Studentki gospodarki przestrzennej :() - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-27, 15:22   #421
idusia_94
Przyczajenie

Dot.: Studentki gospodarki przestrzennej :()

Słyszałam tyle negatywnych opinii o GP, że chciałam się upewnić tutaj czy warto i czy są po tym jakieś możliwości.. zawsze chciałam studiować geodezję i kartografię, jednak w Poznaniu jej nie ma, a studiowanie w innym mieście w moim przypadku nie wchodzi w grę.
idusia_94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 18:32   #422
Essa_
Raczkowanie

To teraz moja kolej Dosyć poważnie zastanawiam się nad GP na UEK-u, studia inżynierskie, niestacjonarne. Dzwoniłam dzisiaj do sekretariatu i zawaliłam panią stosem pytań (na pewno była szczęśliwa), ale zapomniałam dowiedzieć się, kiedy należy wybrać specjalizację. No ale do rzeczy. Planowanie i inżynieria przestrzenna czy Techniki i technologie inżynierskie w gospodarowaniu przestrzenią? Byłby ktoś na tyle życzliwy, żeby 'po polskiemu' wytłumaczyć mi gdzie leży różnica? I ewentualnie, na co wy byście się zdecydowały/li?

Essa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 20:54   #423
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-27, 22:30   #424
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez idusia_94 Pokaż wiadomość
Słyszałam tyle negatywnych opinii o GP, że chciałam się upewnić tutaj czy warto i czy są po tym jakieś możliwości.. zawsze chciałam studiować geodezję i kartografię, jednak w Poznaniu jej nie ma, a studiowanie w innym mieście w moim przypadku nie wchodzi w grę.
po każdym kierunku są jakieś możliwości, a jakie, to zależy od obrotności studenta
jednak GP to kiepska alternatywa dla geodezji, możesz się rozczarować.
Cytat:
Napisane przez Essa_ Pokaż wiadomość
To teraz moja kolej Dosyć poważnie zastanawiam się nad GP na UEK-u, studia inżynierskie, niestacjonarne. Dzwoniłam dzisiaj do sekretariatu i zawaliłam panią stosem pytań (na pewno była szczęśliwa), ale zapomniałam dowiedzieć się, kiedy należy wybrać specjalizację. No ale do rzeczy. Planowanie i inżynieria przestrzenna czy Techniki i technologie inżynierskie w gospodarowaniu przestrzenią? Byłby ktoś na tyle życzliwy, żeby 'po polskiemu' wytłumaczyć mi gdzie leży różnica? I ewentualnie, na co wy byście się zdecydowały/li?
dla mnie obie te nazwy to pic na wodę
widać ekonomiczny UEK bardzo chce się stać inżynierskim, że tyle tych inżynierskich słów w nazwach. ale zastanowiłabym się, czy studiowanie inżynierskiego kierunku na ekonomicznym uniwersytecie z ekonomiczną tradycją to dobre wyjście. sam uniwerek jest przyjemny, spędziłam tam kilka dni na konferencji właśnie ze studentami GP. mieli oni jednak w porównaniu do mnie duuuuużą dawkę ekonomii na swoich studiach. nie mówię, że to źle, ale pytanie, czy Tobie to pasuje. no i czy te inżynierskie przedmioty nie będą kuleć...

a żeby zobaczyć różnice pomiędzy tymi specjalnościami najlepiej przejrzeć program studiów
Stary 2013-06-28, 21:37   #425
Essa_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
po każdym kierunku są jakieś możliwości, a jakie, to zależy od obrotności studenta
jednak GP to kiepska alternatywa dla geodezji, możesz się rozczarować.

dla mnie obie te nazwy to pic na wodę
widać ekonomiczny UEK bardzo chce się stać inżynierskim, że tyle tych inżynierskich słów w nazwach. ale zastanowiłabym się, czy studiowanie inżynierskiego kierunku na ekonomicznym uniwersytecie z ekonomiczną tradycją to dobre wyjście. sam uniwerek jest przyjemny, spędziłam tam kilka dni na konferencji właśnie ze studentami GP. mieli oni jednak w porównaniu do mnie duuuuużą dawkę ekonomii na swoich studiach. nie mówię, że to źle, ale pytanie, czy Tobie to pasuje. no i czy te inżynierskie przedmioty nie będą kuleć...

a żeby zobaczyć różnice pomiędzy tymi specjalnościami najlepiej przejrzeć program studiów
Hm, może "Techniki i technologie inżynierskie w gospodarowaniu przestrzenią" to jakaś nowa specjalizacja, bo w informatorze nawet nie ma wzmianki o niej
Zdaję sobie sprawę, że program nauczania może się w znacznym stopniu różnić od innych uczelni, ale odpowiada mi to i myślę, że jeżeli się przyłożę, to nie będę miała problemów z przedmiotami stricte ekonomicznymi

Essa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 12:24   #426
maturzystkanika
Raczkowanie

Ktos sie wybiera na gospodarke do Lublina na UP?!
maturzystkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-02, 13:40   #427
iinnkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez idusia_94 Pokaż wiadomość
na UAM w Poznaniu w tym roku otwieraja kierunek geodezja i kartografia
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-07-17, 18:43   #428
aguleekk
Zakorzenienie

Heej
Dostał się ktoś w tym roku na gp na UG?
aguleekk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 15:10   #429
oliwia1996
Raczkowanie

Gospodarka przestrzenna- Politechnika czy Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie?
Chciałabym się dowiedzieć od osób które studiują na tych uczelniach jak wygląda ich kierunek, czy jest bardzo ciężko, na co jest największy nacisk, jak wygląda nauka języków i czy trudno się dostać?
oliwia1996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 21:44   #430
Amnell
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
Heej
Dostał się ktoś w tym roku na gp na UG?
Ja, na magisterskie
Licencjat też tam robiłam

Amnell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-07, 12:27   #431
ZawszeJestemSoba
Zakorzenienie

a ktoś z Was może studiuje GP na UP w Poznaniu ?

"A kiedy wredny los daje w kość,
ciągły pech, mamy dość,
pora by powiedzieć już STOP."
ZawszeJestemSoba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-13, 18:32   #432
eeriefemale
Raczkowanie

Są tu jakieś studentki GP na Politechnice Białostockiej? Jak wygląda GP na tej uczelni? Jesteście zadowolone?
eeriefemale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 20:28   #433
TimeWillTellMe
Raczkowanie

Czy ktoś z was studiuje gospodarkę przestrzenną na Uniwersytecie Wrocławskim? Nigdzie nie mogę znaleść jakie były progi punktowe w tamtym roku, a chciałabym ocenić czy mam jakiekolwiek szanse się dostać. Jeśli ktoś napisze chociaż w przybliżeniu, będę wdzięczna
TimeWillTellMe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 20:53   #434
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez TimeWillTellMe Pokaż wiadomość
Czy ktoś z was studiuje gospodarkę przestrzenną na Uniwersytecie Wrocławskim? Nigdzie nie mogę znaleść jakie były progi punktowe w tamtym roku, a chciałabym ocenić czy mam jakiekolwiek szanse się dostać. Jeśli ktoś napisze chociaż w przybliżeniu, będę wdzięczna
Nic dziwnego, że nie możesz znaleźć zeszłorocznych progów... bo ich nie było
GP na UWr w tym roku uruchamiana jest po raz pierwszy.
Stary 2014-06-27, 21:34   #435
TimeWillTellMe
Raczkowanie

Ahh no tak rzeczywiście chyba zdecyduje się jednak na inżynierską GP na UP. Dzięki za odpowiedź
Stary 2014-06-27, 21:53   #436
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Ahh no tak rzeczywiście chyba zdecyduje się jednak na inżynierską GP na UP. Dzięki za odpowiedź
Na UP zapraszam
Stary 2014-06-29, 11:45   #437
nomel
Przyczajenie

Melduje się absolwentka GP na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

Mam teraz niemały problem, bo nie mogę zdecydować, czy iść niestacjonarnie na II st. GP, czy może Zarządzanie- spec. Wycena Nieruchomości - ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi kierunkami na UE w Poznaniu?

GP inżynierskie na UP to w dużej mierze nacisk na ochronę przyrody i infrastrukturę, natomiast na UEPie spodziewam się raczej zagadnień społeczno - ekonomicznych, które to nie były specjalnie rozwijane na przyrodniczym. Czy jest szansa że poradzę sobie (szczególnie z wyceną, bo słyszałam że to trudny kierunek)? :/
nomel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-29, 21:30   #438
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez nomel Pokaż wiadomość
Melduje się absolwentka GP na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu

Mam teraz niemały problem, bo nie mogę zdecydować, czy iść niestacjonarnie na II st. GP, czy może Zarządzanie- spec. Wycena Nieruchomości - ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi kierunkami na UE w Poznaniu?

GP inżynierskie na UP to w dużej mierze nacisk na ochronę przyrody i infrastrukturę, natomiast na UEPie spodziewam się raczej zagadnień społeczno - ekonomicznych, które to nie były specjalnie rozwijane na przyrodniczym. Czy jest szansa że poradzę sobie (szczególnie z wyceną, bo słyszałam że to trudny kierunek)? :/
Nie miałaś elementów wyceny na I stopniu? Ja u siebie (UP Wroc) miałam taki przedmiot i przez to wybrałam specjalność na II stopniu właśnie z nieruchomości Trzeba mieć głowę na karku, ogarnąć kilka metod liczenia wartości nieruchomości, ale mnie to się podoba, jest to konkret, a nie pitu pitu o tym, żeby chronić przyrodę podczas procesu planowania Ale to moje subiektywne zdanie
Stary 2014-06-29, 21:34   #439
aniks12
Raczkowanie

Ja też składam w tym roku na GP UP we Wrocku w tamtym roku próg był 49 pkt ja mam 88 pkt więc raczej nie mam już czym się martwić :3 a wy ? jak tam matury ?

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Ogólnie co możecie powiedzieć o tym kierunku na up wroc ? jakie są wasze odczucia ? ciekawie ? nieciekawie ?
aniks12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-29, 21:38   #440
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez aniks12 Pokaż wiadomość
Ja też składam w tym roku na GP UP we Wrocku w tamtym roku próg był 49 pkt ja mam 88 pkt więc raczej nie mam już czym się martwić :3 a wy ? jak tam matury ?
O wow Próg na GP we Wrocławiu strasznie skacze, bo raz przyjmują więcej studentów i próg leci w dół, w drugim roku przyjmują mniej i próg rośnie, ale z takim ogromnym zapasem, jaki masz Ty, dostanie się masz jak w banku

Ogólnie zazdroszczę młodszym rocznikom, bo GP z roku na rok jest ulepszana, program coraz fajniejszy, nowocześniejszy i będziecie się uczyć w nowym, dostosowanym do wymogów zajęć budynku

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

O GP na UP Wroc pisałam tutaj: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=20

A jak chcesz zebrać ogólne informacje to poczytaj cały wątek z linka od początku
Stary 2014-06-29, 21:48   #441
aniks12
Raczkowanie

o dziękuje bardzo i jaka szybka odpowiedź ! ogólnie strasznie się boje fizyki i informatyki ... nawet ambitnie idę na korki z fizyki w wakacje ... niby zawsze miałam 4 i 5 ale sama czuje że to nie jest moja mocna strona jak na sutudiach ciężko przez to przebrnąć ? wiem że pierwszy semestr to właśnie fiz inf matma itd
Stary 2014-06-29, 22:11   #442
TimeWillTellMe
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam się czym martwić bo mam tylko niecałe 51 pkt, więc tak na styk... jak progi pójdą w góre to się nie dostane niestety jeszcze do niedawna nie miałam pojęcia co chce studiować i nie zdawałam geografii tylko rozszerzoną biologię, a jej nie liczą na GP niestety. Złożyłam też na UWr, może tam się uda jakby co

Edytowane przez TimeWillTellMe
Czas edycji: 2014-06-29 o 22:16
Stary 2014-06-29, 22:19   #443
viva91
na przekór do celu

Cytat:
o dziękuje bardzo i jaka szybka odpowiedź ! ogólnie strasznie się boje fizyki i informatyki ... nawet ambitnie idę na korki z fizyki w wakacje ... niby zawsze miałam 4 i 5 ale sama czuje że to nie jest moja mocna strona jak na sutudiach ciężko przez to przebrnąć ? wiem że pierwszy semestr to właśnie fiz inf matma itd
Informatyki? Więcej na informatyce robiłam w gimnazjum czy liceum niż na studiach Trochę worda, trochę power pointa i sprawdzenie, jak sobie radzisz z prędkością pisania na klawiaturze - ja myślałam, że to obleje, bo uważam, że wolno piszę, a zdałam najlepiej, każdy zdał

Fizyka to dokładnie to, co było w szkole średniej, nic nowego Regularna nauka wystarczy, żeby ze spokojem zaliczyć
Stary 2014-06-29, 22:27   #444
aniks12
Raczkowanie

ja zdawałam geo rozsz i miałam 77% ( skakałam ze szczęścia ! nigdy nie udawało mi sie na tyle napisać jakiejkolwiek matury próbnej zawsze miałam 50kilka %) dlatego aż tak dużo punktów mi się nazbierało sęk w tym ze po UP masz tytuł inżyniera gdzie w dzisiejszym świecie inżynier już coś znaczy , nie jednej historii się o tym nasłuchałam ! też rozmyślałam nad UniWroc ale tam jest tytuł licencjata ... no i wybrałam ostatecznie UP ... lubie projektować na to najbardziej czekam mam nadzieje że rozwinę się w tym kierunku !

---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

o to trochę mnie uspokoiłaś ja na inf wLO miałam programowanie ale korki z fizyki i tak mi się przydadzą
Stary 2014-06-29, 22:34   #445
TimeWillTellMe
Raczkowanie

Cytat:
ja zdawałam geo rozsz i miałam 77% ( skakałam ze szczęścia ! nigdy nie udawało mi sie na tyle napisać jakiejkolwiek matury próbnej zawsze miałam 50kilka %) dlatego aż tak dużo punktów mi się nazbierało sęk w tym ze po UP masz tytuł inżyniera gdzie w dzisiejszym świecie inżynier już coś znaczy , nie jednej historii się o tym nasłuchałam ! też rozmyślałam nad UniWroc ale tam jest tytuł licencjata ... no i wybrałam ostatecznie UP ... lubie projektować na to najbardziej czekam mam nadzieje że rozwinę się w tym kierunku !
Właśnie ze względu na tego inżyniera mam wielką nadzieję, że jednak uda mi się dostać na UP i tak się dziwie, że z samych podstawowych przedmiotów plus angielski rozszerzony udało mi się uzbierać tyle, że mam szanse się dostać
Też się boję fizyki bo z liceum niestety nic nie wyniosłam, więc to, że ten materiał już był w liceum nic mi nie daje, skończyłam ze słabą dwóją Nauczyciel kompletnie nie potrafił przekazać wiedzy i wytłumaczyć materiału. Licze, że na studiach trafi się jakiś dobry wykładowca
Stary 2014-06-29, 22:58   #446
viva91
na przekór do celu

Cytat:
lubie projektować na to najbardziej czekam mam nadzieje że rozwinę się w tym kierunku !
tylko nie spodziewaj się projektowania na pierwszym roku, wtedy jeszcze go nie uświadczysz najwięcej na trzecim
Stary 2014-06-29, 23:04   #447
aniks12
Raczkowanie

wiem wiem już zajrzałam na rozpiskę zajęć w semestrach
Stary 2014-06-29, 23:17   #448
TimeWillTellMe
Raczkowanie

Cytat:
Próg na GP we Wrocławiu strasznie skacze, bo raz przyjmują więcej studentów i próg leci w dół, w drugim roku przyjmują mniej i próg rośnie
viva91, orientujesz się może ile osób przyjęli w tamtym roku? I jak to się ma do poprzednich lat
Stary 2014-06-29, 23:30   #449
viva91
na przekór do celu

Cytat:
viva91, orientujesz się może ile osób przyjęli w tamtym roku? I jak to się ma do poprzednich lat
Od kilku lat już tego nie śledzę, wiem, że bardzo dawno temu, gdy ja się rekrutowałam (2010 r.) przyjęli 107 osób (przy limicie niby 90 osób). W 2011 r. liczba ta była podobna. W 2012 przyjęli chyba 70 kilka osób... W 2013 r. nie wiem, ale na drugi semestr przeszły 72 osoby, czyli początkowo mogło być koło 90 albo i więcej.
Stary 2014-06-30, 00:01   #450
TimeWillTellMe
Raczkowanie

Cytat:
Od kilku lat już tego nie śledzę, wiem, że bardzo dawno temu, gdy ja się rekrutowałam (2010 r.) przyjęli 107 osób (przy limicie niby 90 osób). W 2011 r. liczba ta była podobna. W 2012 przyjęli chyba 70 kilka osób... W 2013 r. nie wiem, ale na drugi semestr przeszły 72 osoby, czyli początkowo mogło być koło 90 albo i więcej.
Czyli nie do przewidzenia... no trudno nie mam co się zastanawiać, muszę poczekać Ale sporo osób nie zdało matury w tym roku i słyszy się że jest niż demograficzny, więc licze że jednak progi będą niższe

Widze, że sporo osób odpada po 1 semestrze :/ nie dają rady czy raczej rezygnują bo zmieniają zdanie co do kierunku?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości