![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: NIE chcę tej ciąży
|
![]() ![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyjaśnić
Cytat:
z tel. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wg mnie autorka dobrze robi. Nie widze najmniejszego sensu skazywc dwie osoby na wegetacje- matke i dziecko. Urodzenie takiego to nic szlachetnego ani godnego chwały, przynajmniej dla mnie. Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2015-12-30 o 18:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#214 |
Ante Pante
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#215 |
Naczelna Nastolatka
|
Po prostu obrzydliwe.
#216 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 |
Konto usunięte
|
Ja w takich sytuacjach zwykle proponuję poczytać jakiś, jakikolwiek wywiad z prof. Dębskim. O tym, jak to jest rodzić chore dziecko, jak to jest rodzić martwe dziecko i takie tam. Najwygodniej się szafuje wyrokami i tym, co ktoś powinien z ciepłego fotela.
Ale to nie w temacie, bo tutaj nie wiadomo, o co chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#218 |
Naczelna Nastolatka
|
To nie jedz podczas czytania forum.
Nie wiem jak ci wytłumaczyć, że pisanie JA JA JA JA chcę i w związku z tym wymuszę cierpienie dwóch istot, jest obrzydliwe.
#219 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie raczej problemem jest to, że (jeśli dobrze przeczytałem) autorka nie ma żadnej pewności co do choroby, bo nie chciała słuchać lekarza, tylko ten powiedział o wszystkim jej mężowi. To po pierwsze. Po drugie: to już jednak bardzo zaawansowany okres ciąży - tu zaczyna się temat granicy, o której kiedyś m.in. właśnie z Tobą droga zakonna dyskutowałem w temacie aborcyjnym.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#221 |
Naczelna Nastolatka
|
Z tego co rozumiem, tutaj chodzi o terminację ciąży z powodu wad płodu, nie wiem do którego tygodnia jest dopuszczalna w Polsce.
#222 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#223 |
Naczelna Nastolatka
|
No i co z tego? Przyjmując, że sytuacja jest prawdziwa, to jest to trauma dla matki. Więc może tak zareagowała, ty jesteś od tego żeby oceniać ludzi w tak dramatycznych sytuacjach?
#224 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogóle ten wątek mnie "rozwalił". Rodzenie chorych dzieci, bo tak, bo może umrzeć "godnie", choć tego nie rozumie, za to ból już czuje, a mogłoby nie czuć. Takie rzeczy tylko na Wizażu, o zgrozo. Gdzie jest moralność i empatia?
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-12-30 o 19:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Naczelna Nastolatka
|
Na terminację jest jakaś granica, przecież na tym Chazan się oparł, tak długo zwlekał, że musiała kobieta urodzić.
#226 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
Ale decyzji o terminacji nie wyda żaden lekarz na podstawie badania usg.
Autorce wisi czy plód ma nieuleczalne wady (w takich przypadkach ja jestem za terminacją), czy nieznaczne (które nie wplywają na fizyczne i psychiczne upośledzenie) czy jest zdrowy. Chce usunąc bez wzgledu na wszystko. Czym innym jest terminacja w 5 miesiacu chorego płodu, a czym innym zdrowego. |
![]() ![]() |
![]() |
#228 |
Zadomowienie
|
Racja, w takim razie wydaje mi się, że jest to około 21-22 tygodnia. A więc Autorka miałaby jeszcze tydzień, góra dwa.
#229 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#230 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym, gdyby mieszkała w Anglii, gdzie aborcja na życzenie jest dostępna do 24 t.c. (o ile dobrze kojarzę) to nie byłoby problemu? Jwj podejście jest mocno zdeterminowane i zadaniowe jak dla mnie.
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-12-30 o 19:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#231 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
W UK nie ma aborcji na życzenie do 24 tygodnia. Aby doszło do aborcji w Wielkiej Brytanii okreslone kryteria muszą być spełnione. M.in. dwóch lekarzy (niezaleznie) musi uznać, że ryteria co do aborcji są spełnione.
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2015-12-30 o 19:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
Autorko, jak się czujesz? Co u Ciebie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 | |
Raczkowanie
|
[/COLOR]
Cytat:
Wysłane z tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Jest chore, wg tego co autorka napisała. Ma przerośniętą głowę i nierozwiniętą jedną z nerek. Jeśli chodzi o nerkę, to jest to kpina, a nie powód do aborcji.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#235 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"W Anglii, Walii i Szkocji aborcja jest legalna (reguluje to Abortion Act z 1967 roku) do 24-ego tygodnia ciąży, aczkolwiek w niektórych przypadkach także po upływie tego okresu. Lekarz ma prawo przerwać ciążę, jeśli uważa, że będzie ona szkodliwa dla psychicznego bądź fizycznego zdrowia matki lub dziecka, lub kiedy uważa, że usunięcie ciąży będzie bezpieczniejsze niż jej zachowanie." Źródło: http://londynek.net/ukipedia/article?jdnews_id=2575350 Owszem, są podpisy dwóch lekarzy, ale po to, żeby stwierdzić czy płód nie ma więcej niż te 24 tyg Jest o tym dalej w tym artykule.
Niemożliwe jest tylko to, co sami takim uczynimy... Edytowane przez Shar14 Czas edycji: 2015-12-30 o 20:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#236 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#237 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Proszę bardzo jakie kryteria mają być spełnione. Żadne z nich nie mówi o aborcji na życzenie. Gdyby była możliwa aborcja na życzenie, aborcja ze względu na płeć płodu byłaby legalna, a nie jest. Cytat:
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
prolajferzy pieprzą o godności płodu, a nie są w stanie zachować minimum godności i uszanować czyjąś decyzję, podjętą w niełatwej sytuacji.
![]() po to jest ten wątek. jak chcecie sobie dyskutować, to idźcie na wątek o aborcji. o tutaj |
![]() ![]() |
![]() |
#239 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem, gdzie masz gównoburzę, po prostu dyskutujemy. Ostrzejsze słowa (chyba że coś przeoczyłam) póki co padają tylko od tych, którzy przytakują decyzji autorki, ale wg mnie jest kulturalnie. Niewykształcona nerka nie jest chorobą, normalnie można z tym żyć. Co do nieproprcjonalności ciała- nie wiem, może Głodomorek się wypowie, bo, o ile dobrze zrozumiałam, ma córkę właśnie z taką wadą. Wysłane z tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#240 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
argument znikąd, bo ona chce to ona może usunąć nawet jeśli do tego nie ma podstaw prawnych. Jak można wspierać dokonanie potencjalnego przestępstwa, bo ktoś chce i ma jakieś widzimisię? Tak emocjonalnie podchodzisz do tego wątku, ze nie widzisz takich oczywistości ?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.