| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2014-06-22, 19:31 | #1 | 
| mOLDerator Zarejestrowany: 2010-10 Lokalizacja: Polska 
				 | Świeży tymianek, kolendra i bazylia- do czego?

Tak jak w temacie- wyhodowałam świeży tymianek, kolendrę i bazylię i mam do Was pytanie- do czego mogę wykorzystać? Macie jakieś sprawdzone przepisy na przystawki, dania?

| 
|     |   | 
|  2014-06-22, 20:26 | #2 | 
| Pani Mizantrop Zarejestrowany: 2010-07 Lokalizacja: Sydney 
				 | 

Dot.: Świeży tymianek, kolendra i bazylia- do czego?

Bazylia dobrze gra z daniami kuchni włoskiej. Z pomidorami, serami, makaronami, gnocchi, sałatkami. Kolendra pasuje do korzennych zup-kremów (np. do dyniowej albo marchewkowej  ) i do dań azjatyckich, np. curry na mleku kokosowym. Pasuje też do ryb. Tymianek dodaję do ziemniaków, do pizzy, do wytrawnych tart, dobrze też współgra z cytryną - pasuje do tarty cytrynowej (na słodko). To takie moje pierwsze skojarzenia, połączenia, które stosuję na co dzień, myślę, że dziewczyny więcej jeszcze podpowiedzą   
				__________________ In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. | 
|     |   | 
|  2014-06-22, 21:08 | #3 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-06 
				 | 

z bazylii to przepyszne pesto można zrobić, dodać tylko czosnek, oliwę i orzeszki (ja daję prażone ziarna słonecznika) - blendujesz i gotowe, do makaronów, do grillowanych/pieczonych warzyw

__________________ Ludzi można z grubsza podzielić na dwie kategorie: miłośników kotów i osoby poszkodowane przez los. - Oscar Wilde http://pogromca-bankow.blogspot.com/ | 
|     |   | 
|  2014-06-23, 18:45 | #4 | 
| Kawaii strona mocy Zarejestrowany: 2011-08 
				 | 

Kolendrę dodaję albo do dań kuchni azjatyckiej albo do pasty awokadowo-jajecznej.

| 
|     |   | 
|  2014-06-23, 19:54 | #5 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-09 
				 | 

a jak smakuje pizza ze świeżym tymiankiem   obłęd | 
|     |   | 
|  2014-06-24, 00:52 | #6 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2010-01 
				 | 

Tymianek ładnie współpracuje z cięższymi mięsnymi daniami z sosem   Bazylia - pomidorowe wszelkie wariacje, makarony i sery, czyli włoska kuchnia. Kolendry nigdy chyba nie stosowałam..Moja ściąga kuchenna powieszona na lodówce podpowiada, że dobrze współgra z dziczyzną   Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-06-24 o 00:54 | 
|     |   | 
|  2014-06-24, 07:35 | #7 | 
				 | 

Jedno z moich ulubionych zastosowań    
				__________________ In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2014-07-04, 15:05 | #8 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-09 Lokalizacja: *miasto know-how 
				 | 

Z bazylii można zrobić caprese   Dodatkowo ja robię tak że codziennie odrywam te największe listki i mrożę, potem do pomidorowej (lub gazpacho) wrzucam cały wór bazylii i jest bardzo aromatyczna ! | 
|     |   | 
|  2014-07-04, 15:30 | #9 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-06 
				 | 

Bazylia jak wspomnieli inni świetna do dań włoskich ale nie tylko. Ogólnie świetnie komponuje się z pomidorami i czerwonymi sosami. Pamiętaj tylko, że dodaje się ją na końcu gotowania/pieczenia inaczej robi się gorzka.    | 
|     |   | 
|  2014-07-07, 22:18 | #10 | 
| astro-loszka Zarejestrowany: 2008-02 Lokalizacja: Warszawa 
				 | 

Bazylia: do sałatki caprese (pomidory, mozzarella i oliwa), do sosu pomidorowego do pizzy/spaghetti, do bruschetty, sałatek, mięsnego sosu w typie włoskim Kolendra: do tajskich potraw, do curry, do zupki: pasta curry/mleczko kokosowe/trawa cytrynowa/jakaś wkłądka mięsna i warzywna/do zupy krem dyniowej/marchewkowej/batatowej/z pietruszki i gruszki,do sałaki w typie azjatyckim, do sałatki z pieczonej marchewki, do sałatki z pieczonego buraka, do dań meksykańskich, do chilli con carne, do salsy pomidorowej (pomidory, papryczka chilli, czerwona cebula, przyprawy i właśnie świeża kolendra - świetna do mięs, ale też np. do chipsów na imprezę), do nadzienia burrito (mięso, awokado, warzywa), do salsy brzoskwiniowej, do marynaty niektórych mięs na grilla Tymianek: do zapiekanych z cytryną i czosnkiem ziemniaczków, do kurczaka, do jagnięciny (tutaj także pasuje świeży rozmaryn), do zupy grzybowej, do zupy gulaszowej z dziczyzną, do ryby (np. pstrąg pieczony z czosnkiem i tymiankiem, pycha!) Ze świeżych ziół świetna jest jeszcze mięta, tylko wolno rośnie 
				__________________ Kpię i o drogę nie pytam. | 
|     |   | 
|  2014-07-07, 22:48 | #11 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-03 
				 | 

Ostatnio moja bazylia ''ruszyła'' pod wpływem ciepła i pogody. Generalnie używać jej możesz do wszystkich dań do których użyłabyś suszonej. Świeża jest niezastąpiona np. w pesto, albo w koktajlach. W mnie ba blogu niedługo zamieszczę przepis na koktajl bazyliowo truskawkowy, może i ty się skusisz    | 
|     |   | 
|  2014-07-08, 01:19 | #12 | |
				 | 

Cytat: 
 A gdzie ją trzymasz, w środku czy na dworze? Moje wszelkie próby uprawy jak dotąd zakończone niepowodzeniem stąd szukam wszelkich wskazówek od tych, którym się udało  Autorko, jak tam eksperymenty w kuchni, coś smacznego upichciłaś?   | |
|     |   | 
|  2014-07-08, 10:47 | #13 | 
				 | 

U mnie zioła rosną jak szalone a mięta to już w ogóle   Mam okna od zachodu więc cały dzień są w słońcu oprócz poranka. Co 2 tygodnie jedno podlanie jest z odżywką uniwersalną w płynie (ale zawsze leję od dołu a nie na ziemię, roślinka sama sobie pobiera). | 
|     |   | 
|  2014-07-08, 13:44 | #14 | |
				 | 

Cytat: 
  Jedna Wizażanka poleciła mi zioła firmy Baziółka, kupiłam w Almie bazylię i przez półtora tygodnia nie umarła, nawet nie zmarniała, więc to już plus, oby tak dalej. 
				__________________ In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. | |
|     |   | 
|  2014-07-08, 17:48 | #15 | ||
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
  za dalszy sukces uprawy  A nie wiesz gdzie jeszcze oprócz almy dostanę ziółka tej firmy? | ||
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2014-07-08, 21:46 | #16 | 
				 | 

No dworze. Gdy wiosną były przymrozki nad ranem miała do ochrony kawałek worka foliowego na doniczce. Niby nic jej się nie stało ale były to takie małe dwulistkowe roślinki.

| 
|     |   | 
|  2014-07-08, 22:23 | #17 | |
				 | 

Cytat: 
  Najlepiej rosły kiedy nie miałam pracy i mogłam je podlewać kilka razy dziennie, teraz dostają raz dziennie wodę | |
|     |   | 
|  2014-07-09, 00:54 | #18 | ||
				 | 

Cytat: 
 Cytat: 
   Nie ma u mnie Kaufa   | ||
|     |   | 
|  2014-07-09, 18:59 | #19 | 
				 | 

Moje obiecane http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,...owy,index.html   | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2014-07-09, 19:16 | #20 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-10 Lokalizacja: różnie to bywa 
				 | 

mnie tez zawsze padaly ziola. Ale odkad podlewam raz na tydzien (a nie codziennie) i wlasnie tylko od spodu to teraz pieknie mi rosna. Obecnie mam je na balkonie, tam najbardziej w lecie im pasuje.

| 
|     |   | 
|  2014-07-11, 23:33 | #21 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-05 Lokalizacja: Blachownia k/Czestochowy 
				 | 

Kocham zioła, wszystkie możliwe (prawie)  mam suszone, dużo świeżych w ogródku lub doniczce i co najważniejsze, używam ich    
				__________________ Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty góra - 23.09.2013 dół i wyciągi - 03.01.2014 | 
|     |   | 
|  2014-07-14, 10:54 | #22 | 
				 | 

Ja muszę codziennie podlewać, bo inaczej mi więdnie ta bazylia.

|     |   | 
|  2014-07-14, 13:24 | #23 | 
				 | 

Ja też podlewam codzieniie (mam taki mały zestaw z Ikei na parapecie), ale kolendra mi uschła...

| 
|     |   | 
|  2014-07-14, 13:26 | #24 | |
				 | 

Cytat: 
 Ja już innych ziół, niż te Baziółka nie kupię, nie chcę znowu wywalać pieniędzy w błoto. 
				__________________ In a world of choices I choose me. My favourite season is the fall of the patriarchy. | |
|     |   | 
|  2014-07-14, 17:55 | #25 | 
				 | 

Ja zasadziłam pierwszy raz w życiu "na próbę", ale drugim razem już zwrócę uwagę na firmę.

| 
|     |   | 
|  2014-07-15, 01:07 | #26 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2014-07 Lokalizacja: Marki 
				 | 

Do kanapek, sałatek, sosów, czy samodzielnie do poskubania (może oprócz kolendry... ponoć dobrze z niej robić napary, poprawiają trawienie). Uwielbiam zioła, praktycznie nie używam soli. A najbardziej kocham chili - suszone i świeże. | 
|     |   | 
|  2014-07-15, 21:08 | #27 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2008-05 Lokalizacja: Blachownia k/Czestochowy 
				 | 

Ja się wycwaniłam i doniczkę z bazylią wsadziłam do drugiego wysokiego pojemnika i tam leje wodę, haha

__________________ Wiem jak trudno jest znalezc milosc. Kiedy znajdziesz kogos, trzeba korzystac z okazji. Nie mozesz tylko siedziec i liczyc na to, ze jutro tu bedzie, bo czasami – bum! Nie ma go. I nie masz nikogo. Hilda, Ugly Betty góra - 23.09.2013 dół i wyciągi - 03.01.2014 | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.

13.03.2008
 13.03.2008