|
|
#1081 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
Cytat:
widzisz mówilam ze sie naucza
|
|
#1082 |
|
Raczkowanie
|
Co prawda zajeła im ta nauka troszke czasu. Głupiutkie prosiaczki mam chyba
Ja używam pod trocinki żwirku dla kota. Motylku - czy piasek byłby lepszy? Neonko - pewnie niedługo zechcesz mieć nową świnke. Pamiętam z dzieciństwa, że z prosiaczkami tak jest, że się zaczyna tęsknić za ich popiskiwaniem na Twój widok i wygłupami.
|
#1083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z tego co czytalam na wizażu to Neonka chcialaby teraz pieska i wahala sie co do rasy.
|
|
#1084 |
|
Zakorzenienie
|
Dzis neonka dowiedziala sie że nici ze zwierzaczka.
Początek astmy taką diagnoze postawil lekarz alergolog. Zwierze jakiekolwiek wykluczone!Plakalam....kicha do entej potęgi
|
|
#1085 |
|
Zadomowienie
|
![]() Tak mi przykro... Nie możesz mieć żadnego zwierzaka? Słyszalam, ze sierść pudli i jakiejś rasy kotów nie uczula. Są też rasy bez sierści. Ostatecznie zostają rybki albo jakiś płaz/gad, ale to nie to samo co puchate, ciepłe stworzonko
|
|
|
|
#1086 |
|
Przyczajenie
|
nikt tu nie chce adoptowac swinki ??
![]() zostalo 2 chlopcow: AS ![]() Lukierek
|
|
|
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
jakbym mieszkala sama to powiekszylabym swoj zwierzyniec ale teraz nie da rady
|
#1088 |
|
Przyczajenie
|
Jak to zrobiłaś, że aż! chodzi za tobą? Jak długo przyzwyczajała się do Ciebie? Ja mam prochacze 4-miesięczne,od ok 2,5 m-ca, wypuszczam je, głaszczę ,karmię z ręki,fruwają po domu,ale zmykają na próby złapania ich,lub pogłaskania
|
|
|
|
#1089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem do kogo bylo to pytanie ![]() ja w każdym badz razie nic nie robilam, same tak robia....
|
|
#1090 |
|
Zakorzenienie
|
Gryfka jak np. będziesz dawała im "małe co nieco" to wołaj je i oddal się kawałek od nich i wołaj dopóki nie przyjdą
Ale same się nauczą tego
|
|
#1091 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jednak los jest niezwykly brutalny i zlosliwy. Okolo roku temu moj maz dostal alergii. Poczatki byly duzo wczesniej , jednak z racji tego ,iz ma 37 lat , uwazalismy , ze na alergie juz troche za pozno, bo zwierzaki mamy od dawna. A jednak . Testy alergologiczne wykazaly alergie na kurz ,pylki oraz moje swinki morskie i psa. Dostawal napady dusznosci , astmy i ogolnie katarzysko ,kichanie i oczy zalzawione. Dla mnie to wyrok. Odseparowalam swinki do osobnego pokoju, sa odizolowane. Mimo to alergeny nadal sa w powietrzu.Prawdopodobnie to sa ostatnie jakie mam. Nie wiem co Ci poradzic . Byc moze nie powinnas kupowac zwierzat jesli ich nie masz. Wprawdzie slyszy sie o rasach polecanych dla alergikow i wsrod nich wymienia sie yorki (wlos zblizony podobno do wlosa ludzkiego) oraz swinki bezwlose , nagie ( skinny). Niestety nie wiem czy w rzeczywistosci sie to sprawdza. Acha . Zazywajac leki , mozna jakos funkcjonowac , niestety ta chemie trzeba juz lykac dozywotnio. |
|
|
|
|
#1092 |
|
Zadomowienie
|
Wyjeżdzam dziś na 11 dni, Strasznie się boję o Pchełkę- zostaje pod opieką babci. Niby babcia wie co i jak, ale to strarszy człowiek...pamiętam jak Supełkowi do poidełka zamiast wody wlała perfum... Biedak nie pił przez 4 dni
![]() Pchła bedzie mieszkać w dużej klatce, którą ustawiamy na lato w ogrodzie- przytacham ja do pokoju, zeby mała nie siedziala w małej klatce. Przez to wszystko odechciało mi sie wyjazdu...
|
|
|
|
#1093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() skoro taka sytuacja to może poprosisz koleżanke jakas która babcia zna, kolegę, sąsiada, kuzyna itp??????
|
|
#1094 |
|
Zadomowienie
|
No własnie nikogo takiego teraz w pobliżu nie ma- wszyscy powyjeżdzali... Jeszcze moze ciocia przyjedzie, ale raczej malo prawdopodobne...
Już się z babcią umówiliśmy, ze będziemy dzwonić jak najczęsciej. Potwornie sie boję
|
|
|
|
#1095 |
|
Zakorzenienie
|
to nie pozostaje nic innego jak często dzownić do babci i pytać i upewniac sie czy wszystko jest ok....
|
#1096 |
|
Zakorzenienie
|
Hejo, nowy nick...da sie usunac stary? Powiedzcie mi co mam robic..? Klade reczniki na te kable a Titu tak czy siak sobie go wykopie i dalej kable podgryza. Bloo przestala, a Titu to taka wredna malpa. Aha moim swiniaczko chorobsko przeszlo po jednym zastrzyku, na szczescie uniknelam nastepnej wizyty u tego 'milutkiego' weta. Uff ale sie ciesze
|
|
|
|
#1097 |
|
Zakorzenienie
|
nie bardzo kapuje
![]() Moze ta kable owiń recznikiem albo grubym ciezkim kocem, albo wypuszczaj je w innym pokoju.
|
#1098 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja swoim swinkom odgrodziłam "strefy zagrozenia" pudełkami po butach. Zreszta w środku sa właśnie buty i dzięki temu te pudełka są na tyle cieżkie, że prosiatka nie daja rady ich przesuwać.
|
|
#1099 |
|
Zakorzenienie
|
nie pogryza opakowania?????? u mnie by taka opcja nie przeszla...
|
#1100 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie się bardzo pozytywnie tym zdziwiłam, że wogle nie gryzą. Przynajmniej na razie
|
#1101 |
|
Zakorzenienie
|
Nie da sie owinac kabli niczym bo sa przyczepione do sciany takimi zaczepkami. A jesli chodzi o kartony to tez nic z tego bo moje prosiczki jak tylko widza jakies ksiazki, kartki itp to nie odpuszcza dopoki nie podgryza, a wogole tyle kartonow to ja nie mam, nic innego tez nie dam bo nie lubie jak mam balagan. Narazie problem zalatwilam. Aha moj Titek zaczal zjadac mate....i wlasnie mnie posikal :/ no to pa!
|
|
|
|
#1102 |
|
Raczkowanie
|
Moja świnka ma problem
Jedno z uszek jest strasznie wysuszone i takie, aż się łuszczy. Poza tym żadnych objawów negatywnych. Martwie się o nią, ale chyba dopiero jutro ją zawioze do weterynarza, bo jutro będe miała swoje auto, a w taki upał trochę boje się ja wieżć w autobusie. Czy wiedzie co to może byc ?
|
#1103 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie ze to świerzb....
mocno sie drapie????? na furetku tez ma takie cos??? wypadaja jej włoski i ma łupiez na skórze???? wet jak najbardziej zalecany
|
#1104 |
|
Rozeznanie
|
Mam do was pytanie. czy wasze swinki maja tez zólte pazurki???Moja swinka nigdy nie miala takich zoltych jak teraz
Czy to moze byc objaw choroby??
|
|
|
|
#1105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1106 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, co myślicie o tym żeby w baardzo upalne dni, na klatke połozyc mokry (ale woda wyciśnięta) ręcznik na klatke?? Żeby im nie było tak gorąco..
![]() mogły by się przeziebić przez takie coś??
|
|
#1107 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Lepszy pomysl aby wlozyc im chłodny kafelek do klatki lub butelkie z zimna woda (ale taka płaska)
|
|
#1108 |
|
Raczkowanie
|
Moja biedna Tedy ma grrzybice! Dostała lekarstwo do smarowania i pierwszy zastrzyk.Zakupiłam drugą klatkę i od dziś świnia jest na kwarantannie. Żeby tylko z tego wyszła, bo wet powiedział, że grzybica u świnek morskich często kończy sie smiercią
|
#1109 |
|
Zakorzenienie
|
nieleczona tak, ale szybko rozpoznalas chorobe i z tego co wiem jest to początek wiec....bedzie dobrze
![]() stosuj sie tylko do zaleceń weta i bedzie oki
|
#1110 |
|
Zakorzenienie
|
Oj,dawno mnie tu nie było. Neonka - rozumiem co przeżywasz i bardzo mi przykro.
Podzielę się z wami sposobem jak nauczyć szybko świnki korzystać z poidełek Smarujemy ustnik( dziwnie to brzmi) ogórkiem znęcona zapachem ogórka świnka( wiemy jak uwielbiają ogóraska) zaczyna kręcić się przy poidle, podgryzać i ... szybko się uczy. Moje nauczyły się w niecałe 10 minut
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.

bo moje świnki oficjalnie dziś same skorzystały z poidełka. Wreszcie!
widzisz mówilam ze sie naucza 
Początek astmy taką diagnoze postawil lekarz alergolog. Zwierze jakiekolwiek wykluczone!

Ale same się nauczą tego