![]() |
#4801 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Planowanie ciąży cz. 2
|
![]() ![]() |
![]() |
#4802 |
Zakorzenienie
|
Samarinda
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O ile dobrze pamietam serducho dopiero przy poziomie bety ok 7000 chyba.
#4803 |
Zadomowienie
|
Dzięki, dziewczyny!
Opierając się na terminie owulacji, przedwczoraj ginekolog kazała przyjść za dwa tygodnie, czyli 28 stycznia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4804 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A pytałam też tej mojej znajomej położnej odnośnie ciąży pozamacicznej to tak ap ropo Ahoy, to bardzo rzadko na tak wczesnym etapie widać taką ciąże, niestety z reguły ją widać dopiero tak jak normalną, dlatego tak się kobiety na to uczula. Bo przyrost hCg jest tez taki sam jak w ciąży normalnej, ale mam nadzieję, że u Ahoy wszystko się dobrze wyjaśniło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4805 |
Raczkowanie
|
Też mam taką nadzieję 😉 Midusia, do lekarza chodzę prywatnie jednego jak i drugiego. U mnie jest ten problem ze w usg tarczycy i tk głowy nic nie wyszło, a problemy z hormonami są i nikt nie wie dlaczego. Biust i jajniki tez miałam badane, wszystko w porządku. Najwyraźniej taki mój urok. Razem z tż stwierdziliśmy ze może kiedyś się uda, teraz on chce iść się dokładnie przebadać i sprawdzić co i jak 😊 może będzie dobrze.
Edytowane przez nova31 Czas edycji: 2016-01-16 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4806 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4807 |
Zadomowienie
|
Rozmawiałam nawet dzisiaj o Ahoy z mężem, oboje mamy nadzieję, że wszystko jest okej...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4808 |
Zakorzenienie
|
Cudownie! Gratuluję! Dużo przyrosla - może bliźniaki będą?
![]() U mnie kreseczka na testach póki co cały czas się pojawia. W poniedziałek chce pójść na betę - trzymajcie kciuki, żeby w koncu po 3 latach pojawił się ten mały cud ![]() Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
#4809 | |
Zakorzenienie
|
Planowanie ciąży cz. 2
Cytat:
Ja mam hiperprolaktynemie, ale jedyna sensowna diagnoza to od stresu. Miałam TSH prawie 4, wiec cały panel z podejrzeniem Hashimoto, ale u mnie tez to chyba kwestia "urody". Żadna z nas nie jest książkowa ![]()
You are so much stronger than you think Edytowane przez midusia86 Czas edycji: 2016-01-16 o 18:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4810 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A to tak działa? Duży przyrost bety = ciąża mnoga? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4811 |
Zakorzenienie
|
Planowanie ciąży cz. 2
Nova, czy ja juz cię pytałam, jak długo sie staracie?
#4812 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny moze Wy sie orientujecie... Czy przed badaniem TSH można zażyć tabletkę tak jak co dzień rano, przed śniadaniem? Czy bedzie to wpływać na wynik TSH?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4813 | |
Zakorzenienie
|
Lea_ny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
Ostatnio miałam te same watpliwości ![]() Mozna zażyć, ten hormon to zdecydowanie nie jest "błyskawica" ![]()
![]() |
#4814 |
Raczkowanie
|
Samari da ciaza moze byc blizniacza jesli po 48h przyrost jest wielokrotny (norma przyrostu to troche więcej niż podwojona ilość po 48h). U ciebie minelo więcej dni, wiec wydaje mi sie ze jest w miare w normie
![]() MajWija ciążę blizniacza jednak mozna od razu wykluczyć jesli pęcherzyk ciazowywidac juz w macicy. U Ahoy dobrze byloby go w końcu tam zobaczyć :| ale mam nadzieje ze to po.prostu kwestia czasu. Mnie się wydaje ze stres w zschodzeniu w ciążę ma olbrzymie znaczenie. Przy staraniu sie o pierwsze dziecko, bardzo bylam nastawiona na ciążę, ciągle liczyłam i zeszlo nam prawie dzisiec miesięcy. Odpuscilismy i przyszlo od razu. Teraz przegapiliśmy (jak mi sie wydawalo) dni plodne i zaszłam od razu bo przestalam o tym myśleć a okazało się ze dni plodne sie poprzesuwaly. Moja teściowa starala sie o drugie dziecko 13 lat i zaszła jak przestala mieć na tym punkcie obsesje i totalnie zluzowala. To nie o to chodzi żeby nie liczyć i nie obserwować ciała tylko nie nastawiać sie ze koniecznie teraz trzeba zajść w ciążę. Nie miec na tym punkcie obsesji. Człowiek sie spina i jest jeszcze gorzej a wiadomo ze stres oddziałuje na caly organizm. ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Dodam ze teściowie przez ten czas przeszli caly szereg badan i nic nie wykazaly. Tylko stres. |
![]() ![]() |
![]() |
#4815 |
Moderator
|
Przed Tsh możesz ale jeśli chcesz też FT4 to tabletkę dopiero po pobraniu krwi
#4816 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4817 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko ze nim dojechałam na badania to minęło jakieś 1,5h ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- Cytat:
Nawet jesli dotarłam na badanie 1,5h po połknięciu tabletki? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4818 |
Wtajemniczenie
|
Moja endokrynolog nie kazała brać tabletki ani przed Tsh ani Ft4, weź dopiero po.
Samarinda Twój przyrost do przyrostu Ahoy jest większy dlatego pewnie też ten przyrost bety u Ahoy martwi lekarzy. A beta jak jeszcze nic nie widać jest najważniejsza do zdiagnozowania, czy ciąża dobrze się rozwija. Bo u Ciebie też jeszcze żadnego pęcherzyka widać nie było? Odnośnie tego spinania się - właśnie dlatego ja nie chcę przez pierwszy cykl starania się liczyć dni płodnych itd tylko kochać się często, może nawet codziennie. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4819 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kurczę jedni mówią tak, drudzy tak. Zrobiłam dziś badania i wzięłam przed:/ |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4820 |
Raczkowanie
|
Mają ija u Ahoy z tego co pamiętam przyrost mieścił sie w normach i podwoil po dwóch dniach. Ile dokladnie nie ma znaczenia, ważne ze podwojony w 48h. To.oznacza ze ciaza sie rozwija. U Ahoy problem z tym ze beta wskazuje po.prostu na bardzo wczesna ciążę a lekarze sobie z @ wyliczyli ze powinno byc juz pozniej zamiast wziac pod uwagę wynik bety i termin owulacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4821 |
Zadomowienie
|
No u mnie przyrost w trzy doby był prawie pięciokrotny, przyjaciółka położna mówi, że jak najbardziej prawidłowy. Ginekolog w czwartek powiedziała, że nic nie będzie widać zanim jeszcze rozpoczęła usg - z terminu owulacji wynikało, że ciąża ma tak naprawdę najwyżej dwa tygodnie. A chociaż to już jest człowiek, to nie oszukujmy się - to zlepek kilku komórek, a usg to nie mikroskop. Dlatego najważniejsza była a) beta, b) brak krwawienia, c) bolesność piersi i d) grubość/ rozpulchnienie endometrium.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4822 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Listpadowaa mam nadzieję, ze nie dostaniesz ![]() A co do tej bety Ahoy, jak na moje oko mimo, że była podwojona to i tak nie jakoś znacznie, koleżance zawsze gin mówiła, że beta ma być znacznie większa niż tylko podwojona, ale mam nadzieję, że u Niej to się nie sprawdziło!!! I na Twoim przykładzie Samarinda widać, najlepiej, że ten przyrost jest o wiele większy po 48h niż tylko podwojony, mimo, że u Ciebie jest trochę więcej godzinowo. Edytowane przez MajWija Czas edycji: 2016-01-16 o 19:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4823 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gr8ania dobrze mówi, ze jezeli robisz rownież fr4, to koniecznie bez tabletki. W przypadku natomiast samego TSH nie ma żadnego znaczenia, 1,5h to zupełnie nic. Zapytałam ostatnio mojej endo, bo tez miałam watpliwości. Sama stwierdziła, ze czasem sie sugeruje pacjentom, żeby brali tabletkę po badaniu tylko po to, żeby im nie mieszać, bo pozniej zdarza sie, ze robią ft4 po tabletce i taki wynik nic nie daje. Przy badaniu tsh na pewno wiec nie ma znaczenia, kiedy weźmiesz.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4824 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W takim razie chyba musze sie chyba skontaktować ze swoim endo, bo chyba co lekarz to opinia... Mam nadzieje, ze te badania nie pójdą na marne, bo oczywiscie prywatnie robione :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4825 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze warto zapytać. Ale jezeli robiłaś samo TSH, to możesz być spokojna ![]()
![]() |
#4826 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
This sky, this bend in the river, Slows down and delivers me, the tide rolls back, And all my memories fade to black (...). /Sting Edytowane przez Samarinda Czas edycji: 2016-01-16 o 20:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4827 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4828 |
Raczkowanie
|
MajWija beta Ahiy wzrosła z 130 na 450 w 48h, to trzykrotność! Skąd informacja ze malo? U mnie wzrosła z 119 na 330 w 48h czyli mniej a wszystko jest w jak najlepszym porządku wg lekarza i wzrost idealny.
---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Tzn tyle u mnie bylo prawie cztery tygodnie temu. ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Samarinda przyrost jest duży wiec spokojnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4829 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4830 |
Raczkowanie
|
Samarinda zdaje sie ze do 8 tygodnia rośnie do maksimum. Potem juz jest inny poziom w późniejszej ciąży.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.