Styczniowe mamusie 2015, cz. VII - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-26, 09:43   #4921
kleo111
Zakorzenienie

Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. VII

Hello!
Ale sie dzis wyspalam Po poludniu mam wizyte u ginki, zdam relacje wieczorkiem co i jak
Milego dnia Dziewczynki

Instagram
kleo111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 09:47   #4922
simonee
Zakorzenienie

Kinga na co szczepiłaś swoją córkę w uk?

Ellyunia ja mam mętlik w głowie przez te szczepienia.
fajne zdjęcie noworodka w "woreczku"

Edytowane przez simonee
Czas edycji: 2014-11-26 o 10:16
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 09:51   #4923
Maritxell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ellyunia Pokaż wiadomość
Tak sobie mieszkają nasze maleństwa

ps. w DDTVN "jak się zmienia ciało po ciąży"

ooo jaaaa niezły basenik

U nas też trzeba powiedzieć od razu po porodzie, że nie chce się szczepień. Niezależnie od tego jaką ostatecznie podejmę decyzję dot. szczepień to na pewno nie pozwolę się wkłuwać od razu po narodzinach

heffitka ja wolę rano się przerazić trochę, niż wieczorem trochę bardzo U mnie dziś 14 kg na plusie ale wszystko w brzuchu z tego co widzę w lustrze.

Edytowane przez Maritxell
Czas edycji: 2014-11-26 o 09:52
Maritxell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 09:58   #4924
askaa02
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ma.ko Pokaż wiadomość
Dziewczyny też wam tak stopy puchna? Tzn moze nie jakoś bardzo, ale nie sa takie jak zwykle. Zwłaszcza jak pochodzę albo postoje. a w ogóle jak stoje to mnie tak pieką i szczypia że muszę usiąść. Dziś ledwo wlosy wysuszylamm
Puchną puchną :/ buty mam r.40, gdzie zawsze 39 a obrączki nie noszę już daaawno. Rano ledwo palce zginam a w nocy to same dłonie na zmienę mi drętwieją.

Cytat:
Po ile szt macie pajacyków (bawełnianych) na 56 i 62
Tak sie zastanawiam czy po 10 szt wystarczy?
Gdzieś koło 10szt właśnie. Myślę, że starczy, bo mam sporo body na krótki i długi rękaw.

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Sraczka na wizażu
Padłam ale dotniętym tą przypadłością nie zazdroszczę

Cytat:
Napisane przez alb Pokaż wiadomość
Nie wyspałam się... Córka przywędrowała do nas w nocy (co mnie ostatnio denerwuje bo jak się przebudzę to długo nie mogę zasnąć) i mówi:
- mami, możesz wyprostować nogi?
- jak chcesz spać z nami to się ułóż tak jak masz miejsce, ja się nie będę dostosowywać
(chwila ciszy)
- mami
- co?!
- co to znaczy dostosowywać?

Ogólnie to ona też miała problem z zaśnięciem i mąż też, więc tak we trójkę się męczyliśmy. A jak już zasnęłam to miałam takie sny że nie wiem co gorsze - bezsenność czy takie koszmary.
Uwielbiam te teksty maluchów tego się doczekac nie mogę

Cytat:
Tak sobie mieszkają nasze maleństwa

ps. w DDTVN "jak się zmienia ciało po ciąży"
kurczę przegapiłam ale zdjęcie bardzo konkretne, aż za bardzo chyba dla nas teraz

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
Hi w 9mies
O ja Cię klask i:
askaa02 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 09:59   #4925
AsiaW**
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Montanka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, kupiłam dziś coś fajnego, przynajmniej tak mi się wydaje Gotowy krochmal. Wystarczy wsypać saszetkę do wanienki.

Lilijka, trzymaj się i leżakuj, ile się da

Dzięki Eirene. Zdrówka życzę. Dzielny Oli Mój też dziś w przedszkolu, ale jaką awanturę mi zrobił z tytułu wyjścia

A może niech Cie drugi doktorek zbada, będziesz pewna, że wsio ok

Suszarka, podziwiam. Ja bym nie usnęła, gdybym nie miała już gotowego wszystkiego, łącznie z torbami
ja miałam zamiar gotować krochmal i też stosować, ale jak mówisz że można kupić gotowy to może tez poszukam

Cytat:
Napisane przez ewka555 Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

[/COLOR]

"Badajac szynke" hahaha uwiielbiam Twoj telefon mako . A ja się witam chora, z kaszlem i bolem wszystkich miesni i kosteczek. Ale zdechlak dzis zd mnie
kuruj się

Cytat:
Napisane przez kleo111 Pokaż wiadomość
Hello!
Ale sie dzis wyspalam Po poludniu mam wizyte u ginki, zdam relacje wieczorkiem co i jak
Milego dnia Dziewczynki
3mam kciuki za wizytę

mi tez puchną nogi, nie stopy tylko łydki, do tego na twarzy zrobiłąm się okrągła jak pączek:

obrączki już dawno nie noszę, a i mam mega cellulit na udach....ani ejdnego rozstępu ale masakryczna skórka pomarańczowa. Cały czas stosuje balsamy, masaże ale mam wrażenie że wszystko mi poszło w brzuch i uda właśnie, i zatrzymuje mi się woda strasznie.

Alb - moja teściowa to wypisz wymaluj Twoja
mieszkamy w blokach naprzeciwko i ona potrafi dzwonić i pytać a "gdzie byliście bo widziałam że jechaliście
samochodem"

albo "S. miał dzisiaj urlop? bo widziałam go przed 15"

wczoraj np. zadzwoniła i mówi, "czemu nie mówiłaś o oknach ja bym Ci umyła, a tak musiał S. myc"....

to jej odp. ze jak już to nie mi a NAM, i że S. korona z głowy nie spadła bo raz umył okna, zreszta sam zaproponował.

Jak ta baba mnie wkurza

Edytowane przez AsiaW**
Czas edycji: 2014-11-26 o 10:01
AsiaW** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:01   #4926
Montanka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez heffitka84 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Czy zwazylyscie sie rano i wieczorem? (Bedac ubrana tylko w pidzamce) u mnie roznica wynosi az 2 kg i w sumie nie wiem ktora waga sie bardziej liczy czy ta rano ma czczo czy wieczorem po kolacji :-P
Bo ta roznica czy przytylam 8kg czy 10 kg jest dla mnie znaczaca :-P
Ja ważę się zawsze (w ciąży, czy nie) rano, po toalecie, przed kawa i śniadaniem, na golasa.
Stary 2014-11-26, 10:05   #4927
dusiolka
Zakorzenienie

AsiaW szkoda ze akurat macie mieszkanie w jej okolicy,ja to bym jak mieszkała w jednej miejscowości z tesciowa to na drugim końcu szukałbym lokum hahah;d

A co ona siedzi cały czas w oknie i sporządza notatki kto gdzie wychodzi i co robi?! Nie no masakra..dobrze ze mojej nie mam na miejscu;d

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Heffitka a w czym Ci to robi taka roznice?;p pocieszę Cie ze ja pewnie dzisiaj na wadze zobaczę +20kg i mam to gdzieś :d
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-11-26, 10:10   #4928
heffitka84
Zadomowienie

Cytat:
AsiaW szkoda ze akurat macie mieszkanie w jej okolicy,ja to bym jak mieszkała w jednej miejscowości z tesciowa to na drugim końcu szukałbym lokum hahah;d

A co ona siedzi cały czas w oknie i sporządza notatki kto gdzie wychodzi i co robi?! Nie no masakra..dobrze ze mojej nie mam na miejscu;d

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ----------

Heffitka a w czym Ci to robi taka roznice?;p pocieszę Cie ze ja pewnie dzisiaj na wadze zobaczę +20kg i mam to gdzieś :d
No taka ze jednocyfrowa lepiej wyglada niz dwycyfrowa :-D Ale wiesz co, widzialam zdjecie twojego brzucha i rece oraz nogi masz chudziutkie wiec wszystko u Ciebie poszlo w brzuch. Poza tym zauwazylam ze u jednej ktora właśnie nie tak duzo przytyla, wyglada pulchniej niz druga co przytyla wiecej ;-)
heffitka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:11   #4929
AsiaW**
Zakorzenienie

Cytat:

mało tego mieszkamy zarówno my jak i oni na 4 piętrze, okna mamy dosłownie na przeciwko siebie...

tak się niestety złożyło, szukaliśmy na szybko mieszkania bo chcieliśmy iść na swoje (rok mieszkaliśmy z nimi) i pojawiła się bardzo korzystna oferta więc nie wybrzydzaliśmy, na szczęście mój mąż 3ma ich bardzo na dystans, i pewnie gdyby nie ja to wcale by z nimi nie utzrymywał kontaktu, sporo między nimi się wydarzyło i tak to już jest, TŻ zawsze powtarza że on rodziców ma w R..(miejscowość z której pochodzę), to ich traktuje jak swoich, zresztą z wzajemnością, zazdroszczę mu teściów...
ja zawsze byłam nie dość dobra dla nich (jego rodziców).

A co do ich stylu życia...oboje są na emeryturze już, dobrze im się powodzi, zero problemów zdrowotnych, ale też zero wąłsnych spraw, jakiejkolwiek aktywności itp...siedzą tylko w domu przed tv, albo śpią, albo przesiadują na balkonie...masakra

Stary 2014-11-26, 10:11   #4930
simonee
Zakorzenienie

Kinga otwierasz kolejna część wątku??
Stary 2014-11-26, 10:12   #4931
Kinqaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez simonee Pokaż wiadomość
Kinga otwierasz kolejna część wątku??
Tym razem jak chcesz możesz ty otworzyć. Ja wracam ze szpitala

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-26, 10:13   #4932
heffitka84
Zadomowienie

Moja szwagierka ktora przytyla 20 kg w ciazy i urodzila synka na poczatku miesiaca juz teraz wrocila do wagi sprzed ciazy. Dla mnie wow tym bardziej ze ona do najszczuplejszych nie nalezy
Stary 2014-11-26, 10:14   #4933
alb
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Montanka Pokaż wiadomość
Wygląda na to, że to jest też skojarzona szczepionka. To o niej pisałaś, że się dopłaca?
Nie wiem jeszcze, co z wzwB zrobić.
Nie jestem pewna, czy dobrze to rozumiem.. należy odmówić szczepienia w szpitalu,iść do pediatry po receptę, wykupić szczepionkę i umówić się na szczepienie? Zbyt proste mi się to wydaje
No DTPa to jest 3w1 i ta na nfz też jest 3w1 tylko się różni rodzajem szczepionki na krztusiec. A 5w1 to jest ta 3w1 plus polio i hib. I ja miałam infanrix DTPa mieszaną z hiberix w jednej strzykawce, więc miałam tak jakby 4w1 to skomplikowane właściwie to nie wiem dlaczego ta 5w1 miałaby być bardziej szkodliwa o tej lepszej 3w1. Dla mnie jedynym argumentem za 5w1 jest liczba wkłuć. A 6w1 nie biorę pod uwagę bo wtedy jest dodatkowa dawka na żółtaczkę. Chyba że ktoś nie szczepi w szpitalu to wtedy ma to sens - tak mi się wydaje. Najlepiej by było mieć zaufanego pediatrę i trzymać się tego co mówi
Cytat:
Hej dziewczyny
Czy zwazylyscie sie rano i wieczorem? (Bedac ubrana tylko w pidzamce) u mnie roznica wynosi az 2 kg i w sumie nie wiem ktora waga sie bardziej liczy czy ta rano ma czczo czy wieczorem po kolacji :-P
Bo ta roznica czy przytylam 8kg czy 10 kg jest dla mnie znaczaca :-P
Chyba waga rano jest bardziej wiarygodna, ale dla mnie to zupełnie nie ma znaczenia u lekarza się ważę po południu lub wieczorem.
alb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:14   #4934
mmgi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
Tym razem jak chcesz możesz ty otworzyć. Ja wracam ze szpitala
I co Ci powiedzieli?
mmgi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:15   #4935
AsiaW**
Zakorzenienie

Cytat:
Moja szwagierka ktora przytyla 20 kg w ciazy i urodzila synka na poczatku miesiaca juz teraz wrocila do wagi sprzed ciazy. Dla mnie wow tym bardziej ze ona do najszczuplejszych nie nalezy
a jakiś wysiłek musiałą w to włożyć? czy samo schodziło?

brzmi budująco

Stary 2014-11-26, 10:16   #4936
Kinqaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmgi Pokaż wiadomość
I co Ci powiedzieli?
Że niby wszystko ok ;p
Ale mam wizytę z polozna 11.12. Więc już niedługo

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:17   #4937
heffitka84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AsiaW** Pokaż wiadomość
a jakiś wysiłek musiałą w to włożyć? czy samo schodziło?

brzmi budująco
Samo schodzilo, po urodzeniu dziecka 10 kg zeszlo od razu, 3 dni w szpitalu lezala, kolejne 3 kg zrzucila. Teraz w domu na diecie dla karmiacych zgubila resztę, dodatkowo ten maly strasznie duzo je
Stary 2014-11-26, 10:19   #4938
Maritxell
Zadomowienie

Kinga chyba ma dziś zalatany dzień. Ja nie wiem jak ona może sobie tak wyjść załatwiać swoje sprawy, zamiast nas witać w nowym wątku. Ciąża to nie choroba- do pracy!!

ilość kg, które przybywają w czasie ciąży ma się nijak do figury i wagi sprzed niej. Ja np. przed ciążą miałam BMI w normie, ale bardzo blisko górnej granicy. Teraz póki co jestem 14 kg na plusie ale znam zarówno chudziutkie jak i okrąglejsze dziewczyny, które skończyły ciążę z 30 kg na plusie. Jednym idzie tylko w brzuch i po porodzie bardzo szybko wracają do formy sprzed ciąży, a innym idzie w brzuch, biodra, nogi i mają później większy problem.Ale to i tak najcudowniejsze kilogramy w naszym życiu Ja się nie martwię
Stary 2014-11-26, 10:20   #4939
heffitka84
Zadomowienie

Jedyny jej taki wiekszy wysiłek to chodzenie do pediatry i spacery z malym. Ale i tak generalnie sie oszczedzala bo byla po cc. W sumie teraz dopiero sie rozkrecila ;-)
Stary 2014-11-26, 10:22   #4940
pepa_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Karoloo Pokaż wiadomość
To nie jedna taka
a dziękuję czuje się dobrze jestem ciekawa jutrzejszego badania i ciesze się, że jestem w szpitalu a nie w domu. Tutaj mam wszystko zaczynajac od ktg, leków, gin na zawołanie
Karoloo super sie czyta, ze masz taki pozytywny nastroj i dobry humor Cie nie opuszcza- oby tak dalej

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Po drugiej stronie jest lepiej Każdego dnia, patrzysz na swoje dziecko i myślisz, że to maleństwo żyło w Tobie i dzięki Tobie. A teraz poświęcasz mu każdą chwilę swojego życia, kochasz i wiesz, że zawsze będziesz kochać !
A ta miłość wraca do Ciebie w każdym, najmniejszym uśmiechu, w każdym ukojeniu łez.
Misia, az sie poplakalam jak przeczytalam Twoja wypowiedz, bo jakos zaczynam miec obawy jak sobie ze wszystkim poradze... ale przeciez bedzie dobrze

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
ja znów na raty...
witam chora. gardło mnie naparza czuję jakąś gulkę w nim. kaszel dusi masakrycznie i katar. idę na 13 do lekarza niech mnie osłucha i powie co mogę wziąć na to gardło bo nic mi nie pomaga...
Eirene niech te wszystkie choroby Was wreszcie opuszcza na dluzej
pepa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:25   #4941
jasowaa
Raczkowanie

Ja uwielbiam z kolei to zdjecie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1016865_787206771337184_7257061523589536663_n.jpg (51,7 KB, 43 załadowań)
niebo darmo dam...

Edytowane przez jasowaa
Czas edycji: 2014-11-26 o 10:27
jasowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:27   #4942
alb
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AsiaW** Pokaż wiadomość
mało tego mieszkamy zarówno my jak i oni na 4 piętrze, okna mamy dosłownie na przeciwko siebie...

tak się niestety złożyło, szukaliśmy na szybko mieszkania bo chcieliśmy iść na swoje (rok mieszkaliśmy z nimi) i pojawiła się bardzo korzystna oferta więc nie wybrzydzaliśmy, na szczęście mój mąż 3ma ich bardzo na dystans, i pewnie gdyby nie ja to wcale by z nimi nie utzrymywał kontaktu, sporo między nimi się wydarzyło i tak to już jest, TŻ zawsze powtarza że on rodziców ma w R..(miejscowość z której pochodzę), to ich traktuje jak swoich, zresztą z wzajemnością, zazdroszczę mu teściów...
ja zawsze byłam nie dość dobra dla nich (jego rodziców).

A co do ich stylu życia...oboje są na emeryturze już, dobrze im się powodzi, zero problemów zdrowotnych, ale też zero wąłsnych spraw, jakiejkolwiek aktywności itp...siedzą tylko w domu przed tv, albo śpią, albo przesiadują na balkonie...masakra
No to u nas podobnie - na emeryturze są i im się nudzi. Tylko że ja najpierw znalazłam mieszkanie a dopiero później teściów dobrze że okien nie mają na przeciwko bo bym musiała cały dzień z zasłoniętymi oknami siedzieć...
Stary 2014-11-26, 10:32   #4943
dusiolka
Zakorzenienie

Patrzę na moje wyniki wczorajsze i hemoglobina osiągnęła wkoncu dolna granice normy! Mam 12,2 jednak wyniki moczu ..;( wrrr dobrze ze dzis mam wizyte

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

AsiaW ja to jak bym miała tak okna na przecie to chyba bym sie czuła jak u nich w domu;d moze tesciowa jeszcze z lornetka siedzi :d

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-26, 10:33   #4944
bajlaga
Zadomowienie

Ahoj, dzisiaj miałam małe przerwy w spaniu, ale za to spałam do 10

ma.ko to pieczenie stóp to mam od daaaawna...zazwyczaj jak za długo stoję, chodzę, choć teraz już mniej mi to doskwiera niż wcześniej
Mój kochany rozmiar butów 36 musiałam pożegnać
A na palce też nie jestem w stanie nic włożyć

"badając szynkę"
też uwielbiam Twój telefon jak ewka

dusiolka za 9. miesiąc!!!
i kciuki za wizytę no i za hemoglobinę!

heffitka ja nie mam wagi w domu, a położna zawsze każe wchodzić na wagę w ciuchach, teraz wiadomo: buty, gruby sweter, bo się nie dopinam ;x więc w sumie sama nie wiem ile przybrałam a położna nic nie odejmuje za taki grubaśny ubiór

_ _ _ _ _
czy kolejna część jest założona?!

Edytowane przez bajlaga
Czas edycji: 2014-11-26 o 10:38
bajlaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:36   #4945
alb
Zadomowienie

Cytat:
Patrzę na moje wyniki wczorajsze i hemoglobina osiągnęła wkoncu dolna granice normy! Mam 12,2 jednak wyniki moczu ..;( wrrr dobrze ze dzis mam wizyte
No to ładnie Ci się hemoglobina podniosła a coś poza sokiem z buraków i lekami stosowałaś? Bo ja właśnie próbuję dietą trochę poprawić wyniki chociaż u mnie nie ma tragedii - 11,6.
Stary 2014-11-26, 10:38   #4946
dusiolka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alb Pokaż wiadomość
No to ładnie Ci się hemoglobina podniosła a coś poza sokiem z buraków i lekami stosowałaś? Bo ja właśnie próbuję dietą trochę poprawić wyniki chociaż u mnie nie ma tragedii - 11,6.

Tylko soki z buraka z jabłkiem codziennie plus zmieniłam zelazo na ascofer i zaczęło niezłe w gore isc

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Od tygodnia jakos co 2dzien pije herbatę z pokrzywy ale nie sadze zeby wpłynęła na wynik bo przy tym zestawie co napisałam miałam ostatnio skok z 10,6 na 11,7 a teraz dobiłam do 12,2
Stary 2014-11-26, 10:40   #4947
simonee
Zakorzenienie

VIII CZEŚĆ NASZEGO WĄTKU https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=789149
Stary 2014-11-26, 10:41   #4948
Eirene1987
Zakorzenienie

Zainstalowalam sobie apke no zobaczymy co to za cudo

Dusiolka brawa za 9mc i za wyniki!

Alb to w ogóle się Pogubilam ze szczepieniami. Mi też Zależy na tym aby nie wydawać kasy na szczepienia a pediatry nie Mam zaufanej

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-26, 10:42   #4949
dusiolka
Zakorzenienie

Styczniowe mamusie 2015, cz. VII

Wiecie ze ja obstawilam ze dopiero w 9cz watku pojawia sie dzieciaczki poerwsze wiec nie możecie w 8cz jeszcze rodzic ;d

Edytowane przez dusiolka
Czas edycji: 2014-11-26 o 10:45
Stary 2014-11-26, 10:42   #4950
Eirene1987
Zakorzenienie

Ja nie zamierzam jeszcze

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości