|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Boję się że jestem w ciąży
Pytanie jeszcze czy Autorka brała tabletki regularnie, o stałej porze, czy nie zapomniała żadnej z nich? Autorko?
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to powinna zrobić każda myślącą jednostka, bo hormony to nie m&m'sy, trzeba mieć świadomość co lykasz i jak to działa na ciało.
Do to the beast. Edytowane przez tiniaczek Czas edycji: 2014-07-12 o 20:07 Powód: Słownik szalał:) |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Ja nigdy nie brałam tabletek antykoncepcyjnych ale jeżeli brałaś regularnie to myśle, że w ciąży być nie możesz tak one działają
Zgadzam sie ulotki trzeba czytać i ewentulane efekty uboczne brania tabletek dobrze poznać
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tez 'tknął' tekst o owulacji, bo ktora 17latka wie kiedy ma owulacje? Wie tyle ile sobie wyliczy/wywrózy z aplikacji
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
Ja bym nie tyle co się zastanawiała nad tym czy nie zaszłaś ale czy powinnaś uprawiać seks skoro te 0,03 % Cię tak przeraża. Jeśli ma Cię to tak stresować to może odpuść? Albo stosuj jednocześnie prezerwatywy jak ktoś tu już zasugerował.
Czytanie ulotki czytaniem ale skoro masz jakieś eee powiedzmy nieścisłości to PYTAJ o to ginekologa. Nawet o rzeczy pozornie oczywiste. Odpowie Ci i wtedy nie będziesz się tak emocjonować byle pierdołą (bo sorry ale ja to tak widzę) Doczytaj sobie o tabletkach w ulotce oraz ogólnie w internecie abyś miała jako takie pojęcie na ten temat. Edytowane przez kate137 Czas edycji: 2014-07-12 o 23:32 |
|
|
|
|
#36 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dziewczyny,
trochę za ostro jedziecie z Autorką. Dziewczę mlode, pierwszy raz ma do czynienia z tabletkami (i tak świadczy to o tym, że myśli i przewiduje zamiast lecieć na spontanie), ma mnóstwo wątpliwości to pyta. Może się dziewczyna wystraszyła tego podanego marginesu błędu (0.03%)? Autorko, tabletki antykoncepcyjne naprawdę będą skuteczne jeśli: 1. będziesz brać je codziennie, w miarę o tej samej porze 2. zanim lekarz przepisze Ci jakieś inne leki, poinformuj go, że przyjmujesz tabletki antykoncepcyjne i spytaj, czy przepisane przez niego leki nie obniżą skuteczności antykoncepcji 3. jeżeli przytrafi Ci się zatrucie pokarmowe/rozstrój żołądka- do tabletek antykoncepcyjnych dodajcie też prezerwatywę Spokojnie
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#37 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Nie. Chodzi mi raczej o liczne wątki na 'czy moge byc w ciąży'
|
|
#39 |
|
Przyczajenie
|
Tak biore tabletki 2-składnikowe, ale dopiero od tego miesiaca , wcześniej brałam jednoskładnikowe , ale ginekolog dała mi inne ze względu na złe samopoczucie . I na prawdę nie wiedziałam że przy 2-składnikowych nie zachodzi owulacja .. Poprostu przy daniu pierwszych pani ginekolog tłumaczyła mi jak to działa < śluz nie przepuszcza plemników > ale przy tych już nie ... martwi mnie ten brzuch czy ktoś wie co to może być ? Bo nie mam problemów z wypróżnianiem ani nic. jedną tabletkę wzięłam raz 3 h po czasie ( godzina 21.00 zawsze jest dla mnie czasem na branie ich ) .
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
...a Autorce zapewne chodziło o to, że przy normalnym cyklu (czyt. w razie gdyby tabletki nie działały jakimś cudem) miałaby wtedy akurat owulację. A tu rozkmina, mędrkowanie i kłótnia z klasykami typu 'czytaj ze zrozumieniem'
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Buc
|
Cytat:
|
|
|
#42 |
|
Rozeznanie
|
Zaraz, zaraz ja mam wrażenie, że po wszystkich tabletkach NIE MA się owulacji. Prawda? Sama brałam tabsy przez 9 miesięcy, czasem nie o tej samej godzinie i w ciążę nie zaszłam, bo nie miałam owulacji. Owulacja następuje dopiero po odstawieniu tabletek niezależnie jakich czy jednoskładnikowych czy złożonych. Poza tym jeśli w ciągu 12h (przy tych innych jest to chyba 4h) od pominięcia tabletki uzupełnisz ją to nie powinno być obaw. Dobrze piszę, prawda?
A ten twardy brzuch to raczej wzdęcia i za dużo tłustych pokarmów. To nie jest objaw ciąży. Poza tym krwawienia w przerwie to nie "normalna" miesiączka tylko po prostu krwawienie.
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
Wg tego co jest napisane na różnych stronach internetowych to ona ma rację. Jednoskładnikowe zmieniają śluz, a oprócz tego hamują owulację.
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;47292459]Wg tego co jest napisane na różnych stronach internetowych to ona ma rację. Jednoskładnikowe zmieniają śluz, a oprócz tego hamują owulację.[/QUOTE]
Dziwna sprawa. Jestem pewna, ze jak kiedys o nich czytalam to byla informacja i tym ze nie hamuja owulacji w takim razie zwracam honor
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
Też na początku tak sądziłam, potem zaczęłam grzebać i okazało się, że to był błąd. Nie wiem skąd mi się to wzięło
![]() I się pffe niepotrzebnie zdenerwowała
|
|
|
|
|
#47 |
|
Rozeznanie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;47295318]Też na początku tak sądziłam, potem zaczęłam grzebać i okazało się, że to był błąd. Nie wiem skąd mi się to wzięło
![]() I się pffe niepotrzebnie zdenerwowała [/QUOTE]Dlatego właśnie napisałam, że mi się wydaję, bo nie było na żadnej stronie konkretnej informacji. Ale gdzieś doczytałam, że "czasami hamują owulację". Poza tym myślę, że jednoskładnikowe są rzadziej stosowane od złożonych...
|
|
#48 | |
|
BAN stały
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;47295318]Też na początku tak sądziłam, potem zaczęłam grzebać i okazało się, że to był błąd. Nie wiem skąd mi się to wzięło
![]() I się pffe niepotrzebnie zdenerwowała [/QUOTE]różne informacje z neta ULOTKI poczytaj. nie hamują owulacji.---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
i tak, dwuskładnikowe są o wiele częściej przepisywane bo jednoskładnikowe są dla karmiących mam i dla osób, które mają problemy zdrowotne, np. problemy z krzepliwością.
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
Ale zaraz - mówimy o jednoskładnikowych rzeczywiście, tych mini najczęściej dla matek karmiących czy o tych dwuskładnikowych jednofazowych?
Bo tylko mini - typu cerazette - mogą nie zahamować owu. o, nie doczytałam powyżej
Edytowane przez Northpole Czas edycji: 2014-07-14 o 22:21 |
|
|
|
|
#50 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() i właśnie po raz kolejny ktoś sobie znalazł informacje w necie i do tego powtarza błędne na temat jednoskładnikowych. |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Ale pełno tu niewyżytych dziewczyn,które nie są jeszcze aż tak dorosle by nie pamiętać swoich wczesnomłodzieńczych lat:/Przyszła młodsza, niedoświadczona i przestraszona to trzeba jej dokopać?Brawo:/
Autorko-jeśli bierzesz tabletki tak jak nakazuje instrukcja, nie pomijasz nigdy,nie wymiotowałaś itp. to nie jesteś w ciąży.Żeby się uspokoić zrób test ciążowy,a jęśli ito mało to zrób test z krwi-on Ci da 100% pewność. |
|
|
|
|
#52 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 | |||
|
Konto usunięte
|
Otóż:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wciąż jesteś taka 100% pewna, że na pewno nie hamują owulacji, skoro nawet ulotka nie jest tego pewna? |
|||
|
|
|
|
#54 |
|
BAN stały
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;47306056]
Otóż: http://www.gedeonrichter.pl/gedeonri...39_scanned.pdf http://www.euroclinix.pl/images/prod...tte_ulotka.pdf http://www.urpl.gov.pl/system/drugs/...il_01.2013.pdf Wciąż jesteś taka 100% pewna, że na pewno nie hamują owulacji, skoro nawet ulotka nie jest tego pewna? [/FONT] [/FONT] [/FONT][/QUOTE] wiesz co to jest owulacja, prawda? i tak, nadal jestem pewna w 100%, że nie hamują owulacji. Edytowane przez pffe Czas edycji: 2014-07-15 o 10:18 |
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Miło byłoby, gdybyś pofatygowała się, aby udowodnić swoje twierdzenie. Prosiłaś o czytanie ulotek, a teraz się nawet do nich nie odniosłaś.
Na chłopski rozum - owulacja to proces wydostania się z jajnika dojrzałej komórki, więc gdy komórka nie dojrzewa to nie wydostaje się z jajnika. Jeśli wg Ciebie jest inaczej to udowodnij proszę. |
|
|
|
|
#56 |
|
BAN stały
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;47314515]Miło byłoby, gdybyś pofatygowała się, aby udowodnić swoje twierdzenie. Prosiłaś o czytanie ulotek, a teraz się nawet do nich nie odniosłaś.
Na chłopski rozum - owulacja to proces wydostania się z jajnika dojrzałej komórki, więc gdy komórka nie dojrzewa to nie wydostaje się z jajnika. Jeśli wg Ciebie jest inaczej to udowodnij proszę.[/QUOTE] każda z tych ulotek mówi, że tabletki MOGĄ mieć wystarczającą ilość hormonu żeby zahamować dojrzewanie komórek. Ale z reguły jest to za mała ilość i dlatego są to tabletki jednoskładnikowe o takiej ilości hormonu, który jest odpowiedni dla matek karmiących i osób, które mają różne inne problemy zdrowotne. |
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
Ja tam widzę, że z reguły mają tyle, że hamują dojrzewanie
w każdej podanej przeze mnie ulotce jest taki zapis. Nie mam zamiaru dłużej się z Tobą kłócić, bo widzę, że jesteś mądrzejsza od ulotki, na którą się powołujesz. |
|
|
|
|
#58 |
|
BAN stały
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;47316155]Ja tam widzę, że z reguły mają tyle, że hamują dojrzewanie
w każdej podanej przeze mnie ulotce jest taki zapis. Nie mam zamiaru dłużej się z Tobą kłócić, bo widzę, że jesteś mądrzejsza od ulotki, na którą się powołujesz.[/QUOTE] brałam te tabletki. One nie hamują owulacji, mogą ale rzadko się to zdarza. To były moje pierwsze tabletki, miałam baaardzo bolesne owulacje i dopiero dwuskładnikowe wstrzymały owulację i tym samym bóle. Nie po to są dwuskładnikowe żeby można było brać sobie jednoskładnikowe i traktować je jak dwu. |
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
Umiesz czytać? To, że nie zahamowały u Ciebie to nie znaczy, że nie hamują w ogóle - z reguły poziom hormonów jest wystarczający do zahamowania. Widocznie Twój organizm potrzebuje większej dawki hormonów do tego (bolesne owulacje występują rzadko, co sugeruje, że większość kobiet nie ma z nimi problemów) , ale nie możesz twierdzić, że tak będzie zawsze i w każdym przypadku
Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 Czas edycji: 2014-07-15 o 19:32 |
|
|
|
|
#60 |
|
BAN stały
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;47317028]Umiesz czytać? To, że nie zahamowały u Ciebie to nie znaczy, że nie hamują w ogóle - z reguły poziom hormonów jest wystarczający do zahamowania. Widocznie Twój organizm potrzebuje większej dawki hormonów do tego (bolesne owulacje występują rzadko, co sugeruje, że większość kobiet nie ma z nimi problemów) , ale nie możesz twierdzić, że tak będzie zawsze i w każdym przypadku
nigdzie nie powiedziałam, że tak jest zawsze i w każdym przypadku po prostu jak się bierze jednoskładnikowe to powinno się zakładać, że owulacja była, one inaczej działają niż dwuskładnikowe i tyle. I powinno się zakładać, że dawka hormonu może być za mała do zahamowania owulacji i hamowanie owulacji nie jest zadaniem tabletek jednoskładnikowych. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:12.

Zgadzam sie ulotki trzeba czytać i ewentulane efekty uboczne brania tabletek dobrze poznać

luty 2014 - początkująca włosomaniaczka
w takim razie zwracam honor
ULOTKI poczytaj. nie hamują owulacji.

w każdej podanej przeze mnie ulotce jest taki zapis.