![]() |
#1 |
BAN stały
|
Czy żona ma prawo do... palenia?
Wyobraźmy sobie sytuację, że jest żona i mąż. Ona nagle stwierdza: zacznę palić.
A: Czy ma prawo to zrobić bez konsultacji z nim, proszenia o pozwolenie, etc? B: Czy on ma prawo wymagać od niej, aby tego nie robiła? Gdyby paliła już wcześniej, sprawa jest jasna: widziały gały co brały. Ale co, kiedy ktoś dopiero później zaczyna palenie? Mówię o żonie i mężu po to, żeby zaznaczyć że jest to relacja już poważna. Nie żadne miłostki 3 dniowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy żona ma prawo do... palenia?
W Polsce każdy ma prawo wyboru. Rozumiałabym sens takiego pytania np. w kraju muzułmańskim, ale w Polsce?
Każdy ma prawo zostać palaczem i zapracować sobie na raka płuc jeśli chce. I każdy ma prawo rozstać się z palaczem/palaczką jeśli chce być w związku z kimś kto nie pali.
![]() |
#3 |
multitasking ninja
|
Pomysł, że dorosła kobieta miałaby prosić o pozwolenie na robienie czegokolwiek, jest toksyczny i poroniony. Palenie nie jest zabronione przez prawo i każdy, kto ukończył 18 lat, może to robić.
Druga osoba może co najwyżej uświadomić kobiecie, że palenie jest głupie i bezsensowne (jeśli dopiero zaczyna, nie powinno być z tym większego problemu). Ma również prawo do podjęcia decyzji, że nie chce kontynuować związku z palaczką.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
No niestety, nie musi pytać o pozwolenie. Święte prawo każdego być głupim, bo palenie jest olbrzymią głupotą.
Mąż może powiedzieć, jakie ma o tym zdanie. Może wyraźnie zaznaczyć, że nie akceptuje tego. Może podjąć decyzję o rozstaniu (czy wcześniej mówił, jaki ma stosunek do palaczy? jeśli nie palili oboje, a mąż jasno powiedział, że palenia nie akceptuje, to żona rozpoczynając palenie powinna się z tym liczyć) Wydaje mi się natomiast, że może zażądać, aby żona paliła na zewnątrz, nie zmuszała jego i innych domowników do biernego palenia i nie smrodziła w domu. Edytowane przez allmode Czas edycji: 2015-01-30 o 06:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Głupie, czy niezdrowe, ma prawo. Tu nie ma o czym dywagować. Natomiast my mamy prawo, aby palaczowi ograniczyć teren palenia - np. ustalić, że nie w domu, nie w samochodzie itd. Mamy też prawo nie chcieć całować się z popielniczką, więc po paleniu prysznic, mycie zębów. I tyle. I oczywiście prosić, aby jednak przemyślał sobie sprawę.
Sama paliłam wiele lat, mąż nigdy i cóż - jedynie co, to mógł mnie o pewne rzeczy prosić. A do decyzji o rzuceniu świństwa doszłam sama. Tu żadne zakazy, nakazy nie działają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
mOLDerator
|
Żona to nie dziecko, jest osobą pełnoletnią i sama o sobie decyduje. Ja jestem zagorzałą przeciwniczka palenia (mimo, że kiedyś trochę paliłam) i gdyby mój mąż oznajmił, że będzie palił to na pewno bym się wściekła i powiedziała mu co o tym sądzę, ale i tak decyzja należałaby do niego. Na pewno nie zgodziłabym się na palenie w domu czy w aucie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A to od wielu rzeczy zależy.
Np u mnie na poczatku związku TZ uczciwie powiedział: on palenia nie zaakceptuje i jeśli znaczne nalogowo palić to będzie dla niego koniec związku. Ja się z tym w 100% zgadzam, bo palacz krzywdzi również osoby w swoim otoczeniu- bo jak zachoruje na raka to to nie będzie tylko jego problem. U nas w domu sprawa jest jasna i się nie pali. Nie wiem jak jest u Ciebie. Ps. Jeśli maja wspólny budżet to zdecydowanie powinna to z mężem skonsultować. Palenie pochłania mnóstwo pieniędzy, a wspólnymi pieniędzmi zazwyczaj gospodaruje się wspólnie.
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2015-01-30 o 07:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Musi jednak liczyć się z tym, że mężowi może się to nie podobać i mąż może zrezygnować ze związku z osobą palącą.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Zabronic jej nie zabroni. Ale ma prawo z tego powodu odejść.
Planie szkodzi otoczeniu, bo są bienymi palaczami, sprawia że człowiek śmierdzi (co dla niepalacza jest często odpychające), pochłania mnóstwo pieniędzy i na dodatek powoduje kłopoty zdrowotne, które potem zwalają się na głowę najbliższym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Czy ma prawo palić? Ma.
A mąż ma prawo nie chcieć się całować czy przytulać bo mu śmierdzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Juz to sobie wyobrazam. Ona nie pracuje np on robi za dwoje. Ona puszcxajac z dymkiem 500 zl miesiecznie (paczka to 14 zl x 30 dni) mowi "mam prawo"
Yeah. Nalog to nalog. Czy alkohol czy fajki partner ma prawo miec wynagani i sie wycofac. Ma prawo nie wejsc w zwiazek z palaczem. ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Serio zapominacie o aspekcie ekonomicznym. Fajki moga stanowic pol raty kredytu za mieszkanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ale my tu nie piszemy o aspekcie ekonomicznym, bo ta teoretyczna baba może i cały czas lecieć na sępa, albo zbierać niedopałki na ulicy. Pytanie brzmiało, czy dorosły człowiek ma prawo zacząć palić bez zgody współmałżonka. Tak, ma. I tu nie ma nad czym dyskutować, bo to są podstawowe prawa jednostki (nawet do robienia głupot). Współmałżonek może wyrazić swoje obawy, niezadowolenie, może nawet się rozstać z palaczem, ale NIE MA PRAWA zabronić, bo nie ma takiej władzy nad drugim człowiekiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
to jest jest mąż, nie właściciel.
ma prawo robić, co jej się podoba, tak jak i w drugą stronę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
oh no tak, zabronić to nie można niczego, ale grozić odejściem to tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Jasne, chociaż jakoś sobie nie umiem wyobrazić rozpadu dobrego związku, w dodatku małżeńskiego z takiego powodu. O czymś takim jeszcze po prostu nie słyszałam, chociaż nie twierdzę, że to niemożliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja słyszałam. Facet zaczął palić (ok nie byli małżeństwem, ale długo mieszkali ze sobą) i niestety ale dziewczyna nie wytzrymała. Mówiła, że go bardzo kocha ale nie jest w stanie się z nim calować, o seksie nie wspominająć bo jej śmierdziało i robiło się słabo. A u palacza zapachu dumy nie da się zamaskować. No i go w końcu rzuciła bo trudno być z facetem, któy odrzuca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Pamiętajcie dziewczyny, aby w kontrakcie małżeńskim zapisać sobie wolność do palenia fajek i kupowania piętnastu pomadek, aby wam mąż nie mógł zabraniać!
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
...
|
Cytat:
![]() Wiem, że to wysoki stopień nietolerancji, ale tacy ludzie też się zdarzają. Wspomnę tylko o tym, że ubranie takiej osoby zawsze cuchnie, więc dzieci przytulające się też wdychają smród.. Wydycha to z płuc, mycie zębów jest miejscowe, pomoże tylko jak ktoś nie ma bardzo wrażliwego węchu. Edytowane przez Siwy_Dym Czas edycji: 2015-01-30 o 11:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
mOLDerator
|
Cytat:
![]() Ale generalnie mam tak jak Ty, nienawidzę fajek i cieszę się, że mąż nie pali. Nie umiałabym być z palaczem, dobrze, że nie ma takich myśli, żeby palić, bo byłoby to straszne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja to rozumiem. Pewnie jest też spora różnica, między kimś, kto gdzieś tam popala na spacerze w parku, a kimś, kto spala paczkę, albo więcej dziennie. A ja miałam na myśli bardzo popalanie, a nie wędzenie się. ![]() Ale wierz mi, że zęby da się umyć dokładnie. Tylko ludzie często myją po łebkach i dziwią się, że śmierdzi. Są takie specyfiki, że musiałabyś mieć węch twórcy perfum, aby serio coś wyczuć. ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Bo ubrania im pewnie też jadą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ja czuję od męża, że bywał w towarzystwie palaczy. Jedzie nie tylko ubranie, ale i włosy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
No, ma. A on ma prawo się wkurzać o śmierdzące mieszkanie i jej oddech. Jaki znajdą kompromis, to już kwestia konkretnej dwójki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Zacznijmy od tego ze pytanie zostało źle zadane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
mOLDerator
|
A dlaczego tak uważasz? Ja odpowiedziałam właśnie z perspektywy odwrotnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie dała rady żyć z palaczem i całkiem możliwe, że postawiłabym ultimatum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.