|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XXI - OCENA JADŁOSPISÓW
|
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
|
Piątek U
8.00 Płatki owsiane i ryżowe z nasionami, wiórkami,żurawina, pół mango i pół banana 11.00 - 2 kromki chleba żytniego z masłem migdałowym i bananem - jabłko - mały batonik musli z ziarem, orzechów i suszonych owoców 16.00 - 2 smazone flądry - ziemniaki z masłem i koperkiem - kiszona kapusta z marchwią, cebulką, natka i oliwą 1 godzina pilates 20.00 - pomarańcza - popkorn domowy ****** Sobota U 8.00 - 2 jajka na miekko - 2 kromki chleba kukurydzian-zytniego z masłem - troche kiełbasy wieprzowo-dziczej - sałatka z pomidorów, awokado, oliwa - szejk owocowy z bananów, szarona, pomarańczy (PYCHA!!!! 10 km spacer. ![]() - kawa ze śmietanką 24% - 1 kromka chleba zytniego z masłem, pasztetem pieczonym, kiszona kapustą 16.00 Obiadowa mieszanka: - 1 klinek tarty (w farszu: brokuł, marchew, łosoś, jaja, jogurt , śmietana) - porcja pieczonego udźca indyczego - pieczony batat - sałata z cebulką, pomidorami, oliwą 20.00 - trochę pieczonej z miodem i przyprawami dyni - 1 porcja sernika
|
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
W zeszłym tyg TZ był(jest) chory to byłam z nim częściowo 'na diecie', czyli prawie codziennie rozgotowany ryż, gotowany kurczak, praktycznie zero słodkości... 1kg.. na plusie
mam dziwny organizm A dziś: I duża kromka chleba pszenno-żytniego z twarożkiem, żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką; serek grani z łyżeczką domowej konfitury // późne śniadanie II pierś z kurczaka zapiekana z łyżką pesto, pomidorem, odrobina ryżu (z 20-30g, juz nie moge patrzec na ryż:P ), dużo surówki z pora i lodowej z oliwą III duży kawałek sernika z jabłkami (twaróg półtłusty, jajka, brązowy cukier, jabłka) IV będzie chyba sałatka... bo został mi i twaróg i resztka surówki... |
|
|
|
|
#1144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przestałam liczyć kalorie, a za to staram się wygospodarować więcej czasu na ćwiczenia, żeby ciało nabrało jakiegoś konkretnego kształtu ![]() Nie chcę za mocno unikać tłuszczów, bo w tym roku miałam już dwukrotnie zawirowania z miesiączkowaniem. Obyło się bez wizyty u lekarza, więc nie nie wiem do końca co było tego przyczyną. Poza tym takie mleko kupuje się u mnie w domu, więc nie będę kupować sobie oddzielnego, które piłabym tylko ja. Jakie tłuszcze i węglowodany powinnam twoim zdaniem wyrzucić/zamienić? |
|
|
|
|
|
#1145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyrzuc tluste mieso, fast foody, tluste zolte sery, smietane I 7.00 Pizzerina z ketchupem z rana potrzebujesz porzadnej dawki energii a nie fast fooda! zamiast tego np" placuszki owsiane na slono-z szynka, warzywami omlet zwarzywami i keczupem chleb razowy z indykiem, warzywami, keczupem jajecznica z szynka ![]() II 11.30 Bułka z ziarnami z masłem roślinnym i wędliną tu ok, doloz warzywa, jakiegos owoca III 15.30 Kasza jaglana ze startym jabłkiem, całym kiwi i łyżeczką miodu to by bylo super z rana! iale powiedzmy ze moze byc IV po 18 Gulasz z makaronem razowym i oliwkami i tu masz kalorycznie najwiecej z wszystkich posilkow...
|
|
|
|
#1146 |
|
Zakorzenienie
|
Niedziela U
8.00 płatki owsiane i ryzowe, z nasionami, bananem, pieczoną dynią -trening funkcjonalny 1 godzina + stretching 30 min. 12.00 - szejk owocowy z :banany, pomarańcze, szaron - porcja tarty z łososiem i warzywami + kawałek pieczonej dyni - popkorn domowy 15.00 - porcja pieczonego indyka w sosie - pieczony batat - kasza gryczana z sosem - surówka z kiszonej kapusty z marchwią, cebulką , oliwą 19.00 - porcja tarty z łososiem i warzywami - jabłko - kieliszek nalewki domowej Około 2100 kalorii
|
|
#1147 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
prawie codziennie jem owsiankę.Pełnotłuste mleko szkodzi dorosłym? Nie zauważyłam u siebie żadnych skutków ubocznych, a czasami piję nawet takie naturalne (nie ze sklepu )Nigdy nie badałam tarczycy, ale w tym tygodniu idę na bilans do lekarza, więc poproszę o skierowanie. W czwartki ten ostatni posiłek to taka obiadokolacja, bo dopiero wtedy wracam po lekcjach do domu. |
|
|
|
|
|
#1148 |
|
Raczkowanie
|
moja dzisiejsza R
I śniadanie owsianka ( 2 łyżki płatków owsianych górskich, łyzeczka masła orzechowego, garstka orzechów, siemienia lnianego, rodzynek, pestki dyni, pół jabłka, mandarynka i 3/4 jogurtu nat) II śniadanie bułka żytnia z pestkami dyni, plaster łososia i sałatka z oliwek zielonych, pomidora zielonej pietruchy - duuuuuuuuuużo (uwielbiam) i kiełków z rzodkiewki III posiłek krem szpinakowy - miska, bez mięsa cała zupa na 1,5 łyżki oleju kokosowego + sok z marchewki i selera jednodniowy obiad gulasz z kaszą jaglaną i kromka chleba słonecznikowego ( miałam mało kaszy) ogórek kiszony kolacja odżywka białkowa czy to nie za dużo jak na redukcję? Edytowane przez anag78 Czas edycji: 2015-11-30 o 17:50 |
|
|
|
|
#1149 |
|
Wtajemniczenie
|
U
![]() I. Bułka wieloziarnista z masłem, szpinakiem, mozzarellą, pomidorem i szczypiorem, kawa z mlekiem II. Serek wiejski brzoskwiniowy, domowy chlebek bananowy III. Domowe sushi, sok pomarańczowy IV. Jogurt naturalny z muesli, bananem, kiwi, orzechami włoskimi i rodzynkami, kawa z mlekiem V. 2 kromki chleba żytniego z masłem, szpinakiem, wędzonym łososiem, jajkiem, pomidorem i szczypiorem, brokuły gotowane 2 paski czekolady gorzkiej |
|
|
|
|
#1150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1151 |
|
Zadomowienie
|
Można dołączyć?
od paru dni ze względów zdrowotnych ograniczam mięso i staram się jeść dużo warzyw/owoców (wcześniej było z tym różnie), więc automatycznie przestają mi wystarczać 3 posiłki dziennie i muszę być bardziej kreatywna śniadanie 7:00 - 3 kromki żytniego chleba z domową pastą z białej fasoli przekąska 11:15 - banan obiad 13:00 - lasagne z masą szpinakowo-cukiniowo-serową zapiekana pod sosem pomidorowym, do tego miseczka tartych buraczków 16:30 przekąska - pełnoziarniste płatki z jogurtem greckim i paroma kroplami syropu klonowego 20:00 - zupa z czerwonej soczewicy, pomidorów i marchewki |
|
|
|
|
#1152 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj / poniedziałek U
8.00 - płatki owsiane z ryżowymi, nasiona, wiórki kokosowe, pół szarona, pół banana. 11.00 - porcja tarty łososiowo-warzywnej - kromka chleba z pasztetem i kiszonym ogórkiem 16.00 -Pieczone mięso indycze w sosie - kasza gryczana - dynia pieczona -surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, cebulką, chrzanem, natką i śmietaną - popkorn domowy (jestem już nałogowcem )- gruszka 20.00 - szejk owocowy z bananów, pomarańczy, szarona i migdałów łuskanych - jajecznica na boczku - sałatka: sałata, pomidory, oliwa Jakieś 2000 kalorii
|
|
#1153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polubiłaś się z gorzką czekoladą?
|
|
|
#1154 |
|
Zadomowienie
|
Dołączę się, bo jem zdrowo, ćwiczę, a waga jakoś mało się rusza:
1. serek wiejski 120g, kromka ciemnego chleba 2. kanapka z ciemnego chleba + camembert (nie jakoś dużo) + kawa z mlekiem+ jabłko 3. 80g ryżu po ugotowaniu pieczony kurczak z curry jakieś 120g surówka z marchewki, ogórka 4. krupnik - standardowy talerz zupy 5. jogurt naturalny z garścią płatków kukurydzianych + do tego jakieś 30g paluszków słonych po trochu
|
|
#1155 |
|
Raczkowanie
|
No, okej, dziś jestem gotowa, żeby wrzucić mój jadło.
Zależy mi głównie na ocenie jakościowej, bo jestem na etapie dodawania - od 4. tyg wciąż zwiększam, na razie na wadze efektów brak (w przeszłości tyłam przy mniejszej nawet kaloryczności)... NIE ćwiczę, ale nogi to mój środek transportu i na razie nie zamierzam, dobrze mi tak, jak jest ![]() Okresu brak (od 6. lat ; < ), więc jadłospis też powinien to uwzględnić. Cava? ^^ I : 6. chojnych łyżek musli tropikalnego (dobry skład), zalane 100g jogurtu nat, wkrojone pół jabłka, drugie pół solo i herbata z cytryną II : pół marchewki solo, kilka suszonych morel, kilka daktylów, garść mieszanki (rodzynki, miechunka, goji), garstka fiatachów solonych, zalane resztą jogurtu nat (ze 100g ?) III : talerz kaszy gryczanej z sosem śmietanowo-serowym z dużą ilością pieczarek. Ogórki kiszone na zagrychę. IV : kromka orkiszowego z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym, pół kaki i gruszka. V (prawdopodobnie) : bułka duża wieloziarnista z masłem i obkładem konkretno-warzywnym , zielenina po wierzchu (szczypiorki, pietruszki, etc) [nie wiem, co będzie w domu, ale zawsze COŚ jest]VI : owoce, coś lekkiego do pochrupania (wafle ryżowe, ciastka owsiane) Poza powyższym w ciągu dnia wypijam, kiedy mogę: herbatę czarną, napary z rumianku, kopru włoskiego, wieczorami bawarka (czarna herbata z cukrem i mlekiem). No i... 2-3 kawy espresso.
|
|
|
|
|
#1156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widac to od razu jadlospis nawet na r ubogi<najbardziej mnie rozwalil obkład konretno-warzywny
Edytowane przez tapetka22 Czas edycji: 2015-12-01 o 18:26 |
|
|
|
|
|
#1157 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze:
I. kluski dyniowe z babką płesznik, twarogiem i dużą ilością bazylii II. chleb ziarnisty z serem camembert, cukinią, żółtą papryką i kiełkami III. zupa-krem brokułowa z imbirem, papryczkami i czosnkiem IV. podsmażona kiełbasa śląska z ogórkami konserwowymi i chlebem ziarnistym |
|
|
|
|
#1158 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie
Śniadanie 9:00 Kromka ciemnego pieczywa z ziarnem z serem feta, szpinakiem i 2 oliwkami. Herbata z połową łyżeczki miodu. II śniadanie 12:30 Kawa mielona z łyżką mleka, mały batonik chałwy. Obiad 17:00 Szpinak z połową woreczku ryżu + jogurt naturalny z przyprawami Kolacja 20:30 2 kromki pieczywa tego co na śniadanie z serem twarogowym i chrzanem. Połówka pomidora. Herbata czarna. Cały dzień woda ok 1,5l. |
|
|
|
|
#1159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykro mi, ale bardzo mi się nie podoba ten jadłospis, zwłaszcza w świetle informacji ze od 6 lat nie masz miesiaczki po ED. Nie chodzi tylko o kalorie, chodzi o odbudowanie zniszczonego organizmu. Musisz sie skupić na tym, zeby jesc rzeczy któe pozwolą Ci się odbudować, a nie zapychać smaczkami, pzrekjaskami, słodyczkami, chlebkiem, czymś do pochrupania. Jesz 6 posiłków dziennie a żaden z sensem. Chociaż 3, powinny być w Twoim przypadku oparte na kombinacji białko + cenne tłuszcze + warzywa. Czyli: jaja, ryby tłuste, mięsa wszystkie - głownie czerwone i pełnotłuste, czasami mogą być w to miejsce strączkowe lub twaróg minimum półtłusty. Na pozostałe mogą być słodkie musli, jogurt, orzeszki , suszone owoce, itp. choć jak juz jesz orzechy, to teraz staraj sie kupowac nie łuskane (jest sezon) i zjadać takie wyłuskane na bieżąco, świerzutkie. Tylko takie sa na 100 nie poddane wcześniejszej obróbce termicznej, wiec zawierają cenne tłuszcze. Przykładowo: - śniadanie: jajecznaca z 2-3 jejek + sałatka warzywna polana oliwą lub olejem rzepakowym/jakimś+ jesli chcesz chleb z masłem - obiad: kawałek mięsa, lub ryby, lub coś ze strączkowych, do tego kasza/ziemniaki surówka, lub jakieś naleśniki z miesem/twarogiem, omlet z groszkiem + sałatka, -solidna _polska_ zupa, gotowana na _kościach mięsnych_ z kasza i warzywami + oskubane z kości mięso w niej. Dodam tylko, ze koszt "porcji rosołowej z kaczki (dla Cibie bardzo dobre mieso!!!!) to około 4-6 zł a wychodzi z tego na prawdę wielki gar pełnotłustej zupy, koszt kg. porcji rosołowych z kurczaka to koszt około 3 zł a na pół kilo wychodzi wielki gar solidnego rosołu i da sie sporo mięsa oskubać. - kolacja: sałatka z fasolą i oliwą, lub twaróg ze śmietaną i owocami, kawałek wędzonej ryby z warzywami. Nie wiem jak się zapatrujesz, a le dobrze by było, jakbyś z raz w tygodniu zjadła jakieś danie z udziałem wątróbki. + codzienna suplementacja wit D3(tran) i K2 solidnymi + co drugi dzień łyknąć B -komlex Czy Ty w ogóle jesteś pod opieką lekarza i coś robicie żeby przywrócić miesiączkę? Musisz sobie uzmysłowić, ze od 6 lat, jesteś w okresie praktycznie menopauzy bez względu ile lat masz metrykalnie!!!. To dla organizmu kobiety bardzo rujnujące, rozregulowany układ hormonalny rujnuje Twoje zdrowie, odwapnia kości, osłabia serce i zwiększa ryzyko udaru, zawału.
|
|
|
#1160 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czyli co najmniej te trzy posiłki powinny być białkowo-tłuszczowe (nazwijmy to: obiadowe No, ale przyznajcie, że bakalie i orzeszki też są okej?!
|
|
|
|
|
|
#1161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1162 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#1163 |
|
Rozeznanie
|
Problemy hormonalne spowodowane niedożywieniem (niski poziom estrogenów na przykład i brak miesiączki) mogą wpływać na zwiększenie zachorowania przez kobiety na osteoporozę. A że dziewczyna jest niedożywiona i dalej się niedożywia do końca normalnie, to pewnie ma bardzo niski poziom estrogenów, a to właśnie spowoduje odwapnienie kości.
|
|
|
|
|
#1164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Średnio. Orzeszki kupowane w takich typowych mieszankach, sa konserwowane bardzo często , poprzez poddawanie obróbce termicznej (podgrzewają je). A najcenniejsze tłuszcze, rozkłądaja się już w temp. 40 stC. Takie orzechy bą nadal niezłym produktem, bo zawierają białko, tłuszcz, węglowodany, minerały i witaminy, oraz nie są wysokoprzetworzone. ALE - jak można zamienić na lepsze, to zamieniaj. Jest sezon na orzechy prosto z drzewa. Najlepsze, najzdrowsze, pełne cennych tłuszczy. Nasz orzech laskowy czy włoski, sam z siebie jest o wiele cenniejszy od orzeszka ziemnego który w ogóle orzechem nie jest (to bulwa ),a jeszcze teraz , prosto ze skorupki wyłuskany przed zjedzeniem- spoko można zaliczyć do superfoods![]() Oraz, powinnaś wyrobić sobie nawyk jedzenia solidnego posiłku a nie tylko dziobana przekąsek które powinny Ci służyć jako deser. No i za mało kalorii tam było. Skoro masz nadal niedowagę, to za mało, na moje oko było tam max 1900 kalorii i to przy założeniu, ze jadłaś tak spore porcje jak ja liczyłam.. Jeśli dużo chodzisz, to nie przytyjesz na tym.
|
|
|
#1165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1166 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiedziałas? Przecież stąd właśnie u ano osteoporoza..
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
Myślałam że to w ogóle z niedożywienia a nie z braku miesiączki
|
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
niedozywienie jest przyczyna zaburzen przysadki i produkcji hormonow..jest pierwotna przyczyna wszytskich dolegliwosci..
|
|
|
#1169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za wyjaśnienie - dobrze wiedzieć chociaż mam to już za sobą
|
|
|
#1170 |
|
Zadomowienie
|
7:00 - płatki pełnoziarniste z otrębami pszennymi, pokrojonymi daktylami i jogurtem naturalnym
12:30 - kasza jęczmienna z buraczkami i szpinakiem (warzyw więcej niż kaszy, potrawa a'la kaszotto) z kurczakiem 16:30 - koktajl z banana, suszonych śliwek i otrębów pszennych 19:40 - marchewki pokrojone w słupki z pastą z białej fasoli |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

mam dziwny organizm
Przestałam liczyć kalorie, a za to staram się wygospodarować więcej czasu na ćwiczenia, żeby ciało nabrało jakiegoś konkretnego kształtu

)