Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-02-14, 22:52   #541
dolceana
Raczkowanie

Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Skąd Ty takie ciekawostki bierzesz? Na pewno nie działa z taką siłą jak metalowy, bo zamki są inne, ale prostować-prostują

Taką ciekawostkę sprzedała mi koleżanka tłumacząc, że ona wybrała metalowy bo na kosmetyczny szkoda kasy bo zębów i tak nie wyprostuje. nie wiem w takim razie jakim cudem mi zęby do łuku weszły skoro mój aparat jest podobno bezużyteczny co lepsze- tą info ma od swojej "orto".

Edytowane przez dolceana
Czas edycji: 2016-02-14 o 22:54
dolceana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 05:17   #542
Malinowaslodycz
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Cytat:
Napisane przez MalaArielka Pokaż wiadomość
Minai, nie przejmuj się, najważniejsze, że efektem będą Twoje proste zęby a o reszta przecież nie ważna w jaki sposób to działa

Co masz na myśli mówiąc słabe? Mają ubytki ale chyba nie są martwe? Leczenie ortodontyczne skraca minimalnie korzenie i jeśli naprawdę któreś zęby są słabe to ja bym nie nakładała tam aparatu stałego
Sa po leczeniu kanalowym i mają duże ubytki
Malinowaslodycz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 17:20   #543
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malinowaslodycz Pokaż wiadomość
Sa po leczeniu kanalowym i mają duże ubytki
Co na to ortodontka, bo z tego co widzę to byłaś już u lekarza. Proponowała stałe aparaty na górę i dół? Mówiła coś o tych szóstkach?
Jeśli masz je leczone kanałowo to rozumiem, że są "martwe". Ja bym poszła jeszcze do innej ortodontki, jeśli ta teraźniejsza proponuje obydwa aparaty stałe. Ja miałam podobny problem. Jedna ortodontka (polecana na wizażu) poleciła mi rozszerzyć górę hassem i aparat stały na górę i dół. Również dwa zęby mam martwe i uszczerbione, pytałam czy to im nie zaszkodzi, powiedziała krótkie "nie". Druga ortodontka powiedziała, że nie podejmie się aparatu stałego na te zęby i dlatego będę miała nakładki zamiast zwykłego aparatu i efekt nie będzie super, bo te "chore" zęby nie będą ruszane. Wolę jednak tak niż stracić te zęby za kilka lat.
Chociaż dla niektórych estetyka jest ważniejsza niż to czy będą mieć zęby (zawsze są implanty) a to, że wypadną też nie jest pewne, więc wybór należy do Ciebie.
MalaArielka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 17:43   #544
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Co na to ortodontka, bo z tego co widzę to byłaś już u lekarza. Proponowała stałe aparaty na górę i dół? Mówiła coś o tych szóstkach?
Jeśli masz je leczone kanałowo to rozumiem, że są "martwe". Ja bym poszła jeszcze do innej ortodontki, jeśli ta teraźniejsza proponuje obydwa aparaty stałe. Ja miałam podobny problem. Jedna ortodontka (polecana na wizażu) poleciła mi rozszerzyć górę hassem i aparat stały na górę i dół. Również dwa zęby mam martwe i uszczerbione, pytałam czy to im nie zaszkodzi, powiedziała krótkie "nie". Druga ortodontka powiedziała, że nie podejmie się aparatu stałego na te zęby i dlatego będę miała nakładki zamiast zwykłego aparatu i efekt nie będzie super, bo te "chore" zęby nie będą ruszane. Wolę jednak tak niż stracić te zęby za kilka lat.
Chociaż dla niektórych estetyka jest ważniejsza niż to czy będą mieć zęby (zawsze są implanty) a to, że wypadną też nie jest pewne, więc wybór należy do Ciebie.
Ja również mam 2 zęby po leczeniu kanałowym (dwie górne piątki) i normalnie mam na nich zamki.
kizdaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 17:51   #545
Malinowaslodycz
Raczkowanie

Cytat:
Ortodontka jeszcze nie wie ze są martwe, nie widziała zdjęcia. Bardzo sie o nie boję i nie chce żadnej stracić. Problem jest taki ze na obu lukach sa martwe ząbki

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

Cytat:
Ortodontka jeszcze nie wie ze są martwe, nie widziała zdjęcia. Bardzo sie o nie boję i nie chce żadnej stracić. Problem jest taki ze na obu lukach sa martwe ząbki
Jak twoje nakladki sie nazywają?
Malinowaslodycz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 18:48   #546
Frutti
Zakorzenienie

Nakładki to Clear Aligner, ale polecane tylko do naprawdę minimalnych defektów, czysto kosmetycznych
Martwy ząb w łuku to pal licho, ale z szóstkami może być faktycznie problem, bo to na nich opiera się zazwyczaj cały aparat. Jak pisałam ja jednej nie mam, i dół mam podciągnięty do siódemek.

Jestem po wizycie, boliiii Lekkie, mam nadzieję że już jedno z ostatnich wygięć helixa, na dole pozakładane krewetki, jest moc Pierwszy raz mam jasno różowe ligaturki, nie wiem jak będą się sprawdzać, ale wyglądają naprawdę ładnie
Stary 2016-02-15, 19:13   #547
kizdaM
Wtajemniczenie

Ja w pon zakładam dół i też stawiam teraz na jasny róż na górę i dół

A odnośnie tej dziurki w dolnej szóstce to umówiłam się na środę na wizytę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-02-15, 19:41   #548
anastazja072
Przyczajenie

Hej dziewczyny! Bardzo chciałabym mieć aparat i mam taką możliwość ale nie wiem czy opłaca mi się wydawać tyle pieniędzy ponieważ moja mama mówi mi że nie mam aż tak krzywych zębów(co innego miałaby powiedzieć ) Czy jeżeli wysłałabym wam zdj mogłybyście je "ocenić"?
anastazja072 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-15, 20:48   #549
MalaArielka
Wtajemniczenie

Cytat:

Jak twoje nakladki sie nazywają?
Daj znać po wizycie
Tak, to clear aligner. Można je tak zrobić żeby nie było nacisku na dane zęby - u Ciebie na szóstki a nawet jeśli jest nacisk to nie wiem czy nie jest to mniej ryzykowne niż aparat stały. Dopytaj się o wszystko u ortodontki i zdecyduj
Anastazjo, ocenimy Wrzucaj.
Stary 2016-02-15, 22:15   #550
anastazja072
Przyczajenie

Dzięki Przepraszam za taką jakość zdjęć ;/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Snapchat-137768072664942940_1.jpg (17,5 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMAG0511_1.jpg (39,7 KB, 59 załadowań)
Stary 2016-02-15, 23:06   #551
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anastazja072 Pokaż wiadomość
Dzięki Przepraszam za taką jakość zdjęć ;/
Czy na drugim zdjęciu masz lekko uchylone zęby czy są w pozycji, w jakiej swobodnie zagryzasz? Zdjęcie od profilu, z zagryzionymi zębami dużo mówi o samym zgryzie i o tym, czy jest wada i nadaje się do leczenia ortodontycznego.
Po takich zdjęciach wydaje mi się, że jak najbardziej się nadaje.
Co to za ubytek na dole? Pytam bo niekoniecznie na miejsce po zębie da się przesunąć inne tak, żeby było dobrze i symetrycznie, być może byłaby potrzeba wstawienia implantu/mostu.
Stary 2016-02-15, 23:13   #552
sandrek
Zakorzenienie

Dot.: Aparat na zęby Groupon- warto?

Ciekawa jestem jak ortodontka, u której byłam pół roku temu i chciała wyrwać mi jednego zęba, zareaguje na moje słowa, że nie chciałabym wyrywać żadnego.
sandrek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 10:57   #553
koselda
Przyczajenie

Dot.: Aparat ortodontyczny Warszawa

Osobiście miałam okres w życiu, kiedy musiałam nosić aparat. Wybrałam wtedy Centrum Stomatologiczne Demed w Ursynowie po namowie znajomej.

Edytowane przez Olivkaa200
Czas edycji: 2016-02-19 o 12:37 Powód: reklama
koselda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 17:54   #554
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dolceana Pokaż wiadomość
Taką ciekawostkę sprzedała mi koleżanka tłumacząc, że ona wybrała metalowy bo na kosmetyczny szkoda kasy bo zębów i tak nie wyprostuje. nie wiem w takim razie jakim cudem mi zęby do łuku weszły skoro mój aparat jest podobno bezużyteczny co lepsze- tą info ma od swojej "orto".
Różne ciekawe rzeczy można się dowiedzieć i to od osób noszących aparaty

Cytat:
Nakładki to Clear Aligner, ale polecane tylko do naprawdę minimalnych defektów, czysto kosmetycznych
Martwy ząb w łuku to pal licho, ale z szóstkami może być faktycznie problem, bo to na nich opiera się zazwyczaj cały aparat. Jak pisałam ja jednej nie mam, i dół mam podciągnięty do siódemek.

Jestem po wizycie, boliiii Lekkie, mam nadzieję że już jedno z ostatnich wygięć helixa, na dole pozakładane krewetki, jest moc Pierwszy raz mam jasno różowe ligaturki, nie wiem jak będą się sprawdzać, ale wyglądają naprawdę ładnie
A to nie standard żeby mieć do siódemek aparat?
Stary 2016-02-16, 17:56   #555
Frutti
Zakorzenienie

Standard to aparat od 6 do 6

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-16, 17:56   #556
MalaArielka
Wtajemniczenie

Anastazjo, góra wydaje mi się być w porządku (chociaż czasem chciałoby się żeby było idealnie) i myślę, że ludzie nie zauważają tam lekkiego skrzywienia. Dół rzeczywiście jest do poprawy, tym bardziej, że chyba miałaś wyrywanego zęba i bez korekty zębów (i możliwe że zrobieniu implantu) zgryz może Ci się jeszcze bardziej krzywić.
Czy jak uśmiechasz się to widać Ci dolne zęby? Może być też tak, że zęby są krzywe ale praktycznie tego nie widać. Dobrym testem jest powiedzenie znajomym, że robisz aparat. Jeśli spotkasz się z ich zdziwieniem i będą mówić "przecież masz proste zęby" to będzie znaczyć, że za bardzo tego nie widać

P.S. Jeśli nie masz wady zgryzu (a chyba nie) to możesz spytać też o możliwość wstawienia implantu w puste miejsce - myślę, że wtedy zęby i na górze i na dole prezentowały by się ok. Jeśli potrzeba zrobić więcej miejsca na implant to możesz też spytać czy nie da się powiększyć miejsca małą ilością nakładek prostujących - typu 1 albo 2 sety, bo więcej się nie opłaca i lepiej już wyprostować górę i dół.

Edytowane przez MalaArielka
Czas edycji: 2016-02-16 o 18:01
Stary 2016-02-16, 18:23   #557
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Minai Pokaż wiadomość
Różne ciekawe rzeczy można się dowiedzieć i to od osób noszących aparaty

A to nie standard żeby mieć do siódemek aparat?
Ja akurat mam od 7 do 7 z tym, ze gumki mam od 5 do 5
Stary 2016-02-16, 19:10   #558
emememsik
po prostu Em :)

Ja mam bardzo słabe zęby, z jednej strony 7 z ogromnym ubytkiem i po kanałowym, z drugiej to samo na 6. Mam normalnie założony dolny łuk, ale z obu stron mam podwójne pierścienie, na 6 i 7 (czyli razem 4).
Stary 2016-02-16, 19:34   #559
anastazja072
Przyczajenie

Tak, miałam wyrywanego zęba. Mam taką szpare jeszcze po drugiej stronie Zauważyłam że zrobiła mi się taka przerwa na dole miedzy tymi pierwszymi zębami i nie wiem od czego to:/
Stary 2016-02-16, 19:37   #560
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anastazja072 Pokaż wiadomość
Tak, miałam wyrywanego zęba. Mam taką szpare jeszcze po drugiej stronie Zauważyłam że zrobiła mi się taka przerwa na dole miedzy tymi pierwszymi zębami i nie wiem od czego to:/
Zęby nie mają oparcia w tamtym miejscu, więc to normalny proces, że reszta się rozsuwa, bo nie są w kupie
Stary 2016-02-16, 19:50   #561
87marta78
Zadomowienie

Dzis byłam zrobić zdjęcia, 23-go ide na wyciski i później założyć hyrax,ale to pewnie w drugiej połowie marca, bo 13-tego mam chrzciny córki więc wole normalnie mówić
87marta78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-16, 23:09   #562
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Standard to aparat od 6 do 6
Różne są te teorie ortodontyczne:P
Stary 2016-02-17, 18:47   #563
201606201115
Konto usunięte

Cześć dziewczyny (i chłopaki ?) Jeśli można chwiałabym dołączyć do Waszego grona.

W poniedziałek, po wielu przebojach i odwiedzeniu 5 ortodontów, w końcu założyłam aparat. Od razu dolny + górny łuk + podwyższenia na 6.
MOja wada to gównie zgryz krzyżowy lewostronny przez który ścierają mi się zęby, jedynka już się przez to ukruszyła.
Aparat wybrałam kosmetyczny, kryształowy na górę i dół. Pierścieni nie mam, aparat zamontowano na rurkach od 6 do 6.
W tej chwili najbardziej przeszkadzają mi te podwyższenia przez które seplenię i ciężko mi jeść cokolwiek no ale miłość do jedzenia zwycięża i coś tam się staram żuć . W optymistycznej wersji podwyższenia mają mi towarzyszyć 2 miesiące dopóki górny kieł nie przejdzie nad dolny ale po cichu liczę że może uda się ich pozbyć szybciej.
Zamówiłam też irygator bo nie jestem w stanie nigdzie wcisnąć nici ani szczoteczek do przestrzeni międzyzębowych
201606201115 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-02-17, 20:33   #564
sandrek
Zakorzenienie

Jutro konsultacja.
Stary 2016-02-18, 08:44   #565
201606201115
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sandrek Pokaż wiadomość
Jutro konsultacja.
Kciuki za konsultację Mam nadzieję, że orto tym razem nie będzie chciała nic wyrywać. Daj znać po
201606201115 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-18, 12:05   #566
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kallistooo Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny (i chłopaki ?) Jeśli można chwiałabym dołączyć do Waszego grona.

W poniedziałek, po wielu przebojach i odwiedzeniu 5 ortodontów, w końcu założyłam aparat. Od razu dolny + górny łuk + podwyższenia na 6.
MOja wada to gównie zgryz krzyżowy lewostronny przez który ścierają mi się zęby, jedynka już się przez to ukruszyła.
Aparat wybrałam kosmetyczny, kryształowy na górę i dół. Pierścieni nie mam, aparat zamontowano na rurkach od 6 do 6.
W tej chwili najbardziej przeszkadzają mi te podwyższenia przez które seplenię i ciężko mi jeść cokolwiek no ale miłość do jedzenia zwycięża i coś tam się staram żuć . W optymistycznej wersji podwyższenia mają mi towarzyszyć 2 miesiące dopóki górny kieł nie przejdzie nad dolny ale po cichu liczę że może uda się ich pozbyć szybciej.
Zamówiłam też irygator bo nie jestem w stanie nigdzie wcisnąć nici ani szczoteczek do przestrzeni międzyzębowych
Hej
A jakie miałaś wcześniej przeboje?
Podwyższenia to na początku jest szok, ale szybko się przyzwyczaisz. Ja zastanawiam się czy nie iść żeby mi ich dołożył, szybko się ścierają (może chrupię za dużo grzanek?) bo opiera mi się górna czwórka na zamku na dolnej czwórce i nawet mam wrażenie jakby mi się krawędź tej czwórki starła
Stary 2016-02-18, 19:00   #567
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kallistooo Pokaż wiadomość
Kciuki za konsultację Mam nadzieję, że orto tym razem nie będzie chciała nic wyrywać. Daj znać po
Dzięki za kciuki.

Jestem po wizycie. Ortodontka powiedziała, że zęby są ładne duże i białe, ale niestety krzywe. Mówiła również, że teraz nie leczy się wyłącznie na podstawie zdjęcia, ale bierze się pod uwagę całokształt twarzy. Powiedziała, że mam nie dawać się namówić na usuwanie czwórek, bo potem jak będę miała 40 lat to będę miała "wiecznie w☠☠☠☠iony wyraz twarzy", bo to będzie strasznie widać. Ona widzi, że twarz mam pociągłą, więc jakby mi czwórki usunęła to ten efekt byłby jeszcze większy i wyglądałoby to po prostu brzydko. Zaproponowała, że póki co wyleczę zęby - dwa do plombowania, nauczę się używać nici, bo niestety przez mój układ zębów nie dojeżdżam do poszczególnych miejsc szczoteczką i pozostają tam resztki jedzenia. W kwietniu będę miała wyrwane dwie ósemki na górze, a pod koniec kwietnia zakładanie aparatu.

Jak Wy widzicie taki plan? Chyba całkiem w porządku, co?
Stary 2016-02-18, 19:18   #568
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sandrek Pokaż wiadomość
Dzięki za kciuki.

Jestem po wizycie. Ortodontka powiedziała, że zęby są ładne duże i białe, ale niestety krzywe. Mówiła również, że teraz nie leczy się wyłącznie na podstawie zdjęcia, ale bierze się pod uwagę całokształt twarzy. Powiedziała, że mam nie dawać się namówić na usuwanie czwórek, bo potem jak będę miała 40 lat to będę miała "wiecznie w☠☠☠☠iony wyraz twarzy", bo to będzie strasznie widać. Ona widzi, że twarz mam pociągłą, więc jakby mi czwórki usunęła to ten efekt byłby jeszcze większy i wyglądałoby to po prostu brzydko. Zaproponowała, że póki co wyleczę zęby - dwa do plombowania, nauczę się używać nici, bo niestety przez mój układ zębów nie dojeżdżam do poszczególnych miejsc szczoteczką i pozostają tam resztki jedzenia. W kwietniu będę miała wyrwane dwie ósemki na górze, a pod koniec kwietnia zakładanie aparatu.

Jak Wy widzicie taki plan? Chyba całkiem w porządku, co?
Brzmi bardzo sensownie I brawa za tą teorię z niewyrywaniem zębów, w końcu ktoś ogarnięty
Stary 2016-02-18, 19:21   #569
sandrek
Zakorzenienie

Cytat:
Brzmi bardzo sensownie I brawa za tą teorię z niewyrywaniem zębów, w końcu ktoś ogarnięty
Ale... To ta sama co chciała mi wyrwać czwórki bądź piątki teraz powiedziała coś innego, ale trzymam się tej opcji :p Jutro idę na plomby. W kwietniu będę wyrywać ósemki. Mam dwie u góry do wyrwania. Szkoda, że dopiero pod koniec kwietnia będę mieć zakładany.
Stary 2016-02-18, 19:28   #570
201607111004
Konto usunięte

Takie pytanie do tych, które dłutowały ósemki nie na NFZ. Ile płaciłyście? Jak ze znieczuleniem? Miejscowe czy narkoza?
Jestem po zwykłym wyrwaniu jednej. Teraz czeka mnie dłutowanie. Ale takie mam teraz różne dylematy i chciałam poczytać jak to u was było.
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości