Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-23, 13:57   #211
iizabelaa
Zakorzenienie

Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Ale jak jest kobieta ktora od 13 lat stara sie o dziecko, to myslisz ze jest zainteresowana w zbieranie wiedzy o miejscach gdzie przeprowadza sie aborcje?!
To nie jest wiedza tajemna. W stolicy nie ma z tym problemu. Wystarczy uruchomić neta albo zadzwonić w kilka miejsc, podjechać.
Stary 2014-06-23, 14:01   #212
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
Czytam ten wątek i nie miałam zamiaru się wypowiadać ale teraz nie mogę się powstrzymać
pięknie się mówi o sumieniu i klauzuli sumienia, gdy kobieta jest w ciąży - wtedy jest dużo osób którzy mówią że sumienie nakazuje urodzić, że trzeba przyjąć krzyż, że to morderstwo dziecka - ale gdy to dziecko się rodzi, gdy są potrzebne tysiące na leki ( w znacznej mierze nie refundowane) kolejne tysiące na warunki dla takiego dziecka i kolejne na opiekę, gdy któreś z rodziców musi zrezygnować z pracy zarobkowej to już o klauzuli sumienia wszyscy zapominają - przecież nie tak dawno rodzice walczyli o zasiłek w sejmie - gdzie byli wtedy lekarze którzy tak słuchają sumienia? gdy kolejne leki są skreślane z listy refundowanych - gdzie są lekarze którzy tak myślą o swoim sumieniu?

O dokladnie! To jest to co ja nazywam proba robienia sobie aureoli na czyjejs tragedii. Skrajna podlosc. Brzydza mnie ci swietoszkowaci hipokryci i bardzo wspolczuje kobiecie. Teraz musi przezywac koszmar, nie urodzi silami natury, bo wodoglowie. Bedzie musiala miec cesarke i jesli bedzie chciala dalej walczyc o posiadanie dziecka to bedzie musiala czekac na zagojenie sie macicy. I w jej wieku kazdy miesiac sie liczy.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 14:09   #213
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
No zobacz, a u dziecka mojej znajomej na wczesnym etapie ciąży wykryli bodajże zespół Edwardsa i dziecko nie urodziło się zdrowe, zmarło w jej łonie. Jakoś cudu nie było.

A u płodu z wywiadu wykryto brak części mózgu. To jest ogromne ryzyko, bo są szanse, że reszta mózgu przejmie funkcje brakującej, a może być tak, że dziecko będzie ciężko upośledzone. Może niech matka decyduje czy chce takie ryzyko podjąć, bo to ona będzie ponosić konsekwencje?
no cóż, nie każdy doświadczy takiego cudu jaki by sobie życzył, ale szansa jest więc nie wiem czemu kpisz z tego

Cytat:
Masz tam wywiad m.in. z prof. z KUL, ksiedzem. Co Ci w nim nie pasuje? Takie wywiady sa autoryzowane, wiec moze wez sobie do serca co on mowi jesli jestes wierzaca
ale co z tego? Ma to jakis związek z moim zdaniem, że klauzula sumienie powinna byc dostepna lekarrzom? Sa tam jakies argumenty, ktore mnie przekonaja do zmiany decyzji, czy tylko tak wrzuciłas linki, licząc na zdziwienie i polemikę z katoliczką?

Cytat:
No to nazwijmy rzeczy po imieniu.

Od setek lat kobiety dokonywały aborcji. Od tysiącleci chorych dzieci się pozbywano, patrz Sparta. Teraz mamy na szczęście bardziej humanitarne metody niż wyskrobywanie wieszakiem, topienie w przykościelnym stawie czy zrzucanie ze skały. Niestety, taka jest brutalna rzeczywistość, było, jest i będzie zapotrzebowanie na takie zabiegi. Nie wszystkie dzieci będą się rodziły zdrowe, chciane i kochane.
i niech zabijaja dalej jak chca, ale bez zmuszania innych do tego wykonania

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
Czytam ten wątek i nie miałam zamiaru się wypowiadać ale teraz nie mogę się powstrzymać
pięknie się mówi o sumieniu i klauzuli sumienia, gdy kobieta jest w ciąży - wtedy jest dużo osób którzy mówią że sumienie nakazuje urodzić, że trzeba przyjąć krzyż, że to morderstwo dziecka - ale gdy to dziecko się rodzi, gdy są potrzebne tysiące na leki ( w znacznej mierze nie refundowane) kolejne tysiące na warunki dla takiego dziecka i kolejne na opiekę, gdy któreś z rodziców musi zrezygnować z pracy zarobkowej to już o klauzuli sumienia wszyscy zapominają - przecież nie tak dawno rodzice walczyli o zasiłek w sejmie - gdzie byli wtedy lekarze którzy tak słuchają sumienia? gdy kolejne leki są skreślane z listy refundowanych - gdzie są lekarze którzy tak myślą o swoim sumieniu?
Mieszasz różne rzeczy. Są lekarze, którzy nie mają problemu z wykonaniem aborcji i tacy, którzy nie chcą przykładac ręki do zabójstwa, co w tym dziwnego? Zabijałas kiedyś? dokonywałas aborcji? wyciagałas po kawałku malutkie dziecko? Nie, ale ktoś kto chce leczyć i został lekarzem musi?

Cytat:
Ale jak jest kobieta ktora od 13 lat stara sie o dziecko, to myslisz ze jest zainteresowana w zbieranie wiedzy o miejscach gdzie przeprowadza sie aborcje?! Nie potrafie sobie wyobrazic wysilku jaki trzeba zrobic zeby tyle lat, miesiac po miesiacu starac sie o dziecko kiedy poronilo sie juz kilka razy. I jak straszna jest wiadomosc ze upragniona ciaza jest ciaza z plodem bez mozgu. I w takich chwilach kurna specjalisci sa od tego zeby sprawnie pomagac, a nie ze zaczynaja pielegnowac wlasne swiatopoglady kosztem cudzej tragedi. Zachowanie tego typa nazwe ostatnia podloscia. I dla mnie ta sytuacja jest jasna.
nazywasz jakies zachowanie podłoscia samej przeklinając lekarza? Ciekawe...
To, ze nie ma mózgu było dementowane. A kobieta, ktora tyle lat sie starała o dziecko moze powinna wykazac wiecej uczuc w jego stronę niz rozczeniowe-chcę aborcję? (nie oceniam, zastanawiam się).

Edytowane przez treselle0
Czas edycji: 2014-06-23 o 14:10
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 14:24   #214
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
ale co z tego? Ma to jakis związek z moim zdaniem, że klauzula sumienie powinna byc dostepna lekarrzom? Sa tam jakies argumenty, ktore mnie przekonaja do zmiany decyzji, czy tylko tak wrzuciłas linki, licząc na zdziwienie i polemikę z katoliczką?
Tam jest wypowiedz przedstawiciela kk, o tym ze kobiety maja prawo do wlasnej decyzji i ze nie mozna utrudniac im tego i tyle. Zeby traktowac sie jak dorosli, a nie jakby kobiety, ktore sa w ciazy byly ubezwlasnowolnionymi dziecmi. Wiec skoro ktos chce aborcji i ma do niej prawo wedlug prawa to nie Twoj czy moj interes w ocenianiu tego bo nie jestes w skorze tej kobiety.

Cytat:
i niech zabijaja dalej jak chca, ale bez zmuszania innych do tego wykonania
Podaj mi przyklad, ze ktokolwiek w Polsce zmusil kogokolwiek do przeprowadzenia aborcji. Jak znasz taki przyklad to od razu proponuje zglosic do prokuratury. A jesli nie znasz to przestan wypisywac nieprawde.

Cytat:
Mieszasz różne rzeczy. Są lekarze, którzy nie mają problemu z wykonaniem aborcji i tacy, którzy nie chcą przykładac ręki do zabójstwa, co w tym dziwnego? Zabijałas kiedyś? dokonywałas aborcji? wyciagałas po kawałku malutkie dziecko? Nie, ale ktoś kto chce leczyć i został lekarzem musi?
Po to wkleilam drugiego linka, zeby uzmyslowic wam ze dostep do przewidzianej prawem aborcji jest fikcja, ze lekarze nawet nie chca sie podpisywac pod odmowa, tylko przepychaja problem dalej, a czas leci. Podaj mi przyklad istniejacej ogolnopolskiej oficjalnej listy szpitali gdzie podawane jest publicznie, ze te placowki przeprowadzaja przewidziane prawem aborcje.
W drugim linku jest opisana procedura aborcji, przestan pisac o wyciaganiu po kawalkach dziecka prosze bo to klamstwo. Jesli wywoluje sie sztucznie porod, to dziecko/plod z powodu niedojrzalosci umiera poza organizmem matki. Ale z powodu niedojrzalosci i braku polaczen mozgowych nie odczuwa bolu. Lepsze chyba to niz np urodzenie dziecka z wada powiedzmy braku ploc (bo i takie sie zdarzaja), ktore odczuwa bol i po urodzeniu wiadomo ze umrze przez uduszenie?
Przestan pisac maipulacyjnymi wypowiedziami bez podawania faktow.

Cytat:
nazywasz jakies zachowanie podłoscia samej przeklinając lekarza? Ciekawe...
To, ze nie ma mózgu było dementowane. A kobieta, ktora tyle lat sie starała o dziecko moze powinna wykazac wiecej uczuc w jego stronę niz rozczeniowe-chcę aborcję? (nie oceniam, zastanawiam się).
Ta kobieta zapewniam Cie ma wystarczajaco uczuc, a jesli podejmuje decyzje o aborcji w momencie kiedy ma do tego prawo to nie Twoj biznes w ocenianiu jej.

A lekarza wyklinam, poniewaz postapil wbrew prawu i w bardzo ciezkiej sytuacji dla kogos poglebil tylko traume i stres tej kobiety. I moja opinia o nim bylaby inna gdyby wskazal tej kobiecie lekarza, ktory przeprowadzilby aborcje i gdyby nie przeciagal badan.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-06-23 o 14:43
Stary 2014-06-23, 14:44   #215
treselle0
Zadomowienie

Cytat:
Tam jest wypowiedz przedstawiciela kk, o tym ze kobiety maja prawo do wlasnej decyzji i ze nie mozna utrudniac im tego i tyle. Zeby traktowac sie jak dorosli, a nie jakby kobiety, ktore sa w ciazy byly ubezwlasnowolnionymi dziecmi. Wiec skoro ktos chce aborcji i ma do niej prawo wedlug prawa to nie Twoj czy moj interes w ocenianiu tego bo nie jestes w skorze tej kobiety.

Podaj mi przyklad, ze ktokolwiek w Polsce zmusil kogokolwiek do przeprowadzenia aborcji. Jak znasz taki przyklad to od razu proponuje zglosic do prokuratury. A jesli nie znasz to przestan wypisywac nieprawde.

Po to wkleilam drugiego linka, zeby uzmyslowic wam ze dostep do przewidzianej prawem aborcji jest fikcja, ze lekarze nawet nie chca sie podpisywac pod odmowa, tylko przepychaja problem dalej, a czas leci. Podaj mi przyklad istniejacej ogolnopolskiej oficjalnej listy szpitali gdzie podawane jest publicznie, ze te placowki przeprowadzaja przewidziane prawem aborcje.

Ta kobieta zapewniam Cie ma wystarczajaco uczuc, a jesli podejmuje decyzje o aborcji w momencie kiedy ma do tego prawo to nie Twoj biznes w ocenianiu jej.

A lekarza wyklinam, poniewaz postapil wbrew prawu i w bardzo ciezkiej sytuacji dla kogos poglebil tylko traume i stres tej kobiety. I moja opinia o nim bylaby inna gdyby wskazal tej kobiecie lekarza, ktory przeprowadzilby aborcje i gdyby nie przeciagal badan.
no właśnie ja nikogo nie oceniam - nikogo

A reszty nie komentuję bo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, być może piszę zbyt nieczytelnie dla Ciebie
treselle0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 14:53   #216
favianna
Zakorzenienie

Cytat:

A kobieta, ktora tyle lat sie starała o dziecko moze powinna wykazac wiecej uczuc w jego stronę niz rozczeniowe-chcę aborcję? (nie oceniam, zastanawiam się).
to nazywasz nie ocenianiem?

Cytat:

A reszty nie komentuję bo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, być może piszę zbyt nieczytelnie dla Ciebie
Coz jesli jedyny komentarz na ktory Cie stac na pytania o fakty to ze nie umiem czytac ze zrozumieniem, to moze faktyczmnie nie powinnas brac udzialu w dyskusji.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-06-23 o 15:11
Stary 2014-06-23, 16:29   #217
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Czym więcej czytam tym ta sprawa mi się dziwniejsza wydaje

napadają na lekarza bo nie chcial zrobić aborcji, tylko zaproponował prowadzenie ciąży, do czego miał pełne prawo,
może złamał prawo nie padajac szpiatal ktory by mial to zrobic (za co powinnien zostac ukarany jesli to prawda)

ale ona zamiast sie udac do innego szpiatal zananego z tego że przeprowadza takie zabiegi to woli afere w media robić

a moze nie jest wierząca, nie każdy księzy za wyrocznie ma
Mogła sobie szukać do ukichanej śmierci, bo było już za późno. On ją zbywał i przetrzymał do tego momentu, kiedy było już za późno. Bo aborcję można zrobić tylko do pewnego momentu. Dopiero potem zrobiła szum w mediach.

Cytat:
Czy ty masz jakiekolwiek pojęcie o tym jak wygląda aborcja, szczególnie w przypadku płodu tej wielkości? Czy może obejrzałaś sobie "Niemy krzyk" i się cieszysz?
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 16:35   #218
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Mogła sobie szukać do ukichanej śmierci, bo było już za późno. On ją zbywał i przetrzymał do tego momentu, kiedy było już za późno. Bo aborcję można zrobić tylko do pewnego momentu. Dopiero potem zrobiła szum w mediach.
to ona nie wiedziała że czas leci?

piszesz jakby chodziło on niczego nieświadome dziecko a nie dorosłą 38 letnią kobietę

wystarczy wejść na wątek wizażowy, i tam jakoś wszystkie dziewczyny zdają sobie sprawę z terminu do ktorego należy wykonać aborcje, są wiadome w kórych szpiatal obędzie się to bez problemow itp
Stary 2014-06-23, 16:46   #219
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
to ona nie wiedziała że czas leci?

piszesz jakby chodziło on niczego nieświadome dziecko a nie dorosłą 38 letnią kobietę

wystarczy wejść na wątek wizażowy, i tam jakoś wszystkie dziewczyny zdają sobie sprawę z terminu do ktorego należy wykonać aborcje, są wiadome w kórych szpiatal obędzie się to bez problemow itp
Kobieta o wadzie dowiedziala sie w polowie 22 tyg ciazy. Aborcje mozna przeprowadzac do 25 tyg. W tym czasie byla jeszcze wprowadzana w blad przez Chazana, ktory przeciagal sprawe. Nawet gdyby nie przeciagal to uwaxasz, ze 2,5 tyg. w polskich warunkach to wystarczajacy czas zeby znalezc termin na jakikolwiek zabieg? A zwlaszcza na zabieg, ktorego lekarze nie chca sie podejmowac i nie chca wskazywac miejsc gdzie go mozna zrobic.
Stary 2014-06-23, 16:47   #220
201604191001
Konto usunięte

Nie, ona myślała, że czas się cofa
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 16:58   #221
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Kobieta o wadzie dowiedziala sie w polowie 22 tyg ciazy. Aborcje mozna przeprowadzac do 25 tyg. W tym czasie byla jeszcze wprowadzana w blad przez Chazana, ktory przeciagal sprawe. Nawet gdyby nie przeciagal to uwaxasz, ze 2,5 tyg. w polskich warunkach to wystarczajacy czas zeby znalezc termin na jakikolwiek zabieg? A zwlaszcza na zabieg, ktorego lekarze nie chca sie podejmowac i nie chca wskazywac miejsc gdzie go mozna zrobic.

nie wiem ile czasu zgodnie z prawem potrzebuje lekarz żeby podjąć się takiego zabiegu,
ale podejrzewam że jeśli by poszla z kompletem dokumentów/badań do np szpitala bielańskiego w nawet pod koniec ostatniego dozwolonego tygodnia to by załatwiła sobie aborcję

Czy fakt, że 2,5 tyg to za malo wg ciebie to jest to powód dla ktore on niezgodnie ze swoim przekonaniem powinien się podjąc, bo ona dopiero w 22 tyg sie dowiedziala?

Taka niby wyczekana ciąża a badania dopiero w 22tc sobie zrobiła, dziwne.

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ----------

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Nie, ona myślała, że czas się cofa

jako taka wlasnie mi sie tutaj jawi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-23, 17:15   #222
_vixen_
Zakorzenienie

Wystawy prolajfowcow są mocno nieauktualne, nie przeprowadza się aborcji wyciągając rozkawalkowany płód.

Mnie się wydaje, ze ta kobieta była do końca terminu zwodzona przez lekarza, myślała ze dokona aborcji w tym szpitalu.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 17:29   #223
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem ile czasu zgodnie z prawem potrzebuje lekarz żeby podjąć się takiego zabiegu,
ale podejrzewam że jeśli by poszla z kompletem dokumentów/badań do np szpitala bielańskiego w nawet pod koniec ostatniego dozwolonego tygodnia to by załatwiła sobie aborcję

Czy fakt, że 2,5 tyg to za malo wg ciebie to jest to powód dla ktore on niezgodnie ze swoim przekonaniem powinien się podjąc, bo ona dopiero w 22 tyg sie dowiedziala?

---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ----------

Ale ten "lekarz" moze sobie chronic swoje zbolale sumienie pod warunkiem ze znajdzie pacjentce lekarza ktory zabieg przeprowadzi, to jego psi obowiazek wg polskiego prawa, bo pacjentka moze byc np w fatalnym stanie psychicznym I miec problem z blakaniem sie po szpitalach. I on tego nie zrobil, mimo ze mial w szpitalu wielu ginekologow, nawet nie pofatygowal sie by kogokolwiek zapytac, tylko odgornie stwierdzil ze w JEGO szpitalu takich zabiegow sie nie robi. A prawo powinno chronic ta kobiete bo juz dosc przeszla zamiast tego goscia co sie czuje na panstwowym szpitalu jakby to jego wlasny byl.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-06-23, 17:48   #224
iizabelaa
Zakorzenienie

Ja zawsze myślałam że go się wysysa, ale chyba nie chce oglądać

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

Cytat:
Mnie się wydaje, ze ta kobieta była do końca terminu zwodzona przez lekarza, myślała ze dokona aborcji w tym szpitalu.

to by tłumaczyło sytuację, bo inaczej to pozosatje tylko fakt, że nie do konca byla przekonana czy chce

---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ----------

Cytat:
Ale ten "lekarz" moze sobie chronic swoje zbolale sumienie pod warunkiem ze znajdzie pacjentce lekarza ktory zabieg przeprowadzi, to jego psi obowiazek wg polskiego prawa, bo pacjentka moze byc np w fatalnym stanie psychicznym I miec problem z blakaniem sie po szpitalach. I on tego nie zrobil, mimo ze mial w szpitalu wielu ginekologow, nawet nie pofatygowal sie by kogokolwiek zapytac, tylko odgornie stwierdzil ze w JEGO szpitalu takich zabiegow sie nie robi. A prawo powinno chronic ta kobiete bo juz dosc przeszla zamiast tego goscia co sie czuje na panstwowym szpitalu jakby to jego wlasny byl.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
w pozyzszych postach nie pisała o nim, tylko o niej, i o tym co mnie w jej postepowaniu zdziwiło

tak, on jeśli nie powiedział gdzie moze dokonać aborcji to złamał prawo

ale on nie miał obowiązku chodzi po lekarzach i szukać zastępstwa dla siebie, ustawa mówi tylko "że ma obowiązek wskazać realne możliwości uzyskania tego świadczenia u innego lekarza lub w innym zakładzie opieki zdrowotne"
Stary 2014-06-23, 18:04   #225
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
opieram sie na słowach dr Chazana, tak jak Ty na słowach tej kobiety Ocena rokowań chyba nie należy ani do moich ani Twoich kompetencji. Zyczyłabym tej kobiecie, żeby jej dziecko urodziło się zdrowe jak tu-http://natemat.pl/106231,lekarz-zalecil-jej-aborcje-bo-dziecko-mialo-umrzec-poszla-do-prof-bogdana-chazana-corka-urodzila-sie-zdrowa-wywiad, ale nie wiem, czy by sobie tego życzyła, więc opuszczam temat twierdząc, że klauzula sumienia powinna być dostępna lekarzom.
dziecko z tego artykułu nie urodziło się zdrowe ,polecam doinformowac się

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

Cytat:
Ja zawsze myślałam że go się wysysa, ale chyba nie chce oglądać
W przypadku terminacji na tym etapie nic się nie wysysa ani nie rozkawałkowuje,kobieta rodzi po prostu.

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ----------

Cytat:
z tego co czytałam zwodził ją tak długo,dopóki nie minał termin po którym nie przeprowadza się terminacji

Jestem przeciwna klazuli sumienia. Uważam,że ginekolog -położnik podejmując się takiej pracy musi mieć świadomość,że w zakresie jego obowiązków będzie również przerywanie ciąży w takich przypadkach. Weterynarz nie tylko leczy śliczne zwierzątka ale również usypia jeśli trzeba. Taki zawód,takie obowiązki.
Jesli jednak klazula obowiązuje,powinno się wg mnie informować o tym np. na drzwiach gabinetu + klazula w prywatnym gabinecie. Jeśli ktoś pobiera wynagrodzenie z pieniędzy podatnika powinien wypełniać swoje obowiązki zgodnie z obowiązującym prawem.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2014-06-23 o 18:14
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 18:27   #226
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
W przypadku terminacji na tym etapie nic się nie wysysa ani nie rozkawałkowuje,kobieta rodzi po prostu.
wiem,
pisałam o aborcji w wcześniejszych tygodniach

od likwidacji klauzuli sumienia już tylko krok do tego, że ginekolog będzie zobowiązany za publiczne pieniądze przeprowadzać aborcje na życzenie

Poza tym fakt, że coś jest zgodne z prawem nie sprawia że muszą się tego szpitale publiczne podejmować.

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2014-06-23 o 18:43
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 19:03   #227
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

Wskaż, gdzie to napisane? Bo ja wszędzie słyszę, że wówczas DOWIEDZIAŁA się o chorobie, a nie - że pierwsze badania zrobiła. Nie wprowadzaj w błąd - ale to taka celowa zagrywka prolajfowców - szerzyć bzdury.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 19:05   #228
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
od likwidacji klauzuli sumienia już tylko krok do tego, że ginekolog będzie zobowiązany za publiczne pieniądze przeprowadzać aborcje na życzenie
no chyba mocno slonce w Polsce teraz swieci jesli uwazasz ze od likwidacji klauzuli sumienia jest krotka droga do aborcji na zyczenie ;D

Cytat:
Poza tym fakt, że coś jest zgodne z prawem nie sprawia że muszą się tego szpitale publiczne podejmować.
Szpitale, ktore sa utrzymywane ze skarbu panstwa maja obowiazek przestrzegac prawa w Polsce. Zeszta nie tylko szpitale panstwowe, w koncu istnieje ustawa o opiece zdrowotnej, ktora naklada obowiazki na wszelkie placowki lecznictwa. I tak aby szpital np. mogl wpsac ze ma oddzial ginekologiczny i mogl dostawac pieniadze za zabiegi z NFZ musi spelnic pewne kryteria, nalozone przez prawo.
Stary 2014-06-23, 19:14   #229
iizabelaa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47007579]Wskaż, gdzie to napisane? Bo ja wszędzie słyszę, że wówczas DOWIEDZIAŁA się o chorobie, a nie - że pierwsze badania zrobiła. Nie wprowadzaj w błąd - ale to taka celowa zagrywka prolajfowców - szerzyć bzdury.[/QUOTE]

To dlaczego nie dowiedziała się wcześniej skoro się badała?

Nie jestem prolajf, jestem nawet za legalizacją aborcji na życzenie, nie interesuję mnie co inna kobieta robi ze swoim życiem, nie uzurpuje sobie prawa żeby oceniać czyjeś postępowanie w tym temacie,
tylko uważam, ze nie powinna być dokonywana za publiczne pieniądze, i uważam że ginekolodzy nie powinni być zmuszani do jej przeprowadzania.

Cytat:
Szpitale, ktore sa utrzymywane ze skarbu panstwa maja obowiazek przestrzegac prawa w Polsce. Zeszta nie tylko szpitale panstwowe, w koncu istnieje ustawa o opiece zdrowotnej, ktora naklada obowiazki na wszelkie placowki lecznictwa. I tak aby szpital np. mogl wpsac ze ma oddzial ginekologiczny i mogl dostawac pieniadze za zabiegi z NFZ musi spelnic pewne kryteria, nalozone przez prawo.

Chodzi mi o fakt, że jeśli coś jest legalne jak np. zabieg powiększenia biustu to nie oznacza że musi być przeprowadzany w państwowych szpitalach za publiczne pieniądze.

Tak wiem, że jeśli prawo nałoży pewne obowiązki na szpital to musi się on z nich wywiązać.
Stary 2014-06-23, 19:22   #230
szpilki na giewoncie
Raczkowanie

tysiące innych kobiet, które chca zabic dziecko nielegalnie ( bo wpadły) maja siły i czas aby znalesc sposób aby dokonac aborcji nie legalnie. I one także łamia prawo. Dlaczego o tym sie nie mówi? i je sie rozgrzesza?
a jak lekarz zdaniem niektórych postapił nie zgodnie z prawem to juz zły?

Kobieta pokazała swoja nature rozpętająć medialna burzę. dalej uważam iz jakby chciała to dokonac to by to zrobiła tak jak tysiace kobiet w polsce wykonuja aborcje NIElegalnie. i wtedy jakos sie wszystko zrobic da.

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Równiez uważam że aborcja powinna byc pełnopłatna, gdyz nie chce aby moje podatki szły na takie cele.
Szpital jest od ratowania i leczenia ludzi a nie od zabijania.

druga sprawa to co jest ustanowione w prawie nie zawsze oznacza że jest to dobre.
szpilki na giewoncie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 19:26   #231
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
To dlaczego nie dowiedziała się wcześniej skoro się badała?
Koleżanka urodziła dziecko z ZD. W trakcie ciąży miała wykonywane 3 razy usg, wszystko - zdaniem lekarza - było w porządku.

Dlaczego nie dowiedziała się wcześniej, skoro się badała, co? Powiesz mi może?

Cytat:
Napisane przez szpilki na giewoncie Pokaż wiadomość
tysiące innych kobiet, które chca zabic dziecko nielegalnie ( bo wpadły) maja siły i czas aby znalesc sposób aby dokonac aborcji nie legalnie. I one także łamia prawo. Dlaczego o tym sie nie mówi? i je sie rozgrzesza?

Kobieta pokazała swoja nature rozpętająć medialna burzę. dalej uważam iz jakby chciała to dokonac to by to zrobiła tak jak tysiace kobiet w polsce wykonuja aborcje NIElegalnie. i wtedy jakos sie wszystko zrobic da.

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Równiez uważam że aborcja powinna byc pełnopłatna, gdyz nie chce aby moje podatki szły na takie cele.
Szpital jest od ratowania i leczenia ludzi a nie od zabijania.

druga sprawa to co jest ustanowione w prawie nie zawsze oznacza że jest to dobre.
Ale banialuki piszesz.

Dlaczego w tym przypadku miała szukać nielegalnej możliwości, skoro polskie prawo zapewnia jej możliwość legalnej terminacji ciąży?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 19:37   #232
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
I one także łamia prawo. Dlaczego o tym sie nie mówi? i je sie rozgrzesza?
kobieta usuwajaca nielegalnie ciaze nie lamie prawa i nie podlega karze,natomiast karze podlegają osoby czynnie pomagające w usunięciu ciąży

Ja nie chcę,zeby moje podatki szły na kosciół i naukę religii . I co z tego?

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2014-06-23 o 19:38
Stary 2014-06-23, 19:38   #233
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

Wg polskiego prawa kobieta poddająca się zabiegowi aborcji nie łamie prawa.
Prawo łamie tylko lekarz/osoba jej dokonująca.

Ale fakt lekarzy którzy łamią prawo dokonując aborcji nielegalnej nikt nie ściga, a tego który złamał prawo tylko nieudzielając informacji zaraz wszyscy zjedzą.

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;47007995]Koleżanka urodziła dziecko z ZD. W trakcie ciąży miała wykonywane 3 razy usg, wszystko - zdaniem lekarza - było w porządku.
[/QUOTE]

Chyba wada u dziecka opisywanej kobiety miała zupełnie inny charakter, więc po co to porównywać.
Stary 2014-06-23, 19:41   #234
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Ale fakt lekarzy którzy łamią prawo dokonując aborcji nielegalnej nikt nie ściga, a tego który złamał prawo tylko nieudzielając informacji zaraz wszyscy zjedzą.
sciga się jednego i drugiego,jesli ktoś zgłosi przestępstwo

Stary 2014-06-23, 19:42   #235
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
sciga się jednego i drugiego,jesli ktoś zgłosi przestępstwo
nie o to mi chodzi, tylko o to że o tym pierwszym nie będzie kilku artykułów w poczytnych gazetach oraz dyskusji na forum
Stary 2014-06-23, 19:46   #236
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
nie o to mi chodzi, tylko o to że o tym pierwszym nie będzie kilku artykułów w poczytnych gazetach oraz dyskusji na forum
kto wie,gdyby podać nazwisko to moze będzie

Ja w 100% rozumiem,ze ktoś moze nie chcieć swoimi rękami dokonywać aborcji,jednak przyzwoitość (nie tylko prawo) nakazuje pozostawić w takiej sytuacji osobie decyzyjnej (matce) możliwość wyboru i nie ograniczac jej wolności z powodu własnych poglądów.

On ma prawo do swoich przekonań,ona do swojego wyboru. Nie można wartościować co jest ważniejsze.Jego wolność kończy sie tam,gdzie zaczyna się wolność pacjentki.

Stary 2014-06-23, 19:47   #237
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Jego wolność kończy sie tam,gdzie zaczyna się wolność pacjentki.

a dlaczego nie odwrotnie?

Ja generalnie nie rozumiem dlaczego ona nie poszla gdzieś indziej, jesli była przekonana do swojej decyzji, przecież nie zamknął jej pod kluczem.

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2014-06-23 o 19:49
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-23, 19:48   #238
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Wg polskiego prawa kobieta poddająca się zabiegowi aborcji nie łamie prawa.
Prawo łamie tylko lekarz/osoba jej dokonująca.

i bardzo dobrze ze go wszyscy zjedza bo pracuje zdaje sie legalnie i podobno przestrzeba prawa... I zdaje sie ze nie chce porownan z podziemiem aborcyjnym, a robi w zaadzie dokladnie to samo czyli lamie prawo.

Cytat:
Chyba wada u dziecka opisywanej kobiety miała zupełnie inny charakter, więc po co to porównywać.
Po to porownywac, zeby unaocznic Tobie i innym, ze czasem badania pokazuja ze jest ok, a rzeczewistosc jest inna (o ile czesc lekarzy nie zataja wynikow zeby ne miec problemu - co moim zdaniem tez sie zdarza).
I zebys potem nie pisala ze raptem ta kobieta sie dowiedziala o wadzie plodu w 22 tyg. No wlasnie sie w 22 tygodniu dowiedziala i tyle! Nie doszukuj sie jej zlej woli, bo ona jest w tej sytuacji ofiara.

Cytat:
Dlatego ze w relacji lekarz - pacjent to lekarz ma przewage, znajomosc przepisow i autorytet oraz wiedze, a pacjent jest tylko albo az uslugobiorca. W dodatku skoro jest pacjentem, to oznacza ze ma problem zdrowotny, wiec tym bardziej powinien byc chroniony.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-06-23 o 19:52
Stary 2014-06-23, 19:54   #239
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
i bardzo dobrze ze go wszyscy zjedza bo pracuje zdaje sie legalnie i podobno przestrzeba prawa... I zdaje sie ze nie chce porownan z podziemiem aborcyjnym, a robi w zaadzie dokladnie to samo czyli lamie prawo.

ojjj ile jadu w kierunku do osoby, która raz złamała prawo poprzez nieprzekazanie informacji, aż zabawne
Stary 2014-06-23, 20:02   #240
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:

Ja generalnie nie rozumiem dlaczego ona nie poszla gdzieś indziej, jesli była przekonana do swojej decyzji, przecież nie zamknął jej pod kluczem.
Dlatego,że to on tutaj ma moc sprawczą,nie pacjentka. Ona mu niczego nie narzuca . On ma wybór -dokonać aborcji albo wskazać innego lekarza. Zamiast tego dezinforumje kobietę,pozbawiając ją możliwości wyboru.(chociazby wyboru innego lekarza)

---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ----------

Cytat:
ojjj ile jadu w kierunku do osoby, która raz złamała prawo poprzez nieprzekazanie informacji, aż zabawne
No to wyobraz sobie taką sytuację : chorujesz,idziesz do lekarza,on widzi,że masz guza,podjerzewa złosliwy nowotwór,ale mówi ci,ze nie wie,ze to moze nie to,nawet jesli badania potwierdzą raka ona dalej cię zbywa,zeby nie podjąc leczenia,bo leczenie raka jest niezgodne z jego sumieniem.Dochodzi do sytuacji,kiedy nowotwór daje przerzuty,a moza było go usunać bez większych komplikacji.
Lekarza tylko nie udzielił informacji,prawda?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości