![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: 6latek do pierwszej klasy
Tak, od nauczyciela, to nie tak, że rodzic może zażyczyć sobie pozostawienie dziecka, ale... jeśli będzie coś nie tak, to warto wprost pogadać z nauczycielem, powiedzieć, że ty jako rodzic wolałabyś, by dziecko powtarzało klasę, widzisz takie i takie trudności, nie chcesz na siłę pchać dziecka dalej. Mnie ostatnio ta mama bardzo zaskoczyła właśnie, pozytywnie, z takim podejściem. Mam też tak, że rodzic ma ogromne pretensje, że poradnia mówi, że ok, że dziecko ma czas na naukę - a dziecko nie potrafi prawie nic, totalnie niedojrzałe do szkoły i jeśli puszczę dalej - dziecko padnie. Tu mi ręce opadają.
Tu gdzieś przewinęło się, że nauczyciel nie chce zostawić dziecka - wówczas polecam jednak walczenie o to - pójście do dyrektora, do poradni (i powiedzenie wprost, o co chodzi), być może do kuratorium. To twoje dziecko i jeśli będzie trzeba, walcz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50658634]Tak, od nauczyciela, to nie tak, że rodzic może zażyczyć sobie pozostawienie dziecka, ale... jeśli będzie coś nie tak, to warto wprost pogadać z nauczycielem, powiedzieć, że ty jako rodzic wolałabyś, by dziecko powtarzało klasę, widzisz takie i takie trudności, nie chcesz na siłę pchać dziecka dalej. Mnie ostatnio ta mama bardzo zaskoczyła właśnie, pozytywnie, z takim podejściem. Mam też tak, że rodzic ma ogromne pretensje, że poradnia mówi, że ok, że dziecko ma czas na naukę - a dziecko nie potrafi prawie nic, totalnie niedojrzałe do szkoły i jeśli puszczę dalej - dziecko padnie. Tu mi ręce opadają.
Tu gdzieś przewinęło się, że nauczyciel nie chce zostawić dziecka - wówczas polecam jednak walczenie o to - pójście do dyrektora, do poradni (i powiedzenie wprost, o co chodzi), być może do kuratorium. To twoje dziecko i jeśli będzie trzeba, walcz.[/QUOTE] Z naszym dyrektorem nie idzie się dogadać w takich sprawach. Nie wiem jak będzie na koniec tego roku z terażniejszym rocznikiem 6 latków, bo jak na dzień dzisiejszy tylko 1 dziecko na 18 umie czytać. Wszystkie na półrocze były wyczytane jako zdolne. W którym miesiącu dzieci już powinny umieć pisać i czytać wg nowego systemu szkolnego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50646501]Nie, nie robisz błędu. Masz rację, szkoła to nie tylko liczenie, pisanie, czytanie. To także (a może - dla 6latka przede wszystkim) konieczność przestawienia się na wzmożony wysiłek umysłowy, do tego idzie większy wysiłek fizyczny.
[/QUOTE] ![]() Ale i tak mi źle i szkoda mi wszystkich tych dzieci. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50646501] Wiele szkół prowadzi zajęcia zmianowe, i nawet nie musi chodzić o pełną zmianowość - wystarczy, że lekcje zaczynają się ok. 10, 4 lekcje kończą się wówczas ok. 14 (a godzin w tygodniu 1 klasa ma 22 - więc siłą rzeczy 2 dni są 5lekcyjne - wówczas już godzina 15). Czyli tak - lekcje są 10-14/15, ale dziecko na świetlicy jest od 7! i o tej 12-13 tak naprawdę ma dość. [/QUOTE] Dokladnie tak byłoby w naszym przypadku ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50646501] Co do obaw, że będzie się syn nudził - niekoniecznie. Zapewne nie zna kształtu liter pisanych (w sensie - ręka nie jest wprawiona), więc takie pisanie będzie czymś nowym. Jeśli będzie szybciej pracował - nauczyciel może dać dodatkowe zadanie, trudniejsze. Mam takie dzieci w klasie, dawałam karty pracy albo chociażby trudniejsze zadanie z ćwiczeń, którego nie robiłam z całą klasą. [/QUOTE] Tak, tylko zeby jeszcze trafić na takiego nauczyciela jak Ty - to chyba najważniejsza kwestia ![]() Oczywiscie z pisaniem jest sporo gorzej niz z czytaniem dodawaniem i odejmowaniem ( I tak na tle swojej grupy - swietnie...) , zrobię z nim to w nastepnym roku, zresztą sama rączka pojdzie do przodu, zajmiemy sie tez czytaniem sylabowym, jeśli mowisz że tak lepiej... ale to w tym, nastepnym roku czyli w zerowce - chyba przy szkole tym razem... a co we wlaściwej 1-szej klasie? [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50646501] BTW, ostatnio rozmawiałam z mamą, która mi wprost powiedziała: ja chcę, by moje dziecko powtarzało 1 klasę. Robi postępy, ale malutkie, jest dzieckiem które absolutnie nie powinno iść do szkoły, a poradnia nie odroczyła![/QUOTE] Moje zdanie jest takie ze to tragedia... cala grupa z przedszkola mojego syna moze poza 3 osobami nie nadaje sie (dwóch siedmiolatkow odwolanych w zeszlym roku i jeden chłopiec z lutego), reszta grupy to przedszkolaki do kwadratu... polowa jeszcze sepleni... Moj choć z konca roku to na tym tle naprawde nieźle sie prezentuje... dlatego strasznie sie katuje czy dobrze robie... tamci rodzice puszczają ... inna sprawa ze nie slyszeli o odroczeniu... ![]() W przedszkolu jest zakaz zatrzymywania tych dzieci zeby zwolnic miejsca dla 3 latkow, panie uparcie twierdzą ze wszyscy sie nadają, byleby tylko wypchnac poza mury przedszkola, wiec mozna pomarzyć zeby podpowiedziały ze dziecko z czyms sobie jeszcze nie radzi, czy ze zalecają wizytę w poradni... Cytat:
![]() ![]() SZAJA, a powiedz jeszcze w tej kwestii że inni, że koledzy idą,,, ja juz rozmawiałam ze swoim, na razie reaguje rozsadnie, mowilam mu ze jest mlodszy i dalego mozemy rok dluzej sie "bawić", że na dobre do szkoly pojdzie za rok, myslisz ze ok takie postawienie sprawy i nie bedzie czul sie "gorszy" właśnie?
...najmniejsze państwo świata Obok biegnie czas, lecz nas to nie dotyczy... ![]() ![]() Syzyf była kobietą ![]() Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2015-03-15 o 22:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50658982]Czekaj, bo nie ogarniam - ty piszesz o klasie PIERWSZEJ czy o zerówce?[/QUOTE]
Pisałam o kl 1. Bo jak wspominałam, że z naszym dyrektorem nie ma jak się dogadać. Więc we wrześniu 2014 r wszystkie 6 latki poszły do 1 kl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
aniakondzia - Podaję numer telefonu do infolinii odraczania, może Ci się przyda:
http://www.rzecznikrodzicow.pl/infol...erlay-context= |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie wierzę, że to dzieci są tak mało zdolne.
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
Ajah ja nie wiem jak jest z tym nauczaniem, tak poprostu rodzice się żalą jak pytam ich, jak sobie ich 6 letnie dzieci radza w pierwszej klasie. A czy to prawda to nie jestem wstanie tego stwierdzić.
Dlatego pytałam Szaje w którym miesiącu powinny już pisać i czytać wg nowego elementarza? Hvid DZIĘKI za nr tel. Edytowane przez aniakondzia Czas edycji: 2015-03-16 o 19:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
tłumacz i tłumacz, niech ta zabawa będzie atutem - gorzej byłoby, gdyby szedł teraz a potem został, to trudniejsza sytuacja Cytat:
Cytat:
omg dzieci są 7mcy w szkole, tyle czasu się uczą, znają prawie cały alfabet - i nie potrafią w ogóle czytać? nie ogarniam To jest tak, że już przy wprowadzeniu 2 liter pokazuje się dzieciom, że da się je połączyć w słowa czy sylaby - w rządowym zaczyna się od A, L, O, M, T bodajże więc lecimy: la, La, al, Al, lal, Ala, lala - popatrz, ile rzeczy ![]() al, ol, la, lo, lal, lol, lala, lalo, Al, Ol, La, Lo, Lal, Lol, Lala, Lalo, Ala, Ola, Olo - dużo. A jednocześnie na tyle, prosto, że po przeczytaniu tego w klasie i powtórzeniu 3-4 razy w domu - nie ma szans, by zdrowe dziecko nie zaczynało łapać czytania. Tyle, że... tego nie ma w elementarzu. Jeśli nauczyciel stwierdził, że to, co w podręcnziku to jest ok i wystarczy - no to niestety może się przejechać. Ale nie, sytuacja, w której 17 dzieci nie potrafi czytać - jest chora. Ale teraz pytanie - czy potrafią cokolwiek przeczytać, a po prostu nie czytają czytanki? Może czytają wyrazy lub proste zdania? Możesz coś więcej napisać? Na tym etapie dziecko musi czytać proste zdania i czytanki - niekoniecznie elementarzowe ![]() To moja mama. Ma na imię Jola. Lubi słońce i wodę. A to moja siostra Ania. Ania ma dwa lata i jest malutka. Niekoniecznie będzie to czytanie płynne ![]() Mam też kilkoro dzieci bardzo dobrze czytających, i tu zazwyczaj robię tak, że albo znajduję im w innych książkach trudniejsze czytanki (bo są to dzieci, które znają wszystkie litery), albo cala klasa dostaje moje teksty, a oni dostają czytankę elementarzową. Pewnie tak. Takie doświadczenie też mam, znam dziecko, które przez pół roku nie robiło w klasie prawie nic - klasa głównie się bawiła - dosłownie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50681355]pamiętaj, że do poradni PP możesz iść z marszu, nie potrzebne ci do tego żadne papiery z przedszkola czy szkoły - idziesz, mówisz, że chcesz zbadać dziecko i tyle
[/quote] Ja wiem, ale jednak wielu rodzicow nie wiedziało.... [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50681355] tłumacz i tłumacz, niech ta zabawa będzie atutem - gorzej byłoby, gdyby szedł teraz a potem został, to trudniejsza sytuacja [/quote] no racja... tylko o co jak o co - o to sie martwić nie musze ![]() CzyTy sie udzielasz teraz regularnie na jakims watku? gdzie po przebrzmieniu rekrutacyjnych hejnalow, mozna poczytac o szeroko rozumianym wychowaniu sześcioatka? [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50681355] Tyle, że... tego nie ma w elementarzu. Jeśli nauczyciel stwierdził, że to, co w podręcnziku to jest ok i wystarczy - no to niestety może się przejechać. Ale nie, sytuacja, w której 17 dzieci nie potrafi czytać - jest chora. [/quote] No jakoś mocno nie halo... Może rodzice tak mowią, bo chcą całą klasę zostawić?
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
Nie wiem. Natomiast być może jest tak, że hasło "dziecko nie czyta" oznacza, że dziecko nie czyta płynnie, ale bez problemu czyta wyrazami i próbuje łączyć je w zdania. Nie mam pojęcia...
Ale w wątku - w jakim sensie? tu się udzielam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Ok
przejrzę na spokojnie jeszcze Twoja dzieciologię, szkoda ze nie masz chłopca ![]() Podrzucaj tu czasem jakies pomysły dla prawie szesiolatków, no i troche mnie uspokoilaś, dzięki
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
aniakondzia moja córka końcem ub. roku skończyła lat 7 i chodzi do 1 klasy. Teoretycznie poszła jako siedmiolatka. Przed pójściem do szkoły znała wszystkie litery ale i tak na dzień dzisiejszy nie umie jeszcze czytać płynnie. Krótsze mniej więcej dwu-, trzysylabowe wyrazy czyta szybko ale z dłuższymi często ma problem, czasem musi je dwukrotnie przeliterować, szczególnie gdy mają dwuznaki w środku.
Pomimo to jest w czołówce klasy jeśli chodzi o czytanie. Może ci rodzice mówiąc, że dzieci nie umieją czytać, mieli na myśli, że nie czytają płynnie i szybko. Często przy dłuższych, złożonych zdaniach zanim dziecko przeczyta te wszystkie wyrazy, nie rozumie sensu zdania/ całej czytanki ale to chyba raczej normalne po 7 miesiącach nauki. Nie wierzę zwyczajnie w całą klasę dzieci, które nie umieją przeczytać nawet najprostszych trzyliterowych słów, nawet gdyby nauczyciel używał tylko i wyłącznie podręcznika MEN ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Aniakondzia tez mi się wydaje to nierealne, że z całej klasy nikt nie potrafi czytać. Może tak jak dziewyczyny wcześniej napisały może rodzicom chodzi o umiejętność płynnego czytania? Mój syn do szoły poszedł nieczytający, tzn czytał krótkie słowa, reszte próbował zgadywac z pamięci. Teraz czyta super, tzn może jeszcze nie płynnie i nie wychwytujac znaków interpunkcyjnych jak trzeba a także czasem z małymi pomyłkami zwłaszcza tych długich słów które mają dwuznaki ale czyta i chętnie sam zgłasza się do czytania czytanek w klasie na głos, czy Bibli na religii a także korzystając ze szkolnej bibliteki wypożycza sobie książki i je czyta. Ja jako rodzic naprawde bym się zastnowiła szczerze mówiąc nad sposobem uczenia dzieci prze znauczycielkę, bo dla mnie to jakiś kosmos. U nas dzieci pracują na men-owkim elementarzu, plus ćwiczenia wsip i kserówki od Pani, (ale kserówki tyczą sie głównie pisania nie czytania) i z 19 dzieci 4 nie czyta przy czym tak jak jak Szaja wcześniej wspomniała są to dzieci które od początku roku wogóle z rodzicami chyba nie pracowały i do książki nie zaglądały więc to teraz jest tego efekt.
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
U nas dzis koniec rekrutacji do szkoły
![]() Dla zainteresowanych - autorka znajoma ![]() http://dzieciowo.pl/2015/03/szesciol...comment-page-1
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
Oj szpiegu, szpiegu
![]() Szybko się rekrutacja skończyła u was. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50709946]Szybko się rekrutacja skończyła u was.[/QUOTE]
U nas w tym roku rekord - rekrutacja od 25 lutego do 9 marca ![]()
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50709946]Oj szpiegu, szpiegu
![]() Szybko się rekrutacja skończyła u was.[/QUOTE] Chwal się ![]() Ja tak czytam po cichu i spisuję sobie co warto a czego nie, bo w przyszłym roku stanę przed pierwszakami dumna i blada i tak samo przerażona jak ich rodzice ![]() Teraz za to jestem z tej drugiej strony, która kieruje dzieci do poradni po odroczenia. I mam kilkoro cudnych rodziców, którzy przyszli już w styczniu z hasłem: "pani anlejko, się pani nie martwi, ja już zapisałam Iksa do poradni i będziemy odraczać" <3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
Anlejko, to na priw zapraszam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;50709946]Oj szpiegu, szpiegu
![]() [/QUOTE] A jak - ja teraz czesze wszystko co dot. sześciolatków wzdluż i wszerz... ![]()
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
U nas rekrutacja kończy się 23 marca. Piszę o Warszawie. I odroczenie dostałam właściwie od ręki. Z dokumentami poszłam rano, za pół godziny już był telefon, żeby przyjść do szkoły po papiery
![]() Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2015-03-19 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
Szajarobiłaś może swoim pierwszakom test semestralny? Może inne mamy widziały testy swoich dzieci?
U nas dzieci miały i raczej wyszedł średnio... Na moje niewprawione oko zadania były trudniejsze niż te w ćwiczeniach, ciężkie do wykonania samodzielnie pod presją czasu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Nie, dla mnie takie testy są bez sensu, przecież umiejętności i wiedzę dzieci sprawdzam na bieżąco
![]() A jakie zadania były, napiszesz coś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
To był test semestralny z Nowej Ery do elementarza XXI wieku, czyli teoretycznie użytkownik ćwiczeń i elementarza NE nie powinien mieć kłopotów.
Zrobię później zdjęcie i wkleję. Edytowane przez 201711281320 Czas edycji: 2015-03-22 o 10:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
No to tak - pierwsze zadanie w miarę, aczkolwiek to już całe czytanie ze zrozumieniem, ja takie zadania robię tylko wspólnie. Czytanie ze zrozumieniem sprawdzam w inny sposób:
jabłko, kot, ogórek, malina, banan - podkreśl nazwy owoców Tomek ma auto. Tomek ma pociąg (do tego obrazek czytelny). podkreśl zdanie, pasujące do obrazka. Lepiej czytające dziecko da sobie z tym waszym radę, słabiej - będzie ciężko, bo jednak tu trzeba kilka zdań przeczytać i zrozumieć. Mam mieszane jednak uczucia. Drugie zadanie zdecydowanie zbyt trudne wg mnie (ale weź proszę pod uwagę, że ja na innych ćwiczeniach pracuję i być może dla moich dzieci to trudne - chociaż... mam część dobrze czytających dzieci, które z palcem w nosie 1 zadanie zrobią, ale tego raczej nie). Robiłam podobne, ale prostsze: Obrazek np. stół - i pod nim 2 kreski: __ __ i trzeba wpisać pierwszą i ostatnią literę - to już powinno nawet słabe dziecko zrobić, bo jednak na tym etapie dziecko powinno słyszeć, co jest na początku i na końcu słowa. Tak jak tu pokazujesz to nie robiłam i nie dałabym na sprawdzian. Owszem, kartkówka z u/ó była na tej zasadzie - obrazek z podpisem i zabrana litera u/ó, dzieciaki wpisywały, ale wyrazy znały, ćwiczone wcześniej były. Trzecie zadanie - też robimy razem, dałabym, ale max 4 słowa do uzupełnienia i raczej nie jako cały tekst tylko pojedyncze zdania: To jest _____ (bałwan) Natalka lepi ___________ (kulki) Śnieg jest ______ (biały) Podobne, lecz jednak prostsze. Czwarte i piąte - jak najbardziej. Ogólnie - wydaje mi się, że dość trudne. Zresztą Elementarz XXIw. ma ogólnie opinię trudnego raczej. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
Szaja, chciałam wyrazić i złożyć na Twoje ręce ogromny szacun, jaki mam dla Ciebie, Twojej troski o rozwój dzieci, chęci i pracy jaką wkładasz w swój zawód, choć w Twoim przypadku wygląda to na MISJĘ 😍 Kiedy czytałam ten wątek, to chciało mi się płakać, ze klasa mojej córki nie ma takiego szczęścia do nauczyciela nauczania początkowego. Klasa samych "sześciolatków", teraz są w 2 klasie, większość zdolna, mądra i kochana. Bardzo dobrze i dobrze sobie radzących. Ale nauczycielka - koszmar. Udało jej sie koncertowo zdemotywować, zastraszyć, nastawić przeciwko sobie większość dzieci. Nie bede pisać szczegółów, aby nie wcinać się w wątek, ale nauczyciel, odpowiedni nauczyciel to 3/4 SUKCESU. Szaja, dziękuję Ci, ze jesteś
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#149 |
Konto usunięte
|
Ineczko no coś ty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Konto usunięte
|
Przykłady zadań które podałaś córka często robiła na zadania domowe ale tak sformułowanych zadań jak na tym teście nigdy
![]() Uzupełnianie wyrazów brakującymi literkami bez żadnych obrazków ani konkretnych podpowiedzi jej nie szło to samo tyczy się czytania ze zrozumieniem. Będziemy musiały nad tym troszkę popracować. Jednak i tak uważam że test był jednak dosyć trudny jak na 5 m-cy nauki. Jako, że wątek tyczy się 6-latków w szkole dodam, że tylko 1 dziecko na 5 (chodzi mi o sześciolatki) ten test w ogóle zdało. Szaja, zgadzam się z Ineczką ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:02.