![]() |
#541 | |
Raczkowanie
|
Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
Taką ciekawostkę sprzedała mi koleżanka tłumacząc, że ona wybrała metalowy bo na kosmetyczny szkoda kasy bo zębów i tak nie wyprostuje. ![]() ![]() Edytowane przez dolceana Czas edycji: 2016-02-14 o 22:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#542 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Wtajemniczenie
|
Co na to ortodontka, bo z tego co widzę to byłaś już u lekarza. Proponowała stałe aparaty na górę i dół? Mówiła coś o tych szóstkach?
Jeśli masz je leczone kanałowo to rozumiem, że są "martwe". Ja bym poszła jeszcze do innej ortodontki, jeśli ta teraźniejsza proponuje obydwa aparaty stałe. Ja miałam podobny problem. Jedna ortodontka (polecana na wizażu) poleciła mi rozszerzyć górę hassem i aparat stały na górę i dół. Również dwa zęby mam martwe i uszczerbione, pytałam czy to im nie zaszkodzi, powiedziała krótkie "nie". Druga ortodontka powiedziała, że nie podejmie się aparatu stałego na te zęby i dlatego będę miała nakładki zamiast zwykłego aparatu i efekt nie będzie super, bo te "chore" zęby nie będą ruszane. Wolę jednak tak niż stracić te zęby za kilka lat. Chociaż dla niektórych estetyka jest ważniejsza niż to czy będą mieć zęby (zawsze są implanty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#544 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#545 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- Jak twoje nakladki sie nazywają? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Zakorzenienie
|
Nakładki to Clear Aligner, ale polecane tylko do naprawdę minimalnych defektów, czysto kosmetycznych
![]() Martwy ząb w łuku to pal licho, ale z szóstkami może być faktycznie problem, bo to na nich opiera się zazwyczaj cały aparat. Jak pisałam ja jednej nie mam, i dół mam podciągnięty do siódemek. Jestem po wizycie, boliiii ![]() ![]() ![]()
#547 |
Wtajemniczenie
|
Ja w pon zakładam dół i też stawiam teraz na jasny róż
![]() ![]() A odnośnie tej dziurki w dolnej szóstce to umówiłam się na środę na wizytę ![]()
![]() |
#548 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#549 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak, to clear aligner. Można je tak zrobić żeby nie było nacisku na dane zęby - u Ciebie na szóstki a nawet jeśli jest nacisk to nie wiem czy nie jest to mniej ryzykowne niż aparat stały. Dopytaj się o wszystko u ortodontki i zdecyduj ![]() Anastazjo, ocenimy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#550 |
Przyczajenie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#551 |
Zakorzenienie
|
Czy na drugim zdjęciu masz lekko uchylone zęby czy są w pozycji, w jakiej swobodnie zagryzasz? Zdjęcie od profilu, z zagryzionymi zębami dużo mówi o samym zgryzie i o tym, czy jest wada i nadaje się do leczenia ortodontycznego.
Po takich zdjęciach wydaje mi się, że jak najbardziej się nadaje. Co to za ubytek na dole? Pytam bo niekoniecznie na miejsce po zębie da się przesunąć inne tak, żeby było dobrze i symetrycznie, być może byłaby potrzeba wstawienia implantu/mostu.
#552 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparat na zęby Groupon- warto?
Ciekawa jestem jak ortodontka, u której byłam pół roku temu i chciała wyrwać mi jednego zęba, zareaguje na moje słowa, że nie chciałabym wyrywać żadnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#553 |
Przyczajenie
|
Dot.: Aparat ortodontyczny Warszawa
Osobiście miałam okres w życiu, kiedy musiałam nosić aparat. Wybrałam wtedy Centrum Stomatologiczne Demed w Ursynowie po namowie znajomej.
Edytowane przez Olivkaa200 Czas edycji: 2016-02-19 o 12:37 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
#554 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#555 |
Zakorzenienie
|
Standard to aparat od 6 do 6
![]()
![]() |
#556 |
Wtajemniczenie
|
Anastazjo, góra wydaje mi się być w porządku (chociaż czasem chciałoby się żeby było idealnie) i myślę, że ludzie nie zauważają tam lekkiego skrzywienia. Dół rzeczywiście jest do poprawy, tym bardziej, że chyba miałaś wyrywanego zęba i bez korekty zębów (i możliwe że zrobieniu implantu) zgryz może Ci się jeszcze bardziej krzywić.
Czy jak uśmiechasz się to widać Ci dolne zęby? Może być też tak, że zęby są krzywe ale praktycznie tego nie widać. Dobrym testem jest powiedzenie znajomym, że robisz aparat. Jeśli spotkasz się z ich zdziwieniem i będą mówić "przecież masz proste zęby" to będzie znaczyć, że za bardzo tego nie widać ![]() P.S. Jeśli nie masz wady zgryzu (a chyba nie) to możesz spytać też o możliwość wstawienia implantu w puste miejsce - myślę, że wtedy zęby i na górze i na dole prezentowały by się ok. Jeśli potrzeba zrobić więcej miejsca na implant to możesz też spytać czy nie da się powiększyć miejsca małą ilością nakładek prostujących - typu 1 albo 2 sety, bo więcej się nie opłaca i lepiej już wyprostować górę i dół. Edytowane przez MalaArielka Czas edycji: 2016-02-16 o 18:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#557 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#558 |
po prostu Em :)
|
Ja mam bardzo słabe zęby, z jednej strony 7 z ogromnym ubytkiem i po kanałowym, z drugiej to samo na 6. Mam normalnie założony dolny łuk, ale z obu stron mam podwójne pierścienie, na 6 i 7 (czyli razem 4).
![]() |
#559 |
Przyczajenie
|
Tak, miałam wyrywanego zęba. Mam taką szpare jeszcze po drugiej stronie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#561 |
Zadomowienie
|
Dzis byłam zrobić zdjęcia, 23-go ide na wyciski i później założyć hyrax,ale to pewnie w drugiej połowie marca, bo 13-tego mam chrzciny córki więc wole normalnie mówić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#562 |
Rozeznanie
|
#563 |
Konto usunięte
|
Cześć dziewczyny (i chłopaki ?)
![]() W poniedziałek, po wielu przebojach i odwiedzeniu 5 ortodontów, w końcu założyłam aparat. Od razu dolny + górny łuk + podwyższenia na 6. MOja wada to gównie zgryz krzyżowy lewostronny przez który ścierają mi się zęby, jedynka już się przez to ukruszyła. Aparat wybrałam kosmetyczny, kryształowy na górę i dół. Pierścieni nie mam, aparat zamontowano na rurkach od 6 do 6. W tej chwili najbardziej przeszkadzają mi te podwyższenia przez które seplenię i ciężko mi jeść cokolwiek no ale miłość do jedzenia zwycięża i coś tam się staram żuć ![]() Zamówiłam też irygator bo nie jestem w stanie nigdzie wcisnąć nici ani szczoteczek do przestrzeni międzyzębowych ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#564 |
Zakorzenienie
|
Jutro konsultacja.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#566 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A jakie miałaś wcześniej przeboje? Podwyższenia to na początku jest szok, ale szybko się przyzwyczaisz. Ja zastanawiam się czy nie iść żeby mi ich dołożył, szybko się ścierają (może chrupię za dużo grzanek? ![]() ![]()
![]() |
#567 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem po wizycie. Ortodontka powiedziała, że zęby są ładne duże i białe, ale niestety krzywe. Mówiła również, że teraz nie leczy się wyłącznie na podstawie zdjęcia, ale bierze się pod uwagę całokształt twarzy. Powiedziała, że mam nie dawać się namówić na usuwanie czwórek, bo potem jak będę miała 40 lat to będę miała "wiecznie w☠☠☠☠iony wyraz twarzy", bo to będzie strasznie widać. Ona widzi, że twarz mam pociągłą, więc jakby mi czwórki usunęła to ten efekt byłby jeszcze większy i wyglądałoby to po prostu brzydko. Zaproponowała, że póki co wyleczę zęby - dwa do plombowania, nauczę się używać nici, bo niestety przez mój układ zębów nie dojeżdżam do poszczególnych miejsc szczoteczką i pozostają tam resztki jedzenia. W kwietniu będę miała wyrwane dwie ósemki na górze, a pod koniec kwietnia zakładanie aparatu. Jak Wy widzicie taki plan? Chyba całkiem w porządku, co? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#568 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#569 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#570 |
Konto usunięte
|
Takie pytanie do tych, które dłutowały ósemki nie na NFZ. Ile płaciłyście? Jak ze znieczuleniem? Miejscowe czy narkoza?
Jestem po zwykłym wyrwaniu jednej. Teraz czeka mnie dłutowanie. Ale takie mam teraz różne dylematy i chciałam poczytać jak to u was było. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.