Mamusie grudniowe 2015 cz. 10 - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-28, 12:31   #1111
cienwiatru
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz. 10

Ja na materac pod prześcieradło położyłam ten podkład do przewijania z Dady.

---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Przy odejściu wód słychac faktycznie "pyk" i dziwnie to się czuje
A co do pytania o to czy się dzieciom zdarza przesikac wszystko to owszem zdarza się chociaż ja osobiście nie boję się sikow a wymiotow i ulewania, bo zapach dziecięcego moczu można dosyć szybko usunąć a wymiotow...no cóż, z tym jest gorzej dlatego mam podkład na łóżeczku na wszelki wypadek.

Moje serca dwa:
J. 02.07.2011 r. (53 cm; 3000g)
I. 20.12.2015 r. (53 cm; 3250g)
cienwiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 12:35   #1112
Ifcia513
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
A co się dzieje?
Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
Ifcia a czemu?
Od środy boli mnie cały dół brzucha i często też twardnieje a wczoraj na wizycie stwierdziła, że szyjki już prawie nie ma i że dobrze byłoby się położyć na obserwacje. A jak dodałam, że ostatnio swędzi mnie skóra na szyi i dekolcie to już koniecznie muszę iść na oddział bo podejrzewa cholestaze 😔 i muszą mi porobić wszystkie badania żeby się upewnić czy to to. I muszę być pod obserwacją bo to podobno groźne dla dziecka i może powodować wcześniejszy poród 😢. Wstępnie mam tam być 4-5 dni ale jak się cholestaza potwierdzi to może nawet do końca ciąży 😞
Mam się zgłosić w poniedziałek, bo przez weekend i tak żadnych badań nie robią, a do tego czasu leżeć, brać magnez i no-spe.

A ja dopiero miałam brać się za wyprawkę, pranie, prasowanie, jeszcze mebelki nie kupione 😔 będzie sobie tz sam musiał z tym poradzić, choć też nie wiem kiedy bo pracuje po 12-13 godzin. Wydawało się, że mam jeszcze miesiąc... Dobrze, że chociaż wózek zamówiłam 😃

Ifcia513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 12:43   #1113
halwaya
Zakorzenienie

Ifcia i wojniann kciuki za was

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 12:55   #1114
wizaz_p_l
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ifcia513 Pokaż wiadomość
Ja termin mam jeszcze później niż Kalusia bo na 31.12. Ale w poniedziałek muszę się położyć na oddział bo jest ryzyko wcześniejszego porodu to może coś się dowiem na miejscu
Ja kładę się w środę, więc raczej się spotkamy :-D
Stary 2015-11-28, 13:05   #1115
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wojniann Pokaż wiadomość
Ja wczoraj po wizycie dostałam skierowanie na.IP bo zapis ktg nie wyszedł. Tzn tętno słychać.itd ale coś.źle.się zapisywał. Ja.ruchy czułam nawet na.skórze było widać a.ktg ich jakby nie.widziało. Dr stwierdziła że trzeba powtórzyć zapis ale bez paniki bo przychodniany sprzęt może tak.działać. Jadę niedługo bo nie chciałam tak.rano bo tam.pełno babek w.kolejce a.skoro nie ma.paniki to mogę kolo południa pójść.
Wczoraj cały dzień na.nogach i padam. Chyba pierwszy raz od.kilku miesięcy zasnęłam szybko i twardo.

Dziś trochę obawiam.się ze.mnie jednak.zostawia na.oddziale bo już drugi.dzień mam ciśnienie jak.dla mnie kosmiczne 140/99 a.zawsze mam 125/85 lub w.okolicach i to bardziej w kierunku niższego a.od wczoraj takie. No nic jął.mus to mus nie będę się stawiać chociaż miło nie będzie. Nienawidzę szpitala. Ale.cóż....
żeby wszystko było ok!

Cytat:
Napisane przez dolinka881 Pokaż wiadomość
Dzień dobry!
Noga już prawie całkowicie odpuściła chyba mały naprawdę zmienił pozycję... oby się tylko dupka nie wystawił:p

Co do TZ-ow majsterkowiczów, to ja mojego muszę pilnować z instrukcją, bo on wszystko wie najlepiej i nie potrzebuje pomocy:p kilka razy coś skręcił i musiał rozkręcać, bo nie był pod moim czujnym okiem:p
Także ja zawsze jestem mózgiem operacji, a TZ siłą roboczą:p
No to super, że noga już prawie nie boli! Może Mały po prostu przesunął się i nie uciska na nerw
Jeśli ma mało miejsca w brzuszku to nie powinien się obrócić

Dolinka jakbym o nas czytała z tym skręcaniem! Mój w ogóle nie potrzebuje instrukcji, a później się mnie pyta, albo godzinę myśli Ja oczywiście wpadam w szał i mu tłumaczę po co jest instrukcja...

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
A tak w ogóle moje dziecko ma juz tydzień

Cytat:
Napisane przez _karmazynova_ Pokaż wiadomość
Ale to szybko minęło...

A my dziś zaczynamy 40 tydzień

Cytat:
Napisane przez nonie_ Pokaż wiadomość
Ja mam jakąś taka cienka ceratke do polozenia ale może faktycznie kupie pokrowiec. A na łóżkach swoich coś macie już? Ja ostatnio położyłam podkład pod prześcieradło i strasznie niewygodnie na tym było, zwijalo sie i tylek mi się pocil, budziłam sie co chwilkę.
Ja idę zaraz zmieniać pościel i będę kładła podkład
Nie chce mi się, bo muszę ją najpierw wyprasować

Cytat:
Napisane przez rudaska Pokaż wiadomość
Ale ten czas zasuwa...
Jadę do teściowej na weekend. Zaczynam leżing i byczing
A przed chwilą łaziły nam cyganki po mieszkaniach. Jedna zadzwoniła mi na dzwonek i złapała za klamkę. Jakbym nie miała drzwi zamkniętych to by mi do domu wlazła. Aż się wystraszyłam, nie podoba mi się taka moja bezbronność
Sama bym się wystraszyła! Z cygankami nie ma żartów, ona na ulicy przy ludziach potrafią być chamskie i nachalne, a co dopiero jakby Ci do domu weszła...

Cytat:
Od środy boli mnie cały dół brzucha i często też twardnieje a wczoraj na wizycie stwierdziła, że szyjki już prawie nie ma i że dobrze byłoby się położyć na obserwacje. A jak dodałam, że ostatnio swędzi mnie skóra na szyi i dekolcie to już koniecznie muszę iść na oddział bo podejrzewa cholestaze 😔 i muszą mi porobić wszystkie badania żeby się upewnić czy to to. I muszę być pod obserwacją bo to podobno groźne dla dziecka i może powodować wcześniejszy poród 😢. Wstępnie mam tam być 4-5 dni ale jak się cholestaza potwierdzi to może nawet do końca ciąży 😞
Mam się zgłosić w poniedziałek, bo przez weekend i tak żadnych badań nie robią, a do tego czasu leżeć, brać magnez i no-spe.

A ja dopiero miałam brać się za wyprawkę, pranie, prasowanie, jeszcze mebelki nie kupione 😔 będzie sobie tz sam musiał z tym poradzić, choć też nie wiem kiedy bo pracuje po 12-13 godzin. Wydawało się, że mam jeszcze miesiąc... Dobrze, że chociaż wózek zamówiłam 😃
Będę trzymać kciuki żeby wszystko było w porządku!
Stary 2015-11-28, 13:35   #1116
sylwoha
Zakorzenienie

Ifcia oby niw cholestaza to cie wypuszcza
Dobrej mysli trza byc
A co docwyprawki to jestem zdania ze to trzeba wczesniej zalatwiac :p bo potem takie kwiatko wychodza
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 13:48   #1117
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Andriuszka bo widzisz ja czasami nie łapie żartów wolę jednak swoje 3 grosze wtrącić.
Przy skurczach to ja bym nawet paznokci nie malowala
Wierzę kochana, to głupi żart był

Czasami jak coś mnie bardzo przeraża, to staram się rozładować atmosferę no żartując sobie z tego, dystansuję to jakoś. Czasami to pomaga, czasami nie. Tak samo z porodem, stresujące Bo tak tak jak limonka napisała, nie wiadomo jak sytuacja się rozwinie. To niebezpieczne zarówno dla matki jak i dziecka. W każdej z nas siedzi ten stres Tak jak sama pisałaś, mówią że drugi poród taki łatwy ma już być, a równie ciężko to przeżyłaś. Echh tu nie reguły.

Ale prowadzić wtedy auto, nie nie absolutnie, czarny żart

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:

Nie martw się wyprawką, zdrowie Twoje i dziecka najważniejsze. Oby wszystko było dobrze, dbaj o siebie, dużo leż jak szyjka skrócona. Życzę żeby wszystko było dobrze, trzymaj się!
andriuszka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 14:37   #1118
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Kalusia możesz chcieć wrócić nawet na 1/8 etatu i nie mogą się nie zgodzić.
tu są informacje
http://www.rodzicielski.gov.pl/rodzic-w-pracy
To super, jakby tak się dało. No bo niestety i mnie powrót po rocznym macierzyńskim odpada (umowa na czas określony)
Cytat:
Napisane przez dorosea Pokaż wiadomość
kurcze ja bym chętnie wróciła, lubie swoją pracę, ciekawe czy będą mnie chcieli w ogóle

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Ale mi się mały wypycha, aaaaa zaraz mi brzuch rozerwie, chyba mu juz ciasno
Jeśli wracasz po pół roku to muszą cię przyjąć
Stary 2015-11-28, 15:11   #1119
Ani_qa
Zakorzenienie

Jesuuuu nienawidzę prasowania dobrze, że zmieniłam tą pościel teraz, bo później bym chyba odpadła przy żelazku
Podkład położyłam, zobaczymy jak mi się na nim będzie spało

Dziewczyny czytałam instrukcję laktatora i tam jest wypisane, które części można wyparzyć. O tej rurce nie wspomnieli, więc zakładam, że nie można... Mimo to wyparzacie czy myjecie tylko?
Stary 2015-11-28, 15:23   #1120
kalusia87
Zakorzenienie

Ja bym nie wyparzała jeśli nie ma o tym mowy bo może się skurczyć albo pod wpływem wysokiej temperatury mogą wytwarzać się jakieś szkodliwe substancje. Oczywiście hipotetycznie

Edytowane przez kalusia87
Czas edycji: 2015-11-28 o 15:30
kalusia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 15:36   #1121
Ani_qa
Zakorzenienie

Kalusia masz rację. W sumie to ta rurka nie ma styczności z moją skórą ani z pokarmem, więc umyję ją tylko
Stary 2015-11-28, 15:45   #1122
ogolnie
Zakorzenienie

Wpadłam na pomysł że jakby kp mi szło to na urodziny TŻ może kupić mi elektryczny laktator Bo ręczny będę mieć od jego siostry raz tylko użyty, więc sobie go tylko wymyje dobrze.
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 16:34   #1123
rudaska
Zakorzenienie

Mi znów chyba odchodzi czop, albo już jakieś jego resztki i właśnie wpadłam na pomysł że w poniedziałek się spakuję i posiedzę u teściowej do piątku/soboty aż tż wróci. Jakoś mi tak strach samej w domu siedzieć
Stary 2015-11-28, 16:36   #1124
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Mi znów chyba odchodzi czop, albo już jakieś jego resztki i właśnie wpadłam na pomysł że w poniedziałek się spakuję i posiedzę u teściowej do piątku/soboty aż tż wróci. Jakoś mi tak strach samej w domu siedzieć
Masz rację, jak będziesz się czuła dzięki temu bezpiecznej to pewnie że tak. Zawsze to ktoś dorosły będzie czuwał, nie wiadomo w jakim stanie będziemy jak nas zaczną skurcze łapać czy damy radę wezwać pomoc.

Mam pytanie, czy któraś z Wam planuje zakup łóżeczka turystycznego?
Zastanawiam się nad tym, bo często podróżujemy, rodzice daleko mieszkają, więc wygodnie byłoby nam wozić je ze sobą po prostu. Ktoś z mam może polecić jakie warto kupić? Na co zwracać uwagę?

Edytowane przez andriuszka77
Czas edycji: 2015-11-28 o 16:38
Stary 2015-11-28, 16:37   #1125
Kinia_Sw
Zadomowienie

Was nadrobic po jednym dniu to niezla sztuka ja wlasnie wrocilam z IP i jutro mam dzwonic i umawiac sie na wywolanie bo to juz 3 raz kiedy moj maly nie jest bardzo aktywny ...

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Strasznie sie denerwuje oby wszystko bylo dobrze
Kinia_Sw jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-28, 16:40   #1126
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kinia_Sw Pokaż wiadomość
Was nadrobic po jednym dniu to niezla sztuka ja wlasnie wrocilam z IP i jutro mam dzwonic i umawiac sie na wywolanie bo to juz 3 raz kiedy moj maly nie jest bardzo aktywny ...

---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Strasznie sie denerwuje oby wszystko bylo dobrze
Kinia ale czujesz ruchy słabo czy jak?
Ty masz termin na 4 grudnia, dobrze pamiętam?

To nie za wcześnie wywoływać? Kurczę ;/ życzę żeby wszystko było dobrze.
Stary 2015-11-28, 16:42   #1127
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Rudaska dobry pomysł Lepiej żebyś nie była sama i dobrze, że możesz pojechać do teściowej

Dziewczyny które kupują mleko modyfikowane - jakie konkretnie kupujecie? Ja stwierdziłam dziś po rozmowie z mamą, że dobrze jest mieć jedno w domu więc chciałabym już teraz wybrać jakieś dobre i kupić.
Stary 2015-11-28, 16:43   #1128
Ifcia513
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Ifcia oby niw cholestaza to cie wypuszcza
Dobrej mysli trza byc
A co docwyprawki to jestem zdania ze to trzeba wczesniej zalatwiac bo potem takie kwiatko wychodza
Wiem że lepiej było to załatwić wcześniej ale cóż zrobić jak nie było czasu 😔 przeważnie cały dzień poza domem a jak wracałam to nie miałam nawet siły o tym pomyśleć... Będę musiała mamę i siostrę zaangażować do pomocy.
Dziś przyjechała jeszcze druga siostra z Krk i wybrały się na zakupy dla Mileny. Kupiły rożek, kombinezon, poduchę do karmienia, kocyki, kilka ciuszków, skarpetki i czapeczki. Ucieszyło mnie to mimo, że się nie spodziewałam bo nic nie mówiły że się wybierają. 😄

Ifcia513 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 16:44   #1129
rudaska
Zakorzenienie

Aniqa ja już kupiłam puchę enfamil lipid dha
Stary 2015-11-28, 16:45   #1130
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andriuszka77 Pokaż wiadomość
Masz rację, jak będziesz się czuła dzięki temu bezpiecznej to pewnie że tak. Zawsze to ktoś dorosły będzie czuwał, nie wiadomo w jakim stanie będziemy jak nas zaczną skurcze łapać czy damy radę wezwać pomoc.

Mam pytanie, czy któraś z Wam planuje zakup łóżeczka turystycznego?
Zastanawiam się nad tym, bo często podróżujemy, rodzice daleko mieszkają, więc wygodnie byłoby nam wozić je ze sobą po prostu. Ktoś z mam może polecić jakie warto kupić? Na co zwracać uwagę?
Ja nie planuję, ale my nie podróżujemy często. Gdybyśmy często podróżowali to pewnie też bym na początku nie kupowała, tylko dziecko spałoby w wózku. No, a później stwierdzicie czy jest potrzebne. Ale to moje zdanie

Cytat:

Strasznie się denerwuje oby wszystko było dobrze
Kinia na pewno wszystko będzie dobrze. Lepiej, żeby pomogli Małemu niż gdyby mieli przetrzymywać go w brzuszku i wtedy coś miałby się stać...
Stary 2015-11-28, 16:46   #1131
Kinia_Sw
Zadomowienie

Tak czuje slabo ruchy od wczoraj juz ktg niby ok ale proponuja wywolanie ... tak termin na piatek 4.12 ... jesrem w 39 tyg i 2 dniu dzis .... myslicie ze to wczesnie?
Stary 2015-11-28, 16:47   #1132
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Aniqa ja już kupiłam puchę enfamil lipid dha
Dzięki poczytam o nim. Tobie znajomi polecali? Czy coś pomieszałam?
I ono jest dostępne tylko w aptekach czy w sklepach też?
Dla pewności- to: http://www.ceneo.pl/32432381#tab=reviews ?
Stary 2015-11-28, 16:47   #1133
Kinia_Sw
Zadomowienie

Ani_qa ja kupowac bede aptamil odpowiednik polskieho bebilon
Stary 2015-11-28, 16:48   #1134
rudaska
Zakorzenienie

Mi nie ale już się tu chyba przewinęła ta mieszanka. Ja kupiłam w rossie więc w marketach też powinna być.

Ja kupowałam w małej złotej puszce ale nazwa się zgadza

Edytowane przez rudaska
Czas edycji: 2015-11-28 o 16:50
rudaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 16:49   #1135
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość

Dziewczyny które kupują mleko modyfikowane - jakie konkretnie kupujecie? Ja stwierdziłam dziś po rozmowie z mamą, że dobrze jest mieć jedno w domu więc chciałabym już teraz wybrać jakieś dobre i kupić.
My kupiliśmy z polecenia znajomych młodych rodziców to mleko:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5764050157
Stary 2015-11-28, 16:49   #1136
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak czuje slabo ruchy od wczoraj juz ktg niby ok ale proponuja wywolanie ... tak termin na piatek 4.12 ... jesrem w 39 tyg i 2 dniu dzis .... myslicie ze to wczesnie?
Moim zdaniem to dobra pora biorąc pod uwagę te osłabione ruchy. Zresztą w tym czasie też wykonuje się CC więc myślę, że wiedzą co robią
Stary 2015-11-28, 16:51   #1137
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Myślę, że słuchaj lekarzy, w końcu wiedzą co robią jak widzą zagrożenie. Nie martw się, wszystko będzie dobrze, ważne że jesteś pod dobrą opieką.
Stary 2015-11-28, 16:53   #1138
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Ani_qa ja kupowac bede aptamil odpowiednik polskieho bebilon
Cytat:
Napisane przez andriuszka77 Pokaż wiadomość
My kupiliśmy z polecenia znajomych młodych rodziców to mleko:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5764050157
Dzięki dziewczyny o tych też poczytam

Cytat:
Mi nie ale już się tu chyba przewinęła ta mieszanka. Ja kupiłam w rossie więc w marketach też powinna być.

Ja kupowałam w małej złotej puszce ale nazwa się zgadza
Aaa ok, dzięki Ono jest w złotej puszce tak jak piszesz, już sprawdziłam w aptece internetowej
Stary 2015-11-28, 16:58   #1139
Fionka_31
Zakorzenienie

Zmieniłam pościel, ale się zasapalam.

Smialam sie do siebie ze pewnie zaleję nowe prześcieradło

W ogole tz mnie drażni ciągle tylko do brzucha mówi Toska wylaz juz

A ja jeszcze potrzebuje jeden dzień albo dwa heheh musze ogarnac te akcesoria bo non stop cos robię i brakuje mi czasu

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

Ifcia trzymamy kciuki.

Sweet tez ma cholestaze (nie pomyliłam?) to trzymali ja jakiś czas na oddziale ale wypuscili

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-28, 17:01   #1140
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
Zmieniłam pościel, ale się zasapalam.

Smialam sie do siebie ze pewnie zaleję nowe prześcieradło

W ogole tz mnie drażni ciągle tylko do brzucha mówi Toska wylaz juz

A ja jeszcze potrzebuje jeden dzień albo dwa heheh musze ogarnac te akcesoria bo non stop cos robię i brakuje mi czasu
Ja tak samo na dodatek musiałam wszystko przed założeniem wyprasować

Ciekawe czy mój bliżej terminu też będzie ponaglał Inkę
Ja póki co zmieniłam zdanie i wolę, żeby jeszcze odrobinkę przytyła

Fionka ale czujesz się już jakoś bardziej porodowo czy tak jak wcześniej?

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości