Deklaracja wiary lekarzy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-29, 08:46   #31
Mileva_
Zakorzenienie

Dot.: Deklaracja wiary lekarzy

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Ale tutaj znow mamy ginekologow. Ok rozumiem jeszcze neonatologa interniste anestezjologa czy med paliatywna ale jaki wplyw na prace ma wiara u stomatologa?
Deklaracja jest zgodna z prawem bo nie kazdy lekarz musi dokonywac aborcji czy wypisywac tabletki po moze zgodnie z prawem tego nie robic. A w ginekologii poza kontrola urodzen jest jeszcze duzo innej pracy.
A kariera bazujaca na agresywnej wierze jest najlatwiejsza i obrzydliwa.
Wszystko jest kwestią interpretacji. Chodzi o to, że zgodnie z loldeklaracją będący na miejscu katolika pastafarianian będzie leczył zapalenie nerek makaronem, bo na to mu wiara pozwala Chodzi o tok myślenia, który jest niedopuszczalny. Zgodnie z tą logiką świadek Jehowy nie dokona transfuzji na ofierze wypadku. To jest łamanie prawa w czystej postaci, a schemat ten sam.

Co do stomatologów etc. - na tym polega największa bzdura. Skoro Bóg zesłał chorobę - to znaczy że taka była jego wola i nie wolno z nią walczyć - więc podważa to sens istnienia medycyny jako takiej. Chory absurd. Nie chciałabym być leczona przez takiego lekarza, bo posiadanie takiego postrzegania świata podważa wiarę w jakiekolwiek kompetencje na płaszczyźnie zawodowej.

Pytanie tylko, czy to prawo jest słuszne?
Ono jest absurdalne i idiotyczne.

No i taką właśnie karierę robi ta pani, a że ludzie głęboko wierzący, deklarujący szczerość prawdę uczciwość itp. cechy prawdziewgo chrześcijanina to kupują, to inna historia.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 08:48   #32
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Taka sytuacja w ogóle nie powinna mieć miejsca. Zgadzam się z tym zdaniem:
I uważam, że podpisanie takiej klauzuli powinno się wiązać ze zwolnieniem lekarza z pracy pod NFZ. Niech sobie prywatnie robi co chce. Ale jak ktoś wyżej napisał - za nasze pieniądze, z naszych ciężko zapracowanych podatków ma pracować i leczyć, niezależnie od tego jakiej jest wiary.
Zgadzam się. Nic dodać, nic ująć.
Stary 2014-05-29, 08:50   #33
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Wszystko jest kwestią interpretacji. Chodzi o to, że zgodnie z loldeklaracją będący na miejscu katolika pastafarianian będzie leczył zapalenie nerek makaronem, bo na to mu wiara pozwala Chodzi o tok myślenia, który jest niedopuszczalny. Zgodnie z tą logiką świadek Jehowy nie dokona transfuzji na ofierze wypadku. To jest łamanie prawa w czystej postaci, a schemat ten sam.

Co do stomatologów etc. - na tym polega największa bzdura. Skoro Bóg zesłał chorobę - to znaczy że taka była jego wola i nie wolno z nią walczyć - więc podważa to sens istnienia medycyny jako takiej. Chory absurd. Nie chciałabym być leczona przez takiego lekarza, bo posiadanie takiego postrzegania świata podważa wiarę w jakiekolwiek kompetencje na płaszczyźnie zawodowej.

Pytanie tylko, czy to prawo jest słuszne?
Ono jest absurdalne i idiotyczne.

No i taką właśnie karierę robi ta pani, a że ludzie głęboko wierzący, deklarujący szczerość prawdę uczciwość itp. cechy prawdziewgo chrześcijanina to kupują, to inna historia.
Nie zgodze sie. Prawo dopuszcza mozliwosc niewykonania pewnych procedur moralnie niejednoznacznych np aborcji. Chcialabym tu zauwazyc ze dokonanie aborcji nie jest pojsciem do fryzjera ale trudnym moralnie wyborem i duzym obciazeniem psychicznym.
Nie ma tu mowy o dzialaniu wbrew EBM czy nieudzielniu pomocy w stanach naglych.

A ze sama deklaracja jest idiotyczna to swoja droga.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 08:51   #34
paula78
Zakorzenienie

Lekarze podpisujący deklarację tymi deklaracjami już pewnie kierowali się wcześniej i tak też leczyli swoich nieswiadomych pacjentów- pytanie jak leczyli ?

Skoro tak odważnie sie deklaruja to rownie odwaznie powinni zostac oznaczeni na fartuchach i drzwiach gabinetu- aby pacjent mial wybór czy iść do Z i dostać receptę czy iśc do Y i dostać różaniec i stwierdzenie: " bog tak chciał".

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 08:53   #35
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Lekarze podpisujący deklarację tymi deklaracjami już pewnie kierowali się wcześniej i tak też leczyli swoich nieswiadomych pacjentów- pytanie jak leczyli ?

Skoro tak odważnie sie deklaruja to rownie odwaznie powinni zostac oznaczeni na fartuchach i drzwiach gabinetu- aby pacjent mial wybór czy iść do Z i dostać receptę czy iśc do Y i dostać różaniec i stwierdzenie: " bog tak chciał".
Zgodnie z EBM. Nie leczyli egzorcyzmami czy woda swiecona. Dyskusja sie tyczy ogolnie pojetej kontroli urodzen problemu eutanazji DNR czy uporczywej terapii. A nie leczenia zapalenia pluc.
Stary 2014-05-29, 09:00   #36
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zgodze sie. Prawo dopuszcza mozliwosc niewykonania pewnych procedur moralnie niejednoznacznych np aborcji. Chcialabym tu zauwazyc ze dokonanie aborcji nie jest pojsciem do fryzjera ale trudnym moralnie wyborem i duzym obciazeniem psychicznym.
Nie ma tu mowy o dzialaniu wbrew EBM czy nieudzielniu pomocy w stanach naglych.
Rozumiem, o co Ci chodzi, ale tu się pojawia pytanie - CO dla kogo jest moralnie niejednoznaczne. Dla SJ to będzie właśnie ta transfuzja. Tyle, że on nie ma prawa do lolklauzuli, a katolicki ginekolog już tak. Sprawiedliwe? Ani trochę. Właśnie dlatego religia powinna być oddzielona od pewnych zawodów całkowicie.

Żyjemy w kraju, w którym aborcja jest legalna w trzech sytuacjach, wcześniej była dostępna niemal na życzenie. Sorry, ale student aspirujący do bycia ginekologiem świetnie sobie z tego zdaje sprawę i po prostu nie wybiera takiej specjalizacji.
Stary 2014-05-29, 09:07   #37
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
Uczepię się trochę tej antykoncepcji , ale wydaje mi się, że jeśli ktoś zostaje ginekologiem, to musi liczyć się z tym, że połowa pacjentek przyjdzie do niego po tabletki...
Ci, którzy ją podpisali, nie chcą wykonywać aborcji, nie chcą kierować pacjentów na zabiegi in vitro, nie chcą proponować im środków antykoncepcyjnych, sprzeciwiają się eutanazji, a także wszystkim manipulacjom ideologicznym i medycznym związanym z identyfikacją płciową. Myślicie, że tyczy się to także badań prenatalnych?
A wg mnie ludzie o takich przekonaniach nie powinni w ogóle wykonywać tego zawodu

Zresztą głośno było jakiś czas temu o farmaceutach - nawet jeśli dostanie się receptę to może być problem z wykupieniem bo mogą w aptece odmówić sprzedaży
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-29, 09:10   #38
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, o co Ci chodzi, ale tu się pojawia pytanie - CO dla kogo jest moralnie niejednoznaczne. Dla SJ to będzie właśnie ta transfuzja. Tyle, że on nie ma prawa do lolklauzuli, a katolicki ginekolog już tak. Sprawiedliwe? Ani trochę. Właśnie dlatego religia powinna być oddzielona od pewnych zawodów całkowicie.

Żyjemy w kraju, w którym aborcja jest legalna w trzech sytuacjach, wcześniej była dostępna niemal na życzenie. Sorry, ale student aspirujący do bycia ginekologiem świetnie sobie z tego zdaje sprawę i po prostu nie wybiera takiej specjalizacji.
Znow sie nie zgodze jestem zadeklarowana od wielu lat ateistka i dla mnie jak i wielu podobnych mi osob aborcja jest moralnie i etycznie niejednoznaczna. Podobnie jak tabletka po.

Roznica tkwi w zagrozeniu zycia i zdrowia. Brak transfuzji moze zabic. Brak spirali nie. Mozna poczekac na wizyte u innego ginekologa.

Ginekolog poza kontrola urodzen zajmuje sie tez prowadzeniem ciazy.badaniami profilaktycznymi zaburzeniami endokrynologicznymi i nowotworami. Na prawde ma co robic nawet jak sie antykoncepcja zajmowac nie bedzie.

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ----------

Dla myslacego katolika badania prenatalne nie powinny byc zlem. Bo nawet jak wyjdzie wada to kobieta katoliczka noe dokona aborcji ale bedzie miala szanse ma przygotowanie sie do trudnego macierzynstwa. Noe mowiac juz o wadach wykrytych podczas ciazy ktore leczone in utero dadza.szanse na urodzenie zdrowego dziecka.
Stary 2014-05-29, 09:42   #39
Ineczka33
Wtajemniczenie

Lista lekarzy prowadzących prywatne praktyki lekarskie, którzy podpisali Deklarację wiary. http://przeswietl.pl/page/lekarze/

W Londynie poradzili sobie z tym tematem, nie dopuszczając takich lekarzy do specjalizacji http://www.niedziela.pl/artykul/9260...-ze-sprzeciwem
Stary 2014-05-29, 09:42   #40
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Znow sie nie zgodze jestem zadeklarowana od wielu lat ateistka i dla mnie jak i wielu podobnych mi osob aborcja jest moralnie i etycznie niejednoznaczna. Podobnie jak tabletka po.

Roznica tkwi w zagrozeniu zycia i zdrowia. Brak transfuzji moze zabic. Brak spirali nie. Mozna poczekac na wizyte u innego ginekologa.

Ginekolog poza kontrola urodzen zajmuje sie tez prowadzeniem ciazy.badaniami profilaktycznymi zaburzeniami endokrynologicznymi i nowotworami. Na prawde ma co robic nawet jak sie antykoncepcja zajmowac nie bedzie.

---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ----------

Dla myslacego katolika badania prenatalne nie powinny byc zlem. Bo nawet jak wyjdzie wada to kobieta katoliczka noe dokona aborcji ale bedzie miala szanse ma przygotowanie sie do trudnego macierzynstwa. Noe mowiac juz o wadach wykrytych podczas ciazy ktore leczone in utero dadza.szanse na urodzenie zdrowego dziecka.
Jeszcze raz - dla CIEBIE aborcja jest moralnie niejednoznaczna (dla mnie zresztą też nie, uważam, że należy wybrać mniejsze zło), a dla kogoś innego transfuzja będzie czymś gorszym niż śmierć z jej braku. I nie chodzi o zagrożenie, tylko o to, jak lekarz postrzega pewne sprawy i na ile mu wolno w związku z tym postrzeganiem. Moim zdaniem własnie to ile mu wolno powinno być regulowane przez państwo.

I nie, czasami nie ma czasu czekać na innego ginekologa, a czasem jakieś symboliczne biedne dziewczę wiejskie ma jednego ginekologa - oszołoma w promieniu dwudziestu km i nie, nie ma możliwości dostania się do innego. Ale to już pewnie jej problem

Ale co z tego, że się zajmuje prowadzeniem ciąży? Niech ją prowadzi w prywatnym gabinecie. Z każdym zawodem związana jest pewna pula obowiązków i wybierając go, przyszły wykonujący musi sobie zdawać z niego sprawę. W którejś epoce (bodajże w świeżo skolonizowanej przez Europejczyków Kanadzie, nie przypomnę sobie) amputacje kończyn były "moralnie niejednoznaczne", nawet w przypadku gangreny. Oczywiście człowiek na ogół umierał, ale gdyby Bóg chciał stworzyć człowieka bez ręki etc. Jakieś sekty obecnie prezentują podobne poglądy. I dla nich jest to niemoralne. Dlaczego im się żadna klauzula nie należy? Dlaczego lolginekolog ma prawo się bawić w swoje widzimisię, a SJ już nie? To jest totalna dyskryminacja jednych poglądów na rzecz drugich. I nie chodzi o zagrożenie, tylko o samą moralność, którą każdy będzie miał własną.

I ja np. nie życzę sobie, by ktoś przenosił swe przekonania na grunt mojego życiorysu.
Stary 2014-05-29, 10:54   #41
susuanne
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Lista lekarzy prowadzących prywatne praktyki lekarskie, którzy podpisali Deklarację wiary. http://przeswietl.pl/page/lekarze/

W Londynie poradzili sobie z tym tematem, nie dopuszczając takich lekarzy do specjalizacji http://www.niedziela.pl/artykul/9260...-ze-sprzeciwem
Już wiem do jakiego lekarza mam nie chodzić w swoim mieście
Wielka Brytania to kraj wielu narodowości, a co za tym idzie wielu religii. Polsca to trochę inny przypadek (niestety).
susuanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 11:02   #42
201604191001
Konto usunięte

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;46658215]mnie nie interesuje teraz antykoncepcja, in vitro i terminacja ciąży
tylko interpretacja moich wykresów,
spiralki nie mam, przy tabletkach mam non stop grzyba, gumki obcierają ...
to z kim mogę pogadać o npr ?[/QUOTE]

Idz do ksiedza, on ci wskaze.

Mileva, zgadzam sie z toba w 100%. Chcialabym deklaracji dla innych wyzwan, ciekawe co wtedy by zrobili.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 11:06   #43
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość

Mileva, zgadzam sie z toba w 100%. Chcialabym deklaracji dla innych wyzwan, ciekawe co wtedy by zrobili.
http://natemat.pl/86281,kasjerzy-w-m...-i-wieprzowiny
Stary 2014-05-29, 11:09   #44
201604191001
Konto usunięte

Borze liściasty, jak Pastafarianizm przejdzie to będę robiła takie cyrki z makaronami, że ho hooo
Stary 2014-05-29, 11:16   #45
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Klient z alkoholem i kawałkiem niemile widzianego mięsa przez Muzułmanów, może być odesłany na koniec kolejki do sąsiedniej kasy.
Stary 2014-05-29, 11:31   #46
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineczka33 Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu byłam u jednego z lekarzy z tej listy. Wizyta prywatna, wcześniej przez telefon uzyskałam potwierdzenie, że pan doktor przepisuje tabletki "po". W gabinecie okazało się, że jednak nie przepisuje, moją uwagę o wprowadzaniu w błąd zbył głupkowatym śmiechem i oczywiście chciał, żebym zapłaciła za wizytę. Niedoczekanie.
I tak w wielu gabinetach wygląda w praktyce ta deklaracja wiary.
U niektórych lekarzy, którzy przyjmują na nfz dodatkowa rekompensata pieniężna też potrafi zmienić ich poglądy. I tak się to kręci.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 11:33   #47
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
właśnie,
do lekarza tylko po tabletki i spiralkę

jak nie możesz ani jednego, ani drugiego
to paszoł won,
do księdza, pod katedrę
żadna pomoc i opieka mi się nie należy

to po co te moje składki ?
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 11:35   #48
201604191001
Konto usunięte

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;46661409]właśnie,
do lekarza tylko po tabletki i spiralkę

jak nie możesz ani jednego, ani drugiego
to paszoł won,
do księdza, pod katedrę
żadna pomoc i opieka mi się nie należy

to po co te moje składki ?[/QUOTE]

Yyy... Ok, jeszcze raz.

Idź do księdza, on ci wskaże do którego lekarza iść.
Stary 2014-05-29, 11:38   #49
Ineczka33
Wtajemniczenie

Teraz, kiedy 3 tysiące lekarzy się zdeklarowało na piśmie, łatwo (lub łatwiej) znaleźć takiego, który odpowie na pytania praktykującego katolika.

Edytowane przez Ineczka33
Czas edycji: 2014-05-29 o 11:39
Ineczka33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-29, 12:18   #50
kennedy
Zakorzenienie

Jezeli ide do publicznego szpitala, przychodni to chce byc obsluzona bez wzgledu na widzimie lekarza/pielegniarki/innych.
sorry za nasze wspolne pieniadze mamy sponsorowac ludzi, ktorzy odmawiaja wykonywania swoich obowiazkow? figa.
chca sie wydurniac, niech to robia w gabinetach, wczesniej na scianie wywieszajac ogloszenie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 12:20   #51
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Zgodnie z EBM. Nie leczyli egzorcyzmami czy woda swiecona. Dyskusja sie tyczy ogolnie pojetej kontroli urodzen problemu eutanazji DNR czy uporczywej terapii. A nie leczenia zapalenia pluc.
Pacjent nie zna procedur EBM, jesli ktoras z tych zasad jest niezgodna z wiara lekarza moze ja obejść, zaniechać i tyle. Pacjent może sie dowiedziec o takim zaniedbaniu i isc do sądu i tyle. Ale to dotyczy także lekarzy bez deklracji i jest to wtedy błąd w sztuce lub zaniedbanie.

Ogólnie rozumiem o co ci chodzi, ale dzisiaj dotyczy to aborcji, za 10 lat będą różańcem leczyli wyrostek.

Dla mnie nie ma miejsca na mieszanie wiary osobistej w pracę, szczególnie jesli ta wiara może wpłynąc na życie i zdrowie innych ludzi.

P.s sprawdziłam liste, na liscie jest lekarka, która leczyła moje dziecko na zapalenie pluc w szpitalu, po wyjsciu byłam u niej prywatnie na kontroli nawet
Była chyba nawet ordynatorem oddziału- bardzo nieprzyjemna była nie pisze tego bo odkryłam ja na liscie

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2014-05-29 o 12:23
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 12:31   #52
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Pacjent nie zna procedur EBM, jesli ktoras z tych zasad jest niezgodna z wiara lekarza moze ja obejść, zaniechać i tyle. Pacjent może sie dowiedziec o takim zaniedbaniu i isc do sądu i tyle. Ale to dotyczy także lekarzy bez deklracji i jest to wtedy błąd w sztuce lub zaniedbanie.

Ogólnie rozumiem o co ci chodzi, ale dzisiaj dotyczy to aborcji, za 10 lat będą różańcem leczyli wyrostek.

Dla mnie nie ma miejsca na mieszanie wiary osobistej w pracę, szczególnie jesli ta wiara może wpłynąc na życie i zdrowie innych ludzi.

P.s sprawdziłam liste, na liscie jest lekarka, która leczyła moje dziecko na zapalenie pluc w szpitalu, po wyjsciu byłam u niej prywatnie na kontroli nawet
Była chyba nawet ordynatorem oddziału- bardzo nieprzyjemna była nie pisze tego bo odkryłam ja na liscie
No nie może.
Stary 2014-05-29, 12:31   #53
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
ałą hipokryzję i obłudę pominę, bo z tego sobie każdy zdaje sprawę. Podobnie jak z tego, że cała "deklaracja" jest namawianiem do łamania prawa.
Dlaczego uważasz, że jest to namawianie o łamania prawa?

Cytat:
Natomiast nurtuje mnie pewna kwestia - czy takie osoby powinny być opłacane przez publiczną służbę zdrowia?
Moim zdaniem nie Lekarz dostający pensję z pieniędzy państwowych powinien świadczyć wszystkie usługi, które w państwie są legalne.

Cytat:
Wystarczającym nadużyciem wydaje mi się fakt, że zostały wykształcone z pieniędzy współobywateli, których część będzie musiała zrezygnować z prowadzonego przez nich "leczenia". To nie jest uczciwe.
A to mnie już zbytnio nie rusza. Przecież nawet nie ma obowiązku pracowania w zawodzie po skończeniu studiów.

Cytat:
Prywatne gabinety tych ludzi powinny być jakoś oznakowane - po to, by osoba chcąca otrzymać np. tabletki od razu wiedziała, dokąd ma nie iść. A popyt na usługi zweryfikowałby zasadność prowadzenia takiego "zakładu".

Cytat:
A w ginekologii poza kontrola urodzen jest jeszcze duzo innej pracy.
Ano właśnie.

Cytat:
Student aspirujący do bycia ginekologiem świetnie sobie zdaje sprawę z tego, że w Polsce ma prawo skorzystać z klauzuli sumienia.

Poza tym, ginekologia to naprawdę nie tylko aborcja i antykoncepcja. Uważam, że złym pomysłem byłoby zakazywanie wykonywania zawodu każdemu, kto jest przeciwny aborcji czy antykoncepcji.

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu byłam u jednego z lekarzy z tej listy. Wizyta prywatna, wcześniej przez telefon uzyskałam potwierdzenie, że pan doktor przepisuje tabletki "po". W gabinecie okazało się, że jednak nie przepisuje, moją uwagę o wprowadzaniu w błąd zbył głupkowatym śmiechem i oczywiście chciał, żebym zapłaciła za wizytę. Niedoczekanie.
U niektórych lekarzy, którzy przyjmują na nfz dodatkowa rekompensata pieniężna też potrafi zmienić ich poglądy. I tak się to kręci.
A za coś takiego ginekolodzy powinni płacić gigantyczne kary.
Stary 2014-05-29, 13:18   #54
Klarissa
Zakorzenienie

Duże znaczenie ma samo podejście lekarza. Ja dwukrotnie prowadziłam swoje ciąże u pani, która co prawda nie mówi otwarcie o swojej wierze, ale dyplomatycznie określa, że niektórymi sprawami się nie zajmuje. Nikogo nie namawia i nie próbuje przekabacić, mówi otwarcie, że może umówić do swojej koleżanki w tej sprawie (np. na założenie spirali), można z nią także omówić nurtujące pytania, na które odpowiada zgodnie z wiedzą medyczną a nie własnym przekonaniem moralnym. Dla mnie takie podejście jest ok. Jednocześnie świetnie prowadzi ciąże i uważam ją za osobę godną polecenia.
Stary 2014-05-29, 13:20   #55
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Super, że nie zapłaciłaś. Taki wyzyskiwacz powinien płacić ogromne kary.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 13:23   #56
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Duże znaczenie ma samo podejście lekarza. Ja dwukrotnie prowadziłam swoje ciąże u pani, która co prawda nie mówi otwarcie o swojej wierze, ale dyplomatycznie określa, że niektórymi sprawami się nie zajmuje. Nikogo nie namawia i nie próbuje przekabacić, mówi otwarcie, że może umówić do swojej koleżanki w tej sprawie (np. na założenie spirali), można z nią także omówić nurtujące pytania, na które odpowiada zgodnie z wiedzą medyczną a nie własnym przekonaniem moralnym. Dla mnie takie podejście jest ok. Jednocześnie świetnie prowadzi ciąże i uważam ją za osobę godną polecenia.
Można ładnie się zachować? Odmówić, wyjaśnić wszystko i DAĆ NAMIARY na innego lekarza? Można. Niestety, wydaje się, że to tylko jeden przypadek na milion.
cud nie kobieta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 13:27   #57
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez cud nie kobieta Pokaż wiadomość
Można ładnie się zachować? Odmówić, wyjaśnić wszystko i DAĆ NAMIARY na innego lekarza? Można. Niestety, wydaje się, że to tylko jeden przypadek na milion.
Coś mi się kiedyś obiło o uszy że jeśli farmaceuta/lekarz odmawia to ma obowiązek wskazać inną aptekę/przychodnię gdzie sprawę załatwimy
Stary 2014-05-29, 13:34   #58
cud nie kobieta
Ante Pante

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Coś mi się kiedyś obiło o uszy że jeśli farmaceuta/lekarz odmawia to ma obowiązek wskazać inną aptekę/przychodnię gdzie sprawę załatwimy
Zazwyczaj wygląda to tak: proszę szukać gdzie indziej.
cud nie kobieta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 14:00   #59
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez susuanne Pokaż wiadomość
Już wiem do jakiego lekarza mam nie chodzić w swoim mieście
dokładnie, jedyny plus tej chorej sytuacji, to to, że można sprawdzić lekarza, do którego się wybierasz...

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-29, 14:32   #60
Vilqa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lapida Pokaż wiadomość
Ostatnio oglądałam program gdzieś w necie, o tej właśnie tematyce.

Ktoś powiedział bardzo mądre słowa.

Jeśli osoba po medycynie nie chce podejmować kroków, które należą do zasobu obowiązków lekarzy, to moze powinien zająć się czymś innym, np sprzedażą ogórków na straganie.

Uważam, ze w gabinetach prywatnych to oni sobie mogą odmawiać wszystkiego - antykoncepcji, badań prenatalnych itp.

Ale jeśli płaci im państwo (czyli my), to sorry.

Poza tym - bardzo chciałabym, żeby została opublikowana lista lekarzy, którzy taką deklarację podpisali.
Będzie można wtedy sprawdzić, czy do danego lekarza jest sens chodzić.
Np mam w planach zajść w ciążę, ale będę chciała robić badania prenatalne. Chcę od razu wiedzieć, czy lekarz, do ktorego chodzę podpisał deklarację, czy szukać innego.
No przecież ogórki dają pretekst (ten niepokojący kształt...)

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości