|
|||||||
| Notka |
|
| Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Ściana ze zdjęciami.
Kiedyś widziałam gdzieś zdjęcie pokoju, gdzie cała ściana była wyklejona zdjęciami (jedno obok drugiego). Ciekawi mnie jak te zdjęcia były do niej przymocowane? Macie może pomysły?
Chciałabym wywołać kilka lepszych zdjęć zrobionych przeze mnie (w nieco większym formacie) i powiesić nad biurkiem. Tylko właśnie, jak? Tablica korkowa odpada, tak samo antyramy. Dziękuję za pomysły
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ściana ze zdjęciami.
Moze tasma samoprzylepna dwustronna.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
tylko że taśma zostawia brzydkie ślady na ścianie po odklejeniu jej
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
mysle, ze nie jestes w stanie przykleic zdjecia tak, aby po ich sciagnieciu nie bylo sladu. Jesli masz tapete o szpilki. szczerze watpie, aby zrobic to bez jakiegos uszkodzenia powierzchni. Ewentualnie mozesz zrobic sobie na listewce taki podklad, skleic brystol i w postaci takiego duzego obrazu powiecic, na tym przykleic zdjecia- nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
a to nie była taka tapeta ? Mi się wydaje, że nie ma jakiegoś nieinwazyjnego sposobu, takiego żeby to zrobić a jak się odpodoba to ściągnąć
Trzbeba poświęcić albo tapete do której poprzykleja się zdjęcia albo sama nie wiem co Ja widziałam w jednej knajpie gdzie wystawiano obrazy różnych ludzi taką ideę : Zamiast ram, były one umieszczone za starymi ramami okiennymi (takimi z szybami) co dawało efekt dodatkowego okna z widokiem za nim.
|
|
#6 |
|
BAN stały
|
ja mam ściane troszkę zapełnioną fotkami... ale mam ten plus że mam 'obłazeriowana'
ścianę... robiłam na taśmę...wydaje mi się że jest to najlepszy pomysł... inne za bardzo Ci mogą zniszczyć ściany....jeżeli uda mi sie załadować fotkę to sie trochę pochwale moja koncepcją
|
|
|
|
|
#7 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
wiesz ja kiedyś przyklejałam do ściany różne plakaty na coś podobnego do plasteliny - to jakieś niemiecie było, mięło się to w palcach - takie kulki, i to zamiast taśmy. Może poszukaj w plastycznych ?
|
|
#9 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
)co do gwozdzi to troche szkoda sciany niszczyc.. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...postid=1035977
a może cos takiego ? |
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam całą ściane nad biurkiem zawalona zdjęciami ,jakimiś kartkami i takimi innymi super to wygląda
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
gwoździe to raczej nie jest dobry pomysł... a co do tego czegoś plastelinopodobnego to nie pamiętam dobrze ale to było specjalnie do przylepiania do ściany i raczej nie zostawiało śladów... tylko jeśli słabo pomalowana i ogólnie tynk odpada to może sie kruszyć w tych miejscach.
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój kolega ma na jedną ścianę wyklejoną tablicą korkową, ale bez ramy i ma tam ładnie wszystko na szpilki poprzypinane.
|
|
|
|
|
#14 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
to musiałabym kupić duuużą tablicę, wyciąć format zdjęcia z niej i wtedy pomyśleć |
|||
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
Sydunia juz wiem
to była plastelina biurowa - "Produkt firmy UHU tac PATAFIX lub HENKEL-PRITT. Są to biurowe masy klejące w postaci tacek, podzielonych na małe kwadraciki. Masę "urabia" się jak plastelinę. Po przyklejeniu masa trzyma się zdecydowanie lepiej niż plastelina, i ma niezostawiać tłustych śladów" z tego co pamiętam nie zostawiała, ale jak to teraz to nie wiem
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
A mozna nakuppic malych antyramke duzo i powiesic, a nie musi byc tez sciana-np na sttropianie moze byc albo... niektorzy maja taki male sprytne wieszaki jak na bielizne i na tym przyczepiaja zdjecia
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
Przykro mi ale nie bardzo
... to było dość dawno ^^ może w sklepach z artykułami dla plastyków popytaj albo w takich z róznościami do biura?
|
|
#19 |
|
Zadomowienie
|
Miałam kiedyś wszystko wyklejona zdjęciami
nawet meble... kleiłam wszystko na taśmę przezroczystą... jednak po przeprowadzce do innego pokoju musiałam zrezygnować z moich kochanych zdjęć wywołałam kilka zdjęć w formacie a4 i kupiłam antyramy...
|
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
A właśnie przypomniało mi się jak na pierwszym roku w akademiku kleiłyśmy zdjęcia do ścian na taśmę bezbarwną - tylko, że nie tradycyjnie po rogach tylko robiłyśmy takie ruloniki z kawałków i od tyłu po 4 do kartek pocztowych lub zdjęć przyklejałyśmy, nie było tego wogóle widać z zewnątrz;
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Chi~
|
Ja osobiście przyklejam do.. szafy. i nie martwię się bo ślady nie zostaną. Ale to biurowe "coś" (
) jest fajnie, kleiłam tym w klasie, i fajktycznie, trzyma się ok, a nic nie widać
|
![]() |
Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.

wywołałam kilka zdjęć w formacie a4 i kupiłam antyramy...
) jest fajnie, kleiłam tym w klasie, i fajktycznie, trzyma się ok, a nic nie widać