|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. IV
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mnie przeraża to, że jest tyle aborcji w kraju, w którym tak szeroko jest dostępna legalna antykoncepcja, po którą można się w każdej chwili zgłosić. A i tak, mimo antykoncepcji i aborcji, ilość nieletnich matek jest chyba najwyższa w Europie. Ale za posiadaniem dzieci idą pieniądze z benefitów, więc to może trochę sprawę tłumaczyć ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#332 |
Rozeznanie
|
- oO Serio? Klaps? Metoda wychowawcza? Ani bezstresowe wychowanie, ani klapsy to nie sposób na WYCHOWANIE dziecka. To pójście na łatwiznę i obok wychowania nawet nie leżało. Dzieci to nie idioci, ale niestety sporo dorosłych tak je traktuje, bo "co będę tłumaczył, jak to nic nie rozumie" lepiej olać lub wlać... taaa, jasne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też po tym jak poznałam angielską i norweską ![]() Cytat:
![]() Opieka nad zwierzętami w Anglii bardzo mi się podoba, ale naloty w sprawie dzieci są rozwalające ![]() ![]() Co do klapsów - mi się w dzieciństwie dostawało i wyrosłam na względnie normalną osobę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#334 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ba, nawet moi rodzice w tym momencie głowią się, jak w ogóle mogli dać mnie i bratu jakiegoś klapsa. Że to chodziło tylko o to, że puszczały im nerwy i tak było najłatwiej, ale sami teraz mówią, że doskonale wiedzą, że to nic nie dawało. Cytat:
![]() I to raczej nie kwestia tego, że to było dawno, tylko to nie jest metoda na uczenie dziecka, co jest dobre, a co nie. Na szczęście moi rodzice wychowywali mnie na inne sposoby, a klaps był bardzo sporadyczną karą. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Moderator
|
U mnie klapsa nie trzeba było bo jak mi mama wytłumaczyła, że jeśli będę broić to tata na mnie nakrzyczy albo będe musiała posiedzieć w kącie sama a jak bardzo to dostanę klapsa to już nie chciałam broić i szczerze - nigdy klapsa nie dostałam, raz chyba jakaś karę ale po prostu byłam spokojna i jakoś rodzice nie musieli za mną ciągle biegać i pilnować. A nawet jak już tą karę miałam to po mama mi tłumaczyła za co to było. Ja nie mówię, żeby zaraz dziecko bić, ale dać mu coś dzięki czemu lepiej to zapamięta i skojarzy to z czymś mało przyjemnym, jeśli smao tłumaczenie nie poskutkowało. Więc niech chociaż karę dostanie jakąś.
Dorosłe osoby też kiedyś karali cieleśnie albo karą śmierci w więzieniach. Więc dosć niedawno takie kary dla dorosłych wyszły, przecież to wszystko było ![]() Cóż, po dłuższym pobycie tutaj często widzę że jest sporo młodych samotnych mam. A takie mamy dostaj bardzo duzo pieniędzy na swoje dzieci, czy ogólnie pełne rodziny mająca dzieci co widać wi lości ciapatych tu przyjeżdżających. Antykoncepcję dostane sie darmową - dla młodych można dostać wszystko, dla osoby dorosłej jeśli chce sobie założyć spiralę też jest darmowa. A paczka gumek kosztuje aż funta xD Wystarczy isć do swojego lekarza, jak masz jakiś problem to lekarstwa są darmowe w młodym wieku. Takze jedyne sensowne tłumaczenie czemu tak jest to te pieniądze - dostaniesz dom, working&child tax credit, child benefit, housing benefit i żyjesz sobie jak król nie pracując bo masz wiecej niż osoba pracująca. Jeśli rodzice nie chcą być opiekunami to bywa tak, że nie chcą swoich dzieci w domu i wtedy trafia się do jakiegoś hostelu, domu samotnej matki czy innej takiej organizacji. Mój facet kiedyś w PL pracował w wolontariacie i pojechał do takiego domu samotnej mamy i do podobnych miejsć to troszkę mi opowiadał. Zdarza się, że rodzic taką córkę z brzuchem wyrzuca z domu jeśli ona sama dodatkowo zostanie sama bez partnera. W collegu też nie zdarzyło mi się spotkać młodej mamy, czy widzieć dziewczyny z brzuszkiem. Może takie dziewczyny już edukacji dodatkowej nie robią, nie wiem. Gdyby mi się dziecko teraz przytrafiło to kontynuowałabym naukę, ale ja mam jakąś normalną sytuację i nie mam zamiaru ciągnać kasy od innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 | |||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#338 | |
Moderator
|
Cytat:
Gumki są darmowe w wieku 13-24 lat u lekarza, ale stosunek niby legalny jest od 16.. wiec trochę jestem skołowana. Testy ciażowe też można dostać. Zresztą - przed chwilą byłam w przychodni i mówię, że chcę test ciążowy zrobić. To kobieta mi mówi czy nie mogę isć i sobie w drogerii kupić. No skoro tak się oferują z pomocą to chcę z niej skorzystać, pzoa tym testy ciażowe są drogie bo 10 funtów na taki test to dużo, wiec wolałabym zrobić za darmo u lekarza i mieć wiarygodny. Wzięłam od kobietki tą próbkę i wyszłam bo musiałabym to zaniesć jutro, a potem wisieć na telefonie w czasie gdy mam egzaminy co jest niemożliwe. Chcą niby pomóc, ale nie chcą. A ja nadal nie wiem, poczekam sobie czy coś sie zacznie dziać. I tak wkrótce do ginekologa idę prywatnie, wiec jakby co to mnie obada. Tragedia z tymi lekarzami, wiecej nie pójdę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 | |
ma zielone pojęcie
|
Dobre i to
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#340 | |
Moderator
|
Cytat:
Tak. Myślałam, że u lekarza to jakoś inaczej ten test robią na miejscu, a nie że mam im próbkę swoją zaniesć i czekać O.o |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#342 |
Moderator
|
Oni tu chyba takich nie robią. Też spodziewałam się czegoś bardziej profesjonalnego i na miejscu, że tak to nazwę. No nic, najwyżej poczekam sobie na tą wizytę u ginekologa, chociaż chciałam wiedzieć już w tym tygodniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A co do ciąży, to jak prawidłowo stosujecie prezerwatywy, nie ma stosunków przerywanych itp. to ja szans na ciążę nie widzę.
![]() |
![]() |
#344 |
Moderator
|
Nie stosujemy ich często. Akurat gdybym nie widizała szansy na ciąże to też bym nie sprawdzała bo obserwuję swój organizm dosć dobrze, a po prostu zauważyłam ostatnio trochę zmian które równie dobrze mogłoby być przez stres czy dorastanie. Jednak wolę się upewnić bo wiem, że jakaś tam szansa być może po prostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dostałaś ten test do domu? Masz przynieść do przychodni wynik? Pojemnik z moczem?
![]() |
![]() |
#346 |
Moderator
|
Kupiłam taki drogeryjny. Wyszedł mi negatywny, ale nie wiem czy te testy są wiarygodne wystarczajaco. Może przez stres mam jakieś bóle gdzieniegdzie i inne niespodzianki, zresztą do miesiączki poczekam to się dowiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Spokojnie ![]() Teraz właśnie mam okres chyba już drugi tydzień z rzędu i za niedługo zwariuję -.- Od zawsze umieram przy miesiączce, poszłam do lekarki i stwierdziła, że skoro od ośmiu lat co miesiąc schodzę z tego świata to nie jest dobrze, zrobiła mi usg, cytologię, ale wszystko ok, więc przepisała mi hormony i stwierdziła, że powinno pomóc. Do tego mówiłam jej o tym, że mi się cykl bardzo rozregulował itd. Wypisała mi receptę na tabletki antykoncepcyjne na trzy miesiące, przy połowie pierwszego opakowania wszystko było ok, potem miałam jakieś czarne plamienia, potem okres w trzecim tygodniu cyklu, dwa dni przerwy, normalny, planowy okres i w tym miesiącu to samo. -.- Wykupiłam ostatnią paczkę i albo zmieniam tabletki, albo rezygnuję całkiem - bo co z tego, że faktycznie mnie brzuch nie boli, jak okres mam dwa i pół tygodnia w miesiącu, jestem jakaś obrzmiała, wiecznie nienażarta, zła i nie wiadomo co jeszcze :<
![]() |
![]() |
#348 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Jakie testy z moczu są w Anglii, to nie wiem. Cytat:
![]() Cytat:
Powinna być o tym informacja w ulotce.
![]() |
![]() |
#349 |
Moderator
|
Ja tabletek nie biorę i nigdy brać nie będę. Źle się czuję tylko pierwszego dnia od niedawna, ale zawsze mam co 28-29 dni okres, także nic się złego nie dzieje. Akurat wiele kobiet tego nie chce robić, ale jeśli masz stosunek w czasie okresu to likwiduje to bóle, przynajmniej u mnie w znacznym stopniu.
Mam zapalenia czasem, lecz to z innego powodu i będę leczyć u lekarza ![]() Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-06-23 o 15:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 |
Rozeznanie
|
Wy tu o przemoc fizycznej, a ja nawet na (czesto nieumyslna) emocjonalna, bardzo krzywo patrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#352 |
Zakorzenienie
|
Są wiarygodne od 12-14 dnia od stosunku lub po dacie spodziewanej miesiączki. Teoretycznie piszą, że i od 7 dnia są wiarygodne, ale aż tak to bym im nie ufała i wtedy na pewno trzeba zrobić z porannego moczu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
ma zielone pojęcie
|
Takie badania to podstawa. Ich wyniki w ogóle pozwalają ocenić, czy pacjentka może brać środki hormonalne. Akurat antykoncepcja hormonalna ma wpływ na wątrobę oraz na krzepliwość krwi.
Jeśli lekarz nie zleca takich badań, to tak naprawdę pogrywa sobie ze zdrowiem pacjentki. Takiego lekarza lepiej zmienić.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 |
Moderator
|
Ja nie mam aż tak mocno, tak że dzień przed okresem i pierwszy to też bym mogła spać non stop bo jestem osłabiona, ale drugi dzień jak jeszcze mnie brzuch boli no to właśnie z tżtem spróbowaliśmy i jest lepiej bo to działa trochę jak masaż. Dodatkowo muszę przyznać, że jest znacnzie przyjemniej a mojemu tżtowi ta niewielkai lość krwi nie przeszkadza - ale wiem że większość tego w czasie okresu nie robi.
Kupiłam 2 testy, więc jak miesiączki nie będzie to też jeszcze raz zrobię. Edytowane przez Klaudenc Czas edycji: 2014-06-23 o 15:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
ma zielone pojęcie
|
Chyba na żadnym teście nie ma informacji, że wynik jest wiarygodny od 7. dnia po stosunku. Za to jest informacja o 6 czy 7 dniach, ale od zapłodnienia, które może być i ładnych parę dni po stosunku.
![]() |
#356 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
6-7 dni po zapłodnieniu, a liczy się, że do zapłodnienia może dojść nawet i tydzień po stosunku, stąd te 2 tygodnie po stosunku się powinno taki test robić. Prawda. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Rozeznanie
|
- Przemoc to przemoc, zarówno fizyczna i emocjonalna jest zła. Nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Z emocjonalną jest tak, że często jednak towarzyszy przemocy fizycznej i znacznie ciężej jest się z niej wyleczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#359 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Oczywiście, co innego, jak mówimy o konkretnym zdiagnozowanym zaburzeniu, które chociaż zaleczane jest środkami hormonalnymi.
![]() |
![]() |
#360 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli co teraz powinnam zrobić? Przyjmuję Zoely. Nie czuję się jakoś strasznie źle, czasami jestem jakaś napuchnięta, nabrzmiała, rozlazła, ale ogólnie już lepsze to, niż schodzenie z bólu przy miesiączce i przy owulacji. :/ Tylko właśnie mam krwawienia i plamienia co chwilę. Wykupiłam ostatnie opakowanie tabletek i 8 mam wizytę. Ze starego opakowania została mi jedna tabletka placebo. Rozpoczynać kolejne opakowanie czy czekać do wizyty?
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.