![]() |
#1 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Nie przepisanie mieszkania własnościowego na żadne z dzieci oraz...
I.
Witam. Zaznaczam, że szukałam po necie, ale wszędzie są opisane przypadki dziedziczenia mieszkania przez jedno z rodzeństwa, a tu chodzi o nieprzepisywanie M na żadne z dzieci, ale żeby jednak nie przepadło bezsensownie. Moja babcia (74 l. ) chce wykupić swoje obecne mieszkanie. Z racji tego, że 3 synów jest 'niegodna' dziedziczenia tego mieszkania ( w oczach babci) , a moja mama go nie chce, to babcia nie chciałaby zapisywać tego mieszkania na żadne z dzieci. Mieszkanie jak dla babci jest do sprzedania za 10 000, ale trzeba w nim zrobić generalny remont) . 1 syn- mieszka nad morzem, mieszkać tu chyba nie będzie , raczej byłby gotowy się zrzec pieniędzy za M , ale nie wiem, jak jego żona- raczej nie odpuści 2 syn- mieszka niedaleko, mieszkać w mieszkaniu by nie chciał , ale kasy by się raczej nie zrzekł (jego żona też nie) 3 syn- mieszka z babcią, ale nic w mieszkaniu nie robił (remont, malowanie- a w ten sposób pracuje- na budowach) , kiedy chce to pracuje, ma konkubinę i 2 dzieci 4 córka, moja mama- zrzekłaby się pieniędzy ( bracia i tak by nie mieli z czego ją spłacić) i M nie chce. Czy w takim wypadku jedynym możliwym wyjściem jest przejście M po śmierci babci na skarb państwa? Czy jest możliwe wydziedziczenie synów, a przepisanie M na moją mamę (bo w takiej sytuacji babcia by przepisała na moją mamę) ? Wiem, że sąsiadowi z góry zależy na tym mieszkaniu. Może byłaby taka opcja, żeby zgodnie z prawem zrobić w ten sposób, że sąsiad z góry teraz albo po śmierci babci daje pieniądze za mieszkanie jej lub w przypadku drugiej opcji- rodzeństwu i przejmuje mieszkanie? Rodzeństwo oczywiście się zrzeka M. Pytam w imieniu babci, bo jej obiecałam. W środę chce jechać i wykupić mieszkanie , ale boi się tego przepisania, bo nie chce, żeby mieszkanie poszło w obce ręce za darmo, a jak przepisze na któreś z rodzeństwa, to zaczną się między nimi roszczenia, a póki co stosunki mają dobre . II. Moja druga babcia przepisała za swojego życia (jeszcze żyje) swoje mieszkanie na jednego z 4 synów. Czy w takiej jasnej sytuacji mój tata, jako syn, może ubiegać się już od brata o zachowek ?
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2014-11-06 o 21:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie przepisanie mieszkania własnościowego na żadne z dzieci oraz...
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#3 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Należy się część spadku po zmarłym,a nawet już teraz babcia nie jest właścicielem mieszkania. Edytowane przez kaledonia Czas edycji: 2014-11-07 o 06:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Buc
|
najlepiej zapytaj się na jakimś forum prawnym a jeszcze lepiej udaj się po poradę prawną. mówimy o mieszkaniu a nie o jakiś pierdołach wiec warto mieć rzetelną wiedzę co i jak - a taką uzyskasz w wyżej wymienionych miejscach.
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Radca prawny / prawnik i porada w oparciu o fakty, przedstawione dokumenty. I przede wszystkim zastanowienie się o co Wam tak naprawdę chodzi, bo najpierw jest wersja, że żadne dziecko nie dostanie mieszkania, a potem, że jednak córka w sumie by aż tak się przed tym nie broniła. Tak, czy inaczej niezły dym pewnie będzie po śmierci babci, więc lepiej zabezpieczyć się solidne od strony prawnej. No i może jednak najpierw wykupienie mieszkania, bo teraz to takie trochę dzielenie skóry na niedźwiedziu. W sumie skoro babcia rzekomo nie chce nikomu tego przekazywać, to po co wykup? Byłoby po problemie, gdyby mieszkanie nie było jej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
|
Cytat:
Z tą odwróconą hipoteką niegłupi pomysł, mieszkanie do wykupu za 10 000. To chyba sprawa indywidualna, ile bank będzie wypłacał? Np. 500 czy 100 zł? ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Cytat:
Ale jeśli będzie trzeba, to tak zrobimy.
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Niech babcia wykupi mieszkanie i po odpowiednim wymaganym czasie sprzeda Tobie. Legalnie u notariusza.
Na forum dostaniesz rady lecz nie wszystkie będą wiarygodne bo przepisy się zmieniają, nie do końca wiadomo jakie to jest mieszkanie, spółdzielcze czy inne. Najlepiej pójść do prawnika od takich spraw i dowiedzieć się z pewnego źródła. Wziąć wszystkie dokumenty, naszykować sobie na kartce pytania aby nie zapomnieć. Odżałować te 100zł czy nawet więcej ale jesteś pewna tego co usłyszysz. Poza tym w niektórych miejscowościach są bezpłatne porady prawne finansowane z funduszy unijnych. ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- Odwrócona hipoteka w wielu przypadkach jest niekorzystna. Często jest oszustwem. Mówili o tym w kilku programach aby emeryci nie dali się nabrać. ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ---------- Po poradę prawną może udać się każdy. Możesz nawet pytać w imieniu sąsiada o jego sprawy. Tylko dokumenty trzeba przedłożyć autentyczne lub ich kopie, ksero. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
|
Cytat:
2. Aby po wykupie mieszkanie nie przepadło , bo jednak 10 000 to 10 000 , babcia wolałaby już zapisać na moją mamę, bo nie pije, pracuje, zawsze dbała o rodzinę i o nią ( synom też zawsze pomagała, a niejeden raz jej zarzucili, że nic od niej nie dostali i babcie to boli). Jak przepisze, to znowu ona będzie musiała ich spłacić, a mama tego mieszkania nie chce. 3. Babcia musi podjąć decyzję o wykupie do listopada br. , bo inaczej inni będą mieli prawo pierwokupu , a babcię gdzieś wyeksmitują ( do innego mieszkania, a babcia tyle lat mieszka , że nie chce się wyprowadzać).
![]() |
![]() |
#9 |
Buc
|
oczywiście, ze udzielą Ci porady, powodzenia.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Może mnie ktoś poprawi, ale ja tu widzę sporo nieścisłości
![]() To, że mieszkanie wykupione zostanie za 10 tysięcy, nie oznacza, że tyle jest warte na wolnym rynku. W przypadku ewentualnej sprzedaży lub nawet odwróconej hipoteki jego wartość będzie z pewnością dużo wyższa. Nie bardzo też rozumiem, czemu mieszkanie miałoby przepaść po śmierci babci, jeśli nie zostanie przepisane na nikogo. Jak dla mnie, to w takiej sytuacji po prostu dzieci dziedziczą po równo. No chyba, że nie chodzi o wykup mieszkania, jaki kojarzę i mieszkanie nie będzie prywatną własnością babci ![]()
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Po pierwsze - idź do notariusza, porada jest ZAWSZE bezpłatna.
Po drugie: jeśli sąsiad jest na to mieszkanie chętny, to niech babcia zrobi z nim umowę dożywocia. Edit: doczytałam resztę wypowiedzi autorki. Skoro 3 dzieci jest niegodna dziedziczenia, to niech babcia zrobi testament i ich w nim wydziedziczy (pozbawi prawa do zachowku). Będzie wtedy mogła darować to mieszkanie Tobie lub Twojej mamie, a Wy nie będziecie musiały ich spłacać (pod warunkiem, że osoby wydziedziczane nie mają małoletnich dzieci, jeśli mają pełnoletnie to przy istnieniu podstaw też można je wydziedziczyć). Przy umowie dożywocia zachowku nie ma, więc nikt nikogo nie będzie musiał spłacać. Umów się na informację do notariusza. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-11-07 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2. Czyli jednak Twoja mama w razie czego mieszkanie przyjmie. Więc może przepisanie na nią w zamian za opiekę? Tak, czy inaczej bez porady prawnej się nie obędzie. Czemu jeszcze nie poszliście? Przecież to ważna sprawa. Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-11-07 o 12:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
A nie może być tak, że mama przyjmie to mieszkanie od babci i zapewni babci możliwość mieszkania w nim do końca życia a później sprzeda to mieszkanie chociażby sąsiadowi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Tak czy siak lepiej to mieszkanie wykupić i mieć gdzie mieszkać przez dalsze lata. Bo wyeksmitują nie wiadomo gdzie, może do tragicznych warunków, na peryferie, do mieszkań z jakimś elementem przestępczym itd.
Jeśli już mieszkanie będzie własnością babci to w razie jej śmierci bez zapisywania wcześniejszego komukolwiek to przynajmniej część jego mama dostanie. Bo dziedziczyć będzie ich czworo i jej się 1/4 należy. Nie musi spłacać braci, można sprzedać wspólnie i podzielić pieniądze. A jeśli babcia jej zapisze to też może sprzedać i jeśli sąd wyznaczy zachowek dla braci to też ze sprzedaży będzie na to miała i coś zostanie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Twoim zdaniem jak przychodzą do mnie ludzie poradzić się, co zrobić w danej sytuacji nie wiedząc sami, czy będą robić dany akt czy nie, to powinnam ich zmusić do jego zrobienia? Żeby zwróciło mi się moje bezpłatne gadanie? Bo niestety za poradę nijak pobrać nie można, chyba że do kieszeni, co jest niezgodne z prawem, kodeksem etyki notariusza i ogólnie bardzo fe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Studiuję prawo, ''pracuję'' w 2 kancelariach: adwokackiej i notarialnej, z czego częściej jestem u adwokata, więc coś mi mogło umknąć, ale skoro mój adwokat (jak i cała reszta) nie udziela porad za darmo, to wątpię, żeby notariusz tak zrobił...
Mój kuzyn na pewno nie byłby taki miły i odesłał klienta do adwokata/radcy ![]()
![]() |
![]() |
#18 | ||
|
Cytat:
2. Z tego co mi wiadomo, to przechodzi na skarb państwa. Chyba, że faktycznie dziedziczą po równo. Tylko jak to by wyglądało, kiedy np. żadne by nie chciało tam mieszkać? 3. Mieszkanie będzie własnością babci, 13 listopada ma po podpisywać papiery. ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
Kiedyś słyszałam, że nawet po wydziedziczeniu rodzeństwo się odwołało czy coś i osoba posiadająca mieszkanie musiała je spłacić ( to znajoma sąsiada) . Moja mama ma tylko pełnoletnie dzieci (ja-26 i brat-21) , reszta ma niepełnoletnie - 9, 12; 12, 14; 16-17?
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niech babcia normalnie, legalnie sprzeda mieszkanie sąsiadowi i za życia podzieli kasę między dzieci. ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
Jeżeli x mnie wydziedziczy, bo według niego postępuję w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego, to nie znaczy, ze x ma rację.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Przecież mieszkanie nie jest warte 12-16 tys jak piszesz w ostatnim poście, a pewnie sporo więcej? Ile metrów? Z którego roku?
Autorko koniecznie idź po poradę do prawnika, bo sugerować się wpisami wizażanek w takiej sprawie to trochę słabo ![]() Na zdrowy rozum najlepsza opcja to wykupić teraz i podarować mamie. Babcia umrze i nie będzie żadnych niejasności, bo mieszkanie będzie mamy. Mama potem sprzeda (komu chce) i będzie miała pieniądze dla siebie, a jak będzie chciała to się podzieli z kim chce. Edytowane przez 201605061000 Czas edycji: 2014-11-07 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A niestety takim odsyłaniem ludzi, wiernych klientów się sobie nie przysparza. Ale niech każdy sobie pracuje jak mu się podoba, ja akurat bardzo dbam o swoje dobre imię, ale nie każdy tak do tego podchodzi. Edit do autorki: testament z wydziedziczeniem faktycznie można próbować "łamać" przed sądem i jeśli sąd poweźmie przekonanie, że wydziedziczenie było bezpodstawne, to tak też orzeknie. Wydziedziczyć małoletnich nie można, ja w każdym razie bym się nie odważyła, bo sąd raczej na pewno to uwali. Idź do notariusza pogadać, moim zdaniem najlepiej byłoby po wykupieniu mieszkania od spółdzielni zrobić umowę dożywocia z sąsiadem, ale musiałby wyrazić na to zgodę, bo to nie jest ani tania umowa, ani taka bez dalszych konsekwencji, poczytaj sobie w necie, a najlepiej idź do notariusza. Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-11-07 o 14:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=GoyaLi;48841089
A niestety takim odsyłaniem ludzi, wiernych klientów się sobie nie przysparza. Ale niech każdy sobie pracuje jak mu się podoba, ja akurat bardzo dbam o swoje dobre imię, ale nie każdy tak do tego podchodzi.[/QUOTE] No właśnie on ma już wyrobioną ''markę'' (jest już ponad 20 lat w zawodzie) i nie traci czasu na działalność charytatywną- jak to nazywa ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
pomyłka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
|
Cytat:
![]() 1. Jeśli babcia musiałaby przepisać mieszkanie, to przepisałaby na moją mamę, ale że mama by musiała spłacić rodzeństwo (które się nie zrzeknie pieniędzy) to ani babcia tego nie chce, ani moja mama. Babcia boi się tego, że ona je kupi, a jej syn, który tam mieszka i jest zameldowany prędzej czy później straci to mieszkanie po śmierci babci( bo pije i nie pracuje- jego konkubina również) . Drugi problem polega na tym, że przepisując mieszkanie na któregoś z synów, 2 pozostałych będzie chciało zachowek, a żaden nie będzie miał z czego spłacić. 2. Moja mama i tata mają mieszkanie własnościowe , więc samego mieszkania jako mieszkania nie potrzebują. Babcia mieszka z jednym synem (jego konkubiną i 2 dzieci) i jako taką opiekę ma. Moi rodzice , ja i brat chcieliśmy babcię zabrać do siebie, ale ona nie chce. Jest bardzo przywiązana do tamtego mieszkania i ogródka, że właśnie woli je wykupić, żeby móc tam żyć do śmierci. (Raz była dłuższy czas u nas, właściwie zmuszona, bo była po operacji raka- bardzo źle się czuła, a my byliśmy w domu- wtedy i tak chciała wracać do siebie, ale nie ustąpiliśmy). ( Ja od wakacji szukałam mieszkania dla nas obu, ale w ostateczności nam nie wypaliło- nieodpowiednie warunki - babcia musi mieszkać na parterze, bo nie może chodzić po schodach, poza tym chce mieć ogród, bo ona bez żadnego zajęcia wszystko źle znosi, itp. ) . Nie poszliśmy dlatego, że dopiero pod koniec października wyszło, że nie zmieszczę się z kupnem mieszkania do końca roku .
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
No niestety nie jest to najlepsza opcja ze względu na orzeczenie Sądu Najwyższego, z którego wynika, że jeśli darowizna obejmuje cały majątek spadkodawcy, to nieobdarowaym spadkobiercom przysługiwać będzie zachowek (czy jak tam to nazywacie spłata).
Edit: skoro szukasz mieszkania dla siebie, to po co oddawać je sąsiadowi? Niech babcia zrobi umowę dożywocia na Ciebie (ale musicie mieć odrębną własność lokalu, a nie spółdzielcze własnościowe - inaczej nie da się zrobić dożywocia). Edytowane przez 2016050952 Czas edycji: 2014-11-07 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
|
Cytat:
Tu pojawia się problem moralny- moja mama ma dobre stosunki z braćmi i nie mogłaby go ot tak wymeldować. On by prosił, żeby zostać, bo dzieci itp. i tak by się to skończyło- zostałby ( skomplikowane, ale to temat rzeka). * Babcia z kuzynką były u doradcy czy kogoś i wymeldowanie wujka + znalezienie mu mieszkania (ale 1 osobowego, bez konkubiny i dzieci, bo nie są zameldowani) to kolejne 10 000.
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Goya, a jak by to wyglądało w takiej sytuacji jaka jest teraz z mieszkaniem, czyli: syn z rodziną jest tam zameldowany i babcia umiera. Jeżeli nie został wydziedziczony, to ma prawo do części mieszkania i rodzeństwo musi się dogadać (albo on ich spłaca, albo sprzedają i dzielą kasę). Nie mogą rodziny z dziećmi eksmitować na ten przysłowiowy bruk, prawda?
Czyli nie mylę się, przewidując problemy ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | ||
|
Cytat:
Ale w razie nie zapisania na nikogo , można się dogadać prawnie (spisać jakąś umowę czy coś) , bo na słowo nie ma co, że po śmierci babci ustalają jakąś cenę i w razie sprzedaży się dzielą? A nie wiesz może, czy jakby chcieli sprzedać to razem czy np. tylko moja mama to liczy się cena zakupu (10 tys.) czy cena rynkowa np. 20 000? (Ech, bez tego doradcy jednak się nie obejdzie ![]() ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
Gdyby babcia wykupiła mieszkanie i po jej śmierci odziedziczyłyby je wszystkie dzieci po równo to można sprzedać to mieszkanie po dowolnej cenie za jaką trafi się kupiec. Tylko niestety w tym przypadku jeśli z babcią mieszka jeden syn zameldowany i dobrowolnie nie zechce opuścić mieszkania i wymeldować się a do tego mieszka z konkubiną i dziećmi to nikt takiego mieszkania za bardzo nie będzie chciał kupić i sprzedaż może długo się ciągnąć.
Lecz gdyby jednak wszystko dobrze się ułożyło i kupiec się znalazł to do podziału jest suma za jaką mieszkanie faktycznie się sprzedało, jaka widnieje na akcie notarialnym. Oglądasz mieszkania , trochę orientujesz się w cenach to może jakoś sama możesz stwierdzić za jaka cenę mieszkanie babci może się sprzedać. Jeśli mieszkania długo nie będzie można sprzedać lub w ogóle a mieszkający tam syn babci nie będzie w stanie opłacać rachunków to zadłuży się i może dojść do eksmisji jego i jego rodziny, licytacji komorniczej a także najpewniej spadkobiercy babci jako współwłaściciele mieszkania zostaną pociągnięci do odpowiedzialności za mieszkanie, za uregulowanie długów. Nieciekawa sytuacja. To, że wuj z rodziną tam mieszka to mocno komplikuje sprawę. ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Jeśli babcia przepisze Twojej mamie nawet wydziedziczając synów to i tak mama będzie musiała im ten zachowek zapłacić od albo ceny na akcie notarialnym albo jeśli zechce mieszkanie zachować a bracia nie zgodzą się na proponowany im zachowek to trzeba powołać rzeczoznawcę aby wycenil ile to mieszkanie jest warte w jego stanie na dzień wyceny. I od tej sumy będzie zachowek wypłacany. A i tak nadal nie wiadomo co będzie z wujem i jego rodziną, czy będą mieli się gdzie wyprowadzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Przecież w instytucji "wydziedziczenia" chodzi właśnie o to, żeby pozbawić wydziedziczoną osobę prawa do jakiejkolwiek części spadku. Nie można wiec zostać wydziediczonym i wystąpić o zachowek. Albo czegoś nie doczytałam...
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2014-11-07 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.