Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1 - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-16, 11:45   #4411
shonyen
Zakorzenienie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Cytat:
Napisane przez tridentina Pokaż wiadomość
senk Ju!
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 13:26   #4412
The light
Zadomowienie

Dziewczyny mam pytanie do tych które podawały marchewkę. Jak wyglądała kupka "po"?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 13:47   #4413
kulla
Raczkowanie

Body z tego sklepu świetne! Muszę poprzeglądać

Hosenko, ja daję coś przeciwbólowego, kiedy ewidentnie masuje sobie jedno miejsce w paszczy, do tego jest płaczliwy 'bez powodu', widać, że jakiś nieswój. Niektórym dzieciom ząbkowanie nie dokucza, mam nadzieję, że u Ciebie tak jest

Zaana, dzięki Jaki miałaś krem z filtrem dla Dziecia? Co do wstawania nocego. U nas też kp i niedawno zaczął się budzić w nocy 2 czasem 3 razy. Nie wiem w jakim wieku dokładnie Twój Maluszek, ale 1. to mogą być ząbki, 2. to może być początek lęku separacyjnego i większa potrzeba bliskości, 3. jego układ nerwowy po prostu przerabia wrażenia z dnia. Z tego co czytałam i pytałam (moja sis) mm, czy rozszerzanie nie ma w tym wieku na to większego wpływu
I fell into a ring of fire'

Johnny Cash
kulla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 14:20   #4414
EVI07
Raczkowanie

Witam,
Nie mam czasu pisać regularnie, bo Kubę mam chwilowo na antybiotyku (angina...), Wika już nie chodzi do przedszkola, więc jakąś rozrywkę muszę jej kombinować, a na dodatek mamy dwu i pół miesięcznego szczeniaka labradora na dokładkę, więc w domu jest kosmos... Ale podczytuję w miarę na bieżąco.

Dziewczyny, czy któraś z Was karmi może dziecia mm antyrefluksowym AR? Mam dziki kłopot, karmię Kubusia Nan Expert AR 1, powinnam go już przestawić na dwójkę, ale w ogóle nie można jej nigdzie dostać, czy któraś z Was może wie, gdzie mogłabym kupić Nan Expert AR 2?

Pozdrawiam wszystkie!

Cytat:
Napisane przez idaikot Pokaż wiadomość
Poradźcie co na zęby. Idą dwa na raz, jeden jest o jakiś tydzień do tyłu za drugim. Nie chcę Adasia codziennie faszerować paracetamolem, mam dentinox, no ale tu pisano, że nie zaleca się. W dzień wiadomo - gryzaki. Ale na noc? Bo tak się biedny kręci, spać nie może...
Mnie pediatra poleciła psikanie na same dziąsełka Tantum Verde, tak delikatnie, żeby potem Młody sobie to zlizał (przez 15 min. po nie podawać nic do picia). Trochę pomogło, ale ja i tak na wieczór stosuję Dentinox (przy Wice też stosowałam i żyje, więc nie łapię jakiegoś mega stresa z tego powodu), nie zawsze, tylko wtedy, kiedy rzeczywiście bardzo się Kubuś męczy.
Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie do tych które podawały marchewkę. Jak wyglądała kupka "po"?
U nas była brązowo - pomarańczowa i twarda (ale to ostatnie to nie wyznacznik, bo Kuba ogólnie robi twarde kupy).

---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
Jak tu jest u was z dziećmi? Mój ma 5 miesięcy bez paru dni i - 72 cm, 8200g.
Kuba 4 lipca skończył 6 miesięcy, waży 9700 i ma 73 cm!!! Lekarki (wszystkie 3, które go na bieżąco widują) mówią, że nie ma się czym martwić, bo jest po prostu duży, ale w normach się mieści (wprawdzie są to normy na 9 miesięcy, ale to szczegół...). Chwilami mam wrażenie, jakby chciał nadrobić te pierwsze 3 i pół miesiąca, które stracił w szpitalach...
Cytat:
Napisane przez kOmorowska Pokaż wiadomość
Czy któraś mama podaje swojemu maluszkowi żelazo? Jaki preparat? EVI to co piszesz jest nie do pomyślenia-to są lekarze?-to są jakieś kpiny co oni robią.
Kubuś miał Actiferol 7 mg 3xdziennie, była masakra, bo miał jeszcze większe zaparcia niż zwykle, teraz ma zapisany Ferrum Lek (syrop), ale na razie pediatra kazała mu dawać tylko kw. foliowy i vit. B6 i zobaczymy, czy w połączeniu z mięskiem utrzyma hemoglobinę w normie, jeśli tak, to tego Ferrum już nie będziemy podawać.
Cytat:
Dziewczyny mam pytanie. Mała zaczęła się przekręcać na brzuch ale w druga r stronę jej nie idzie. Jęczy więc w końcu ja sama odkrecam (za biodro, żeby łapała sama). Jak robilyscie? Czekalyscie aż dziecko w końcu samo się przekreci z brzucha na plecy?
Kuba z brzucha na plecy to tylko szurnie i już się przekręci, ale z pleców na brzuch kiepsko mu jeszcze idzie, jedna nóżka mu gdzieś pod dupcią zostaje, więc mu delikatnie pomagam. Ale on nie cierpi kłaść się na prawym boku (refluks?!!), więc w tą stronę ogólnie idzie mu gorzej.
Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Nie wiem czy się już pochwaliłam tutaj - SuperDzidziuś, który dzisiaj skończył 18 tygodni, od trzech tygodni jest posiadaczem dwóch bardzo ostrych dolnych jedynek
Gratulacje!!! Kuba ma dwie dolne jedynki (wyszły obie w odstępie 5 dni, "przegryzł" 5 miesiąc), a teraz idą górne i znowu obie naraz...
Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Ja zaczęłam od papek. W całości jeszcze się w życiu naje

(mój gotowy raczej jest, bo nawet papki wielce międoli dziąsłami)
Kuba mi właśnie ostatnio pożarł (tak, dokładnie tego słowa chciałam użyć) indyka, ale bardzo kiepsko zmiksowanego, bo mikser mi się zbiesił, byłam przekonana, że nie zje i będzie się dławił, a on nie tylko zeżarł, ale wrzeszczał o dokładkę. Chrupki kukurydziane i skórę od chleba też mamle, a w ogóle to chce próbować wszystkiego co my jemy. A Wiktoria do dzisiaj niektórych rzeczy nie tknie, choćby wszyscy dookoła jedli...
EVI07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 14:27   #4415
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez zaana Pokaż wiadomość

Mam pytanie czy wasze maluchy przesypiają całe noce? Moja od jakiegoś czasu zaczęła się budzić w środku nocy na karmienie, czasem od razu zasypia czasem jest problem żeby znowu poszła spać, planuje wrócić do pracy i może to być męczące takie ciągłe wstawanie. Na wieczór karmie piersią i może to już za mało na przesypianie całej nocy?

Kacper też się popsuł, spał już ładnie, a ostatnio ma po dwie pobudki.
Stary 2014-07-16, 14:29   #4416
kulla
Raczkowanie

EVI, wygłaszcz labradorze dziecię Mam wielki sentyment do tych psów. Tobie jednak nie zazdroszczę, bo do 1,5 roku, to zazwyczaj wielkie psotniki

Johnny Cash
Stary 2014-07-16, 14:31   #4417
Caillouu
Raczkowanie

Ja tam się juz przyzwyczaiłam do nocnych pobudek. Nie na jedzenie, a na smoka, pogawedki i zabawę. Przez 4 miesiaca Mloda spala jak zloto, od dwóch jest zdecydowanie gorzej.

http://www.youtube.com/watch?v=4FKYsUEuvIo

_______
Kaja Kamila

Caillouu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-16, 14:43   #4418
The light
Zadomowienie

To u mnie pobudki bez zmian. 3 to standard a jeszcze od 4 rano co godzinę cyc bo inaczej się wybudzi. Od ukończenia 2,5mca ani razu nie przespała więcej niż 4 godziny jednym ciagiem

Stary 2014-07-16, 15:07   #4419
idaikot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
Mnie pediatra poleciła psikanie na same dziąsełka Tantum Verde, tak delikatnie, żeby potem Młody sobie to zlizał (przez 15 min. po nie podawać nic do picia). Trochę pomogło, ale ja i tak na wieczór stosuję Dentinox (przy Wice też stosowałam i żyje, więc nie łapię jakiegoś mega stresa z tego powodu), nie zawsze, tylko wtedy, kiedy rzeczywiście bardzo się Kubuś męczy.
Dzięki za ciekawą podpowiedź! Chyba wypróbuję

---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
Napisane przez EVI07 Pokaż wiadomość
Witam,
Dziewczyny, czy któraś z Was karmi może dziecia mm antyrefluksowym AR? Mam dziki kłopot, karmię Kubusia Nan Expert AR 1, powinnam go już przestawić na dwójkę, ale w ogóle nie można jej nigdzie dostać, czy któraś z Was może wie, gdzie mogłabym kupić Nan Expert AR 2?
Co do tego mleka to może w ogóle nie ma 2? Bo na angielskojęzycznej stronie czytam, że ono jest aż do 12 miesiąca życia (https://www.nestlebaby.com.au/produc...-to-12-months/). Może u nas tak samo?
idaikot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 17:11   #4420
The light
Zadomowienie

Jesteśmy teraz nad morzem. Pogoda dopisuje. Wzięłam koc piknikowy i na to kładę dół z maty edu(nie brałam pałąkow). Na spacerze dziś byłam o 6 (tak wstała). Było bardzo ciepło rano. Chodzą ludzie z niemowlakami na rękach po plaży.

Po południu niektórzy zabierają wózki.

Wzięliśmy namiot z decayhlona plażowy ale nie wiem czy użyjemy bo na plaży jest gorąco a ja się opalać nie lubię.

Stary 2014-07-16, 17:57   #4421
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:

Pomarańczowa

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
Jesteśmy teraz nad morzem. Pogoda dopisuje. Wzięłam koc piknikowy i na to kładę dół z maty edu(nie brałam pałąkow). Na spacerze dziś byłam o 6 (tak wstała). Było bardzo ciepło rano. Chodzą ludzie z niemowlakami na rękach po plaży.

Wzięliśmy namiot z decayhlona plażowy ale nie wiem czy użyjemy bo na plaży jest gorąco a ja się opalać nie lubię.

Ja to bym mogła się ciągle opalać
Stary 2014-07-16, 19:18   #4422
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:

super- zazdraszczam morza
Stary 2014-07-16, 19:42   #4423
The light
Zadomowienie

U mojej po marchewce sluzowata pomarańczowa więc chyba za wcześnie jeszcze na marchew.

Opalanie jest niezdrowe i powoduje pękanie naczynek krwionośnych. Do tego strasznie się poce na słońcu. Dlatego się nie opalam

Stary 2014-07-16, 19:55   #4424
Caillouu
Raczkowanie

The light - też nie znoszę opalania. Zresztą wyglądam jak debil (apacz jakis) po spotkaniu ze słońcem, jeżeli nie posmaruje sie filtrem 50+.

_______
Kaja Kamila

Stary 2014-07-16, 20:36   #4425
punamama
Rozeznanie

Zaana - moj maly tez sie budzi w nocy od miesiaca. Najpierw od rosnacych zebow ktore przyszly z bolem a teraz wydaje mi sie, ze budzi sie z powodu upalow bo zawsze czeka na mleczko. Nie daje sie uspac lulaniem.
Stary 2014-07-16, 20:46   #4426
zaana
Raczkowanie

Ehh dzięki dziewczyny widzę że to nie tylko mnie dotyczy, a rodzaj karmienia nie ma znaczenia..
Co do kupy po marchewce to kiedyś pisałam ale u małej nie było kupy przez 4 dni ( zatwardziło że hej) teraz uważam z marchewką albo daje też jabłko czy śliwkę żeby ułatwić wypróżnienie
zaana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-16, 21:25   #4427
celin10
Rozeznanie

ech u nas tez minęły przespane noce od 22 do 5 na jedzonko-mam nadzieję że wrócą bo od jakiegos czasu mały budzi się po 2-3 razy a ja wymiękam-chodzę zakręcona jak baranie rogi bo A.po przebudzeniu jest nie odkładalny do łóżeczka a do nocnej wędrówki dołączyła Milka-która pakuje się do wyra.szczerze mówiąc to bardziej byłam wyspana w pierwszych trzech miesiącach po porodzie niż teraz
Stary 2014-07-16, 21:38   #4428
punamama
Rozeznanie

Celina ja tak samo! To jedno wybudzenie w nocy kompletnie mnie wybija z rytmu i już cały dzień nie moge dojsc do siebie... Kawa nie pomaga. Normalnie nie pilam kawy. Teraz 2-3 dziennie bo bym chyba zasnela na stojaco.

[Marchew,Kupa] Karol na blw więc w kupie (luźnej) znajduje kawałki marchewki, tak samo jak reszty pożywienia
Stary 2014-07-17, 07:31   #4429
_Shiloh_
Wtajemniczenie

Nie zapeszając, mój maluch od tygodnia znów przesypia całą noc, i wstaje o 5 rano

No i potrafi się podnieść już całkowicie sam do siadu z brzucha lub pleców
_Shiloh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 07:43   #4430
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
super
Stary 2014-07-17, 08:41   #4431
gosia261282
Gang Iren

Cytat:

Marcelek super sobie radzi!
Stary 2014-07-17, 08:46   #4432
Caillouu
Raczkowanie

Cytat:
Nie zapeszając, mój maluch od tygodnia znów przesypia całą noc, i wstaje o 5 rano

Wow! Gratuluje!

_______
Kaja Kamila

Stary 2014-07-17, 09:14   #4433
celin10
Rozeznanie

nie wierze,Artur dziś spał do 4.30 musiałam go budzić na jedzonko bo już ręką ruszać nie mogłam.Aż dziwnie się czuje taka rzeźka od rana
puna-ja przy kp to szaleje aż z jedną kawą więcej nie mam odwagi wypić
shiloh- wielkie
Stary 2014-07-17, 10:46   #4434
punamama
Rozeznanie

Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz.1

Shiloh - Gratulacje dla synka
Stary 2014-07-17, 12:37   #4435
katarzyniak
Rozeznanie

EVI, ja czasem karmię Bebilonem AR (bo ogólnie kp) , no i z tego co się zorientowałam, to 2 bebilonu AR nie ma... niestety, ale wszyscy wychodzą z założenia, ze po 6 miesiącu dziecko już nie ulewa. u nas raczej dziecko nie przestanie ulewać po 6 miesiącu, bo już się zbliża (za 2 tygodnie) i ulewanie nadal jest - przynajmniej po odbiciu.
Ale jest sposób na zagęszczanie zwykłego mleka 2 - jest taki zagęstnik , proszek które zagęszcza mleko - to jest substancja zagęszczająca Bebilon - wsypujesz do mleka i czekasz chwilę aż mleko zgęstnieje. Na opakowaniu są proporcje ile wsypać itp.

Właśnie jak jest z tym mlekiem 2 - mam rozumieć że jak dziecko skończy 6 miesięcy to mając 6 miesięcy i 1 dzień można przechodzić na mleko 2? tzn najpierw mieszając proporcje stopniowo przechodzić? 6 miesięcy i 1 dzień to już może pić tą 2?

Co do kupek po marchewce - niestety ale marchewka nie służy. Kupki są twarde i z lekka pomarańczowe... i nieważne czy dodam jabłko czy nie:/. Trochę mnie to zdezorientowało, bo marchewka to byłby fajny składnik podstawowy różnych dań, a tak co ja mam głównie kłaść w te przeciery warzywne??? Macie jakieś pomysły?

Mam pytanie do Was... On wczoraj na jednej rączce dziecia pojawiły się takie czerwone krostki. No i myślałam/ myślę że to przez komary takie bąble. Jest ich ok 10. Od wczoraj nic nie znikają. Nie dałam mu nic nowego...jedynie co to gluten, ale ten już podaję od 2 tygodni. No i myślę, że gdyby to była jakieś uczulenie/alergia to te krostki byłyby rozproszone na całym ciele, a nie tylko na jednej rączce... Co sądzicie?
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700

Edytowane przez katarzyniak
Czas edycji: 2014-07-17 o 12:41
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 14:06   #4436
punamama
Rozeznanie

Jest mleko dla ulewających Enfamil 2 AR po 6 miesiacu.
Ja jestem w trakcie zmiany z 1 na 2. Pediatra kazała się nie spieszyć. Dopiero 2 tyg po skończeniu 6 miesiąca powolutku wprowadzaćnumer 2. No i tak będę mieszała 1 z 2 około miesiąca, tak mi radziła pediatra.

A te kropki/krosty to nie ospa? Może przejdź się do lekarza z tym?
Stary 2014-07-17, 15:05   #4437
katarzyniak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez punamama Pokaż wiadomość
Jest mleko dla ulewających Enfamil 2 AR po 6 miesiacu.
Ja jestem w trakcie zmiany z 1 na 2. Pediatra kazała się nie spieszyć. Dopiero 2 tyg po skończeniu 6 miesiąca powolutku wprowadzaćnumer 2. No i tak będę mieszała 1 z 2 około miesiąca, tak mi radziła pediatra.

A te kropki/krosty to nie ospa? Może przejdź się do lekarza z tym?
Ospa, - też o tym myślałam. Ale gdyby to była ospa to chyba byłoby więcej tych krostek i bardziej rozproszone w różnych miejscach? A tak są tylko na lewej rączce...
02 czerwiec - pierwszy test,
08 czerwiec - (43 dzień cyklu) wynik bety - 739.
26 czerwiec - beta 51800 i serduszko

Wymiana kosmetyczna:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=822700
katarzyniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-17, 15:26   #4438
kulla
Raczkowanie

A potówki? Jest teraz mega gorąco...

Johnny Cash
Stary 2014-07-17, 15:31   #4439
The light
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez katarzyniak Pokaż wiadomość
EVI, ja czasem karmię Bebilonem AR (bo ogólnie kp) , no i z tego co się zorientowałam, to 2 bebilonu AR nie ma... niestety, ale wszyscy wychodzą z założenia, ze po 6 miesiącu dziecko już nie ulewa. u nas raczej dziecko nie przestanie ulewać po 6 miesiącu, bo już się zbliża (za 2 tygodnie) i ulewanie nadal jest - przynajmniej po odbiciu.
Ale jest sposób na zagęszczanie zwykłego mleka 2 - jest taki zagęstnik , proszek które zagęszcza mleko - to jest substancja zagęszczająca Bebilon - wsypujesz do mleka i czekasz chwilę aż mleko zgęstnieje. Na opakowaniu są proporcje ile wsypać itp.

Właśnie jak jest z tym mlekiem 2 - mam rozumieć że jak dziecko skończy 6 miesięcy to mając 6 miesięcy i 1 dzień można przechodzić na mleko 2? tzn najpierw mieszając proporcje stopniowo przechodzić? 6 miesięcy i 1 dzień to już może pić tą 2?

Co do kupek po marchewce - niestety ale marchewka nie służy. Kupki są twarde i z lekka pomarańczowe... i nieważne czy dodam jabłko czy nie:/. Trochę mnie to zdezorientowało, bo marchewka to byłby fajny składnik podstawowy różnych dań, a tak co ja mam głównie kłaść w te przeciery warzywne??? Macie jakieś pomysły?

Mam pytanie do Was... On wczoraj na jednej rączce dziecia pojawiły się takie czerwone krostki. No i myślałam/ myślę że to przez komary takie bąble. Jest ich ok 10. Od wczoraj nic nie znikają. Nie dałam mu nic nowego...jedynie co to gluten, ale ten już podaję od 2 tygodni. No i myślę, że gdyby to była jakieś uczulenie/alergia to te krostki byłyby rozproszone na całym ciele, a nie tylko na jednej rączce... Co sądzicie?
Ziemniak?

Stary 2014-07-17, 15:34   #4440
Caillouu
Raczkowanie

Ja robie często z ziemniakiem właśnie.
A co do zmiany mleka to jesteśmy na tym etapie i trwa to juz ok. miesiac. Na poczatku dawałam jedną miarkę dwójki, potem dwie itd.

_______
Kaja Kamila

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości