|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2821 |
Zadomowienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Raczej nie. Męskie bardzo chętnie biorą w noclegowniach, przytułkach dla bezdomnych, instytucjach typu Towarzystwo im Brata Alberta oraz w ośrodkach leczących ludzi z uzależnień. Markot, Monar.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2822 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2823 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2824 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2825 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2826 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
no i mimo wszystko ja np nie ejstem za tym ,zeby sie zrzucac na fanaberie bo ja w szkole nie szpanowalam super trebkami, perfumami itp i zylam - jakos mi sie ta mentalnosc nie podoba ![]() takie byle co byle drozej - a jak zauwazyla I ona wyzej skoro sama sobie takich rzezy nei kupuje to i im nie bede fundowac. -wydaje mi sie tez ,ze gdyby po rpostu brakowalo im ciuchow/butow to by napisali zolta sukienka a nie zolta sukienka z zary ![]() Cytat:
![]() coz moze szlachta tez jadac nie musi w takim razie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2827 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez whoaboa Czas edycji: 2014-12-07 o 22:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2828 |
Konto usunięte
|
nowa strona odpada, bo jeszcze tam wtedy pracowałam i ją prowadziłam, to bym wiedziała. skarga do fb też odpada, bo nic złego w tej złej recenzji nie było.
może jakoś przekupił recenzenta żeby sam to usunął ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2829 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2830 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2831 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do telefonów itp, to dużo szkół - zwłaszcza podstawówek zabrania przynoszenia takich gadżetów do szkoły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2832 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jednak takie są realia. Im więcej masz, tym większy masz respekt w klasie/w szkole. Dlatego marzenia dzieci w stylu: "jeansy levis", "buty Converse", "kurtka z cropp" (...) nie dziwią mnie ani nie gorszą. Pani prosząca o J'adore Diora to zapewne produkt gimbazy ale tu się dziwię, bo jako dorosła powinna już z gimbazy wyrosnąć i znać inne wartości.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2833 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Powiem ci jak beda wygladaly te dziewczyny w twoim wieku: dokladnie tak, jak teraz wygladaja dziewczyny w twoim wieku. Jak ja wyszlam z gimnazjum to tez zastanawialam sie "gdzie sa rodzice, gdzie szkola". Jak widzialam mlodsze pokolenia, w tym twoje pokolenie ![]() Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2014-12-08 o 06:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2834 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do upadku obyczajów, ja nawet tego tematu nie poruszam, bo byłoby to zafałszowanie. O tempora, o mores!- tak już biadali starożytni. Zwracam tylko uwagę na powszechny trend, który koncentruje się od dzieciństwa na "mieć" a nie na "być". I w tym kontekście te prośby dzieci z SZP o markowe rzeczy mnie nie dziwią.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-12-08 o 06:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2835 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale dokładnie tak biadolisz. Ty skromniutko, krem BB (a mi nawet tego nie wolno było - nie było kremów BB ![]() A kiedyś to się nie koncentrowano na "mieć"? Kurcze, pamiętam jak w podstawówce/gimnazjum albo się miało Superstary, albo się było wieśniakiem ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2836 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Wszystko zależy od tego jaki mundurek dana szkołą wprowadzi. Dzicko moje chodzi w mundurku. Cenowo nie jest tragicznie. SIłą rzeczy mamniej ubrań ' cywilnych'. Np. bluza zwykła cywilna w sklepie kosztuje 2x tyle i ile bluza mundurkowa. Mnie nie dziwi, że dzieci chcą wyglądac modnie. Dziwi mnie tak szczegółowy opis co do marki i koloru ubrania. Postawienie sprawy niemalże kategorycznie. Żółta sukienka z Zary. Chore. Jak dzieciak jest nieogarnięty to dorosłypowinien mu wytlumaczyć, ze kiecka i owszem, ale darczyńca powininen miec wybór, i lepiej podać fason, kolor, markę orientacyjnie, a nie to wielkie chcem.. To o czym my tu mówimy to bieda względna.WIększość starszych wizażanek nie zrozumie do końca tego. Moje doświadcenia biedy były takie: bieda to ziemniaki z margaryną na obiad, nie możność kupienia butów na zimę, ograniczona ilość jedzenia w lodówce, dziecko idące do szkoły w sandałach w listopadzie. Brak markowych ubrań to nie jest bieda , o której ja mówię/ myślę, gdy mowimy o biedzie.
![]() |
#2837 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
[Inna sprawa - co to w ogóle za pomysł, żeby mundurkiem była bluza. Czemu nie koszula, sweter, marynarka itp.? Ale to już kwestia modowa ![]() No i nie rozumiem, jak mundurki mają ograniczyć kulturę szpanu w szkole. Chyba że mundurek obejmie tez posiadanie starej Nokii zamiast ajfona ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2838 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
MUndurek u mojego dziecka składa się z koszulki polo (w innych są osule zainane) na to bluza lub sweter. Spodnie zwykle na kant szare lub czarne. Czasami dochodzi np. krawat. Diewczynki odpowiednio- noszą sukienki lub spódniczki. Marynarki pojawiają się w szkołach zwykle prywatnych. Mówiąc krótko panuje dość duża unifikacja, bo szkoły publiczne mają określone kolory (zwykle kolory bluz, sukienek letnich dla dziewczynek). Sklepy takie jak duże markety mają zwykle asortyment tego typu. Jest to wygodne. Nic mi się w praniu nie rozpada chociaż ubrania te, siłą rzeczy piore dość często. Prócz tego, że dzieciaki nie odstawiają rewii mody (choć i tu zapewne potrafią rozpoznac z jakiegosklepu jest dany mundurek, jakiej jakości itd.) to jeszcze jak się przemieszczaja łatwo okreslić do jakiej szkoły dane dziecko uczęszcza (oczywiście mozna nabyć bluzę z logo szkoły, zwykle wychodzi nieco drożej). W przypadku jakichkolwiek incydnetów łatwo okreslić do jakiej szkoły zamieszane dziecko uczęszcza. Dzieci w szkole nie mogą mieć ze sobą telefonów.
![]() |
#2839 |
ctrl alt delete
|
Tzn. w tej szkole są mundurki, czy po prostu dress code typu "szare spodnie i granatowe polo"? Bo jeżeli to drugie, to super, że dzieciaki nie odstawiają rewii mody, tylko nadal jedno dziecko może przyjść w polo Ralph Lauren, a drugie w polo z Tesco.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2840 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Każda szkoła ma wytyczne i należy tego przestrzegać. Szarre/ czarne spodnia to mają być tzw. szkolne spodnie a nie jakiekolwiek spodnie tego koloru. Nie sądze by RL miał serię wdzianek szkolnych tego typu ![]()
![]() |
#2841 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2842 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Poza tym, jak sama napisałaś, zostaną telefony, tablety, buty, torby. Zostanie fryzjer, biżuteria, kurtka i masa innych rzeczy. Cytat:
Cytat:
![]() |
#2843 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2844 |
ma zielone pojęcie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49255432]Nie pasuje do figury? Ale to nie wizyta na Savile Row, ale dzien w szkole. Dzieci nie ida tam meza/zony szukac, ale sie uczyc. Mnie zupelnie nie interesuje, ze mundurek "nie pasuje do figury".[/QUOTE]
No a dla mnie jest to istotne ![]()
#2845 | |
ctrl alt delete
|
Nie, "dress code" i mundurek to nie jest to samo. Wręcz niewiele mają ze sobą wspólnego
![]() Cytat:
![]() Ja rozumiem, że niektórzy nauczyciele mają problem z zapanowaniem nad młodzieżą z telefonami, ale całkowity zakaz to jest trochę wylewanie dziecka z kąpielą. Technologia istnieje, ale po co z niej korzystać... Nie mówię, że dałabym dziecku smartfona do szkoły, absolutnie nie. Raczej jakąś starą Nokię, w sensie jak zgubi, to będzie mała strata. Ale sorry - wolałabym jednak mieć pewność, że jak coś się stanie, to dziecko może się ze mną skontaktować. Albo jeżeli dziecko będzie zwolnione z ostatniej lekcji czy coś, to też dobrze dostać sms-a "mamo nie przyjeżdżaj po mnie po pracy, jesteśmy zwolnieni z muzyki i wrócę autobusem". Itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2846 |
Konto usunięte
|
Mundurki które widuję i o których mówię to koszula + krawat + marynarka + spódnica/spodnie. Ładne kolorystycznie, nie wiem co z jakością. A co do telefonów, to właśnie waham się, czy ich zakazywanie jest dobre...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2847 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2848 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Moje rodzinne miasto jest dosyć biedne, więc w ramach poprwaności politycznej tam wszędzie były tanie mundurki. Cena była podstawowym kryterium wyboru - o dofinansowanich nic nie słyszałam. Mundurek to był np. t-shirt albo koszulka polo i to tyle, do tego dżinsy dowolne. Wszystkie te mundurki wyglądały tandetnie i w żadnej szkole się nie utrzymały. Teraz mieszkam na bogatym Zachodzie i szczerze powiem, że chyba na mojej prowincji nie ma żadnych mundurkowych szkół, bo żadnego dziecka w mundurku tu jeszcze nei widziałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2849 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2850 |
ma zielone pojęcie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;49256313]Szkola to nie rewia mody. Zwykla spodniczka i prosty sweterek na kazdego i kazdemu beda pasowac.[/QUOTE]
Owszem, szkoła to nie rewia mody, ale też nie widzę powodu, by każdy w szkole musiał wyglądać tak samo. Nie powiedziałabym też, że zwykła spódniczka i prosty sweterek każdemu będą pasować. Zwłaszcza, że pozostaje jeszcze kwestia kolorów. No i dodatkowo sama spódniczka wymaga jeszcze noszenia rajstop, które według mnie są bardzo niepraktyczne. Dlatego też jestem przeciwna obowiązkowym mundurkom. Uważam, że zmniejszy to komfort wielu osób, a właściwie niczego dobrego nie przyniesie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:49.