|
|
#241 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Długie karmienie piersią
A to mogłyby te same firmy, co m produkują, pomyśleć i lecieć dwutorowo - dodatkowy zysk
![]() A ile by mamy kupiły... A na przykład, zamiast wielorazowych silikonowych nakładek na piersi wymyśleć krótszego użytku i już ciągły zakup. No tak sobie gdybam, niech już same firmy myślą, czemu mam robotę za nie odwalać?
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38881792], niech już same firmy myślą, czemu mam robotę za nie odwalać?
[/QUOTE]Rzabba Ty karmiłaś w ciąży? Możesz podzielić się doświadczeniem? Edytowane przez agnieszka 0605 Czas edycji: 2013-01-27 o 22:09 |
|
|
|
|
#243 |
|
Zadomowienie
|
ja już po pierwszym tyg kp stracilam 8kg. Teraz waze nawet mniej niż przed ciaza - karmie już 3 m-c. Bardzo polecam, wcinam jak nienormalna a maly i tak sciaga ze mnie...
|
|
|
|
|
#244 |
|
Rzabbocop
|
Tak karmiłam w ciąży, bo jak zaszłam w drugą to młoda miała dopiero 9 miesięcy a po porodzie jeszcze przez 1,5 roku karmiłam dwójkę.
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Hej, ja jestem teraz w 13 tc i karmie piersia. Co prawda niewiele, bo moja corka ma prawie 23 m, ale przysysa sie znienacka rano, czasem w poludnie tez cos podpije. Jeszcze miesiac temu pila wieczorem i w nocy, ale stopniowo to ograniczylysmy, obeszlo sie bez zastojow etc. Sadze, ze za miesiac, dwa zrezygnujemy tez z karmien porannych. Gin powiedzial, ze karmienie samo w sobie nie szkodzi, choc draznienie sutkow moze spowodowac skurcze macicy zwlaszcza w zaawansowanej ciazy i przede wszystkim mnie pozbawia czesci witamin. Chcialabym zatem odpoczac choc pare mies do porodu, bo planuje ze znowu pokarmie ok 2 lata. |
|
|
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozważasz opcję karmienia dwójki? Ja na razie przełożyłam w czasie drugą ciążę, bo karmienie nocne od 16 miesięcy mnie bardzo męczy... Jak pomyślę, że zaraz pojawiłby się nowy ssak... Oj!
|
|
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#248 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale na pewno pozostawie to na zasadzie 1 gora 2 karmienia mleczkiem na dzien i nie w formie osobnego posilku a raczej uzupelnienia.
|
|
|
|
|
|
#249 |
|
Zadomowienie
|
My się karmimy już prawie 2,5 roku, a karmień czasem tyle, co u noworodka
Wytrwały ssak mi się trafił
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam już ładnych parę miesięcy temu zlikwidowałam nocne karmienie, po prostu powiedziałam parę razy "nie" i się skończyło bez większego bólu. Moim zdaniem takie duże dzieci nie powinny być karmione na żądanie i nie jest im potrzebne jedzenie w nocy, moja córka sporo je w dzień i ten układ pokarmowy w nocy powinien odpocząć. Karmię raz na dobę, wieczorem po kąpieli przed snem. Zresztą w innych sytuacjach ona w ogóle się nie dopomina piersi, jakby za mną latała i szarpała za bluzkę, pewnie już dawno bym ją odstawiła, bo to dla mnie mało fajne kiedy takie dziecko tak się zachowuje...
Córka przesypia bez problemu i pobudek całą noc, dlatego polecam rezygnację z nocnego karmienia przy tak dużych dzieciach, lepiej się wyśpicie. |
|
|
|
|
#251 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawa jestem jak to wyjdzie! ![]() ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
Bo u mnie jest ciągnięcie za dekolt, pierś jest bardzo potrzebna synkowi do wyciszenia i uspokojenia. Jakbym powiedziała "nie" w środku nocy, to bym musiała walczyć z niezłą histerią, a na to teraz najmniej mam siłę ![]() ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- A i vixen, niestety znam dzieci odstawione od nocnych karmień, a budzące się tyle samo w nocy, ile wcześniej się budziły. Także nic nie jest pewne. Tylko wtedy więcej zamieszania - podać piciu, ululać itd. A u nas cyc podać przez sen i śpimy dalej
|
||
|
|
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się ![]() Ola od nocnego karmienia odstawiła się ok 20 m-ca bez większego problemu,ale gdybym chciała zrezygnować z podawania piersi w nocy po roku to byłaby masakra,histeria i nieprzespane noce. Od tygodnia nie karmię już w ogóle.Czasem dziwnie mi trochę,ale przyszedł ten moment,że obie dojrzałyśmy do zakończenia,31 miesięcy za nami. Fajnie było
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
Stokrotko : super, że tak fajnie Wam szło z kp i odstawienie bez kłopotów, gtaulacje!
Ja jeszcze o tym nie myślę za wiele, póki co wiem,że to niemożliwe, to zbyt ważne dla mojego dziecka, niejadka do tego. A i mnie nie przeszkadza, lubię naszą bliskość. Zobaczymy jak nam dalej pójdzie. |
|
|
|
|
#254 |
|
Zadomowienie
|
U nas z nocnymi karmieniami bylo tak, ze strasznie mnie juz meczyly, w dodatku corka- fanka cyckow, potrafila mi sie przyssac dompiersi gdziekolwiek doslownie w sekunde, nawet nie zdazylam zareagowac nieraz! Wiec wiedzialm, ze trzeba ukrocica, bo przeciez dzidziusiem malenkim juz nie byla. Ograniczalam stopniowo, wedlug tego co podpowiadala mi intuicja- w koncu ja znam swoje dziecko najlepiej. Pare razy stanowczo i zdecydowanie odmowilam, tlumaczac ze mnie boli i nie mam checi teraz karmic. Taka rada za Jasparem Juulem, odnosnie stanowczego odmawiania dzieciom. Pomoglo bardzo szybko, bylam w szoku ze w nocy starcza Jej przytulenie do piersi lub moja obecnosc, a spimy razem. Wczesniej byly placze i krzyki, dopoki matka cycka nie podala, sadze, ze odmowilam we wlasciwym momencie. Tak samo w ciagu dnia, kiedy chciala cyca, ja dawalam Jej picie, jesli brala i pila, znaczy ze chcialo sie Jej po prostu pic a niekoniecznie mleko. Ograniczenie zaczelam wprowadzac jakies 3 mies temu, bardzo powoli i byl moment powrotu do nielimitowanego cyca podczas choroby w grudniu, gdy mala odmawial wszelkiego jedzenia i picia poza cycem. Po chorobie nie bylo zadnego problemu, wrocila do jedzenia i picia tak jak normalnie.
Takze nie martwie sie jak bedzie po porodzie z dwojka, bo generalnie zawsze chcialam karmic piersia dlugo, a starszej na pewno nie pozwole na wiecej, niz sama jestem w stanie zaakxeptowac. Zreszta, obserwujac Ja watpie, zeby miala takie zamiary, ale kto wie hehe ;-) |
|
|
|
|
#255 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że dzieci są różne, ale trzeba brać pod uwagę potrzeby matki, bo karmienie nocne jest dość męczące dla wielu kobiet. Cytat:
![]() A co, drugie planujesz, że tak pozwolę sobie zapytać? |
||
|
|
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Synek też lubi pokarmy stałe, ale do snu mu bardzo potrzeba piersi. |
|
|
|
|
|
#257 |
|
Wtajemniczenie
|
gda
ja też myślałam, że u nas będzie płacz, histeria itd itp baa dałabym sobie rękę uciąć, ze tak będzie, dopóki raz nie spróbowałam, po prostu, nie dać Małej cycka w nocy.Pierwszej nocy budziła się kilka razy (tak jak ssała pierś) kładłam ją z powrotem głaskałam i mówiłam "śpij, ciiii itp" i o dziwo usypiała bez problemy Jeżeli Cię to tak męczy może po prostu spróbuj w razie w zawsze masz cycka przy sobie
|
|
|
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#259 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też próbowałam już tak zrobić, ale my śpimy razem, więc mały szuka cyca u mnie automatycznie, a jak nie znajduje to uderza w ryk... |
|
|
|
|
|
#260 |
|
Zakorzenienie
|
planuję od dość dawna,bez związku z karmieniem,niestety planowanie sobie a życie sobie,za mną w ubiegłym roku dwa poronienia i parę bezowocnych cykli stymulowanych,obecnie z przyczyn zdrowotnych przerwa w staraniach
|
|
#261 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mała też z nami spała Nie wiem czy to coś miało wspólnego z takim bezporoblemowym odstawieniem ale w dzień kiedy chciałam spróbować jak będzie bez cyca w nocy, podczas kąpieli tłumaczyłam Małej, że od dzisiaj już cycusia nie dostanie, że tato zabrał ze sobą cycusia do pracy ( tżt pojechał akurat na nockę) no i nie ma cycusia Mała przed snem zawsze dostawała oprócz cycka jeszcze mleko z butli, tego dnia wypiła jakieś 120 ml (gdzie zawsze wypijała 60-70) jakby wiedziała, ze cycka nie dostanie i w nocy jak się przebudzała i nie mogła zasnąć i chciała cysia to też jej mówiłam, że tatko przecież zabrał i kładła się i zasypiała...
|
|
|
|
|
|
#262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sobie dziecko zaplanowałam na 2017, bo mała różnica wiekowa to nie na moje nerwy i jednak mam też inne życie i ambicje poza dzieciokami Ale, jak piszesz, planowanie sobie, a życie sobie... wciąż mam żal po tamtej ciąży, następna będzie pewnie ze szwem na szyjce, szpital, tryb życia obłożnie chorej emerytki i cały ten stres, bo znam chyba większość patologii ciążowych . Zajść w ciążę, donosić i urodzić zdrowe dziecko, to jest naprawdę cud i marzenie.
|
|
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Póki co drugie dziecko najwcześniej za 2-3 lata,jeśli będę wtedy zdolna do zajścia w ciążę.Życie ma swoje scenariusze,czasem myślę ze lepsze niż te nasze.
|
|
|
#265 |
|
Wtajemniczenie
|
Niedługo mija 15 miesiąc kp. Jestem już trochę tym zmęczona i myślę o odstawieniu, ale zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Młodemu wychodzą zęby i przy kp się uspokaja - szczególnie w nocy.
|
|
|
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
Zajrzyj do wątku o kp. Możesz ograniczyć ilość karmień do tych najważniejszych dla dziecka. W tym wieku mleko to nadal podstawa żywienia. Na rok to 2/3 mleczne, na 2 lata to nadal 1/3, proporcje zmieniasz stopniowo. Pomyśl czym zastąpisz kp jeśli odstawisz już teraz.
|
|
|
|
|
#267 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie miałam pojęcia, że macierzyństwo jest tak trudne. Ale czy kp, czy nie kp, i tak by moje dziecko się budziło i musiałabym coś z tym zrobić. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#268 |
|
Zakorzenienie
|
Odstawiwnie nie gwarantuje przespanych nocy.
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój syn, który ma obecnie 2,5 roku nadal budzi się w nocy średnio 2-3 razy. Nie jest karmiony od kilku miesięcy, a nie zauważyłam żadnej różnicy w ilości nocnych pobudek.
|
|
|
#270 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jak funkcjonujesz? Uwielbiam spać, a od urodzenia się syna nie przespałam w całości ani jednej nocy. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:23.

i już ciągły zakup. No tak sobie gdybam, niech już same firmy myślą, czemu mam robotę za nie odwalać? 

Rozważasz opcję karmienia dwójki?
Wytrwały ssak mi się trafił
tżt pojechał akurat na nockę) no i nie ma cycusia