaaach. Jak wrócę z domu do Krakowa, to chyba będę musiała iść do notariusza, żeby poświadczył mi zgodność kopii paszportu albo prawa jazdy. Normalnie w brodę sobie pluję, że nie wzięłam żadnego z tych dokumentów ze sobą. Na szczęście tam niby jakieś opóźnienie nie jest przeszkodą, a mój list i tak do końca maja dojdzie. Powinni zmienić wzory dowodów i by problemu nie było hehe.

Trzymam kciuki za wyniki Waszych matur [/QUOTE]

Dlaczego dowód osobisty nie wystarczy? Przecież to poświadcza nasze obywatelstwo EU.
Stary 2014-05-12, 18:57   #469
ferltoun
Raczkowanie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;46422975]Jak tam dziewczyny, wysłała już któraś z Was wniosek o pożyczkę? Ja już byłam blisko, ale doczytałam, że trzeba wysłać kopię dokumentu poświadczającego obywatelstwo UE A ja dałam dowód do poświadczenia, aaaaach. Jak wrócę z domu do Krakowa, to chyba będę musiała iść do notariusza, żeby poświadczył mi zgodność kopii paszportu albo prawa jazdy. Normalnie w brodę sobie pluję, że nie wzięłam żadnego z tych dokumentów ze sobą. Na szczęście tam niby jakieś opóźnienie nie jest przeszkodą, a mój list i tak do końca maja dojdzie. Powinni zmienić wzory dowodów i by problemu nie było hehe.

Trzymam kciuki za wyniki Waszych matur [/QUOTE]

gdzieś Ty to wyczytała????
z tego co mi wiadomo to wystarczy dowód. Nie wiem jak Wy macie, ale ja na tej kartce "Certifier checklist" z jednej strony mam dane osoby poświadczającej zgodność, a z drugiej strony odbite ksero dowodu. To nie wystarczy?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-12, 19:55   #470
Konto usunięte

No w tym formularzu to wyczytalam, zobaczcie sobie na koncowych stronach. Do kazdego jakby "rozdzialu" jest omowienie o co dokladnie chodzi i tam jest napisane: If you answer ‘Yes’ to this question, you must send your valid national identity card (if this
is proof of your EU nationality).

Ja to zrozumialam tak, ze dokument musi w jakis sposob poswiadczac, ze jestemy w Unii. Na prawie jazdy jest 12 gwiazd, na paszporcie "unia europejska", a na dowodzie nie ma nic, co by poswiadczalo. Wy wysylacie skany dowodow? Bo ja dowod mam poswiadczony, ale nie wiem czy to wystarczy.

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

Cytat:
gdzieś Ty to wyczytała????
daruj sobie takie pytania, mozna bylo inaczej
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-12, 20:41   #471
hairytale
Rozeznanie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;46425169]No w tym formularzu to wyczytalam, zobaczcie sobie na koncowych stronach. Do kazdego jakby "rozdzialu" jest omowienie o co dokladnie chodzi i tam jest napisane: If you answer ‘Yes’ to this question, you must send your valid national identity card (if this
is proof of your EU nationality).

Ja to zrozumialam tak, ze dokument musi w jakis sposob poswiadczac, ze jestemy w Unii. Na prawie jazdy jest 12 gwiazd, na paszporcie "unia europejska", a na dowodzie nie ma nic, co by poswiadczalo. Wy wysylacie skany dowodow? Bo ja dowod mam poswiadczony, ale nie wiem czy to wystarczy.

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ----------

daruj sobie takie pytania, mozna bylo inaczej [/QUOTE]

No ale dowód poświadcza nasze obywatelstwo polskie... nie? A jako Polska jesteśmy w Unii, więc nie rozumiem.
hairytale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-12, 20:47   #472
Emilianov
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hairytale Pokaż wiadomość
No ale dowód poświadcza nasze obywatelstwo polskie... nie? A jako Polska jesteśmy w Unii, więc nie rozumiem.
Też tak myślę, poza tym pośrednicy mówią że dowód jest ok. Także trochę to nadinterpretowałaś
Stary 2014-05-12, 21:07   #473
ferltoun
Raczkowanie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;46425169]

daruj sobie takie pytania, mozna bylo inaczej [/QUOTE]

nie przesadzaj, nie rozumiem co takiego złego było w moim pytaniu

zgadzam się z resztą dziewczyn - według mnie dowód w zupełności wystarczy, chyba każdy wie że Polska jest w UE
Stary 2014-05-12, 21:09   #474
xKlaudja
Zakorzenienie

Cytat:
nie przesadzaj, nie rozumiem co takiego złego było w moim pytaniu

zgadzam się z resztą dziewczyn - według mnie dowód w zupełności wystarczy, chyba każdy wie że Polska jest w UE
Ja mam ksero dowodu
Stary 2014-05-12, 21:14   #475
ferltoun
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam ksero dowodu

tak tak, miałam na myśli ksero dowodu. też mam ksero
Stary 2014-05-12, 21:53   #476
Konto usunięte

Emilianov, No wlasnie dla mnie to potem nie bylo takie oczywiste ale dzieki za wyprowadzenie z bledu
Stary 2014-05-12, 23:26   #477
nikkyyy
Raczkowanie

Już bym dawno wszystko wysłała, gdyby nie ta kopia dowodu, a raczej mój brak czasu, żeby ją zdobyć. W środę ostatnia matura, więc pewnie wszystko załatwię dopiero w środę.

https://www.instagram.com/clfrparadise/
nikkyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-13, 11:25   #478
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nikkyyy Pokaż wiadomość
Już bym dawno wszystko wysłała, gdyby nie ta kopia dowodu, a raczej mój brak czasu, żeby ją zdobyć. W środę ostatnia matura, więc pewnie wszystko załatwię dopiero w środę.
Mi w banku nie chcieli poswiadczyc zgodnosci, nie wiem dlaczego. Babka w kasie powiedziala mi, ze nie maja uprawnien
Stary 2014-05-13, 11:31   #479
xKlaudja
Zakorzenienie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;46432981]Mi w banku nie chcieli poswiadczyc zgodnosci, nie wiem dlaczego. Babka w kasie powiedziala mi, ze nie maja uprawnien [/QUOTE]
Ja latałam bo ratuszu nikt nie chciał mi wypełnić, potem poszłam do vicedyrektora z mojego liceum. Też coś kręcił nosem, ale wypełnij. Tu coś załatwić, załamka
Stary 2014-05-13, 11:47   #480
ferltoun
Raczkowanie

u mnie było podobnie... prosiłam nauczycielkę w szkole to też nosem kręciła, w końcu zaczęła wypełniać i pomyliła się wpisując własne nazwisko więc wszystko od nowa musiałam drukować i kserować

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości