|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Tu się zgodzę. Śluby organizowane w długie weekendy - ok, jak chcą to niech robią. Ale bez jojczenia, że ileś tam gości nie będzie. My najczęściej spędzamy długie weekendy wyjazdowo i nie widzę odwoływania podróży, bo ktośtam miał fantazję żeby wtedy wyprawiać wesele. Może gdyby to był ktoś z najbliższej rodziny i wiedziałabym z rok, max pół roku wcześniej.
|
|
|
|
|
#1832 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1833 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
planowaliśmy go spędzić w górach z przyjaciółmi, już dawno temu zaklepaliśmy noclegi i wpłaciliśmy sporą zaliczkę. A teraz mamy wszystko rzucić, trochę niezbyt Pmka się sfochowała, bo sporo gości się wykręca. Btw, trochę późno się wzięli za zapraszanie
|
|
|
|
|
|
#1834 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1835 |
|
zuy mod
|
Dlatego moim zdaniem osoby, ktore chcemy zaprosic powinnismy o dacie informowac od razu po jej ustaleniu a nie 3 miesiace przed. Ktokolwiek w rodzinie bral slub to min. rok wczesniej wszyscy wiedzieli o dacie.
|
|
|
#1836 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się. |
|
|
|
|
|
#1837 |
|
Wtajemniczenie
|
Może jesteście tymi z "dopraszanych" bo dużo osób odmówiło
![]() My tam w "dziwną" datę się nie hajtaliśmy, ale jak tylko klepnęliśmy datę to rodzina wiedziała na kiedy ma się szykować. Zaproszenia to była potem już tylko formalność. |
|
|
|
|
#1838 |
|
Zakorzenienie
|
mysle ze wesela w sylwestra nikt od 20.11 nie organizuje i wiekszosc gosci sie informuje o tym dniu odpowiednio wczesniej (nawet na wakacje... zreszta we wrzesniu nawet malo kto ma plany:p)
to jak sylwestrem w czasie wakacji.. wypada pomyslec ze ludzie jadą na wakacje i powiadomic wczesniej jesli sie chec zeby przyszli ![]() nie uwazam tego za błąd! trzeba sie jednak liczyć ze nie wszyscy przyjda. choc impreza weselna zamiast sylwester wg mnie ok skoro nawet sluby w boże narodzenie sie udają
|
|
#1839 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#1840 |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
|
|
|
|
|
#1841 |
|
Konto usunięte
|
No co, w "Lejdis" robiły sylwestra latem
|
|
|
|
|
#1842 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;49102358]No co, w "Lejdis" robiły sylwestra latem
[/QUOTE]chociaż jedna wie o co cchodzi... oczywiscie myslalam wesele pisałam sylwester
|
|
#1843 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#1844 |
|
Rozeznanie
|
Wy się śmiejecie a ja 7 lat temu usłyszałam, że siostry ciotecznej meża nie będzie bo ma urlop na drugiego sylwestra zarezerwowny(wiedzeli o terminie 10 m-cy wcześniej.
|
|
|
|
|
#1845 |
|
Wtajemniczenie
|
Coraz blizej ale jeszcze daleko mojego wesela ale w niektorych sprawach nachodza mnie watpliwosci.Robimy wesele z poprawinami,na weselu ma byc ok 100 ale na poprawiny tylko 50 ,sama najblizsza rodzina i przyjezdni.Ze wzgledu na sale nie mozemy zaprosic wiecej gosci ale na poprawinach bedzie mniej ,i zastanawiam sie czy wypada zaprosic na same poprawiny
|
|
|
|
|
#1846 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem tak - ja bym się nie obraziła za zaproszenie na same poprawiny ale dużo osób by było urażonych. Jeśli kogoś znasz i wiesz że jest tolerancyjny w takich kwestiach to czemu nie
bo chodzi o to żeby zaprosić np kolegów którzy na ślubie ani na weselu nie byli tak?
|
|
#1847 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1848 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy ślub w czwartek i z tego powodu wysłaliśmy już jakiś czas temu save the date- tak, żeby rodzina znała termin i uwzględniła go w planach na przyszły rok. Nie widzę nic złego w planowaniu ślubu w długi weekend, ale i tu uważam, że powinno się wcześniej gości o tym poinformować. Jeśli ktoś oczekuje, że na miesiąc, dwa przed weselem goście zmienią nagle swoje plany... to już wina tylko i wyłącznie PM .
|
|
|
|
|
#1849 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czyli u Ciebie pierwszy dzień to byłoby standardowe wesele a drugi - w tej samej sali najbliższa rodzina, przyjezdni + ludzie których nie było I dnia? tylko myślę, że w takiej sytuacji fajnie by było, jeśli dasz im specjalne zaproszenie a jeszcze wcześniej pogadasz po prostu z ludźmi jak wygląda sytuacja i że bardzo Wam zależy, żeby te osoby spędziły z wami ten radosny, poślubny czas
|
|
|
|
|
|
#1850 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1851 |
|
Zadomowienie
|
cleopadra tak na prawdę o tym, czy coś jest faux pas czy nie często decyduje to, w jaki sposób Młodzi przekażą informację.
W Twojej sytuacji - gdybym jako gość dostała zaproszenie bez słowa komentarza i czytając zaproszenie widzę, że jestem zaproszona na ślub i poprawiny, to byłoby to faux pas. Ale jeśli z każdą z tych "doproszonych" osób najpierw pogadacie i wyjaśnicie jaka jest sytuacja to wg mnie nie ma w tym nic złego
|
|
|
|
|
#1852 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie uważam ślubów w długi weekend albo święta sylwestra za faux pas - uważam że para młoda może sobie wybrać dowolną datę i po prostu nas zaprasza do towarzyszenia im - jak komuś zależy to pójdzie, jak nie to nie pójdzie. Jeśli jest odpowiednio wcześniej informacja to uważam że to żaden problem. Jeśli nawet zawsze bym wyjeżdżała na długie weekendy a wiedziałabym że tego jednego dnia ktoś bliski chce mojej obecności przy nim to bym poszła dla niego. jak przy każdej innej dacie. A późne zaproszenie to zawsze jest faux pas bez względu na datę.
|
|
|
|
|
#1853 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czy w KK jest możliwość wzięcia ślubu 26 grudnia, zakładając, że jest to sobota?
|
|
|
|
|
|
#1855 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie najbardziej problematyczne było by to, że święta to rodzina-dom-choinka-ciepłe babcine kapcie + strojna sukienka-kolędy a nie wesele z obcymi ludźmi (tu w zależności od sytuacji ale zawsze ktoś taki się znajdzie) w rytmach disco polo... |
|
|
|
|
|
#1856 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1857 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;49132498]
Dla mnie najbardziej problematyczne było by to, że święta to rodzina-dom-choinka-ciepłe babcine kapcie + strojna sukienka-kolędy a nie wesele z obcymi ludźmi (tu w zależności od sytuacji ale zawsze ktoś taki się znajdzie) w rytmach disco polo...[/QUOTE] Na szczęście nikt w otoczeniu takich pomysłów nie ma.
|
|
|
|
|
#1858 |
|
Zakorzenienie
|
W świeta można brać w ślub. W każdy dzień poza wielkim piatkiem. Niby zjakiego powodu 26.12 miałby być zabroniony? ślub moż być w niedzielę lub wtorek-jak komu pasuje.
z telefonu |
|
|
|
|
#1859 |
|
Konto usunięte
|
U mnie sytuacja taka: bardzo lubiłam się z pewną dziewczyną, całe gimnazjum i liceum razem. Odkąd poszłam na studia to kontakt nam się rozluźnił, ale nadal czasem wychodziłyśmy na piwo, czy odwiedzałyśmy się. Zaszła w ciążę, i mówi, że ślub. No i mi opowiada, że w to będzie ubrana, tylu ludzi zaprasza i w ogóle wszystkie szczegóły mi przedstawiła. Mnie nie zaprosiła (mimo, że o wszystkim mi opowiadała). Coś tam gadała, że nie ma pieniędzy żeby tyle osób zapraszać, bo to szybko ( w ciągu miesiąca zaręczyny i ślub), no tu musi oszczędzić i tam, i tu musi uciąć koszty. No nie powiem, ja się spodziewałam, że na ślub mnie zaprosi (do kościoła) czy chociaż powie "słuchaj, nie mam kasy żebyś wpadła na wesele, ale przyjdź na ślub, będzie mi miło". Nic takiego nie było. Ja się poczułam trochę urażona, ale ok, nie będę się na siłę wciskać. I 3 dni przed weselem do mnie pisze, żebym jej pożyczyła diademu, bo po pierwsze musi mieć coś pożyczonego, a po drugie będzie jej pasował do sukni. Odmówiłam, a ona do mnie "no taka koleżanka jesteś?"
Wg mnie, jak najbardziej faux pas. |
|
|
|
|
#1860 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas zdarzają się śluby kościelne 26.12. Nawet jeżeli jest to poniedziałek. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.

planowaliśmy go spędzić w górach z przyjaciółmi, już dawno temu zaklepaliśmy noclegi i wpłaciliśmy sporą zaliczkę. A teraz mamy wszystko rzucić, trochę niezbyt