|
|
#151 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Dot.: Popisy waszych "światowych" znajomych:D
W Anglii nie ma euro
|
|
|
|
|
#152 |
|
Konto usunięte
|
ja jakoś nie mam szczęścia do takich dziwnych osób :P a słyszałam, że we Włoszech panuje jeszcze większa biurokracja i ogólna trudność załatwienia jakichkolwiek spraw niż w Polsce
Edytowane przez 201605090940 Czas edycji: 2014-08-12 o 11:54 |
|
|
|
|
#153 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Koleżanka (beztalencie językowe) po bardzo krótkim czasie za granicą starała się wszystkim wpierać, że opanowała biegle angielski. Dochodziło do śmiesznych demonstracji - np. siedzimy w knajpie, w tle leci piosenka, na co ona "Słyszycie?? Leci .... " wymawiała tytuł z tak naciąganym akcentem (jak Amerykanin, który napchał sobie klusek do buzi ), że dziwię się, że jej nie było wstyd . Robiła to tak, żeby każdy usłyszał jak się super osłuchała zagranico . Ciągle szukała okazji by zaprezentować swój inglisz . Kolejny przykład - idziemy do drogerii, bierze kosmetyk i czyta jego angielską nazwę np. "oo, patrz jaki szałowy mojszczurajzeł"
Edytowane przez 0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 Czas edycji: 2014-08-12 o 11:59 |
|
|
|
|
|
#154 |
|
Konto usunięte
|
Room for your soul - jak ktoś napisał w komentarzu
|
|
|
|
|
#155 |
|
wasza koleżanka
|
Już poprawiam na funciaki
![]() [1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4766896 3]haha też znam taki przypadek . Koleżanka (beztalencie językowe) po bardzo krótkim czasie za granicą starała się wszystkim wpierać, że opanowała biegle angielski. Dochodziło do śmiesznych demonstracji - np. siedzimy w knajpie, w tle leci piosenka, na co ona "Słyszycie?? Leci .... " wymawiała tytuł z tak naciąganym akcentem (jak Amerykanin, który napchał sobie klusek do buzi ), że dziwię się, że jej nie było wstyd . Robiła to tak, żeby każdy usłyszał jak się super osłuchała zagranico . Ciągle szukała okazji by zaprezentować swój inglisz . Kolejny przykład - idziemy do drogerii, bierze kosmetyk i czyta jego angielską nazwę np. "oo, patrz jaki szałowy mojszczurajzeł" [/QUOTE]Taaaaak, jeszcze się nasłuchałam od tej mojej "znajomej" jakie polskie (tzn. dostępne w naszych drogeriach) kosmetyki są złe, fuj i w ogóle . Jak wszystko zresztą. Ja po dwóch tygodniach we Włoszech byłam gotowa dać się pokroić za polski chleb albo talerz żurku . Uważam, że polskość jest super i gdy jestem ZAGRANICO nigdy nie ukrywam swojego pochodzenia i lubię opowiadać o naszym kraju (gdy ktoś chce słuchać oczywiście ). Najżałośniejsi są właśnie ci emigranci, którzy swoje "polactwo" chcą jak najszybciej z siebie wyplenić. Ta sama znajoma o której pisałam wyżej po kilkumiesięcznym pobycie w UK stwierdziła, że już nigdy nie umówi się z Polakiem, bo brakuje im klasy
|
|
|
#156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja np nie czuję się związana z Polską i nigdy nie czułam. Nie wstydzę się, nie ukrywam, ale... to wszystko ;p I na pewno fajnie będzie mi przyjmować jakieś tam rzeczy innego kraju - bo tutaj jakoś mi nie weszły Nie każdy musi być patriotą, nie przesadzajmy, to nie jest z resztą wyborem.
|
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie uważam, żeby Polakom brakowało klasy. Jak pojeździłam po świecie trochę to wręcz zaczęłam ich doceniać bardziej |
|
|
|
|
|
#158 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#159 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#160 | |
|
wasza koleżanka
|
Cytat:
), ale i tak uważam, że wiele elementów naszej kultury jest super.
|
|
|
|
#161 |
|
Rozeznanie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4766962 6]tak !
i niemieckie proszki do prania są najlepsze na świecie [/QUOTE]Tu akurat się zgodzę, bo na rynek zachodni producenci produkują produkty bardziej skoncentrowane i lepsze jakościowo niż na rynek wschodni. Nawet w widać to na przykładzie produktów z Lidla, niby ten sam sklep, a w dwóch różnych państwach ta sama cola smakuje inaczej.
|
|
#162 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez 0d75851a92bcdb93dfbf170261c847a0f1cef222 Czas edycji: 2014-08-12 o 12:49 |
||
|
|
|
|
#163 |
|
wasza koleżanka
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4766974 3]ja też
[/QUOTE]to pionteczka ![]() [1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;47669478]Słyszałam to samo od lasek w Niemczech Nie uważam, żeby Polakom brakowało klasy. Jak pojeździłam po świecie trochę to wręcz zaczęłam ich doceniać bardziej Ja tak samo. Włochów wręcz unikam, bo są dla mnie zbyt ekstrawertyczni i otwarci. Lubię Niemców i Skandynawów, ale najlepiej dogaduję się z Polakami .
|
|
|
#164 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mówię tutaj o popularnych miejscach jak Londyn czy Paryż oczywiście...
|
|
|
|
|
|
#165 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Co do patriotyzmu to mnie kiedyś strasznie irytowaly teksty emigrantów: Polska mi nic nie dała, nie interesuje mnie, nie zamierzam tam wracać. Teraz irytuje mnie to nieco mnie, ale nadal uważam takie podejście za głupotę. Co do malo rozgarnietych zachowań (choć nuesmuesznych) uważam ogłoszenia usług seksualnych świadczonych przez osoby z Polski, w których to załączone są zdjęcia i informacje, które umożliwiają bezproblemowa identyfikację.
|
|
|
|
#166 |
|
Konto usunięte
|
powinno się mówić Lądek Zdrój i Paryżewo
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Konto usunięte
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4766974 3]ja też
![]() też tak myślałam, jednak zaczęłam trochę powątpiewać - był kiedyś odcinek na ten temat w "wiem co jem")czy jakimś innym programie prowadzonym przez tą samą babkę), w którym mówiono na temat proszków, że to ściema - Niemcy preferują inne zapachy ( u nas bardziej kwiatowe, tam chyba cytrusowe), przez co wydaje się nam, że mamy inny skład (a jest taki sam).[/QUOTE] ja z kolei oglądałam program, w którym wypowiadano się, że zrobiono badania rynku i Polacy lubią sypać wszystkiego dużo (np proszku do prania czy płynu aż do oznaczenia max w pralce), Niemcy i generalnie ''zachód'' preferują środki bardziej skondensowane, których używa się mniej. I potem Polak kupuje niemiecki płyn do płukania (nie czyta dawkowania - to podobno też typowe) i leje ''pod korek'' i potem wydaje mu się, że jest lepszy niz polski - bo użył go 3x więcej niż użyłby Niemiec. To samo jest z herbatami w torebce - Polacy piją słabą herbatę - ''żeby tylko woda złapała kolor" dlatego nie opłaca się na nasz rynek produkowac mocnych herbat ekspresowych. ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
o tym jak było w socjalizmie - oczywiście w formie ciekawostek a nie wykładów.Nie wstydze się Polski, ale też nie uważam, żebyśmy patrząc na ostatnie lata (głównie w sferze polityki) mieli się się czym chwalić
|
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
aaa no chyba, że tak ![]() Tak czy siak, rozumiem - można doceniać lepsze produkty zagraniczne, ale jeśli ktoś nagle odrzuca wszystko co polskie, byle tylko ponarzekać i udowadniać, że tu tak źle, to robi się to śmieszne
|
|
|
|
|
|
#169 |
|
wasza koleżanka
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4767013 1]aaa no chyba, że tak
![]() Tak czy siak, rozumiem - można doceniać lepsze produkty zagraniczne, ale jeśli ktoś nagle odrzuca wszystko co polskie, byle tylko ponarzekać i udowadniać, że tu tak źle, to robi się to śmieszne [/QUOTE]Ja nie znam się na kosmetykach, ale polska ziaja, tołpa albo chociażby iwostin to solidne marki . Mój kolega Francuz po pobycie w Polsce obkupił się w talarki, paluszki solone Lubelli i płytę Dawida Podsiadło .
|
|
|
#170 |
|
Naczelny Hipster
|
Ja w ogole nie ogarniam podjary niemieckimi kosmetykami
![]() Jasne, niektore rzeczy sa fajne, ale ja tęsknię przeokrutnie za milionem polskich, tanich kosmetyków do wlosow u nas miliony wszystkiego, to na końcówki, to na skalp, a w de w sumie szampon odżywka i tyle. Jasne sa tez inne rzeczy ale wybór jest zdecydowanie mniejszy. Tylko kolorowka mnie zachwyca ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#171 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
To my z Tż jesteśmy takimi zagranicznymi burakami.
Rok temu na wiosne pojechalam do Pl po 4 latach pierwszy raz, Tz tez po dosc długiej nieobecnosci. Człowiek wyjechal z Pl z cegła-telefonem, wrócił ze smartfonem. Brat sie pyta mnie, czy chce haslo do wifi, a ja sie go pytam co to wifi. Pare minut zajęło nam dogadanie się, ze chodzi mu o łajfaj ![]() To slowo jest nowe i ja go znam jako łajfaj. ![]() Czesto tez rozmawiając o cenach zamiast powiedzieć, że cos kosztuje 2 zł ja mówię, że kosztuje 2funty. Moj tata spedza 90% życia u naszych (polskich) południowych sąsiadów od 24 lat, i dla mnie naturalne jest, ze miesza język albo pyta sie mnie przy kasie w sklepie, czy ten banknot starczy mu na pokrycie zakupow. |
|
|
|
|
#173 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Zrobiłam taką minę, że machną ręką i odszedł bez słowa . Też mi trochę zajęło rozwiązanie zagadki
|
|
|
|
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;4767063 2]w Polsce wszyscy przyzwyczaili się do wifi, przez co ja miałam odwrotną sytuację - kilka lat temu podchodzi do mnie gość i pyta się czy na uczelni jest łajfaj
. Zrobiłam taką minę, że machną ręką i odszedł bez słowa . Też mi trochę zajęło rozwiązanie zagadki [/QUOTE]My się tylko tylko z tego nieporozumienia smialismy |
|
|
|
|
#175 |
|
wasza koleżanka
|
Dobra, teraz mi się przypomniało
:Mam znajomą modelkę, która jakieś dwa lata temu poleciała w ramach swojej pracy do Tokio. Mało nie spadłam z krzesła ze śmiechu gdy pewnego dnia ustawiła sobie status: "wiecie gdzie kupić w tokio przedłużacz?" .Oczywiście nie uzyskała odpowiedzi na to pytanie.
|
|
|
#176 |
|
Zakorzeniona
|
Jak ktoś się wychował w innym kraju, no to oczywiste, że się przyzwyczaił i tak mówi. Ale ktoś, kto wyjechał jako osoba dorosła i nagle "New York, Paris, Beijing, Wien", to trochę to śmieszne.
|
|
|
|
|
#177 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
wysłane z telefonu |
|||
|
|
|
|
#178 |
|
Naczelny Hipster
|
DMik spoko, ale jednak tęsknię za Natura i Hebe
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#179 |
|
wańka wstańka
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4767055 0]Mi w UK strasznie brakowało Rossmanna. Kolorówkę mają tak cudowną, ale pielęgnacja jednak lepsza w Polsce.[/QUOTE]
Też chyba zależy co. Ja np. Kremy do rąk kupuję tylko w body shop ![]() A pielęgnacyjne już można w polskich drogeriach zamówić
|
|
|
#180 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

.
). Najżałośniejsi są właśnie ci emigranci, którzy swoje "polactwo" chcą jak najszybciej z siebie wyplenić.
Nie każdy musi być patriotą, nie przesadzajmy, to nie jest z resztą wyborem.

Nie mówię tutaj o popularnych miejscach jak Londyn czy Paryż oczywiście...
u nas miliony wszystkiego, to na końcówki, to na skalp, a w de w sumie szampon odżywka i tyle. Jasne sa tez inne rzeczy ale wybór jest zdecydowanie mniejszy. Tylko kolorowka mnie zachwyca