Mamusie czerwcowe 2015! :) cz. 3 - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-17, 18:13   #841
fartuch
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2015! :) cz. 3

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
Kwadracik z przodu na dziasle.?

U nas tak samo jak u industrii kwadrat na dziasle. Jak gotowalas marchewke.??
obrałam i pokroiłam w centymetrowe plastry marchewke wrzucilam do malutkiego garnuszka i gotowałam tak 5 minut. potem przerzuciłam do miseczki i dodałam 3 łyzki tej wody od gotowania i zblendowałam. pyszna była zjadlismy na poł z Michałem ugotuj to tej ze słoiczka juz nie tkniesz
Stary 2015-09-17, 18:52   #842
sylwusiach
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to sylwusiach

Lilly spala 3,5 godziny a pozniej nie chciala jesc..czyzby skok teraz siedzi w bujaczku i sie bawi.. karmie ja na prawej rece, troche sie mloda buntuje ale nie ma wyjscia, no i dostalam maila, ze poduszka juz wyslana spalam z mala, obiad zrobilam w 10 minut heh, teraz czekam na TZ, wraca z pracy..ma ktoras jutro szczepienie?

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
obrałam i pokroiłam w centymetrowe plastry marchewke wrzucilam do malutkiego garnuszka i gotowałam tak 5 minut. potem przerzuciłam do miseczki i dodałam 3 łyzki tej wody od gotowania i zblendowałam. pyszna była zjadlismy na poł z Michałem ugotuj to tej ze słoiczka juz nie tkniesz
domyslam sie, ze wlasnej roboty jedzonko lepsze niz ze slioczka - i wiesz co dajesz dziecku
Stary 2015-09-17, 18:55   #843
Princesika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poldzik Pokaż wiadomość
Jaaa juz zeby. .. moj wszystko do buzi pakuje ale jeszcze zebow nie widac.
Ja planuje rozszerzanie blw Po 6 miesiacu zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale ja fanatyczka kp jestem

O zapomnialam ze wczoraj byla sroda- a uczcilismy jak trzeba
Ja tez w planie blw po 6 miesiacu. Planujesz dalej kp?
Stary 2015-09-17, 19:26   #844
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Do ilu lat się używa? 15kg czy 18kg to jaki wiek?
Blanka 5 lat waży 17 kg. Spacerówki używałam jak przeszlam na parasolke, czyli jesienią po 2 urodzinach..

Cytat:
Jest tu jakaś perfekcyjna pani domu?
Macie jakiś sposób na kamień na kabinie prysznicowej?Ratunku bo dostaje szału od tych szarych kropek Cytryna, ocet, soda, kwasek cytrynowy nie pomaga, a o srodkach czystosci nie wspomnę. Pomocy

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

dostepne
W lidlu jest spray do czyszczenia kabin. A jeśli nie to to do łazienki spray w5. Albo cif do łazienki.

[QUOTE=mehja;52800396]
Cytat:
u nas nawet gorący ocet nie działa. próbowałam wszystkiego, naprawdę mamy bardzo twardą wodę, czajnik po kilku dniach cały w kamieniu...
QUOTE]

a macie czajnik do filtrowania wody? u nas też twarda a odkąd mamy czajnik Dafi to nie ma kamienia w herbacie

wtedy nie miałam jeszcze neta w domu, takie czasy wiedzę czerpałam od pediatry i gazet typu Mamo to ja.
A jajo jest bardzo zdrowe i dziecko potrzebuje go do prawidłowego rozwoju. wtedy były zalecenia żeby 3x w tygodniu dodawać do zupki żółtko

Ja też mam dzbanek dafi, ale filtry używam aquapur czy jakoś tak..

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Mój mały ma jakby prostokącik i się zastanawiam czy to ząb czy tylko nierówności dziąsła
My też taki mamy, do tego lena strasznie wszystko gryzie. Ale nie myślę ze to zęby,wręcz nie chce :p

Wróciliśmy z pogrzebk z godzinke temu. Lena będzie chyba chorzystka bo jak śpiewali to i ona też. Ale malutko spała, na różańcu trochę i potem z pół mszy i teraz nie może zasnąć..

Lena
k a j a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 20:03   #845
pzs1
Zadomowienie

GG do pzs1

Cześć Wam, cały dzień dziś zabiegana byłam. Rano sprzątanie przed wizytą rehabilitantki co przy małym, który nie śpi było trudne. Potem rehabilitacja, gotowanie obiadu, spacer i wyprawa do neurologa.

Powiem Wam, że po wizycie mam mieszane uczucia. Bo lekarka stwierdziła, że wzmożonego napięcia nie ma a pediatra i rehabilitantka twierdzą, że on jest spięty. Nie wiem co robić. I lekarka i rehabilitantka pokazały mi jak ćwiczyć z małym i ja po tygodniu reh. widzę różnicę. Zgłupiałam po prostu

Co do mycia kabin prysznicowych to u mnie przy twardej wodzie sprawdza się ten płyn z lidla.

Ja zaczynam się zastanawiać kiedy młodemu rozszerzać dietę ale jakiś mi nie spieszno mimo, że Alek jest na mm
Stary 2015-09-17, 20:20   #846
sylwka321
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez groszkolino Pokaż wiadomość
Pisałam o nosidle. Wózek parasolkę to maclarena xlr i xt

O rany gdzie Ty mieszkasz ? Ale super
Na Dolnym Śląsku miasto w którym mieszkam graniczy z Niemcami a do Czech mam 15 km

Cytat:
Napisane przez industria Pokaż wiadomość
moja teściowa panikara kazała mi iść z małą do lekarza

pojechałam do tej mojej przyjaciółki żeby ją obejrzała. no wszystko czyste i ewidentnie idą zęby....górna dwójka- widać kwadracik na dziąśle

tak że tego- zaczynamy oficjalnie przygode z zębami
dała mi dentinox i w razie ostrzejszego ataku virbucol

...pytałam o tą wilczą jagode (belladonne) - powedziała że to jest tak mała ilość że nie szkodzi dziecku w żadnym wypadku a działa uspokajająco

aaaa i jako kolejn lekarz potwierdziła że mała jest gotowa na to żeby pomalutku rozszerzać diete
Matkoo boję się tego ząbkowania

Wycieczka udana, mieliśmy piękną pogodę. Adelka już śpi, pomarudzila trochę na powrocie w aucie, przesiedlismy się z tz i się uciszyla, chyba już miała mnie dosyć jestem mega zmęczona, mam wrażenie jakby była już 22, zmęczona ale szczęśliwa, uwielbiam wycieczki

A w ogóle odkąd zaczęłam masować córcie olejem kokosowym zniknęły te dziwne krostko-plamki z brzuszka, więc ewidentnie to było od oliwki.
sylwka321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 20:20   #847
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Pzs skoro widzisz poprawę to może jednak ćwiczcie ?

groszkolino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 20:24   #848
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwusiach Pokaż wiadomość
Lilly spala 3,5 godziny a pozniej nie chciala jesc..czyzby skok teraz siedzi w bujaczku i sie bawi.. karmie ja na prawej rece, troche sie mloda buntuje ale nie ma wyjscia, no i dostalam maila, ze poduszka juz wyslana spalam z mala, obiad zrobilam w 10 minut heh, teraz czekam na TZ, wraca z pracy..ma ktoras jutro szczepienie?

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

domyslam sie, ze wlasnej roboty jedzonko lepsze niz ze slioczka - i wiesz co dajesz dziecku
Czy tak do końca się wie, to nie jestem pewna... Zależy czy z zaufanego źródła te warzywa. Ja nie jestem jakąś fanatyczka czy coś, ale te słoiczki nie są robione z byle czego.
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 20:26   #849
sylwka321
Wtajemniczenie

Kejti doczytalam o tym wenflonie jeju masakra że drugi raz musiał go mieć wbijanego jak się czujecie??
Stary 2015-09-17, 20:32   #850
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwka321 Pokaż wiadomość
Na Dolnym Śląsku miasto w którym mieszkam graniczy z Niemcami a do Czech mam 15 km

Matkoo boję się tego ząbkowania

Wycieczka udana, mieliśmy piękną pogodę. Adelka już śpi, pomarudzila trochę na powrocie w aucie, przesiedlismy się z tz i się uciszyla, chyba już miała mnie dosyć jestem mega zmęczona, mam wrażenie jakby była już 22, zmęczona ale szczęśliwa, uwielbiam wycieczki

A w ogóle odkąd zaczęłam masować córcie olejem kokosowym zniknęły te dziwne krostko-plamki z brzuszka, więc ewidentnie to było od oliwki.
Dziś przyjechala rodzina tam od Ciebie

Lena
Stary 2015-09-17, 20:33   #851
201710041131
Konto usunięte

Hej, była u mnie mama, byłyśmy na zakupach w centrum handlowym, karmiłam w pokoju dla matek, ale średni był :/ Troche marudził, ale jak byłyśmy na obiedzie to spał a potem spacerek i siedziałyśmy na ławce az do 18 i wróciłam do domu, przyszli znajomi zobaczyć małego, koleżanka w ciazy Mały był mega marudny, tz zawinął dupę a ja wzięłam małego do wanienki i ten sie śmiał az cały podskakiwał z radości. I teraz siedzę i karmie.

I kupiłam sobie sukienkę na wesele za niecały rok mam nadzieje ze nie przytyje . Ale zakochałam sie i nie mogłam nie kupić tym bardziej ze długa (a ja zawsze staram sie kupować długie bo nie umiem tańczyć na obcasach za bardzo a mam grube lydki i w balerinach średnio wyglądają)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 20:34   #852
sylwka321
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
Dziś przyjechala rodzina tam od Ciebie
O proszę proszę
Stary 2015-09-17, 20:35   #853
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Kejti doczytalam o tym wenflonie jeju masakra że drugi raz musiał go mieć wbijanego jak się czujecie??
Ale nie wbili drugi raz jednak, bo nie mogli znaleźć żyły, a przecież z głowy sobie znowu wyrwie. No nie jestem w stanie upilnowac go, żeby nie sięgał tam ręką
Dostaje zastrzyki domięśniowo teraz.

A czujemy się już coraz lepiej. Jednak gardło nadal zainfekowane i jutro znowu badamy mocz.

Ja sama nie wiem czy chciałabym wyjść teraz do domu czy jednak zostać i moc kontrolować te chorobę.
22.06.2015
Stary 2015-09-17, 20:40   #854
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez sylwusiach Pokaż wiadomość

Z tym wiesz co dajesz różnie bywa jeśli nie ma się swoich warzyw, owoców.. Ale różnica w smaku duża.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 20:44   #855
sylwka321
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
Ale nie wbili drugi raz jednak, bo nie mogli znaleźć żyły, a przecież z głowy sobie znowu wyrwie. No nie jestem w stanie upilnowac go, żeby nie sięgał tam ręką
Dostaje zastrzyki domięśniowo teraz.

A czujemy się już coraz lepiej. Jednak gardło nadal zainfekowane i jutro znowu badamy mocz.

Ja sama nie wiem czy chciałabym wyjść teraz do domu czy jednak zostać i moc kontrolować te chorobę.
W szpitalu taki plus że jesteście ciągle pod opieką, chyba lepiej wyjść jak już będziecie całkiem zdrowi
Ejj pewnie głupie pytanie, ale jak pobrać mocz u takiego maluszka
Stary 2015-09-17, 20:46   #856
kejtiCe
Zakorzenienie

A co do gotowości do rozszerzania diety, to Wojtek teraz dostaje leki albo na łyżeczce albo po trochu strzykawka i ładnie polyka, więc myślę, że pod tym względem jest gotowy. Oczywiście będę wprowadzać po skończonym 4 miesiącu. Ot, takie luźne przemyślenia przed snem. Tu przynajmniej mogę iść do łóżka o 20
22.06.2015
Stary 2015-09-17, 20:47   #857
k a j a
Zakorzenienie

Cytat:
W szpitalu taki plus że jesteście ciągle pod opieką, chyba lepiej wyjść jak już będziecie całkiem zdrowi
Takie woreczki się zakłada

Lena
Stary 2015-09-17, 20:48   #858
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie. Codziennie bada go lekarz, a jak dzieje się coś niepokojącego to ja od razu o tym mówię.. No zobaczymy co powiedzą jutro.

U dziewczynek nie wiem jak, ale chłopcom przykleja się woreczek
22.06.2015
Stary 2015-09-17, 20:51   #859
fartuch
Zakorzenienie

Cytat:
Czy tak do końca się wie, to nie jestem pewna... Zależy czy z zaufanego źródła te warzywa. Ja nie jestem jakąś fanatyczka czy coś, ale te słoiczki nie są robione z byle czego.
Tak Kejti to prawda, miałam marchewkę z dobrego warzywniaka ale nie mam pewności czym te warzywa były podlewane. Ale słoiczki gerbera - jak dla mnie w ogóle nie przypomina marchwi, to jest tak wyjałowione,rozgotowane, że jestem pewna że jak ktoś dał by mi na ślepo łyżeczkę do buzi to chyba bym nie powiedziała co to jest. Smak różni się ogromnie. Mały też bardziej chętnie zjadł. no i dużo taniej. Słoiczek za 3 złote a jedna średnia marchewka to koszt kilkunastu groszy a porcja wyszła bardzo podobna. ja nie rezygnuje z słoiczków całkowicie bo na pewno się zdarzą i to często.
Stary 2015-09-17, 20:55   #860
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Z tym wiesz co dajesz różnie bywa jeśli nie ma się swoich warzyw, owoców.. Ale różnica w smaku duża.
Monika, a Wy już po urlopie?

---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Cytat:
Tak Kejti to prawda, miałam marchewkę z dobrego warzywniaka ale nie mam pewności czym te warzywa były podlewane. Ale słoiczki gerbera - jak dla mnie w ogóle nie przypomina marchwi, to jest tak wyjałowione,rozgotowane, że jestem pewna że jak ktoś dał by mi na ślepo łyżeczkę do buzi to chyba bym nie powiedziała co to jest. Smak różni się ogromnie. Mały też bardziej chętnie zjadł. no i dużo taniej. Słoiczek za 3 złote a jedna średnia marchewka to koszt kilkunastu groszy a porcja wyszła bardzo podobna. ja nie rezygnuje z słoiczków całkowicie bo na pewno się zdarzą i to często.
Wiem, wiem. Rozumiem.
22.06.2015
Stary 2015-09-17, 20:59   #861
201710041131
Konto usunięte

Moja mama dawała mi słoiczki i ja ich nie chciałam jesc (ale to było lata temu) i jak posmakowała to juz wiedziała czemu i nigdy mi juz nie dała
Ja chciałam karmić BLW ale mnie ten syf przeraża i nie wiem...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 21:01   #862
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

Kejti masz racje, ze lepiej byc pod opieka i wyjaśnić wszystko do końca niż nie daj Boże wrócić. Trzymajcie sie !

Stary 2015-09-17, 21:01   #863
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Czytałam trochę wcześniej, połowy nie pamiętam, bedzie hurtowo

- spacerówke "parasolke" kupowalismy ok roku, u nas to nie typowa parasolka bo mamy baby jogger city mini z którego jestem bardzo zadowolona. Dla mnie te tanie spacerówki średnie były, szukałam wózka który zastąpi 2w1 a nie będzie służył jedynie na zakupy więc zależało mi na nie najmniejszych kołach, rozkładaniu jak najbardziej na płasko, dużej budzie, stabilności wózka, raczej większym koszu na zakupy, szerokim/dużym siedzisku żeby mógł dłużej służyć. Co do wagi to mój 2,5 latek waży 15 kg, od jakiegoś czasu nie korzysta z wózka, ale widzę na osiedlu że 3-latki jeszcze korzystają z wózków a na wakacjach to i 4-latki więc ten zakres do 15 kg wydaje mi się mały.

- w wózku 2w1 teraz koła pompowalam raz, przy synu też chyba raz, nie pamiętam ale nic się z nimi nie działo

- moja jeździ w spacerówce przodem do świata mimo że można zamontować przodem do mnie. Jak przodem do kierunku jazdy jest to mi wygodniej bo nie muszę zdejmować siedziska że stelaża żeby złożyć wozek tylko razem się sklada, a i D. jakaś bardziej zadowolona w takim ustawieniu, ja widzę ja przez okienko w budzie

- rozszerzanie diety póki co jest dla mnie abstrakcja, mam jeszcze małego niemowlaczka z niedojrzalym układem trawiennym i jak patrzę jak męczą ja baki albo coś to widzę że zupełnie nie jest gotowa na jedzenie. Z założenia planuje blw jeśli będzie siedzieć ale zobaczymy jak wyjdzie, duże prawdopodobieństwo że siądzie bardzo późno i nici z blw.
Stary 2015-09-17, 21:02   #864
mehja
Zakorzenienie

tez nie wiem jak u dziewczynek pobierają mocz. w szpitalu po porodzie robili Lilce badania i pielęgniarka wzięła ją do pobrania moczu i przywiozła mi ją po minucie, że już pobrany :O

Cytat:
Napisane przez pzs1 Pokaż wiadomość
Cześć Wam, cały dzień dziś zabiegana byłam. Rano sprzątanie przed wizytą rehabilitantki co przy małym, który nie śpi było trudne. Potem rehabilitacja, gotowanie obiadu, spacer i wyprawa do neurologa.

Powiem Wam, że po wizycie mam mieszane uczucia. Bo lekarka stwierdziła, że wzmożonego napięcia nie ma a pediatra i rehabilitantka twierdzą, że on jest spięty. Nie wiem co robić. I lekarka i rehabilitantka pokazały mi jak ćwiczyć z małym i ja po tygodniu reh. widzę różnicę. Zgłupiałam po prostu

może neurolog nic nie zauważył bo jest już duża poprawa? skoro sama widzisz różnicę to ja bym kontynuowała ćwiczenia

Cytat:

dokładnie. Siostra tż pracowała w tej branży i mówiła, że co do jakości jedzenia ze słoiczków możemy być spokojni, nie trzeba się bać, mają bardzo restrykcyjne wymogi.
kilka lat temu była afera że któraś firma (nie pamiętam która) dodawała MOM i w ten sposób spowodowała spadek zaufania ludzi również do innych firm, niesłusznie bo produkują jedzonko zgodnie z wymogami
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 21:04   #865
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Kejti - tak, już po urlopie. Zdrowia dla was!
Stary 2015-09-17, 21:06   #866
groszkolino
celebriti

GG do groszkolino

A przy BLW to dziecko sie nie zadławi ?

Mnie sie nie spieszy zvrozszezaniem choć juz niestety tylko mm i pewnie będę musiała. Ale jak wierzyć " wskazówkom " ze dziecko jest gotowe gdy wodzi wzrokiem za jedzeniem to moje jest juz gotowe jakby mogła to by wyrwała mi chleb z reki

Stary 2015-09-17, 21:12   #867
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak uważam. Słoiczki są przebadane, a kupne marchewki nie. Chyba, że bio kupujecie, to prędzej
Cytat:
Stary 2015-09-17, 21:12   #868
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez groszkolino Pokaż wiadomość
A przy BLW to dziecko sie nie zadławi ?

Mnie sie nie spieszy zvrozszezaniem choć juz niestety tylko mm i pewnie będę musiała. Ale jak wierzyć " wskazówkom " ze dziecko jest gotowe gdy wodzi wzrokiem za jedzeniem to moje jest juz gotowe jakby mogła to by wyrwała mi chleb z reki
Dziecko gotowe jak siedzi ...
A co do blw to nie zadlawi się bo dziecko ma inaczej rozłożone receptory i szybciej ma odruch wymiotny niż dorosły.

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-17, 21:17   #869
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Dziecko gotowe jak siedzi ...
A co do blw to nie zadlawi się bo dziecko ma inaczej rozłożone receptory i szybciej ma odruch wymiotny niż dorosły.
Haha doświadczamy tego codziennie jak mały wkłada sobie rączki do buzi
Stary 2015-09-17, 21:25   #870
sylwka321
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez k a j a Pokaż wiadomość
Takie woreczki się zakłada

Cytat:
No właśnie. Codziennie bada go lekarz, a jak dzieje się coś niepokojącego to ja od razu o tym mówię.. No zobaczymy co powiedzą jutro.

U dziewczynek nie wiem jak, ale chłopcom przykleja się woreczek
Ahaaaaaa i od razu człowiek mądrzejszy
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości