|
|
#181 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Odwyk w 2016 r.
Jestem obiektywna
co do samej chęci nowości, to oczywiście pomysł zły w świetle tego wątku i postanowień. Ale wiem jak ciężko się oprzeć cesarzowej niemniej jednak to zgadzam się, że to nie zapach na zimę więc zakup można odłożyć
|
|
|
|
|
#182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zeszczupleje nam kolekcja i stwierdzimy ze tak nam lepiej ![]() I pomyslec ze blotterek w Douglasie tak mnie zniechecil ze nawet na sobie nie testowalam a wzielam odlewke ostatnio i jednak milosc jest ale wytrzymam ![]()
|
|
|
#183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
w Douglasie "co to w ogóle ma być" a potem trafiła do top 5
|
|
|
|
|
|
#184 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Z książek nie zrezygnowałam. Co prawda czytnik, to profanacja, ale przynajmniej jest miejsce na trzymanie dużej ilości książek. A flaszki nijak nie chcą się spłaszczyć ![]() Wiosną to i ja na Cesarzową zapoluję w bezcłowej Cytat:
"Jedna z najbardziej podstawowych reguł przetrwania na dowolnej planecie nakazuje nigdy nie drażnić kogoś ubranego w czarną skórę*. *Właśnie dlatego protestujący przeciwko noszeniu przez ludzi skór zwierząt nie wiedzieć czemu nie rzucają farbą w Aniołów Piekieł." - Terry Pratchett |
|||
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
obyś miała rację
Cytat:
![]() Mi najbardziej przeszkadza, że jak mi się chcica załączy, to się nawet nie zastanawiam, czy okazja, czy nie okazja, ale nagle jestem przekonana, że mój świat będzie o wiele gorszy i smutniejszy, jeśli konkrentej flaszki nie kliknę natentychmiast. Najgorzej. A co do Cesarzowej, Leejdi - no tak, to piękny zapach (teraz broń Boże nie kupuj, na co Ci ona jesienią/zimą! ), mi też się bardzo podoba, ale... jakoś tak bardzo rzadko po nią sięgam (może też nie będziesz...? ).
Edytowane przez Szoszoszo Czas edycji: 2015-11-15 o 23:37 |
|
|
|
|
|
#186 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 06:17 ---------- Poprzedni post napisano o 06:16 ---------- Cytat:
jednak co nasza skora potrafi zrobic z zapachem...
|
|
|
#187 |
|
Zadomowienie
|
A najgorsze jest to, że czytałam sporo blogów i książek o minimalizmie, w tym modowym, czystki w szafie właściwie zrobiłam, wiem w jakich ubraniach mi dobrze i już nie kupuję bez sensu ciuchów (no, chyba że to jakieś vintage perełki z allegro, to się oprzeć nie mogę, ale one zazwyczaj są taniusie
), ale na perfumy tego przełożyć nie mogłam. Żaden argument w rodzaju "akcentowanie stylu" do mnie nie trafiał, stałam twardo na stanowisku, że to hobby i kolekcja
|
|
|
|
|
#188 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja też się przerzuciłam i był to najlepszy zakup ever ale papier i tak kupuję z tym, że już dużo rzadziej, głownie dla chuopa i dziecka . Z flaszkami większy kłopot jest bo papier to jeszcze da się upchnąć na leżąco, stojąco, w poprzek a flaszki? - na stojąco, najlepiej w pudełkach, chłodno, sucho, ciemno, stłuc się mogą, popsuć się mogą, no koszmar jakiś ![]() Cytat:
- pomaga na chwilę, żeby od dna się odbić
|
|
|
#189 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ech, skąd ja to znam...nie umiem poczekać, aż się trafi w okazyjnej cenie, muszę mieć już i teraz... |
|
|
|
|
|
#191 |
|
Wtajemniczenie
|
Hmnn....nie wtrącałam sie w ten watek, ale dostałam "prztyczka w nos", przemyśłałam kolejny raz swoje poczynania , zawstydziłam się i ....flachy nie używane od pół roku-sprzedaję(nie wymieniam, broń Boże!).Bo po co mam je mieć???Zrobiłam fotki i basta-tylko muszę znaleźć chwilkę na wystawienie.Chciejstwa powykreślałam, nawet poczyniłam nietakt i poprosiłam o usunięcie swojej ostatniej oferty z aukcji (miało iść kolejne 260zł sie "walić"?).Mały-duży krok. Troche opamiętania.Moja manią kilka lat temu było kupowanie spodni (mam tonę Levisów które na mnie źle leżą).A ja nadal je kupowałam.Bo szukałam ideału.Potem szukałam ideału perfum a po drodze były inne (też ładne) zapachy....
Ps.Nota bene spodni szukam nadal, bo przy skromnych 169cm musze miec nogawki 85cm od kroku w dół i mega wąskie w udach i łydkach.Tym tłumaczyłam niebotyczna ilośc nietrafionych zakupów Rzuciłam nałóg dla perfum, więc zaraz spodni bedę szukać I kurtek w rozm 36 z niebotycznie długimi rękawami(łapy mam ci ja po kolana )Moje "holizmy" biorą się z zakupów w sieci-po przymiarce lub powąchaniu-z większości bym zrezygnowała..... |
|
|
|
|
#192 | |
|
Nindżopesz
|
Flaszkowo to niewiele ale podsumowałam ostatnio swoje zakupy od czerwca - jakieś 5 tys (tysiaka zarobiłam na sprzedaży perfum więc na czysto 4 tys na ciuchy, buty, kosmetyki, perfumy, biżuterię). Trochę to mną trzepnęło, jak dla mnie o wiele za duża kwota na goopoty.Na swoje usprawiedliwienie mam, że równolegle odkładałam kasę na innym koncie i nie spłukałam się do zera. Cytat:
Ubzdurałam sobie, że skoro naprawdę mam mało ubrań, butów, biżuterii i kolorówki, i część właśnie wymieniam, coś tam dokupuję, to mogę się szarpnąć na lepsze i droższe. No nie powiem, zakupy bardzo udane i powinny mi długo posłużyć ale jednak wyrzuty sumienia pozostały...
|
|
|
|
|
|
#193 |
|
Zadomowienie
|
Odebrałam 70 ml z rozbiórek, do których się ostatnio zgłosiłam. Czekam jeszcze na 150 ml tych takich całkiem najbardziej ostatnich odlewek. Na co mi flakony kupować, skoro ciężar mililitrów w odlewkach by mnie przygniótł
Tutaj dyszka, tam dwie albo i trzy, bo cena więcej niż okazyjna i nie wiadomo kiedy więcej niż dwa pełnometrażowe flakony się uzbiera Będę miała co przez najbliższy rok kontemplować, bo zapachy piękne (przynajmniej tyle dobrego)Edit: Sahara wróciła na iperfumy, ale za 326 zł to niech sobie sami kupują
Edytowane przez scorpionetka Czas edycji: 2015-11-16 o 13:33 |
|
|
|
|
#194 | |
|
Zakorzenienie
|
A mi się spsuła herba fraesca
![]() ![]() z 2001 r chyba W sensie zapach jest taki sam ale osad się wytrącił ...A mam tyle flaszek jeszcze ... i odlewek ...I kurde muszeńców przez VI4 ![]() Może by mały odwyk z małymi dyspensami np na czas zagranicznych wypadów? ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- Cytat:
"Chcę być pomylona , pomyleni mają w głowie Słoneczko ..." Edytowane przez neska951 Czas edycji: 2015-11-16 o 14:40 |
|
|
|
|
|
#195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie zapowiadam kategorycznego odwyku, tylko dużo mniejszy przerób - całkiem zrezygnować nie chcę, za bardzo kocham perfumy...ale zakupowa i rozbiórkowa biegunka mi dojadła
|
|
|
|
|
|
#196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wysypki nie powoduje, no ale to znak sygnał że koniec ich bliski ...No właśnie chyba nie ma co być na totalnym odwyku... ale dużo "No"
|
|
|
#197 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Dopisuję się do odwykających. Wątek czytam od początku, od pierwszego postu Szozdy, której bardzo dziękuję za to, że zmusiła mnie do pewnych refleksji i podsumowań. Napiszę krótko: przesadzam z zakupami perfum. Podliczyłam bardzo pobieżnie: w październiku i listopadzie wydałam na flaszki i odlewki minimum 1200 zł. To o wiele za dużo niż chciałabym i powinnam. Mam kilka mocnych postanowień:1. Wyprzedać lub rozdać to, co mi zalega. 2. Nie wymieniać się (bo to generuje nowe chciejstwa). 3. Nie kupić już nic do końca tego roku. 4. W 2016r. wydać na perfumy do 1200 zł. Zawsze miałam bardzo słabą wolę, ale teraz na poważnie chcę się za siebie wziąć A tak w ogóle to dość znamienne, że ten wątek stał się jednym z "najgorętszych" na perfumach .
|
|
|
|
|
#198 | |
|
Panaroja
|
Cytat:
![]() Zgadzam się również co do czytnika że profanacja , i mimo wszystko nie mogę się przekonać . A książki muszę ograniczać , bo nie mam gdzie trzymać . Więc kupuję coraz rzadziej i tylko baaardzo wyselekcjonowane .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam plan zejsc do 5 (!) flaszek ale takich mega ukochanych
myslicie ze dam rade?
|
|
#200 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oooch, to Ty konkret odlewki masz, ja może raz czy dwa 20-15 ml kupiłam, tak to tylko 5 i 10 ml ![]() doszła do mnie przesylka z wymiany sprzed wątku odwykowego jeszcze i bardzo się boję - są tam same wspaniałe rzeczy, których jeszcze nie testowałam, bo czekam aż moje odlewki dojdą do wizażanki, ale jestem pewna że się w czymś zakocham
|
|
|
|
|
|
#201 |
|
Nindżopesz
|
|
|
|
|
|
#202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaż był czas, że miałam tylko 2 flaszki, teraz moim marzeniem jest zejść do 15-stu
|
|
|
#203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz mam 15 a i tak uzywam tylko kilku i to najczesciej i tak tych w malych odlewkach bo sa wygodne do torebki a niektorych z kolekcji to nie pamietam kiedy uzylam
|
|
|
#204 |
|
Nindżopesz
|
Skoro używasz tylko kilku to jest w tym sens. Ja nie tak dawno miałam cztery i szybko mnie znudziła monotonia, jeszcze żaden nie nadawał się na lato i tak dalej. Teraz mam 9, docelowo 7-8 i taka ilość jest dla mnie optymalna, nie przytłacza ale i nie nudzi, nie muszę codziennie używać tego samego.
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#206 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogrodek Nilowy Tylko czy zdołam dzisiaj uzylam La Nuit Tresora i jednak nie ma tego WOW a mimo to ciezko mi sie z nim pozegnac
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
Wykończyłam Jezuska : ( : )
Jak zejdę do 30-40 fakonów będzie super, ale jak do 50 to też będę zadowolona. |
|
|
|
|
#208 |
|
Nindżopesz
|
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tam siedzę co jakiś czas przed półką na fragrze i gapię się jak ciele na niemalowane wrota dumając co oddac i nic do łepetyny mi nie przychodzi
|
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
Napewno Ogrodek, Bombke, Botrytisa, chce kupic jeszcze Wazke (La Danza delle Libellule jak sobie przypomne zapach - wgn
) i jeszcze jakis jeden, moze dwa takie ktore mega wpadna mi w nos ![]() No dobra, zostawie 7-8
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.

co do samej chęci nowości, to oczywiście pomysł zły w świetle tego wątku i postanowień. Ale wiem jak ciężko się oprzeć cesarzowej
niemniej jednak to zgadzam się, że to nie zapach na zimę więc zakup można odłożyć 

tylko, że coraz droższe 

(może też nie będziesz...? 

teraz mam 15 a i tak uzywam tylko kilku i to najczesciej i tak tych w malych odlewkach bo sa wygodne do torebki